Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam pytanko odnośnie podłączenia wody do spłuczki Kerasan ?

kupiłam taki sam wc jak twój i jeśli mi podpowiesz gdzie się montuje bedę wdzięczna bo przyznam sie że zaczełam juz szukać zaworów żeby efekt rurki był mało rzucający się w oczy, ale czytam że Ty już doszłaś jak to ma iść :)

Trochę mnie nie było ,bo świętowaliśmy z młodymi Dzień Dziecka.Było kino ,knajpa ,lody i sklepy ,więc wszystko ,co do szczęścia potrzebne.:D:yes:

amtla pokój gościnny to ten z odnowioną biblioteczką.Będzie on spełniał rolę mojej świątyni dumania w czasie kiedy gościów nie będzie.Zamierzam tam jeszcze postawić stół odziedziczony po dziadku .Przemaluję mu nogi na biało ,a blat pozostawię w kolorze orzecha. Oprócz tego kanapy ,które na razie beda stały w salonie i koniecznie jakiś uszak .

arctico Fajnie Cię słyszeć .Tak jesteś zagoniona i wessana zostałaś przez własna budowę ,że nie masz czasu wpaść do koleżanek,to zrozumiałe .Nie obrażam się.:D a rzeczywiście w naturalny sposób powstały klombiki i już planuję nasadzenia ,ale najpierw musimy to wszystko uzupełnić ziemią .Myślę ,że roślinkami cieszyć się będę w przyszłym sezonie ogrodniczym:D

Zuzanko bardzo dobrze ,ze już kompakt zakupiłaś .Będzie wszystko jasne przy planowaniu podłączeń .My posiłkowaliśmy się tylko rysunkiem technicznym i niby wszystko wyszło ok.tylko nie sprawdziłam gdzie ten kompakt ma doprowadzenie wody ,a tego nie uwzględniono na rys. Wyprowadzenie wody jest w nim "od spodu" zatem doprowadzenie wody możesz zrobić tak ,aby było niewidoczne ,po prostu za kompaktem.Ale jak masz wc to instalator na pewno będzie wiedział o co chodzi.Ja teraz bym musiała skuwać płytki ,co już mi nie bardzo leży więc wymyśliliśmy podłączenie wykorzystując tę chromowana rurkę ,która dopiero zamówiłam .Tak ,ze jeszcze nie wiem do końca ,jak to u mnie wyjdzie

Monia skąd Ty wytrzasnęłaś te gotowe słupy? Fajnie wyglądają .Gdzie je można zakupić ?W tym samym miejscu ,gdzie podstawy do kolumn?

Witaj !!!:)

ależ śliczne białe mebelki znalazły sie w pokoiku Zuzki!! :) chyba jest z nich bardzo zadowolona??

moja Jagoda tez mysli o białych mebelach.....

ale chyba bedę musiała kupić gdzieś gotowe....nie słyszałam aby u nas ktos robil na zamówienia TAKIE cudne mebelki!!

Kalu te meble nie były robione na zamówienie.Wejdz sobie na stronkę Tommebel i możesz sobie zamówić przez internet.Ja pojechałam ,żeby sprawdzić jak one w rzeczywistości wyglądają miałam swoje uwagi dotyczące malowania.Nie chciałam ,żeby były widoczne słoje drewna i zaznaczyłam wysokość pólek w regale . nie ma wtedy dodatkowo widocznych dziurek.Acha ,no i uzgodniłam wygląd i rozmiar łóżka (powiększyliśmy je i zrobilismy prostą boczną deske ,bo wydawalo mi sie ,że te osłonki nie były by zbyt wygodne dla dziecka)

Kalu te meble nie były robione na zamówienie.Wejdz sobie na stronkę Tommebel i możesz sobie zamówić przez internet.Ja pojechałam ,żeby sprawdzić jak one w rzeczywistości wyglądają miałam swoje uwagi dotyczące malowania.Nie chciałam ,żeby były widoczne słoje drewna i zaznaczyłam wysokość pólek w regale . nie ma wtedy dodatkowo widocznych dziurek.Acha ,no i uzgodniłam wygląd i rozmiar łóżka (powiększyliśmy je i zrobilismy prostą boczną deske ,bo wydawalo mi sie ,że te osłonki nie były by zbyt wygodne dla dziecka)

SUPER!!!!!!........a możesz mi podac namiary na ta firme??

....i poprosze na priv ceny za te cuda!!!:)

Tutaj masz adres firmy

http://www.tommebel.webd.pl/katalog.htm

I podam Ci jeszcze jeden ,bo oni współpracują z tym niemieckim sklepem i mogą tez z tej stronki coś sprowadzić .Fajne rzeczy tam mają

http://www.car-moebel.de/docs/shop.aspx?id=38013&domid=1087&sp=D&addlastid=&m1=38012&m2=38013

Niestety nie tam, ale jak się dowiem gdzie, to Ci napiszę ;) Muszę dołapać właściciela tych pięknych słupów - baaardzo mi się podobają. Tylko daszki chciałabym z kulą, a poza tym idealne :)

Ja z kolei chciałabym troszkę wyższe ,ale jak znajdziesz adres ,to podeślij mi proszę.Myślę ,ze murując nasi współcześni fachowcy z gzymsikami mogą sobie nie poradzić

No to bardzo się cieszę! najgorsze te pierwsze trzy miechy ,a później już jakoś zleci:D My elewacje zrobimy chyba na koncu .Teraz tez się zastanawiam ,co położyć na podmurówce i czy w ogóle ? Nie chciałabym ,aby było za bardzo namieszane.Pierwsza opcja była taka ,żeby zrobić z płytek takich samych jak komin .Tnz.byłaby to ta sama cegła ,tylko cięta na płytki ,później pojawił się pomysł ,żeby były to płytki typowo klinkierowe ,w kolorze dachu.A ja chyba chciałabym ,żeby to tylko było wytynkowane.sama nie wiem ,co zrobić . a wy jak rozwiązujecie ten problem?

Kosteczka układa się. Aktualnie część ekipy idzie w kierunku bramy( nie zostało już wiele) ,a szef kładzie kostkę na tarasie wejściowym . Zostanie im jeszcze ścieżka ,a ona będzie układana z drobniejszej kostki ,więc ponoć będzie troszkę trudniej.Liczę ,ze w dwóch tyg powinno się ten etap już zamknąć.

Beatko, moja rada - na podmurówce najlepiej "nic". U mnie tak zadecydował architekt, ku rozpaczy kierownika budowy, który odsądził go od czci i wiary. Ale architekt powiedział "nic, wytynkowane równiutko, do samego dolu, jak to drzewiej bywało". Tak zostało i jestem zadowolona. Podmurówka w innym kolorze "skraca" dom. Mieliśmy ogromne wątpliwości, ale architekt pokazał wiele zdjęć starych domów z takim rozwiązaniem i dopiero wtedy nas przekonał.

Dzięki Aniu za utwierdzenie mnie w przekonaniu ,że moja myśl słuszna jest:) Powiedz mi tylko jak się zachowuje mur po opadach deszczu? nie nasiąka wilgocią ,nie widać zacieków? Tego najbardziej boi się mój M.Nie pamiętam ,czy Ty masz już ostateczną elewacje zrobioną ?

W części dobudowanej mojego obecnego domu mam tylko wytynkowane i tam nie wygląda to dobrze pomimo ,ze kostka dochodzi do samego muru

Moja elewacja jeszcze wymaga sztukaterii i malowania, ale pod względem tynkowania jest już skończona. Teraz miejscami pojawiają się przy ujściach rynien "rozchlapy" na elewacji, ale wystarczyło, że zrobiliśmy małe rozkopy przy ujściach rynien i już się nie rozchlapuje. Rozwiązanie proponowane przez architekta to nie kostka wokół domu, ale tylko opaska z kostki i dosypane kamyczki (taki żwirek) pomiedzy ramką z kostki i elewacją domu, wtedy podobno ma się nie rozchlapywać. Na kostce podobno się rozchapuje ;-), Ja dodatkowo chciałabym jeszcze zrobić odprowadzenie z rynien w donice bez dna, potem rurą kanalizacyjną w grunt, mój grunt jest superprzepuszczalny, więc na krótkim odcinku. Kurczę ile to problemów trzeba rozwiązywać, co?

Tutaj masz adres firmy

http://www.tommebel.webd.pl/katalog.htm

I podam Ci jeszcze jeden ,bo oni współpracują z tym niemieckim sklepem i mogą tez z tej stronki coś sprowadzić .Fajne rzeczy tam mają

http://www.car-moebel.de/docs/shop.aspx?id=38013&domid=1087&sp=D&addlastid=&m1=38012&m2=38013

.....dziekuje!!!!!!

kurcze..........ale cudeńka tam mają :)

Moja elewacja jeszcze wymaga sztukaterii i malowania, ale pod względem tynkowania jest już skończona. Teraz miejscami pojawiają się przy ujściach rynien "rozchlapy" na elewacji, ale wystarczyło, że zrobiliśmy małe rozkopy przy ujściach rynien i już się nie rozchlapuje. Rozwiązanie proponowane przez architekta to nie kostka wokół domu, ale tylko opaska z kostki i dosypane kamyczki (taki żwirek) pomiedzy ramką z kostki i elewacją domu, wtedy podobno ma się nie rozchlapywać. Na kostce podobno się rozchapuje ;-), Ja dodatkowo chciałabym jeszcze zrobić odprowadzenie z rynien w donice bez dna, potem rurą kanalizacyjną w grunt, mój grunt jest superprzepuszczalny, więc na krótkim odcinku. Kurczę ile to problemów trzeba rozwiązywać, co?

Cały czas wałkujemy ten temat z M i naszymi brukarzami .Chcemy maksymalnie ich wykorzystać ,ale chcąc położyć nawet opaskę wokół domu ,to musi już być gotowa podmurówka .Niestety jedno pociąga za sobą drugie .Myślę ,ze z tymi opaskami wstrzymamy się do następnego przyjazdu brukarzy ,którzy będą po założeniu już ogrodzenia wykładać kostką plac przed nim.Będzie więc trochę czasu na zastanowienie się. a tych dylematów zamiast mniej to ich sie coraz więcej mnoży.Dzisiaj np.miałam zagwozdkę z ułożeniem kostki na tarasie. Ze schodami nie było problemu kostka układana jest na prosto ,natomiast sama góra?Okazało się ,że można ja tam ułożyć na kilka sposobów.Myślałam,że jestem już zdecydowana,ale po rozmowie z p.Tomkiem nie było już tak komfortowo.Zmieniłam dokładnie 3 razy decyzję .Całe szczęście ,że jest on jest niespotykanie spokojnym człowiekiem.

Aniu ,a jeżeli chodzi o odprowadzenia z rynien to M tak zrobił .Kupił jakieś takie pojemniki (na pewno to sie jakoś tam nazywa fachowo)Marleyai rynna w to wchodzi . ,z tego wychodzi rura ,przechodzi pod kostką i idzie wzdłuż alei z klonów .

super wygladaja te fazowane szybki, i w drzwiach i w szafkach kuchennych. CZy orientujesz się jaki jest koszt tych szybek. Strasznie fajnie rozpraszają swiatło.

jak zobaczyłam Twoje schody to szczęka mi opadła. Wygladaja swietnie!!!!! czy stolarze robili całość czy sama szukałaś tych prętów. Myslałam u mnie o kutej balustradzie ale widze ze twoja wersja ( na skróty) wyglada super, i mimo, ze do mojej chłupki takie schody nie pasują, to do twojej rezydencji wpisały się doskonale. skad te pręty wzięłaś.... Widac że porzadna robota te twoje schody... gratuluję kolejnego udanego elementu wystroju wnętrza

Edytowane przez akselek

super wygladaja te fazowane szybki, i w drzwiach i w szafkach kuchennych. CZy orientujesz się jaki jest koszt tych szybek. Strasznie fajnie rozpraszają swiatło.

jak zobaczyłam Twoje schody to szczęka mi opadła. Wygladaja swietnie!!!!! czy stolarze robili całość czy sama szukałaś tych prętów. Myslałam u mnie o kutej balustradzie ale widze ze twoja wersja ( na skróty) wyglada super, i mimo, ze do mojej chłupki takie schody nie pasują, to do twojej rezydencji wpisały się doskonale. skad te pręty wzięłaś.... Widac że porzadna robota te twoje schody... gratuluję kolejnego udanego elementu wystroju wnętrza

Dziękujęakselku za wszsytkie pochwały .Całe szczęście ,że chociaż odwiedzającym się podoba ,bo ja już wiele zmian bym chętnie wprowadziła.Może jak się już wprowadzimy ,to wreszcie przestanę zwracać uwagę na te wszystkie pierdoły ,które mnie w tej chwili denerwują.Jak by to człowiek nie miał większych problemów na głowie:yes::D

Jeżeli chodzi o szybki ,to naprawdę nie orientuję się jaka jest ich cena ,bo to wszystko załatwiali już stolarze we własnym zakresie. Ale myślę ,że wielkiej filozofii ze zrobieniem tej fazy nie ma i każdy szklarz Jest w stanie takie coś wykonać .A faktycznie bardzo fajnie załamuje się światło a w kuchni stojące w szafkach szkło ładnie wygląda. Natomiast ,dzidy (tak je nazwałam) schodowe ,czyt.tralki, robil nam kowal na opodstawie mojego projektu.Układałam poszczególne elementy ,dodawałam ,odejmowałam i efekcie takie coś wyszło .Jak mówisz ,że Ci się podoba ,to tym bardziej jest mi miło.