Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to tak specjalnie dla pobudzenia myślowego (kij w morowisko)

idzie zima roboty budowlane zamierają więc forum winno ożywać

jest i woda i pełno grzybów

tylko co tak naprawdę nam szkodzi grzyby czy zarodniki? , może pyłki roślin? a może powietrze ?

gdyby człowiek nie oddychał i z tego powodu nie umarł, to żyłby wiecznie.

https://forum.murator.pl/topic/11493-rekuperator-a-grzyby/page/2/#findComment-186735

Dobra dobra Rozumiem ten tok myslenia:bez przsadyzmu w żadną ze stron. ale swoją drogą to grzybki zamieszkujące przewody wentylacyjne są z tych bardziej upierdliwych.

Januszek,

U ciebie wszystko jest ok bo masz filtry na reku więc żadne zarodniki cię nie interesują.

https://forum.murator.pl/topic/11493-rekuperator-a-grzyby/page/2/#findComment-186754

Jeśli dokładnie przeczytacie wątki GWC lub GWC inaczej

znajdziecie tam link do niemieckiego opracowania na temat GWC i jego higieny, zawartości zanieczyszczeń przed i po wyjsciu

i najważniejsza informacja że po wyjściu z GWC przeponowego zawartość bakterii, pleśni itp jest mniejsza :o

nie będę Was przekonywał że tak jest bo nie mam ani sprzętu ani czasu aby takie badania prowadzić u siebie, po prostu taką informację przyjąłem z definicji.

jedyne co mogę powiedzieć o swoim GWC to to ze zaglądałem do wylotu rury po 1 roku używania i co ??? i nic jak przejechałem ręką dno ruru jest zapylone ale suche.

strasznie nie lubię takich "autorytatywnych" wypowiedzi typu klimatyzacja jest be, bo są grzyby, :evil:

bzdura i nic więcej. :evil: Ja nie mam kilmy w samochodzie nie dlatego że są grzyby, ale dlatego że mnie na nią nie stać. :-?

Jeśli kogoś stać na went. mechaniczną w domu to tylko pozazdrościć, bo nie czarujmy się argumentami typu grzyby, ble ble, tylko powiedzmy sobie prawdą, jest to (narazie) luksus w naszych warunkach i to niestety kosztowny.

zupełnie inną sprawą jest utrzymanie tego ustrojstwa w stanie czystości.

jeśli chodzi o GWC to konieczny jest spad aby woda wykroplona mogła spłynąć.

jeśli chodzi o reku to koniecznym jest czyszczenie filtrów i wymiennika.

Ja zaglądam tam średni co 3 miesiące, ale jeśli ktoś lubi jeszcze czyściej może to robić raz w miesiącu.

natomiast rury już za reku zawsze są suche zawsze pewnie, i czysto.

powiedzmy sobie jeszcze kilka oczywistych prawd

-powietrze jest nam potrzebne.

-na zewnątrz jest take same przy grawitacyjnej jak i mechanicznej

-przy grawitacyjnej wentylacja dziala tak jakie są warunki na zewnątrz(ciśnienie, wiatr, temp) jest po prostu kapryśna

-przy mech działa tak jak chcemy.

-przy grawitacyjnej nic nie odzyskamy ciepełka

-przy mech (z reku) zawsze coś odzyskamy (powiedzmy 50%)

-przy mech mamy możliwość odfiltrowania zanieczyszczeń (jak ktoś ma lub będzie miał to przeżyje szok przy pierwszym czyszczeniu filtrów)

nic mnie to nie obchodzi :evil: kto jaką będzie miał wentylację natomiast istotnym jest to, aby każdy z Was wybrał dany wariant w sposób świadomy i z wiedzą czego po każdym rozwiązaniu można się spodziewać, jakie są korzyści i jakie obowiązki.

alem Wam dowalił ufff :wink:

https://forum.murator.pl/topic/11493-rekuperator-a-grzyby/page/2/#findComment-187336

Żarty żartami ale wcale tak nie jest że w przewodach wentylacyjnych nic się nie dzieje.

Jestem alergikiem uczulonym na zarodniki grzybów pleśni i diabli jeszcze wiedzą na co. Efekty przebywania w pomieszczeniach z wentylacją mechaniczną są takie że zaraz po wejściu do pomieszczenia dostaję kataru nie do opanowania. Taka reakcja nie jest regułą. W nowych budynkach z wentylacją mechaniczną występuje sporadycznie. Myślę że jest to kwestia dbałości obsługi o stosowanie odpowiednich filtrów i systematyczną ich wymianę. Ponadto w starszych budynkach (gdzie moja reakcja alergiczna raczej jest regułą) nie było powszechnym stosowanie odzysku ciepła raczej stosowane były układy z podmieszaniem świeżego powietrza w ilości ok 10...30% reszta powietrza była zawracana do pomieszczeń. Myślę że można by przyjąć że jeśli ma być wentylacja mechaniczna to tylko z rekuperatorem (100% świeżego powietrza do tego) stosowanie dobrej jakości filtrów i ich częsta wymiana. Ponadto należało by brać pod uwagę konieczność wymiany kanałów i czyszczenia centrali co jakieś 15 lat.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/11493-rekuperator-a-grzyby/page/2/#findComment-187346