Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beatko, a ja znowu będę zawracać Ci głowę wełną na poddaszu... Mąż był w miejscowej firmie rozeznać się w cenach i spotkał pana, który zajmuje się ocieplaniem poddaszy. Powiedział, że dawanie 15 i 5 to wpędzanie się w koszty już nawet nie chodzi o cenę wełny (15+5) tylko o samą robociznę (to akurat będziemy robić raczej sami), i przede wszystkim o dalsze posunięcia, czyli płytowanie (jakieś dodatkowe haki do stelażu bo przecież krokwie są zakryte itd.) Zgłupiałam totalnie, zwłaszcza że M jak tylko usłyszał że coś jest droższe to wiadomo o co chodzi... a ja chcę żeby było dobrze i nie trzeba było już nigdy poprawiać (czy to możliwe???). Doradził, że lepiej dać grubszą wełnę lepszej firmy (o mniejszym współczyn. przenikalności cieplnej) i nie dawać już w poprzek 5cm... Błagam Cię pomóż!!! Inne dziewczynki też proszę! Każda uwaga jest cenna :) I jeszcze zastanawiam się nad tym stelażem, bo skoro przyczepia się go do dachu, a nie np. do ścian, to wtedy płyty "chodzą" razem z nim i pękają. Dobrze myślę???
  • Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisałam długi post i mi wcięło, więc teraz już w skrócie napiszę.

Myślę, że nie warto oszczędzać na ociepleniu dachu, ponieważ przez dach ucieka najwięcej ciepła i jeśli teraz zaoszczędzicie, to później będziecie całe życie drożej płacić za ogrzewanie. Fachowcy radzą dawać 5-10cm w poprzek, raczej nie spotkałam się z tym, żeby nie dawać. Mało tego, w domach pasywnych stosuje się aż 30cm łącznego ocieplenia wełną! Przemyślcie sobie to jeszcze dokładnie, poczytaj wątek o ocieplaniu poddasza na FM.

Co do gk - niestety będą pękać, ponieważ pracują razem z dachem i jest to nieuniknione. Osobiście jestem wielką przeciwniczką tego rozwiązania i nie mogę przeżałować, że nie udało nam się zrobić skosów wylewanych z betonu, jak chciałam. Teraz chyba tylko mogę mieć nadzieję, że przy deskowanych dachu mniej będzie pękało, bo dach jest sztywniejszy, ale i tak tego nie unikniemy w pełni. Sporą część skosów wykonamy w drewnie, więc i tak ilość pęknięć spadnie, ale ze względu na koszty nie możemy sobie pozwolić na drewniane skosy na całym poddaszu. Gdyby to wszystko było tańsze, to o ile prostsze byłoby budowanie, prawda?

Dardurko,

nie brałabym sobie do serca słów napotkanego pana od ociepleń poddaszy:cool: jak dla mnie to zrobił sobie swoimi słowami antyreklamę ;)

Ja od tygodnia mam zrobione poddasze, ale zanim przystąpiłam do realizacji musiałam zaznajomić się w temacie i nikt ale to nikt nie mówił mi żebym oszczędzała na wełnie, wręcz przeciwnie !!!! Dobrze wykonane poddasze to ciepło w zimę i brak duchoty w lato (sama nie wiem co gorsze).Moi sąsiedzi którzy rozbili tylko 15-tkę w lato spali na parterze bo duchota była taka że nie pozwoliła korzystać z poddasza. Nie wiem jak mają teraz w zimę ale sprawdzę ;)

Forumowe koleżanki które "podarowały" mi namiary na ekipę od gk użytkują swoje poddasze i wiem że mają doskonałą izolację - w zimę ciepło, w lato brak duchoty. Misiaczki, bo o nich mowa zalecali mi wełnę 15-tkę między krokwie i 15-tke w poprzek, ale ja dałam ( z racji oszczędności powierzchni, a konkretnie zejścia za nisko sufitów) 15 w krokwie i 10 w poprzek. W obecnym domu mam właśnie tak zrobione i jest ok. A co do peknięć to wystąpiło tylko w jednym miejscu :)

Co do producenta wełny to dałam Rockwoola Toprock ale jeśli chcesz się pokusić na tylko jedną warstwę to daj Supermatę Isovera, żadną inną bo będziesz narzekać albo nie daj Bóg poprawiać poddasze a to kosztowne :yes:

Dardurdko - tutaj na rysunku dobrze widać, jak wyglądają poszczególne warstwy i jest to własnie supermata Isover, o której wspomina Zuza

http://allegro.pl/welna-isover-czestochowa-supermata-150-mm-z-tran-i1336705533.html

Chyba nawet ta supermata musi mieć drugą warstwę.

Iwonko dziewczyny Ci dokładnie wyłożyły w czym rzecz.Ja tak jak Ci już pisałam mam w sumie 20cm wełny i jak dotąd jest wszystko w porządku.Latem było chłodno jak w klimatyzowanych pomieszczeniach ,a teraz mamy 25 stopni ciepła.Na ociepleniu poddasza nie ma co oszczędzać,bo nie robisz tego na chwilę .,a bez nowych mebli można się przecież obejść.. a z tym pękaniem ,to jest różnie... u nas na razie ,odkąd zaczęliśmy grzać pękło w jednym miejscu ,ale na złączeniu ściany z k-g .Moja siostra mieszka już w nowym domu chyba 5 lat i żadne pęknięcia nie wystapiły... Tak ,że to nie jest reguła ,że pęka. Współczuję Ci tych dylematów ,ale przebrniecie przez to i wkrótce zapomnicie .Ja już o niektórych rzeczach w ogóle nie pamiętam ,no chyba ,że się coś znowu popsuje....

Dziękuję za pomoc :) Jak zawsze można na Was liczyć :) Ja właśnie rozważam supermatę isovera tylko grubszą bo podobno drewno jest idealnym izolatorem, więc to w poprzek można by pominąć, ale jeszcze nad tym myślę... Zastanawiam się nad 18 albo nawet 20cm i tyle... więc powinno być dobrze (w sumie wyjdzie tyle samo co 15+5). A teraz zastanawiam się nad szczytem dachu, ze względu na stromość dachu, i co za tym idzie dużą powierzchnię stryszku - chcemy ocieplić skosy poddasza (których nie jest dużo bo podnieśliśmy ściankę kolankową ) i strop nad poddaszem, żeby ograniczyć koszty... a jeśli się okaże że trzeba do szczytu to zawsze można kiedyś pociągnąć wełnę dalej :) Boże, jak ja bym chciała już to mieć wszystko za sobą i spokojnie zamieszkać... i oczywiście nie zastanawiać się nad poprawkami! ;-)

Czego sobie i Wam życzę :)

Edytowane przez dardurdka

Beata biblioteczka mnie urzekła, piękna i dostojna ( mebel może być dostojny??? ;):):D ) a co... może.... i ten jest bardzo, ale to bardzo dostojny.... jestem ciekawa jak będzie się reprezentować konsola......skoro biblioteczka jest taka urocza :)

świeta już tuż tuż i u Ciebie też świątecznie się robi......

Wesołych świąt, pogody ducha i zdrowia.....

konsolka juz jest dzisiaj zapakowywana i mam nadzieje ,że jutro dojedzie .Mam jej zdjęcie ,ale chyba pokażę ją dopiero jak będzie stała w pokoju(co by nie zapeszyć).Znając moje szczęście t o jeszcze coś niezaplanowanego może się jeszcze wydarzyć....Po cichutku marzę o tym aby z biblioteką stanowiły zgrany duecik... A za życzenia bardzo dziękuję,ja jeszcze u Ciebie zie pojawię...z tym zdrowiem to na razie na bakier ,troche się z Zuzią przeziębiłyśmy ,albo jelitówka nas dopada ,bo jakieś takie dziwne objawy som..
Te zakupy to taki sprytny wybieg ,aby mieć jednocześnie piękne budziki i trafione prezenty pod choinką.A u Ciebie jak tam przygotowania przedświąteczne?

Kompletnie nie mam na nic czasu.

Dobrze, że kupiłam wcześniej wszelkie prezenty dla rodziny i znajomych, bo zostałabym bez niczego.

Budziki bardzo ładne - możesz zdradzić sprzedawcę i cenę?

ja mam dzisiaj wolny dzień ,więc muszę koniecznie rzobić konkretniejsze zakupy .W czwartek tez zrobiłam sobie wolne ,więc myślę ,że spokojnie zdążę ze wszytkim.Wigilia jest u nas ,ale z mamą podzieliłam się przygotowywaniem potraw,w 1 -wsze święto obiadek u mamy ,a w drugi dzień mam gości u siebie,wi.ec muszę się kulinarnie wykazać...Sprzątanie mi odchodzi ,bo mam panią Iwonke ,która mnie w tym wyręcza,dobre i to....Moniu ,wszystkie te cynowe rzeczy kupuje w Voxie,cena zegarów oscyluje wokół100zł,teraz kupiłam sobie więcej rzeczy ,bo mają raty o%,do końca roku.Zawsze to trochę łatwiej..

Beauty, jak zagladam do twojego Dziennika to mam wrażenie że zagladm do siebie :D

Jak przyjdziesz do mnie na parapetówkę to obie bedziemy się z tego "rechotać" :D

też mam taką paterkę :yes: wrzucę u siebie fotki co jeszcze mam z Voxu :D

Beauty- wianek piękny, u mnie też wisi, tylko trochę niżej :D

Patera, jak już wspomniałam u siebie przecudnej urody- muszę taką mieć!

A czy konsolka, na którą czekasz to ta błękitna, której zdjęcie pokazywałaś wcześniej? Jeżeli tak to jest super!!! Nie mogę się doczekać- tak jakby miała przyjść dla mnie... http://forum.barcis.pl/images/smilies/zabawa.gif

http://lh4.ggpht.com/_XawdS2UxV-E/TRD3KCtPMHI/AAAAAAAAEGs/tbyTTuJF4v8/s800/cats.jpg

Dużo szczęścia i radości, niechaj w domu Waszym gości

Dużo jadła wszelakiego i napoju wybornego.

Pieniądz niech się sypie, a lepiej szeleści

Pan Bóg zdrowiem darzy, a miłość niech pieści.

życzy coffee82

Witaj Beauty, przyszłąm odwiedzić Twoje progi:) Jest co podziwiać;) bardzo podoba mi się Twoja biblioteczka, czy była ona robiona na zamówienie? Widziałam u Ciebie również stacje benzynowe a la półki na CD, ostatnio widziałam takie u nas w TK MAXXIE też bardzo mi przypadły do gustu i zastanawiam się również nad kupnem, bo u mnie płyt CD ci dostatek i narazie są w pudełkach. Ty już zdecydowałaś którą wybierzesz? pozdrawiam serdecznie i będę odwiedzać Twój dworek :)

http://www.gifownik.pl/gify_new/swieta/b-narodzenie/59.gif

„Jest cicho. Choinka płonie.

Na szczycie cherubin fruwa.

Na oknach pelargonie,

blask świeczek złotem zasnuwa,

a z kąta, z ust brata płynie

kolęda na okarynie:

Lulajże, Jezuniu...”

Konstanty Ildefons Gałczyński