Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beatko... od przybytku podobno nie boli :lol: ... my szukaliśmy podobnej do Twojej, a mamy o jedno zero wiekszą 8) ... i też się zastanawiam :wink:

Ale Ty już masz tam drzewa....możesz nawet tak zostawić

albo łąkę kwietną :roll:

powiem szczerze zastanawiałam sie nad tym .Można by oddzielić część użytkowa ogrodu ,a resztę obsiać łąką

Moja opcja na wnękę to szafa wolnostojąca... niekoniecznie identycznych gabarytów jak wnęka :roll:

Kolejny głos za szafą wolnost.

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja bym zagospodarowała całą wnękę na szafę. Jezeli zrobisz niższą to na górze będzie elegancka kurzołapka, na dodatek widoczna z antresoli, a jeżeli będzie krótsza, to będziesz musiała coś sensownego wymyślić obok, żeby zagospodarowac tą wolną przestrzeń, co może być trudne jeżeli bedziesz chciała uniknąć efektu rozdrobnienia :)

I tu M się ucieszy.On uważa ,że dzięki szafie w zabudowie unikniemy widocznego kurzu z antresoli.Chociaż stolarz stwierdził ,że można tę szafę od góry wykleić takim suknem ,wtedy kurzu nie było by widać tak bardzo. Drugim plusem jest to ,że będzie bardziej pojemna,wtedy byłaby czteroskrzydlowa i środkowe drzwi były by z lustrami.

I tu kolejna dekoracja okna ,która mi się podoba

http://deccoria.pl/files/9153/22387/6537e0fe9626acc3cbd01f0c7cb60bb3.jpg

Ty właśnie nie widać żadnych listew maskujących na zewnątrz.Musi to być jakaś specjalna ,wygięta szyna ,na która naciąga się materiał.

Beatko... tutaj nie ma żadnej listwy. To usztywniany lambrekin z taśmą przyszytą kilka cm niżej, tak aby kryło karnisz.

Zauważ, że nie jest to idealnie prościutko gładkie. Porządna fizelina da Ci taki efekt. I zobacz jeszcze, że z boków wystaje zasłona...

I tu kolejna dekoracja okna ,która mi się podoba

http://deccoria.pl/files/9153/22387/6537e0fe9626acc3cbd01f0c7cb60bb3.jpg

Ty właśnie nie widać żadnych listew maskujących na zewnątrz.Musi to być jakaś specjalna ,wygięta szyna ,na która naciąga się materiał.

Beatko... tutaj nie ma żadnej listwy. To usztywniany lambrekin z taśmą przyszytą kilka cm niżej, tak aby kryło karnisz.

Zauważ, że nie jest to idealnie prościutko gładkie. Porządna fizelina da Ci taki efekt. I zobacz jeszcze, że z boków wystaje zasłona...

Myślisz ,ze na tym poprzednim zdjęciu z dziennika sposób montowania jest taki sam?Tam jest jakoś bardzo ten lambrekin napięty i z kolei zachodzący łukiem na boki

http://images43.fotosik.pl/87/18920a1bcbed7214med.jpg

Myślisz ,ze na tym poprzednim zdjęciu z dziennika sposób montowania jest taki sam?Tam jest jakoś bardzo ten lambrekin napięty i z kolei zachodzący łukiem na boki

Nie, ten poprzedni jest najprawdopodobniej na tych karniszach co pokazała Monia. Dodatkowo myślę jest zrobiona ta listwa maskująca, niewiem, z jakiejś pleksi na przykład obciągnięta materiałem. Jakbym tak chciała, to do listwy maskującej którą można dokupić do tamtych karniszy przyczepiała bym na rzep pleksi obciągniętą materiałem. Robisz sobie tunelik na tą listwę, do jednej strony przyszywasz rzep. Drugą część rzepa przyklejasz do tamtej osłony...

Drugie zdjącie to usztywniony lambrekin, nie naciągany na nic. Nie jest on idealnie sztywno rozciągnięty, widać delikatne załamania. Karnisz może być taki sam jak do poprzedniego. Tylko zamiast tej listwy maskującej na lambrekinie przyszywasz taśmę, taką jak do marszczenia firan, tylko jej nie marszczysz, a wykorzystujesz do przyczepienia żabek lub agrafek z kółeczkami. Taśmę trzeba przyszyć nie na samej krawędzi, tylko ciut niżej, tak aby zakryło karnisz.

Zamotałam :roll: :-?

ja również protestuje, gdzie ja podejrzę jak urządzić salon i całą resztę, niestety jestem jak wiesz na etapie wojowania o kominek, na szczęście już po elektrykach czekamy na tynkarzy...nie wyobrażam sobie żebyś mi teraz zniknęła nikt nie ma takich pomysłów :D :D :D :D

Beatko nie możesz nam tego zrobić prawda dziewczyny?????

No już dobrze, przyznam się bez bicia jestem tutaj bo Twój dziennik tak mnie wciągnął, jak nie uzależnił,nie mogłam się powstrzymać,nawet mój N był zdziwiony, ja i forum,zawsze byłam sceptycznie nastawiona ( nie wiem dlaczego) to mój pierwszy raz i nie żałuję także kochana sama widzisz... co ja bez Ciebie teraz pocznę....

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Nie, ten poprzedni jest najprawdopodobniej na tych karniszach co pokazała Monia. Dodatkowo myślę jest zrobiona ta listwa maskująca, niewiem, z jakiejś pleksi na przykład obciągnięta materiałem. Jakbym tak chciała, to do listwy maskującej którą można dokupić do tamtych karniszy przyczepiała bym na rzep pleksi obciągniętą materiałem. Robisz sobie tunelik na tą listwę, do jednej strony przyszywasz rzep. Drugą część rzepa przyklejasz do tamtej osłony...

Drugie zdjącie to usztywniony lambrekin, nie naciągany na nic. Nie jest on idealnie sztywno rozciągnięty, widać delikatne załamania. Karnisz może być taki sam jak do poprzedniego. Tylko zamiast tej listwy maskującej na lambrekinie przyszywasz taśmę, taką jak do marszczenia firan, tylko jej nie marszczysz, a wykorzystujesz do przyczepienia żabek lub agrafek z kółeczkami. Taśmę trzeba przyszyć nie na samej krawędzi, tylko ciut niżej, tak aby zakryło karnisz.

Zamotałam :roll: :-?

Arctica Już wszystko wiem o moich zasłonach. .Byłam dzisiaj w saloonie eurofiran i zgłębiłam temat..Okazuje się ,ze można tak zrobić wykorzystując zarówno karnisz ,tylko beż zakończeń jak i szynę.Żeby usztywnić wkładają jakieś flizeliny i usztywniacze .Terminologia jak dla mnie obca :D Pewnie zgodzę się na wariant taki ,że panienki przyjeżdżają ,kasują po 20zł od okna,robią wymiary ,projekt itd.Materiał mogę kupić własny.Znając życie, to lepiej będzie jak zdam się na nie , bo przy moich umiejętnościach w obliczaniu czegokolwiek mogłabym później połowę forumowiczek firanami obdzielić. :D

dejzi i sicilianin.Dziewczyny kochane jesteście . :D Cieszę się ,że mnie tak wspieracie .Na pewno z forum tak od razu nie zniknę , i z całą pewnością to ,co będzie godnego uwagi ,to pokażę.Ale nie spodziewajcie się cudów.Dużo klamotów przeniosę na razie ze starego domu i będę udawać ,że mnie nie drażnią,.Kolejny raz będę się urządzać ,a to będzie trwało ,oj trwało :D Tym bardziej ,ze teraz zakupy do nowego domu chciałabym mieć bardziej przemyślane i wolę trochę odczekać ,a mieć to ,co sobie zaplanowałam. Wcześniej kupowałam bez opamiętania ,co akurat było potrzebne lub co mi wpadło w oko. Tym sposobem zapełniłam sobie cały strych badziewiem ,którego koniecznie muszę się wyzbyć.

Dejzi ciekawa jestem ,jak sprawa z kominkiem się zakończyła?był już majster?

Monia ,zerknij do dziennika,zamieściłam tkaniny obiciowe.Co o tym sądzisz? Za chwilę zrobię jeszcze fotkę trzeciej próbce ,bo padła mi bateria. Na budowie mały przestój spowodowany tym ,ze stolarze naprawiają schody u siebie w stolarni i przyjadą jednak we czwartek nie w środę. :cry:

Monia ,zerknij do dziennika,zamieściłam tkaniny obiciowe.Co o tym sądzisz? Za chwilę zrobię jeszcze fotkę trzeciej próbce ,bo padła mi bateria. Na budowie mały przestój spowodowany tym ,ze stolarze naprawiają schody u siebie w stolarni i przyjadą jednak we czwartek nie w środę. :cry:

Jedna i druga ładna, ale biorąc pod uwagę, że to ma być na krzesła, to wybrałabym nr 1.

W pierwszej chwili myślałam, że nr 2, ale po namyśle wybieram nr 1.

Ta trzecia też mi się podoba,tylko w macaniu jest jakaś ... rzadka myślę ,że bardziej nadaje się na zasłony niz na krzesła.Ta pierwsza przypomina mi jakiś obraz .

nr 2 mi się nie wyświetlał, dopiero teraz go zobaczyłam, wobec czego post wyżej napisany przeze mnie dot. materiału 1 i 3. Są superaśne.