Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beatko, zapomniałam Ci napisać, że Państwo Bilscy sprzedają piwonie tylko wiosną i jesienią - gołe karpy. Latem nie doniczkują, więc teraz nic nie wystawiają. Zapomniałam też dodać, że sprzedają ładne odmiany funkii i też ich mam trochę z ich sklepu (warto, bo zdrowe ;)). Najlepiej jak byś sobie tam zadzwoniła do nich, to wszystko się dowiesz. Mają też inne rośliny, ale nia pamiętam już jakie. Chyba biały dyptam tam jeszcze kupowałam i białe trzykrotki.

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego ja wigilię BN spędziłam w samochodzie;)... chociaż skóry kupiła tylko z łobrazka i nie rozczarowałam się:D

Cześć Beatko...

Pamiętam,pamiętam.:D:DAle popatrz ,jak Pan Bóg Ci to poświęcenie wynagrodził:D:DPopędzę do Ciebie sprawdzić ,cz Ty aby tych mebli już nie wstawiłaś?:D

Beatko, zapomniałam Ci napisać, że Państwo Bilscy sprzedają piwonie tylko wiosną i jesienią - gołe karpy. Latem nie doniczkują, więc teraz nic nie wystawiają. Zapomniałam też dodać, że sprzedają ładne odmiany funkii i też ich mam trochę z ich sklepu (warto, bo zdrowe ;)). Najlepiej jak byś sobie tam zadzwoniła do nich, to wszystko się dowiesz. Mają też inne rośliny, ale nia pamiętam już jakie. Chyba biały dyptam tam jeszcze kupowałam i białe trzykrotki.

Moniko ,a jak kupię te karpy jesienią ,to można je od razu wsadzić do gruntu? Czy trzeba je przechować w piwnicy?

Dzisiaj jeszcze do nich zadzwonię .Wczoraj planowałam ,że tyle zrobię .Miałam się wybrać z roletami do krawcowej ,kupić roślinki i jeszcze inne rzeczy miałam zrobić ,a w rezultacie nie zrobiłam Nic .Miałam jakiś ciężki dzień ,ledwo trzymałam się na nogach.Myślę ,ze to wszystko to wina pogody:DAle muszę się pochwalić ,bo mam juz ładną kosteczkę.jeszcze dwa dni i będzie mozna na nią wjeżdzać:D

Gość Flawia
Beauty, ja bym nie szła w te wielkie regały z tv na środku. Obecne czasy dają świetną okazję do dworkowo-klasycznych kombinacji z tv, są płaskie, mogą udawać obraz czy lustro nad jakąś śliczna konsolką, a wszystko zgodnie z duchem nowych dużych przestrzeni. Regał na książki z góry do dołu ok, ale bez tv i może raczej wyższy niz szerszy. Chyba jeszcze za wcześnie na podobności do lat 80-tych... tak mi się zdaje... No i trzeba zachować umiar w zbieraniu starodawnych mebelków. Chyba bezpieczniej jest mieć ornamenty na zasłonach i poduszkach, bo to można sobie zmieniać. Oczywiscie mebelki muszą mieć trochę rzeżby, koniecznie... tylko może najpierw określ jaki mebelek jest Ci potrzebny w dane miejsce, jego optymalne wymiary, to Ci bardzo ułatwi ograniczenie apetytu na te wszystkie cukiereczki. Wszystkie pokazane mebelki bardzo mi odpowiadają, tylko przestraszyłabym się chyba gdyby wszystkie naraz przysłano mi do domu :-)

Flawio jak widzisz różne pomysły przychodzą mi do głowy.Sama się już w nich gubię .Początkowo chcisałąm powiesić tv wramie obrazu ,ale nie będzie on przecież wisiał samotnie na tej wielkiej ścianie.W związku z tym poszukiwałam bufetu ,ale nic mi się nie podoba.Jedynie te Art Deco zrobiły na mnie jakieś wrażenie.W necie mnóstwo jest powykręcanych ludwiczków ,a ja za nimi nie przepadam.W związku z powyższym zakiełkowała mi w głowie taka angielska zabudowa .Dom mój nie jest odwzorowaniem polskiego dworu ,więc może nie byłoby tak żle .?Nie wiem ,na razie poprzestanę na starym stoliku do tv,przeprowadzimy się i dopiero zacznę podejmować decyzje.

Gość Flawia
na mnie kiedys ogromne wrażenie zrobił bufet, w nowoczesnym sklepie, ciemnobrązowy z kwadratowymi diamentami na rożkach drzwiczek. Myślę że jest szałowy do pałacu, ciekawe czy odnajdę producenta. Nie był mocno powyginany, rzeźb nie miał, te 3 kryształki na krawędzi wystarczały za wszystkie esy floresy, tylko że to cudo 10 tys zl kosztowało. Ale warto zbudować odpowiedni pokój tylko dla tego mebelka :-). Mnie się też podobają konsole z wygiętymi intarsjowanymi szufladami, ale nie wiem czy umiałabym je wkomponować w swój dom...

Może odnajdziesz producenta,to od razu daj znać .Chciałabym coś w tym salonie nietuzinkowego.OOO,np.z tej stronki może coś by się nadało ,ale o cenę wole nie pytać .

http://www.grange.fr/grange/easysite/go/03n-00001j-08i/gb/choose-your-furniture/products

http://www.grange.fr/grange/easysite/go/03n-00001j-08i/gb/choose-your-furniture/products

Gość Flawia

To jest chyba seria Solitaire firmy Selva:: "Selva we współpracy z Daniel Swarovsky Group stworzyła niespotykany dotąd produkt. Połączenie ręcznie produkowanych mebli Selva oraz mistrzowsko wytwarzanych kryształów Swarovskiego dało początek ekstrawaganckiej serii mebli nazwanej Solitaire. Meble zaprojektował znakomity belgijski projektant Axel Enthoven. Wzory są proste i eleganckie."

Nie mogę znaleźć zdjęcia tej szafki którą widziałam ale są w internecie zdjecia innych z tej serii, np stoliczka do sypialni czy konsoli. Miałam nosa bo ta seria faktycznie jest dedykowana do pałacowych wnętrz :-) powinna być dostępna w Agata meble ze zniżką, ale nie wiem czy aktualne. Barek jest, niby za 14 tys zl ale nie wiem czy to jest ten sam który widziałam, wydaje mi sie ten z internetu za chudy i za wysoki...

na allegro można teraz kupic komplet sypialniany z tej serii, ale cosik mi ten kolor drewna akurat nie pasuje do diamentów... lepiej sie łączyło z ciemnym brązem...

http://www.allegro.pl/item1071874155_komplet_do_sypialni_meble_selva_komoda_stolik.html

Edytowane przez Flawia

Beauty tv w salonie to duży problem, dlatego ja sama sie go pozbyłam i będzie w małym pokoiku na pietrze. Jeśli jednak bez TV żyć sie nie da to chyba najlepszym rozwiazaniem jest taka zabudowa jaka prezentowałaś. Ja jeszcze widziałam taki motyw gdzie tv była zasłonieta obrazem, który kiedy chciało sie ogladać po prosu sie przesuwało, zamiast obrazu można dać lustro

Gość Flawia

a dla mnie akurat tv wydaje się najłatwiejszym zagadnieniem. Ramy obrazu to już nie nowość i chyba bym odpuściła, ale niski wąski stolik pod tv dowolnej formy i ew ciemna tapeta z kinkietami na ścianie za tv, czemu nie... Nie rozumiem czemu nowe tv znowu zaczynają obrastać szafkami po bokach... dziś nawet szafki pod tv nie trzeba mieć...

za to meble dobrych marek, projektantów, mogą wciągnąć... :-) chyba opracuję politykę mebli wędrujących. Bo najpierw na pewno nie będzie nas stać na taką dizajnerską szafkę, więc w jej miejsce postawiłabym tańszy odpowiednik, który po nabyciu upragnionego mebla, powędruje na poddasze do pokoików gości... W moim mieszkaniu mam tylko jedną markową rzecz: klamkę od drzwi do lazienki. Użytkuję ja juz chyba ze 6 lat i ciągle bardzo mi się podoba. Nabyta troszkę z konieczności, strasznie chciałam mieć szklany element w klamce, żeby pasowało do luksferów obok drzwi, nic tańszego nie było i pod choinkę doczekałam sie klamki firmy Olivari, proj Alessandro Mendiniego... :-) Bardzo wygodna z zielonego szkla murano... cud miód :-)

Moniu bardzo dziękuje Ci za namiary i za rady .Oczywiście tak zrobię .Musze Ci powiedzieć ,że ciesze się bardo ,bo piwonia wreszcie rozchyliła swe pąki .Cudownie pachnie i jest śliczna ,szkoda ,że ma tylko siedem kwiatów. Wczoraj zrobiłam rekonesans po okolicznych szkółkach i bez niczego nie wyjechałam .Kupiłam dwie hortensje Annabel,które mam zamiar wsadzić do donic i dwie funkie ,ale jakieś takie nie bardzo wydarzone mi się wydają .Nie wiem ,czy do tych płaskich donic wsadzić po dwie ,a może po trzy sztuki?I jeszcze kupiłam szałwię . Na razie jeszcze nie mogę gromadzić roślin ,bo teraz musimy nawieźć jeszcze sporo ziemi.

Flawio stwierdziłam ,że nie mogę mieć konsoli pod telewizorem ,ponieważ do tego całego ustrojstwa co się zwie kinem domowym , jest szereg tunerów ,które trzeba ukryć.Muszę więc mieć tam zakrytą szafkę i stad pojawił sie pomysł postawienia tam starego bufetu ,w którym wycięłabym "plecki". Tak tymczasowo to mogę tv ostatecznie postawić na starym stoliku,ale jednak jak najszybciej chciałabym mieć już wersję ostateczną .Zbyt wiele razy się przeprowadzałam i już nie mam czasu ,ani ochoty na zbyt długą "tymczasowość'/.Tak naprawdę mam już dość obcowania z majstrami,przekomarzania się z nimi ,czekania ciągle " na coś " i wreszcie chce etap budowy mieć za sobą i zacząć cieszyć się życiem.

Kasiorku Dziękuję za uporządkowanie myśli:D Jakoś pierwsza myśl moja krążyła wokół tej zabudowy z Grange i po przeróbkach kto wie czy się na nią nie skuszę.Niestety z tv zrezygnować nie mogę ,bo rzeczywiście dość dużo z niego korzystamy.

Amtlo jeżeli chodzi o przeróbkę tego łóżka ,to zamierzam zrobić tapicerowane wezgłowie,ale jeszcze nie jestem pewna jego kształtu.Dlatego najpierw kupię łóżko ,co by było na czym spać

Edytowane przez Beauty

Beatko, funkie ładnie będą wyglądały po trzy - jak się zbyt rozrosną, to zawsze możesz podzielić i wsadzic do gruntu ;) Szałwia - jaka? Omszona? Co do Anabelle - jest wspaniała i z tego powodu mam ich kilka w ogrodzie - ona może rosnąć nawet w całkowitym cieniu, jednak w donicy ... szczerze powiedziawszy nie za bardzo mi się widzi. Ona rośnie większa niż te ogrodowe hortensje, ma bardziej wiotkie pędy, więc nie wiem... no może będzie OK :)

Spróbuję ,najwyżej wysadzę je do gruntu w przyszłym roku. Ale już bardzo bym chciała zrobić cokolwiek wokół domu ,żeby już wyglądał na zamieszkały.Może zrobie tej szałwi zdjęcie ,bo nie wiem ,jaka to jest odmiana.W ogole w tych naszych szkółkach nie ma zaznaczonych nazw .Szczególnie chodzi mi o róże ,bo wtedy kupiłabym sobie polecane przez Ciebie odmiany

Ooo, Beatko, masz wieloletnie szałwie omszone :) - jak Ci się rozmnoży biała szałwia, to prosze o kawałek kępki ;) Ja mam ich bardzo dużo (fioletowych i różowych), ponieważ baaardzo pięknie wyglądają wśród róż. Polecam Ci równiez bodziszki do sadzenia przy rózach - delikatnie podkreślaja ich urodę i nie dopuszczają do rozrostu chwaściorów. Funkie nabyłas z tych niebieskich i widać, że są poparzone przez słońce - posadź je w donice i daj do cienia, to nowe liście będą ładniejsze ;)

Mój telewizorek też dostał swój pokój .........nie dałam rady go przekrzykiwać w czasie wizyt znajomych .............no cóż zawsze znalazł sie ktoś kto go włączył a że małż sfiksowany na punkcie efektów dźwiękowych i wspomniane przez ciebie kino atakowało mnie z każdego kąta salonu ...któregos dnia eksmitowałam pana telewizorka .......i...........

jestem zadowolona ..teraz w salonie, jadalni czy kuchni ...ludzie ...rozmawiamy :) my z sobą nie z telewizorkiem ...znajomi po miesiącu rozglądania ...i z lekkim skonsternowaniem zadaniu pytania "telewizora nie macie ? " juz sie otrząsneli i ..częściej u nas bywaja ..bo jakos tak "fajnie u was jest " latem zapominam że istnieje ..zimą jak nie moge parzec w niebo z hustawki .......odkurzam ...zachęcam do wyeliminowania tv ze strefy rodzinnej ....:)

Powiem tak - również miałam nie lada dylemat salonowo - telewizorowy :rolleyes: Jestem absolutnym przeciwnikiem wszelkich sprzętów audio/video/dvd oraz niemiłosiernych kabli na widoku - wiedziałam więc, że muszę to schować ... (do teraz toczę wojnę z małżem o kolumny ... on chce mieć - ja nie chcę żeby były widoczne ale muzyczkę lubię ... i co tu zrobić - cały czas nie mam pomysłu ... :( )

Ale co do telewizora - ostatecznie - kupiłam właśnie taki duży bufet - komodę z lat 20-tych - oddałam go na podrasowanie do stolarza - to znaczy przelakierowaliśmy go na kolor szary fortepianowy (połysk) że nabrał trochę nowoczesnego wyrazu i ... doszłam do wniosku, że nie postawię TV w salonie w ogóle :no::no: ... przynajmniej na razie ... zobaczymy jak taka opcja zda egzamin - póki co - całkowicie zgadzam się z Konstancją :). A komoda w salonie pasuje jak ulał - na niej różne pierdołki ...

Mam nadzieję, że Ci nie namieszałam ...

Pozdrawiam :D