Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie będzie zanadto rzucać się w oczy ,ponieważ jest usytuowany w takim wąskim zaułku ,korytarzyku. Mam w obecnym domu w kolorze sufitu i wygląda to koszmarnie ,jest w miejscu zamontowania nierówno .Ale może masz rację ,lepiej wyglądałoby w kolorze sufitu.A klamki ,mogą być?

Klamki są OK, szczególnie te wewnętrzne :wink:

Ale schody robią wrażenie niesamowite :roll: To ten sam stolarz, który robił Ci drzwi?

Tak ten sam .

ale Monia ,jak myślisz? mam chyba rację z ta poręczą?Jeszcze dla dzieci ,nawet dla mnie wysokość ostatecznie byłaby do przyjęcia,ale mój m ,jakby się dobrze napił ,to wychylając się, mógłby stracić życie . :lol:

tak, zdecydowanie wolałabym podnieść :wink:

jeszcze raz pooglądałam i z całą pewnością jestem za podniesieniem :roll:

Nie będzie zanadto rzucać się w oczy ,ponieważ jest usytuowany w takim wąskim zaułku ,korytarzyku. Mam w obecnym domu w kolorze sufitu i wygląda to koszmarnie ,jest w miejscu zamontowania nierówno .Ale może masz rację ,lepiej wyglądałoby w kolorze sufitu.A klamki ,mogą być?

Klamki są OK, szczególnie te wewnętrzne :wink:

Ale schody robią wrażenie niesamowite :roll: To ten sam stolarz, który robił Ci drzwi?

Tak ten sam .

super gość :wink:

mam nadzieję, że będę mogła sobie pozwolić przynajmniej na takie drzwi zewnętrzne :lol:

Beatko! Nie będę Ci kadzić :( Uważam, że nie jest bez znaczenia wykończenie tych schodów. Wiem, że Twój stolarz to dobry rzemieślnik, ale tu się kłania DOBRY architekt. Diabeł tkwi w szczegółach!- jak widzisz. Nie wiem czemu musisz to skończyć jutro. Ja bym to oddała do przemyślenia komuś kto projektuje od lat i zęby zjadł na takich problemach. Nie schrzań tego przez pośpiech. Ja pilnowałam swoich pracowników PRAWIE cały czas, a jak montowali okna, to poszłam pielić kwiatki! Chyba miałam pomroczność jasną. Potem musieliśmy wymontować te wielkie drzwi balkonowe i drugie- z kuchni do ogrodu i osadzac niżej, żeby nie podnosić nogi przy wychodzeniu na taras, bo wszystko zamontowali za wysoko /murarze najpierw za wysoko zrobili nadproża/.Błąd sie pomnaża. Parapety mam wyżej, a z zewnątrz góra drzwi jest troche niżej niż okien. Nigdy się nie przyzwyczaję bo o tym wciąż pamiętam. Przeryczałam wiele nocy, wypiłam parę butelek koniaku z moim M i dalej to widzę! :cry: Tyle serca i pracy włożyłaś w te schody, więc nie zmontuj reszty na 'łapu capu'. Nie gniewaj się za szczerość :oops: Wiernie Ci kibicuję i podziwiam choć mało się odzywam ostatnio. Powodzenia, będzie dobrze, ale pamiętaj: pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. Uffffffff ale Cię pocieszyłam :-?

...pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. ...

ależ mi się spodobał ten tekścik :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Taka jest prawda ,ze podczas wszelakich prac na budowie powinno patrzeć się majstrom na łapy ,ale to jest niemożliwe.W związku z tym , oboje z M pracujemy(faktem jest ,ze mamy wolne zawody i w każdej chwili możemy wyskoczyć i podejrzeć ,co sie dzieje)ale nie jesteśmy w stanie stać tam przez cały czas.Prawda jest taka ,ze jak nie pracujemy ,to nie zarabiamy ,wobec tego trzeba było to jedno z drugim pogodzić .Z tymi schodami to była już jazda na etapie murarzy.Zmieniłam je sama.W projekcie były zupełnie inne i teraz już wiem ,że były by o wiele wygodniejsze. Panowie byli bardzo szybcy i jak przyjechaliśmy na budowę , to były już zaszalowane i przygotowane do zalania.Co możesz powiedzieć o schodach chodząc po deskach? Człowiek tak naprawdę nie wiedział ,jakie one będą wyglądały po rozszalowaniu.Teraz z kolei stolarz po lub przed jakimkolwiek etapem dzwonił do mnie ,abym przyjechała zobaczyć ,czy wszystko pasuje.Widziałam j balustradę po zamontowaniu (tak nie do końca)na antresoli ,słupy dolne już były ,a ponieważ wszystkie elementy układanki były już przygotowane,stopnie założone, ,to jak m pojechał po dwóch godzinach ,to balustradka z obciętymi tralkami była już zamontowana.

My też jak nie pracujemy to nie zarabiamy, ale że M zarabia więcej to padło na mnie i przy ważniejszych robotach zamykałam firmę i gnałam "minimalizować straty". Nie ufam robotnikom i nie pozwoliłam robić nic na własną rękę. Dom mam taki jak Ty i schody zostawiłam bez zmian. Robotnicy nie umieli ich dobrze rozmieścić, więc dokładnie rozrysowałam je sobie w domu, a potem naniosłam je na ścianie, na budowie. Majster przyznał, że sam by tak nie zrobił. Wyszły bardzo wygodne. Wiem jedno. Błąd , którego nie poprawi się od razu, mnoży się jak drożdże! Działa jak domino. To już taka przestroga do wszystkich dworkowiczek. Miałam świetnego cieślę. Jedyny człowiek , któremu mogłam na budowie w pełni zaufać. Jak miał wątpliwości co do montowania kotew w wieńcu / przed zmontowaniem więźby/, z pewnością Beatko wiesz o co chodzi, to zadzwonił do p. Sajdaka/autora projektu/ i bardzo długo rozmawiał z nim, jak to zrobić. Ten cieśla miał świetną dewizę:to co robisz - staraj się zrobić jak najlepiej - bo ...owo i tak samo wyjdzie! :wink:

Beauty,

pełen podziw nad projektem poręczy i ich wykonaniem :D

Ale...bo przecież zawsze musi być jakieś ale, tym bardziej, że pytasz. Sądzę, że warto na tym etapie, zdecydować się na poprawę poręczy. Niby zasadniczo nic. Jak oglądałam bez czytania tekstu, to nawet w oczy się"nie rzuciło"...ale inaczej jest na żywca. A skoro piszsesz o różnicy w wysokościach tralek, a co za tym idzie i wysokości poręczy, to cały czas będzie Cię to "prześladować"...Tyle ja :roll:

pozdrawiam cieplutko

już chyba za późno, ale ja jeszcze tu znalazłam zgrzyt

http://img683.imageshack.us/img683/7309/p1030682w.jpg

myślę że powinny te schody troche niżej łączyć się z antresolą, tak aby to było na jednym poziomie, tylko wtedy trzeba dodatkowo wydłużyć metalowe tralki, nie wiem jak to by wyglądało w całości :)

Madziu o to właśnie mi chodzi.Już problem jest zażegnany .Będzie przeróbka . Ustaliliśmy dalszą strategie działania.Kosztowało nas ( mnie ,M i stolarza) dwie nieprzespane noce. :lol: ,ale efekt ,oczywiście jak to wszystko pójdzie zgodnie z planem ,będzie o wiele lepszy .Dołożyłam jeszcze dwa filongi na listwie czołowej .Zamieszczę zdjęcia po przeróbce .

Jak człowiekowi niewiele do szczęścia potrzeba :lol: :lol:

Dziewczyny ,mam prośbę .Moze któraś przez przypadek na jakiejś aukcji natknie się na tego typu tkaninę gobelinową ,jak te moje zasłony ,tylko z przewagą fioletu ,śliwki

http://img138.imageshack.us/img138/2263/p1030664.jpg

I druga prośba .Potrzebuję żyrandol do mojego holu,ale nie zanadto ozdobny .Moze coś Wam wpadnie w oko ,to dajcie znać.