Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spokojnie, lepiej żeby się troszkę opóźniło, niż później "do następnej budowy" miałabyś żałować :wink: Już niedługo... a co z projektem kuchni???

Iwonko ten dom ,który budujemy ,będzie już naszym docelowym. :Następne realizacje będą dotyczyły naszej działalności ,a raczej jej rozszerzenia .No ,chyba że jeszcze może jakieś małe mieszkanko do remontu ,tak ,żeby nie stracić ciągłości :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

witam sie pieknie z rana , i jak tam projekt kuchni już cos wiadomo kiedy bedziecie miec :roll: :wink:

Szczerze mówiąc ,palant od kuchni mnie trochę już wnerwia.Wczoraj zadzwonił ,żebym się nie zdziwiła,jak projekt dojdzie w nocy,po czym rano dostaję maila,że przeprasza ,ale żebym dała mu jeszcze jeden dzień :evil: Gdyby nie to ,że uparłam sie na te firmę i zależy mi na poprawnych z nimi stosunkach ,to dawno już by dostał porządny op...dol .i poszukałabym kogoś innego.

Tak tez sama widzisz ,że chyba jednak warto dać sobie na wstrzymanie ,i jeszcze cierpliwie poczekać .Rozmawiałam z tym projektantem dosłownie przed chwilą i ostatecznie obiecał,że projekt będzie ukończony w poniedziałek. :cry: generalnie na realizacje czeka się około 6 tygodni,ja ją planuję montować w lipcu lub sierpniu.Jeszcze jest dość dużo czasu ,ale ja juz dostałam sygnał ,ze pierwsza porcja gresu dotarła i chciałabym już zamówić płytki do kuchni ,bo na pewno znowu trzeba będzie czekać.A jak już uchwycę glazurnika ,to z kolei dobrze by bylo ,aby robil od razu wszystko ,bo znowu mi ucieknie.I kółeczko sie zamyka. :wink:

O Jessi! :o Widzę że już inny domek będziecie budować :o :o :o :o Dlaczego??? Choć brałam pod uwagę zmianę u Ciebie bo jak się długo wcześniej wybierze to potem trudno jest się oprzeć pokusie :roll: A jakie techniczne problemy??? Musi być z poddaszem???

Powiem szczerze, że ten jest bardziej w moim stylu :wink:

O Jessi! :o Widzę że już inny domek będziecie budować :o :o :o :o Dlaczego??? Choć brałam pod uwagę zmianę u Ciebie bo jak się długo wcześniej wybierze to potem trudno jest się oprzeć pokusie :roll: A jakie techniczne problemy??? Musi być z poddaszem???

Powiem szczerze, że ten jest bardziej w moim stylu :wink:

no zminilismy ale wszystko mam opisane w komentarzach dlaczego :wink:

Beauty, z tą kuchnia to będziesz miała zagwostkę. niby duża ale faktycznie ciężko w niej znaleźć miejsce dla kredensu. Kredens niestety lubi powierzchnię i nie da się go wcisnąć w kąt. A moż e zamiast typowego kredensu pomyślisz o zabudowie go przypominającego.Ja tak będę miała, bo praktycznie nie będę miała żadnych szafek górnych ( tylko 2 wąskie obok okapu) i potrzebowałam miejsca na talerze itd Dlatego będzie na jednej ścianie zabudowa z lodówką. Trochę mętnie tłumaczę ale może potaem uda mi sie kleić projekt moj kuchenny

Beauty, niezbyt mi się widzi ta lodówa między oknami :-?

Piękna natomiast jest ta kuchnia:

http://img100.imageshack.us/img100/6225/kuchnia7.jpg

Piekarnik wg mnie ładniej wygląda pod płytą :wink: Dlaczego występuje to przesunięcie płyty w stosunku do piekarnika? Nie da się równo jedno pod drugim? I czy zamiast szafki nr 6 nie może byc piekarnik, a na blacie nad piekarnikiem płyta?

Beatko, Twoja wizja kuchni też bardziej mi leży :wink: Absolutnie musi być symetria!!! Piekarnik powinien być pod płytą, jak na tym Twoim zdjęciu... a i obudowa pieca ta stylowa, szeroka!!! Boże, już nie mogę się doczekać jak to będzie wyglądało :roll: Cudnie... a jeśli chodzi o lodówkę to sbs jest bardzo efektowny, tylko bardziej mnie martwi czy on nie będzie tak nienaturalnie wyglądał (wystawał) na tle okien i tym samym przysłaniał światło z okien?!? Ogólnie kuchnia jest duża i wcale nie należy do nieustawnych! A może między oknami dać taki niby okapnik/ kredens na talerzyki (jak na Twoim zdj. po lewej) :wink: Jak chcesz to mam kilka zdjęć rozwiązań w takich kuchniach to Ci prześlę :wink:

Doppiero teraz dopatrzyłam się projektów kuchni.

moje spostrzeżenia:

-stanowcze nie lodówce między oknami, bardzo zagraci i pomyśl jaki piękny byłby taki długi blat-cudo,

-czy aby napewno musi być lodówka nie do zabudowy ? jej nowoczesna forma nieco będzie się gryzła z meblami.

- czy lodówka może stanąć na ścianie ze spiżarnią i np zrobić dla nie wkucie w ścianie, zajmnie trochę miejsca w spiżarni ale nie bedzie zawalała kuchni

-piekarnik na 100 % pod płyta grzejną i absolutnie nie w słupku

Dziewczyny ,jak dobrze ,ze jesteście!Cały dzień łeb miałam zaprzątnięty kuchnią,nie mogłam się absolutnie skoncentrować na pracy,bałam się ,że w tym amoku mogę zrobić w końcu komuś krzywdę :wink: (a taki mam zawód ,ze przez moja nieuwagę mogło by do tego dojść :lol: :lol: :lol: ). Do niedawna od projektanta było zero telefonów ,a dzisiaj się tak cholernik uaktywnił,ze częstotliwość wzrosła do dwóch połączeń na godzinę. :o Ale to z kolei dobry objaw

!

Beauty, niezbyt mi się widzi ta lodówa między oknami

:-?

Piękna natomiast jest ta kuchnia:

http://img100.imageshack.us/img100/6225/kuchnia7.jpg

Piekarnik wg mnie ładniej wygląda pod płytą :wink: Dlaczego występuje to przesunięcie płyty w stosunku do piekarnika? Nie da się równo jedno pod drugim? I czy zamiast szafki nr 6 nie może byc piekarnik, a na blacie nad piekarnikiem płyta?

Moniu według mnie też musi być piekarnik pod płytą ,w dzienniku jest zamieszczony jeden taki rysuneczek.Pierwotnie chciałam go umieścić na wysokości wzroku ,bo spodobało mi sie takie rozwiązanie u mojej siostry.Atutem jest to ,że nie trzeba się schylać :wink: Ale rzeczywiście w tej mojej kuchni nie pasuje.A propos położenia samej płyty to własnie w tym jest problem ,że na takie stanowisko ,jakie ja sobie wymyśliłam ,projektant potrzebuje około 2m. :cry: Ja nie pamiętam ,ile jest u mnie ,ale gdzieś okolo 1,60 i chcąc wszystko zmieścić ,musiał ta płytą wjechać niejako na szafkę stojącą pod kątem na drugiej ścianie.

Tak, widziałam ten rysunek, ale moim zdaniem taka opcja z przesunieciem nie wchodzi w grę, bo zepsujesz efekt pięknej, przemyślanej kuchni.

Koniecznie musi być taki szeroki okap? Ten węższy jest b.ładny - zobacz u Coffee, ma tego typu i b.łądnie się prezentuje, a ten, który jest powyzej na fotce wg mnie jest naprawdę b.elegancki. Przemyśl dobrze, zanim będziesz żałować, bo to raczej inwestycja na długie lata, więc będziesz na to patrzeć i jak będzie coś nie tak, to będziesz się wkurzać :roll:

z pewnością widziałaś tę kuchnię prowansalską:

http://img408.imageshack.us/img408/1093/rustprowansalska2.jpg

układ pomieszczenia podobny jak u Ciebie :wink:

Może lepiej dać stół na scianę obok spiżarni - przy oknie, a tamtą ścianę ze stołem zabudować w sposób powyzej?

Beatko, Twoja wizja kuchni też bardziej mi leży :wink: Absolutnie musi być symetria!!! Piekarnik powinien być pod płytą, jak na tym Twoim zdjęciu... a i obudowa pieca ta stylowa, szeroka!!! Boże, już nie mogę się doczekać jak to będzie wyglądało :roll: Cudnie... a jeśli chodzi o lodówkę to sbs jest bardzo efektowny, tylko bardziej mnie martwi czy on nie będzie tak nienaturalnie wyglądał (wystawał) na tle okien i tym samym przysłaniał światło z okien?!? Ogólnie kuchnia jest duża i wcale nie należy do nieustawnych! A może między oknami dać taki niby okapnik/ kredens na talerzyki (jak na Twoim zdj. po lewej) :wink: Jak chcesz to mam kilka zdjęć rozwiązań w takich kuchniach to Ci prześlę :wink:

Ta wielgachna lodówa też mi nie leży miedzy tymi oknami,zważywszy na to ,że jeszcze musi być odsunięta od ściany,to zajmowała by sporo miejsca.po prostu nie bardzo jest ja gdzie ulokować i nie jest wykluczone ,że w końcu z niej zrezygnuję,chyba ,że jak radzi Kasia, wykuję ścianę w spiżarni.Z kolei spiżarnia nie jest największa i włożenie prawie połowy lodówki zabrało by zbyt dużo powierzchni.Najlepszym wyjściem z sytuacji to byłoby,albo zamurowanie jednego okna ,albo rozwalenie ściany spiżarni i tym samym zrezygnowanie z niej.Ale powiedzcie to mojemu mężowi ,zresztą o to zdążyłam się z nim dzisiaj pokłócić.Iwonko ,jak masz zdjęcia ,to dawaj.

Doppiero teraz dopatrzyłam się projektów kuchni

moje spostrzeżenia:

-stanowcze nie lodówce między oknami, bardzo zagraci i pomyśl jaki piękny byłby taki długi blat-cudo,

-czy aby napewno musi być lodówka nie do zabudowy ? jej nowoczesna forma nieco będzie się gryzła z meblami.

- czy lodówka może stanąć na ścianie ze spiżarnią i np zrobić dla nie wkucie w ścianie, zajmnie trochę miejsca w spiżarni ale nie bedzie zawalała kuchni

-piekarnik na 100 % pod płyta grzejną i absolutnie nie w słupku

:evil: :evil:

Kasiu masz rację z tym blatem.Zawsze w dotychczasowych mieszkaniach brakowało mi miejsca i taki blat rozwiązywał by sytuację.Pewnie zrezygnuję z lodówy sbs,a mniejszą w zabudowie postawię na ścianie spiżarni.Za wielkich posunięć już nie mogę zrobić ,bo jestem zobligowana wyprowadzeniami wody,a do tego ogrzewanie jest w podłodze i nie można zrobić w niej żadnych podkuć.

Dziewczyny jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady,które wzięłam sobie do sercai na pewno wykorzystam w nowym projekcie ,który już kiełkuje. :lol: :lol: Przypuszczam ,że zanim podejmę ostateczną decyzję, to będę Was wielokrotnie jeszcze bombardować pytaniami :lol:

Tak, widziałam ten rysunek, ale moim zdaniem taka opcja z przesunieciem nie wchodzi w grę, bo zepsujesz efekt pięknej, przemyślanej kuchni.

Koniecznie musi być taki szeroki okap? Ten węższy jest b.ładny - zobacz u Coffee, ma tego typu i b.łądnie się prezentuje, a ten, który jest powyzej na fotce wg mnie jest naprawdę b.elegancki. Przemyśl dobrze, zanim będziesz żałować, bo to raczej inwestycja na długie lata, więc będziesz na to patrzeć i jak będzie coś nie tak, to będziesz się wkurzać :roll:

z pewnością widziałaś tę kuchnię prowansalską:

http://img408.imageshack.us/img408/1093/rustprowansalska2.jpg

układ pomieszczenia podobny jak u Ciebie :wink:

Może lepiej dać stół na scianę obok spiżarni - przy oknie, a tamtą ścianę ze stołem zabudować w sposób powyzej?

Ta kuchnia rzeczywiście jest bardzo piękna ,ale u mnie nie wypali,ponieważ to stanowisko piecowe potrzebuje również dużo miejsca.Pierwotne założenie miało takie być ,stół pod oknem ,przy ścianie spiżarni,piec na miejscu stołu lub lodówka ,ale ze względu na brak jakby wnęki między oknem i ścianą ,cokolwiek bym tam nie postawiła ,to będzie zasłaniać okno :evil:

Problemem jest teraz głównie to, że okna są zamontowane, instalacje wyprowadzone, więc trzeba się dostosować do stanu rzeczy jaki jest. Czy zmniejszenie okapu pieca nie załatwi sprawy?

Moniko słuszną decyzję podjęłaś zamurowując to okno,będziesz miała większe pole manewru.,a już na pewno zmieści się na tej ścianie piękny kredens. :wink:

Ja już muszę dostosować się do tego ,co jest.Dzisiaj dostałam kolejną propozycję od projektanta.Na ścianie od spiżarni pojawiła się witrynka.Jeszcze bierzemy pod uwagę jedną opcję ,z lodówką na ścianie ,gdzie w zamysłach ma stać stół.Zobaczymy.