MARTiiii 26.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jak sie sie wydarzy ti moze byc za pozno na spradzenie tych czujek. Czy one maja jakie certyfikaty EU, CE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 26.01.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dzięki Mayland dałaś do myślenia . Na szczęście mąż przezorny i myślący i kazal zamontować czujki gazu i dymu na każdej kondygnacji , nawet na strychu w lidlu od 2 mają być jakieś gadżety np taki http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20090202.p.Czujnik_gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Nie rozumiem ludzi którzy bardziej dbają o wystrój wnętrza niż o swoje i najbiliższych zdrowie Ja po tej "obowiązkowej lekturze" zakupiłam czujnik czadu.Bo przyznam się że do tej pory tego nie zrobiłam.Dziękuję wszystkim za uświadomienie ... to moze ja odswierze jak doszło do pozaru /opisywanego wczesniej przeze mnie/ zapaliło sie w dzień, kiedy domownicy wyszli do pracy, został kominek w którym sie paliło ... /prawdopodobnie zapaliła sie sadza w kominie/ w przypadku nieobecnosci domowników czujka moze sobie popipkac ... ...Niespełna dwa miesiące temu znajomym spłonęła częśc domu, właśnie od komina... Przez nieszczelny komin zajął się drewniany strop-trwało, to ponoć ok. dwóch dni zanim pojawił się dym i ogień ...joola - jaki to był komin ? systemowy czy murowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwachster 26.01.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 [quote name="barzuc To zaczynam głupieć jaką gaśnicę kupić... Kup 6kg proszkową. Taka będzie do domu odpowiednia. To najbardziej powszechne gaśnice.[/quote] a widzieliście to http://www.kulagasnicza.pl . dla mnie BOMBA ! i w przenośni i dosłownie. najważniejsze, że bezobsługowa. U mnie na bank będzie stała obok kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 w lidlu od 2 mają być jakieś gadżety np taki http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20090202.p.Czujnik_gazu - jak słyszę LIDL to już wiem co za jakość ten czujnik prezentuje ... Jak czujki gazu to tylko GAZEX ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 a widzieliście to http://www.kulagasnicza.pl . dla mnie BOMBA ! i w przenośni i dosłownie. najważniejsze, że bezobsługowa. U mnie na bank będzie stała obok kominka Tylko uważaj żeby sama nie wybuchła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.01.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 w lidlu od 2 mają być jakieś gadżety np taki http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20090202.p.Czujnik_gazu - jak słyszę LIDL to już wiem co za jakość ten czujnik prezentuje ... Jak czujki gazu to tylko GAZEX ... w wątku alarmowym stwierdzili, że czujki SATELa gazu i czadu też są już równie dobre. http://www.satel.pl/pl/cat/5#cat36 tyle, że chyba tylko do współpracy z centralą alarmową - co zresztą uważam tak czy inaczej za konieczność. lepiej dostać SMSa, że się pali, niż żeby sobie czujnik spokojnie bipał pod naszą nieobecność. przy czadzie lepiej poinformować kogoś z zewnątrz niż mieszkańców, którzy mogą się zrobić senni... i już tak pozostać (choć niby czujki reagują dużo wcześniej, ale zależy też gdzie ile się tego zbierze, różnie może być). nie wiem jak się "ochroniarskie" grupy interwencyjne sprawdzają przy takich sygnałach - może też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwachster 26.01.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Tylko uważaj żeby sama nie wybuchła ... Tak tak, wiem, że trzeba jej usytuowanie z pewnością przemyśleć, ale patent niezły, co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 w wątku alarmowym stwierdzili, że czujki SATELa gazu i czadu też są już równie dobre. http://www.satel.pl/pl/cat/5#cat36 tyle, że chyba tylko do współpracy z centralą alarmową - co zresztą uważam tak czy inaczej za konieczność. lepiej dostać SMSa, że się pali, niż żeby sobie czujnik spokojnie bipał pod naszą nieobecność. przy czadzie lepiej poinformować kogoś z zewnątrz niż mieszkańców, którzy mogą się zrobić senni... i już tak pozostać (choć niby czujki reagują dużo wcześniej, ale zależy też gdzie ile się tego zbierze, różnie może być). nie wiem jak się "ochroniarskie" grupy interwencyjne sprawdzają przy takich sygnałach - może też. Dokładnie - takie Satelowskie ja posiadam / gazu ziemnego / - włączone w system alarmowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar_Mar 26.01.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Nawiązując do tematu - czy ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się smrodu w mieszkaniu w którym spaliły się ściany? Znajomi mieli pożar pół roku temu, ale mimo remontu smród w jednym pokoju pozostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 U naszych bliskim ściany bbyły gruntownie myte myjkami ciśnieniowymi i kilka razy malowane. Niestety, nadal wyczuwalny jest zapach spalenizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 27.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Zauważyłem jeden ważny problem, a mianowicie w przypadku pożaru brak oświetlenia domu. Jutro wykonam małą przeróbkę, dwa obwody oświetlenia korytarzy góra i dół zasilę bezpośrednio z szafki z pominięciem różnicówki, będzie tylko eska 10A. Może nie będzie to super w zgodzie ze sztuką właściwej elektryki, ale i tak lampy te nie mają wykorzystanych przewodów ochronnych. W przypadku jakiegoś zwarcia przewodu ochronnego z innym zadziała różnicówka, ale jeden obwód będzie zasilany nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 27.01.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Będzie zgodne ze sztuką, bo światła nie trzeba zabezpieczać różnicówką. Przepisowo to chyba tylko gniazdo w łazience... Jeśli chodzi i zapobieganie pożarom, to może warto wykonać w różnych budynkach instalację odgromową? W końcu od piorunów też się wzniecają pożary.Nie wiem jak gdzie indziej, ale w mojej okolicy, to co drugą burzę zawsze spali się 1-2 budynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dankaf 27.01.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja zakupiłam czujnik czadu z tej stronyhttp://www.allegro.pl/item533442053_kidde_nr_1_czujnik_czadu_tlenku_wegla_atest_10ppm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.01.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Zauważyłem jeden ważny problem, a mianowicie w przypadku pożaru brak oświetlenia domu. Jutro wykonam małą przeróbkę, dwa obwody oświetlenia korytarzy góra i dół zasilę bezpośrednio z szafki z pominięciem różnicówki, będzie tylko eska 10A. Może nie będzie to super w zgodzie ze sztuką właściwej elektryki, ale i tak lampy te nie mają wykorzystanych przewodów ochronnych. W przypadku jakiegoś zwarcia przewodu ochronnego z innym zadziała różnicówka, ale jeden obwód będzie zasilany nadal. Ja to rozwiązałem nieco drożej, ale chyba bardziej ogólnie: obwody oświetlenia (w sumie kilkanaście) mam podzielone na kilka różnicówek i esek, i zasilane z różnych faz - tak, że jak którejś fazy zabraknie, to nie będzie sytuacji, że całe piętro ciemne. Robiłem tak, że sąsiednie pomieszczenia są zawsze na różnych róznicówkach i różnych fazach, no i mają własne eski. Wiem, wiem - poszedłem na maxa, ale chwalę sobie, bo już kilka razy mi się to przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 27.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 miałam ostatnio pożar w mieszkaniu - zapalił się przedłużacz, zwykły tandentny przedłużacz W tym miejscu chciałbym wszystkich przestrzec przed chińskimi przedłużaczami. Z autopsji znam przedłużacz z "uziemieniem" 3500Wat który posiadał jedynie DWIE żyły w kablu. Każda ok. 0,25 mm2. Po podłaczeniu pralki, farelki to MUSI się stopić. Brak trzeciej żyły oznacza brak ochrony przed porażeniem = na obudowie pralki może bezkarnie pojawic się 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 miałam ostatnio pożar w mieszkaniu - zapalił się przedłużacz, zwykły tandentny przedłużacz W tym miejscu chciałbym wszystkich przestrzec przed chińskimi przedłużaczami ... j.w. oprócz przedłuzaczy tak samo słaba izolacja przy ichnich elektronarzędziach kupujac chiński przedłuzacz czy wiertarke najlepiej od razu zmienic przewód na polski zwarcia następują po bardzo krótkim uzytkowaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 30.01.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 (...)ale nad tymi czujkami z allegro się też zastanawiam .... może ktoś zamówił i wypróbował działanie? Nabyłem onegdaj / na alledrogo / i używam czujnika tlenku węgla KIDDE - taki jak z TEJ aukcji . Na razie jest okay - żyjemy- Mam takie dwie, zakupiłem je ze dwa lata temu, jeszcze w starej chałupie. Tam miałem piec na węgiel, i niezbyt udany komin. Pamiętam jak zrobiłem kontrolowane wydobywanie się dymu(czadu) z pieca coś około 21 wieczorem ,mając ze sobą owe urządzenia dokonałem próby,no i stało się do piwnicy wbiegł mój pierworodny za nim małżonka i drugi mój syn, za chwile w drzwiach wejściowych pojawił sie sąsiad, urządzenia te zrobiły taki hałas że wręcz oguchłem. Pomyślałem-zadziałało . Ale czego nierobi się dla ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 30.01.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dobrze slyszec takie opinie. A czy przypadkiem nie ma jakis probek czegos, czym mozna przetestowac takie czujniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Tak wiem. Zobaczymy co dalej z tym będzie. Być może zmienią przepisy. Napewno jedno co mnie strasznie wkurza to fakt, że kudzie ze świecznika wręcz nakłaniają do tego by łamac prawo. Że nie będą egzekwować, że nie trzeba sobie tym głowy zawracać.... To po co takie prawo uchwalili?????? To jakaś paranoja.... Co zas się tyczy czujek to są różni producenci. Można kupic tez czujki zagraniczne. To to samo. Mogą byc na baterie lub zasilane bezpośrednio z gniazdka albo do linii systemowej. Mayland mi sie wydaje, ze takie prawo i tak nie mialoby u nas racji bytu, ze wzgledu na słabą gospodarke. Z drugiej strony gdyby ludzie byli mądrzejsi to nie trzeba by im bylo tak strasznie wszystkiego nakazywac. A gdyby kombinowali w inną strone, to by sie jakos te zakladziki jednoosobowe pozrzeszały i na przykład na 5-6-10? sklepików byłby jeden strażak. Nikt by nie zbankrutował, a byłoby bezpieczniej. Mayland, a ja mam pytanie odnosnie swojego domu. Mam nadzieje, ze nikt mnie tu za uprawianie prywaty nie skaze. Otóz: zaprojektowałam sobie w domu piec w pomieszczeniu gospodarczym 6 metrów w garazu. To ma byc piec kondensacyjny z zamknietą komorą spalania. Pomieszczenie ma tez słuzyc jako skladzik ogrodowych rzeczy. Jak sie naczytalam tych Twoich postów to mi to rozwiązanie przestało byc słuszne. Z drugiej strony nie chce za bardzo przenosic pieca do domu. Teraz kolejna sprawa - komin do pieca. Gdyby piec stanał w pomieszczeniu gospodarczym to komin wychodzi duzo nizej od kalenicy. Jesli stanie w domu w wc to komin bedzie prawie na wysokości kalenicy (na czerwono) http://lh3.ggpht.com/_81jLH965IWA/SRFykLQVwkI/AAAAAAAABuw/hkUUSgvCgWg/s512/1.jpg I bądz tu mądry i pisz wiersze. Lepiej wsadzic piec do domu i miec nad nim choc odrobine kontroli w kibelku, gdzie nie ma łatwopalnych rzeczy, czy do pomieszczenia w garazu w spaliny, do graciarni (bo nie czarujmy sie nie zajmie całego pomieszczenia). Rozumiem tez ze rekuperacja powinna byc ze wzgledu na bezpieczenstwo w innym pomieszczeniu? Czy przy zamknietej komorze spalania nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts