Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 2 years później...

Czy to był post sponsorowany? bo tak zabrzmiał.

A ja tymczasem miałem rewolucję w życiu osobistym i w konsekwencji znowu buduję dom. Przy okazji wykopał mi się staw 40 x 15 , 10m od domu. Żwir był potrzebny do wypełniania, obsypywania, podnoszenia... A że bryła rozległa, bo dom parterowy, to sporo tego było trzeba. Jak uporam się z domem, zrobię z tego wyrobiska staw kąpielowy uszczelniony matą bentonitową, ze strefą bagienną.

Na rozwodzie. Tak bywa w życiu. To znaczy skończyło się dobrze, bo wkrótce potem poznałem największą miłość mojego życia, pobraliśmy się i mamy półrocznego synka.

Buduję znowu dom w Borach Dolnośląskich, jakieś 15 km od poprzedniego. Zupełnie niechcący podczas budowy naszej parterowej Jaskółki wykopał się staw (no, na razie dziura w ziemi) 40 x 15m. Tyle było potrzeba żwiru na obsypywanie, wypełnianie etc. Zrobię staw uszczelniony matą bentonitową, ze strefą bagienną i recyrkulacją. Nie wiem tylko kiedy, bo na razie ważny jest dom. Mamy SSO, a we wrześniu chcielibyśmy się wprowadzić.

Skleroza, panie. W kolejnym poście powtórzyłem treści z poprzedniego. Wybacz, po 50-tce ludzie czasem tak mają.

Pierwszy staw sobie po prostu jest w takiej formie jak go zostawiłem. Rok temu, gdy sprzedawałem dom, zobaczyłem na skarpie stawu lisią norę. Psy zostały oddane wcześniej, więc lisowi było tam zapewne dobrze.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Hej. Odświeżę temat bo przymierzam się do inwestycji jeszcze w sezonie letnim. Interesuje mnie rozwiązanie bardziej przystępne cenowo (niż plastikowa niecka lub murowany z płytkami, itd.) a szczególnie zależy mi na bezpieczeństwie dzieci (tzn. muszę iść do domu to szybko 'zamykam' basen i dzieciaki bawią się bezpiecznie same). Przeglądając to co ma rynek do zaproponowania, znalazłem taką ofertę na allegro:

- basen (8x4x1,5) z blachy (ocynk+malowana), wyłożony folią wraz z osprzętem (drabinka, filtry, odkurzacze, itd.), w granicach ok. 15 tyś

- zadaszenie teleskopowe z poliwęglanu - takie przesuwane (rzekomo jedna osoba da radę toto zamknąć), też ok 15 tys

- do tego przeciwprąd (ok 2,5 tyś)

- oraz kolektor przepływowy do ogrzewania wody (ok 1 tyś)

- w moim zakresie roboty ziemne (tzn wykopanie dołu wraz z wylewką, postawienie bocznych ścianek wzmacniających, a później zasypanie)

Czy ktoś z was zastosował podobne rozwiązanie, a w szczególności:

- czy takie zadaszenie jest rzeczywiście łatwe w obsłudze oraz na ile wydłuża sezon (tzn. w jakich miesiącach lub przy jakich temperaturach jest jeszcze ok)

- na ile taka folia wykładająca basen jest trwała (koszt jej wymiany może nie jest duży ale zawsze to problem)

- na ile problemem są wysokie wody gruntowe (u mnie dochodzą do 60cm), basen chcę wkopać na ok 1m (tzn. 50 cm będzie wystawać), wody z basen nie spuszcza się na zimę

- i wszelkie inne doświadczenie mile widziane

Pozdrawiam

Witam. Ja również chciał bym przyłączyć do dyskusji. Nie chodzi mi jednak o sama budowę basenu lecz o problem utrzymania w nim zdartej do kąpieli wody. W sklepach każdy product twierdzi ze jego produkt jest najlepszy ale jakoś nie chce mi sie wierzyć w ich zapewnienia.

Dlatego chciałem spytać osoby które mają baseny w swoich ogródkach jakie są wasze doświadczenia?

- chlor

- preparaty

- pompy

- filtry

generalnie środki jakie stosujecie i jaki dają skutek, jakie są koszty utrzymania waszych przydomowych basenów

Pozdrawiam

• 1 month później...
Witam forumowiczów. Chciałbym kupić basen poliestrowy. Czy miał ktoś z Was z takimi rodzajami basenów styczność? Sprawdzałem oferty na allegro i ceny wydają się całkiem przystępne. Proszę o pomoc. Sezon letni się zbliża :) Dziękuję z góry i pozdrawiam

Witam wszystkich!

Jest to mój pierwszy i pewnie nie ostatni post na tym forum :)

Zacznę od pytania, które mnie nurtuje i na które szukam odpowiedzi w różnych źródłach...

Moim marzeniem zawsze był własny dom z własnym ogrodem i basenem... :)

Dom i ogród są! Teraz czas na basen :)

Szukałam trochę informacji w Internecie i trafiałam na różne zdania na temat wyboru rodzaju basenu.

Wybrałam basen poliestrowy, który przyjedzie do mnie w całości.

Wydawało mi się to najrozsądniejsze rozwiązanie, bo w sumie trzeba tylko wykopać dół, a firma robi całą resztę.

W zasadzie już go kupiłam, ale nie zaczęłam kopać jeszcze dołu, także może się rozmyślę, jak ktoś mi tutaj podpowie czy dokonałam dobrego wyboru?

Waham się pomiędzy basenem właśnie poliestrowym, stalowym i betonowym (ale to trwa mnóstwo czasu i dużo kosztuje :()

Bardzo Proszę o pomoc :)