Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja juz obezalam,

schody sa zabojcze, wygladaja na baaaaaaardzo solidne, takie jak to sie kiedys robilo a dzis za cholere nie mozna od stolarzy sie doprosic.

przeczytalam na szybko bo jeszcze siedze w pracy a chcialabym juz do domku isc, wiec moze wszystkiego nie zrozumialam z tymi tralkami. Ale jezeli chodzi o wybor, ktora wersja lepsza, to wydaje mi sie ze ta podniesiona, no wiesz porecz wyzej i tralki dluzsze.

Ale obiecuje ze jak wroce do chatki to kukne jeszcze raz i przeczytam dokladnie :wink:

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Albo ja jestem jakaś lewa, albo nie wiem o co chodzi? Moim zdaniem nie ma tu tragedii, bo gdybyś nie powiedziała to nawet bym na to nie wpadła (że poręcz mogłaby być wyżej)... Jeśli poręcz faktycznie wydaje się za niska to trzeba podnieść, ale jeśli tylko chodzi o zgranie jej z górną, to nie ma sensu!

Beauty podest rewelacyjny i ... taki bardzo solidny w najlepszym tego sowa znaczeniu :lol: natomiast połączenie listwy z antresolą wyszło kiepsko, zgrzyta :-?

Jeśli chodzi o poręcz to trudno ocenić tak ze zdjęć bo one przekłamują. Trzeba patrzeć na oko - tak ustawiamy nasze balustrady. Gdy chcieliśmy odmierzyć tak samo - złudzenie optyczne mówiło, że trzeba podnieść nieco górną poręcz. U Ciebie wydaje się podobnie. O ile jednak na górze można by to zrobić do dolny odcinek schodó wygląda z tego ujęcia jak dla dziecka :roll: chyba, że nie ma tam górnej poręczy.. jeszcze :roll:

Ale podnieść poręcz to nie takie proste, zmieniają się kąty i długość poręczy będzie inna. Poza tym na zdjęciu widać, że środkowy słupek trzeba koniecznie od dołu podnieść bo już nie ma miejsca na poręcz :roll:

Zagwozdkę macie rzeczywiście 8) a co stolarz proponuje :roll:

Gosiek ,masz racje w całej rozciągłości.Właśnie o to chodzi,że ta balustrada przy zejściu jest po prostu za nisko.Moim zdaniem to stolarz trochę się machnął w wysokości słupków tych ostatnich i później cyrklował tak ,żeby się zgadzało.Tralki są teraz zanadto"przysadziste,a chcąc podnieść trzeba by zrobić nowe tralki :cry: Co już ostatecznie bym przełknęła,gdyż akurat tego udział w kosztach ogólnych schodów jest znikomy.Cóż ,stolarz ,początkowo był trochę zdziwiony ,ze to nam się nie podoba.tak się przejął ,że wczoraj jeszcze raz (8okm) przyjechał; I DYSKUTOWALI NAD TYM Z M ZE DWIE GODZINY.ON NAJCHETNIEJ CHCIAŁBY SPRAWĘ ZAMKNĄĆ.On uważna ,że są pewne standardy wysokości poręczy na schodach i to podniesienie byłoby na nasza odpowiedzialność.Nie wiem ,tak naprawdę jak to jest ,ale mnie się coś albo podoba ,albo nie i właściwie standardy mnie nie obchodzą.Szczególnie ten dysonans między antresola a schodami jest widoczny jak sie stanie na dole ,bo z góry jak Cie mogę .Poza tym myślałam ,że układ kasetonów na antresoli będzie kontynuowany wzdłuż€ż schodów,to mi się wydawało oczywiste.

Traleczki, poręcze.... a jak ładnie kolorek sypialni zakitrała :roll: ... a później będzie, że pokazywałam przecież :-?

Bardzo ładny i nie dziwię się córce, że strzela focha... niebieski jak nic :wink:

A tera o tym co Ci na wątrobie leży... jak dla mnie (ale ja wiadomo nie zam się :roll: ) poręcz powinna być zdecydowanie wyżej... na równi z tą górną :roll: . Jeżeli faktycznie jest za nisko, to podnosić i nie mamrotać, bo do końca życia będzie Was to gryzło... a jeżeli mogło by tak być, to..... obniżyć górną :roll: ... zawsze łatwiej uciąć niż dosztukować :wink:

"qrna dwa razy ciołem i jeszcze za krótko" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam i owocnej nocki życzę :wink:

Witaj Beatko,

jakis czas temu natknęłam się na Twój dziennik i od tej pory odwiedzam go codziennie, jeśli chodzi o schody są na prawdę ok....na pocieszenie mogę Ci przesłać zdjęcia z mojej budowy a dokładnie przyszłego kominka , to dopiero trauma.....tak więc uwierz mi na słowo wygląda dobrze to tzw.surowy stan, wyobraz sobie jak wszystko będzie zapięte na ostatni guzik :roll: :wink:

Traleczki, poręcze.... a jak ładnie kolorek sypialni zakitrała :roll: ... a później będzie, że pokazywałam przecież :-?

Bardzo ładny i nie dziwię się córce, że strzela focha... niebieski jak nic :wink:

A tera o tym co Ci na wątrobie leży... jak dla mnie (ale ja wiadomo nie zam się :roll: ) poręcz powinna być zdecydowanie wyżej... na równi z tą górną :roll: . Jeżeli faktycznie jest za nisko, to podnosić i nie mamrotać, bo do końca życia będzie Was to gryzło... a jeżeli mogło by tak być, to..... obniżyć górną :roll: ... zawsze łatwiej uciąć niż dosztukować :wink:

"qrna dwa razy ciołem i jeszcze za krótko" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam i owocnej nocki życzę :wink:

Arctico na zdjęciu ,ten kolor wyszedł trochę za bardzo z....ty niebieski.W realu jest stonowany ,pastelowy ,brudny niebieski.Córka będzie miała w końcu taki sam ,pod warunkiem ,że nikogo nie będę oprowadzać po sypialniach. :lol: :lol: :lol: :lol: skracanie na antresoli nie wchodzi w grę,tam wysokość jest ok.To mi się podoba nawet bardzo ,ale to zejście musi być zdecydowanie poprawione .Ja już bym chcila mięć to z głowy ,ale M nie odpuści .

Zdecydowanie coś nie gra z proporcjami poręczy. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej i nie zamykaj sprawy, dopóki nie będziesz naprawdę zadowolona. Bardzo ciężko złapać co jest "nie tak", ja chyba ściągnęłabym innego wykonawcę na konsultacje, nawet płatne. Serdecznie współczuję, bo spór z wykonawcą o jego dzieło jest prawie nierozwiązywalny. Miałam podobną sytuację z moimi belkami w salonie, które miały być ozdobą a są ... nie wiem sama czym, cały czas się biję z myślami, czy ich poprostu nie zdemontować, chociaż kosztowały sporo ... Dyskusje z wykonawcą w trakcie nie prowadziły do żadnych rezultatów, niby coś poprawiał, ale ciężko było stwierdzić, co się zmieniło. Nie chcę dołować, ale to jest do poprawy.

pozdrawiam,

A.

A właśnie, Beatko jakiś czas temu przesłałam ci wiadomość na p.w. nie wiem czy ją dostałaś??Przyznam szczerze że jeszcze tego wszystkiego nie ogarnęłam...mam kilka pytań i chciałabym Cie prosić o pomoc ale to może już na p.w. jeśli będziesz tak miła i pomocna :oops: :oops:

Dejzi witaj w moich progach .fajnie ,że się odezwałaś ,bo każde zdanie jest dla mnie bardzo ważne. Myślę ,że ta Twoja wiadomość do mnie nie dotarła,bo na wszystkie staram się odpowiadać na bieżąco.Pytaj ,w miarę możliwości chętnie pomogę. :wink:

Zdecydowanie coś nie gra z proporcjami poręczy. Nie daj sobie wmówić, że jest inaczej i nie zamykaj sprawy, dopóki nie będziesz naprawdę zadowolona. Bardzo ciężko złapać co jest "nie tak", ja chyba ściągnęłabym innego wykonawcę na konsultacje, nawet płatne. Serdecznie współczuję, bo spór z wykonawcą o jego dzieło jest prawie nierozwiązywalny. Miałam podobną sytuację z moimi belkami w salonie, które miały być ozdobą a są ... nie wiem sama czym, cały czas się biję z myślami, czy ich poprostu nie zdemontować, chociaż kosztowały sporo ... Dyskusje z wykonawcą w trakcie nie prowadziły do żadnych rezultatów, niby coś poprawiał, ale ciężko było stwierdzić, co się zmieniło. Nie chcę dołować, ale to jest do poprawy.

pozdrawiam,

A.

Aniu ,myślę ,ze dojdziemy do porozumienia ze stolarzem .Nie było jak do tej pory specjalnie jakiś z nim nieporozumień .Jestem z jego pracy jak najbardziej zadowolona ,tylko w tej kwestii może nie zrozumieliśmy się tak do końca.On traktuje swoją pracę bardzo poważnie i zależny mu na tym ,aby klient był zadowolony.To jest wszystko do naprawienia ,tylko znowu przeciągnie się wszystko w czasie ,co mnie najbardziej wkurza. :cry:

beatko, napewno wszystko sie dobrze skonczy a stolarz na bank zrobi wszystko zebys byla zadowolona. A ze sie przesuna terminy to trudno. Jezeli dzis wysokosc tej poreczy ci sie nie widzi, to z czasem bedziesz sie wnerwiac jeszcze bardziej. Te schody musza cie zachwycac, wiec domagaj sie zeby byly dokladnie tak jak sobie wymarzylas. Jezeli porecz jest za nisko, stolarz musi to poprawic, jezeli myslalas o kasetonach na listwie, to popros zeby je zrobil. Niech dopiesci kazdy szczegol zebys ty kazdego dnia zachwycala sie coraz bardziej swoimi pieknymi schodami !

glowa do gory, bedzie dobrze malutka :wink:

Jakoś niezbyt mi się widzi tak ciemny właz na stryszek - za bardzo będzie się rzucał w oczy :roll: Wydaje mi się, że będzie to widoczna ciemna plama na suficie, a powinno być raczej zamaskowane :roll:

A te schody masz cudowne :D Jak jeszcze stolarz dokona poprawek, to będzie bosssssko :D

Nie będzie zanadto rzucać się w oczy ,ponieważ jest usytuowany w takim wąskim zaułku ,korytarzyku. Mam w obecnym domu w kolorze sufitu i wygląda to koszmarnie ,jest w miejscu zamontowania nierówno .Ale może masz rację ,lepiej wyglądałoby w kolorze sufitu.A klamki ,mogą być?

Klamki są OK, szczególnie te wewnętrzne :wink:

Ale schody robią wrażenie niesamowite :roll: To ten sam stolarz, który robił Ci drzwi?