Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a jak wygląda u was sprawa herbu? Może już pisałaś ale tyle tu stron i może akurat tej nie czytałam. Widziałam że Sajdak może mieć ten sam herb co moje nazwisko :-) Skoro ma się dworek a nieherbowi robią inicjały.. Tzn ja wcale nic nie wiem o tym, żebym miała faktycznie herby. Ale może nikt mi nie powiedział? :-) Po prostu jest lista nazwisk i przypisanych im herbów. Znajdując na tej liście kilka nazwisk ze swojego drzewa genealogicznego to misie nawet ten obecny herb powtarza :-)

Ja jestem z tych nieherbowych :lol: Z tego ,co wiem ,to ludzie w obecnych dworkach kupują sobie na bazarach stare fotografie" przodków" :lol: :lol: :lol: Więc kto wie...

:o :o :o :o żartujesz :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hm, herb to takie logo graficzne gospodarstwa domowego, rodziny. To może być płaskorzeźba - akcent architektoniczny. Kupowanie zdjęć czy portretów przodków wogóle mi nie przyszło do głowy w związku z herbami :-) Ale owszem, pomyślałam, że stylowe domostwo powinno unikać fototapet i mieć obrazy na ścianach. Kiedyś malowałam bardzo ładne obrazy... A ramy mogą być zupełnie dzisiejsze, bardzo mi się podobają ramy tapicerowane tym samym materiałem co zasłony okienne... :-) Polecam pooglądanie sobie malowideł na allegro, prawie wszystkie mi się bardzo podobają... Mogę Ci zrobić, Beauty, malowidło z tematem kwiatów z poduszek krzeseł :-) do kompletu :-) Albo lepiej, żeby Twoja córka namalowała coś takiego, będzie rodzinna pamiątka jej rozlicznych talentów :-)

Bardzo lubię grafiki i tych na pewno nie zabraknie u mnie w domu. Flawio ,jak tylko znajdziesz czas i ochotę do namalowania moich kwiatów ,to bardzo byłabym wdzięczna :D

a tak abstrahujac....Flawio mówiłam Ci już ,ze mój M urodzony jest w Łobzie?

a jak wygląda u was sprawa herbu? Może już pisałaś ale tyle tu stron i może akurat tej nie czytałam. Widziałam że Sajdak może mieć ten sam herb co moje nazwisko :-) Skoro ma się dworek a nieherbowi robią inicjały.. Tzn ja wcale nic nie wiem o tym, żebym miała faktycznie herby. Ale może nikt mi nie powiedział? :-) Po prostu jest lista nazwisk i przypisanych im herbów. Znajdując na tej liście kilka nazwisk ze swojego drzewa genealogicznego to misie nawet ten obecny herb powtarza :-)

Ja jestem z tych nieherbowych :lol: Z tego ,co wiem ,to ludzie w obecnych dworkach kupują sobie na bazarach stare fotografie" przodków" :lol: :lol: :lol: Więc kto wie...

Monia ,nawet sobie nie wyobrażasz,do czego zdolni są ludzie na siłę poszukujący płynącej w żyłach "błękitnej" krwi.I jak jej nie znajdują ,to chociaż se powieszą pseudoprzodka w salonie.A co :lol: :lol: :lol: :lol: Kto im udowodni,że miał innego pradziada :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Monia ,nawet sobie nie wyobrażasz,do czego zdolni są ludzie na siłę poszukujący płynącej w żyłach "błękitnej" krwi.I jak jej nie znajdują ,to chociaż se powieszą pseudoprzodka w salonie.A co :lol: :lol: :lol: :lol: Kto im udowodni,że miał innego pradziada :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A owszem, jest to do udowodnienia :wink: Są przecież jeszcze inne pamiątki, no i przede wszystkim nazwisko :wink:

A jak lampy? Mogą być?

Bardzo ładne :D :D :D :D :D :D - przepraszam, że nie napisałam od razu, ale ok. 13.00 wpadłam tylko po Pusię, żeby ją zabrać na działkę i szybko skrobnęłam do Ciebie pościk i uciekłam. Dopiero teraz wróciłyśmy - Pusia umorusana, a ja padnięta po kilkugodzinnych pracach. Oj, zastany człowiek po zimie, aż wstyd :oops:

Nie zrozumiałaś mnie dobrze.Ja oczywiście to pisałam ze śmiechem na ustach. :wink: Miałam na myśli snobów,od których się aż roi

Wiem, zrozumiałam, ale właśnie o to mi chodzi, że nie rozumiem takiego kupowania - przecież to i tak bez sensu, skoro faktycznie nie ma się nic prawdziwego na pamiątkę. A przy tym jaka to satysfakcja, jeśli ma się świadomość, że to kłamstwo. Beatko, kup se lepiej ładne, stylowe obrazy, stare srebra i platery, kredens z duszą i jakieś inne drobiazgi, które wprowadzą do domku nieco sielskiego klimatu, wstaw w stare ramki swoich własnych przodków i będzie pięknie :D :D Masz taki piękny domek, że nic więcej tam nie trzeba :D :D

Tak właśnie zrobię .Zresztą mam trochę pamiątek po dziadkach ,zdjęć całą masę,dziadka kawalerzystę w pięknym mundurze.Jest czym ściany zapełniać :D A jak u was pogoda Moniu? U nas cieplutko ,ale cały dzień taki wiosenny deszczyk pada.

No proszę - brawo :D Piękne pamiątki masz :D Ja mam fotki swoich dziadków, choć niewiele, ale jest jedno piękne portretowe, które niedawno odebrałam z oprawiania. Zdenerwowałam się jednak bardzo, ponieważ podczas oprawy, zbyt mocno zostało wyprostowane i pękło - trzeba było częściowo poddać renowacji :cry: Teraz jest OK, ale sam fakt, że je zniszczono, zmartwił mnie. Mam też ładne zdjęcie moich rodziców, które także będzie musiało mieć swoje miejsce. Teraz wisi na jednej ścianie z portretem dziadków, ale w nowym domku będzie więcej miejsca i wóczas powieszę jeszcze więcej fotek. Powoli muszę je zacząć oprawiać. Ramek mam sporo, fotek w albumie też, tylko czasu brak :roll:

A pogoda... pięknie było cały dzień, tylko dość wietrznie. Mam nadzieję, że ten wiatr nic zimnego nie przywieje :roll: Słonecznie było cały dzień (nadal jest przyjemnie), ale nie miałam już siły dłużej pracować. Teraz się troszkę zrelaksuję i biorę się za sprzątanie kuchni na święta :-?

Mam też trochę pobabcinej porcelany i sztućców.Niestety ,meble,które były właściwie dla mnie przeznaczone powędrowały do najbliżej mieszkających kuzynek :cry: A wielka szkoda ,bo były by teraz jak znalazł.

U nas dopiero teraz przestało padać.Mieliśmy na dzisiaj wielkie plany ,aby posprzątać wstępnie w domu i wokół niego.Wszędzie walają się pojemniki po farbach,nie mogę wprost już na to patrzeć .Na większe sprzątanie mam już umówione dwie zaufane kobitki ,które tylko czekają na sygnał :wink:

Na jutro jestem umówiona z Panem od kostki.Tak naprawdę to nie mam jeszcze sprecyzowanego planu co do podjazdu.Z jednej strony chciałabym trochę ograniczyć koszty z tym związane.Wtedy można by przenieść bramę wjazdową na przeciw garażu ,Było by wtedy prosto .Z drugiej jednak strony ładniej dom będzie się prezentował robiąc wjazd centralnie .Powiem mu ,aby mi zrobił kosztorys w dwóch wersjach i zobaczymy.

Beatko, może uda Ci się kupić jakieś podobne meble, które przynajmniej będą przypominały dawne czasy :wink:

Ja, wstyd się przyznać, mam jeszcze parę mebelków po babci w ... piwnicy :oops: :oops: W 3-drzwiowej szafie trzymamy leżaki, krzesła plażowe i materace :oops: W białym kredensie są przedłużacze i bulwy dalii, które na zimę schowałam :oops: , a w nocnych szafeczkach są różne śrubki, gwoździe i inne :oops: Skrzynia - kufer służy jako pojemnik na buty narciarskie :oops: Wstyd, co nie :roll: Niestety brak miejsca wymusił takie rozwiązanie.

A owszem, jest to do udowodnienia :wink: Są przecież jeszcze inne pamiątki, no i przede wszystkim nazwisko :wink:

A dla mnie to czysty obciach na nowo wybudowanym dworku (lub potworku) umnieszczać herb :roll: ...

Nie ważne czy prawdziwa ślachta, czy udawana...

Moje rodowe nazwisko jest herbu Sas... mąż nie herbowy, bo... książę :o :o :o ... to cholera może powinnam pałac wybudować :-? ...

A mój pradziadek, a właściwie jego koń bok w bok z kasztanką pana P kłusował 8) 8) 8)

Gość Flawia
:lol: no obciach obciach, zgadzam sie Tylko czy inicjały zagmatwane na maxa to nie obciach? chyba też... W kazdym razie byłam ciekawa jak wogóle wygląda taki teoretycznie "mój " herb. Kolorystyka nawet nawet :-) Dałoby sie dopasować do porcelany Versace :-) Bo ja planuję motyw dekoracyjny z obecnie posiadanych talerzy. Nie wiem jako co, może jako brzeżek na obrusie a może jako wzorek wokól framugi stolarki, nie wiem. Ale to liście dębu a odkąd wiem że koniom szkodzą to też mam wątpliwości, taki trujący motyw... :-) :roll: :lol:

Ale pomyśl nad okrągłym okienkiem .Ono wbrew pozorom daje jednak sporo światła .Ja jestem zadowolona .Fajnie promienie słoneczne rozpraszając się wpadają ,w moim przypadku, na hol

Popieram i głosuję za okienkiem :D

Jeśli okienko zdecydowanie nie, to lepiej na gładko :wink: