Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beatko, moje też nie są zbyt wysokie (nie mierzyłam, ale troszkę wolałabym wyzsze). Szkoda, że nie zdecydujesz się na obkucie ich od wys.2/3, żeby nieco zwęzić najpierw po8cm, a na koniec po 5cm i wysmuklić optycznie. W obecnej sytuacji faktycznie górne mogą nieco przytłoczyć. Za chwilę spróbuję to jakoś, choćby nieudolnie narysować, zobaczymy.

Moniu ,bardzo mi pomogłaś tymi rysunkami!!1 Bardzo dziękuję .Mam przynajmniej wyobrażenie ,jak to może wyglądać .I cieszy mnie bardzo ,ze nie jest tak źle ,jak myślałam:):) o kuciu to już nie ma mowy ,nawet nie usiłuje tego powiedzieć M .

Beauty hol w Twoim Sajdaku jest wielce imponujący taki przestronny i tak pięknie przez Ciebie umeblowany :) ech tylko zazdraszczać mogę :cool: i jak wiesz Twoje meble robione przez stolarza to absolutnie moja bajka, które niestety u mnie się nie ziści - kasy brak, a istyl u mnie nie taki - i tym się pocieszam

Bardzo ciekawa jestem płotu, zapowiada się imponująco :)

Gosiu dziękuję bardzo.Ten hol ,to jest mój wymysł żeby wyciąć strop i zrobić antresolę.Wcale tego nie żałuję ,może zabrałam nieco powierzchni ,ale zyskałam przestrzeń ,której mi jak dotąd brakowało. Nawet przypomniałaś mi ,abym wysłała zdjęcie projektantowi ,bo sam był ciekaw jak to wszystko wyjdzie.....

A płot się robi....

Nie, nic nie trzeba kuć - zrobiłam rysunek i sama stwierdziłam, że jest b.dobrze :) Ja swój domek też mam obrysowany na tysiąc sposobów, zanim coś zrealizuję (okna, drzwi, gzymsy,kolumny ) - to b.pomaga. Moim zdaniem, te głowice i podstawy nadadzą Twoim kolumnom eleganckiego wyglądu i dopełnią całości przy ogólnym widoku. Kiedy planujesz te wykończenia? My przykleiliśmynna razie podstawy. Może jutro zacznę wycinać krążki styropianowe na pogrubienie kolumn. Wciąż mam tysiąc spraw do zrobienia i odwleka mi się to w czasie.

Mój m tez ciągle rysuje to nasze ogrodzenie ,ale nie wiem i tak ,czy majstry tak do końca załapały...Wiesz...upał jest zbyt duży ,aby szare komóry pracowały jak należy.. w związku z powyższym coś tam m wczoraj k......wał,:) te wszystkie wykończenia i elewacje chyba przeniesiemy na przyszły rok .Musimy wziąć na razie głębszy oddech i co najważniejsze uzbierać kasy .A tu urlop się zbliża ....

Dzień dobry p. Beauty. :rolleyes:Napisałaś że wszystkie uwagi mile widziane , nawet te nie miłe . No to zaczynamy :rolleyes:Tak wielki mur w ogrodzeniu ma rację bytu gdy jest oddalony od domu conajmniej 50m. Według mnie oczywiście. :rolleyes:Choć to moje pewno subiektywne zdanie , Najgorsze jest to że z tych zdjęć co widzę , to fundament jest za niski a to są pewno pustaki Max, mogą ciągnąć wilgoć ,a co za tym idzię mogą sie rozmrażać . Nie wiem czy była izolacja pozioma zrobiona ;)To by miało rację bytu gdyby było murowane z kostki betonowej.;)Przy takim murze muszą być zachowane procedury jak przy budowie ścian domu ... Nie przejmuj się, nic nie może wiecznie trwać , nawet chiński mur kiedyś się rozleci ...:cool: Ps. myślę że dalej jestem twoim przyjacielem :rolleyes:

Beauty........A mówiłem że tak będzie , tylko dlatego tak wczas.........

Edytowane przez doctor.jk

Oooo!doctor,tak się cieszę ,ze Cię widzę!!I

Szybciorem odpowiadam ,idea muru wydaje mi sie jak najbardziej odpowiednia ,by uchronić sie przed wścibskimi oczami ludziów.Mam ich dość na co dzień w pracy.Jaką widziałbyś alternatywę dla muru by osiągnąć ten cel ?ogrodzenie kute?...ble... Odległość od drogi do domu mam 30 m ,to już chyba nieźle. Izolacja pozioma jest zrobiona ,drutu wlazło tam co niemiara ,mur jest przewiązywany co drugą warstwę.Tak ,ze myślę ,że on mnie na pewno przeżyje,a potomni niech się martwią później.... Dzięki wielkie za uwagi ,chociaż nie były niemiłe:) a przyjaciel moich przyjaciół możne być tylko i wyłącznie moim przyjacielem:):)

Wiesz co Beauty, bardzo bym się cieszył gdybyś wymieniła tych moich przyjaciół (chociaż jednego ) ;) Sam mam dylematy czym ogrodzić .Jak jadę samoch.. to teraz ciągle patrze po płotach , wcześniej jak budowałem to podczas jazdy moim zainteresowaniem były dachy(dobrze że nie skończyłem w parku sztywnych );) .Ale to normalne bo my żyjemy po to żeby budować ,zamiast budować żeby mieć gdzie żyć (trochę to głupio nap.) hi hi ;) AAA wracając do twojego murku , hmm... to mnie chodzi tylko o tą wysokość fundamentu, bo jak będziesz chciała ziemi nadwieźć, albo spadnie dużżżżo śniegu ... aa... zresztą żuć problem swojemu GURU... ( jak byś nie wiedziała, kto to Guru , to Ci powiem, to twój mąż )

Kochana te rolety to był po prostu strzał w 10!!! Kuchnia wygląda ELEGANCKO A ZARAZEM TAK DOMOWO, że aby kapciuszków brak - tak żebym mogła w nie wskoczyć i siedzieć tam bez końca ;-) a MUR mnie się też wydaje solidny i uzasadniony - sama bym tak zrobiła, ale u mnie jest 40m do drogi i jakieś 10m trzeba się odsunąć, ale kto wie ;-) Mnie np. za takie pomysły opierdzielają znajomi, że chcę przysłaniać "taki ładny dom", a ja podobnie jak Ty stronie od gapiów :) choć czasami muszę przyznać, że to miłe jak ktoś obcy zachwyca się twoich domem, prawda??? hihihihi

Wiesz co Beauty, bardzo bym się cieszył gdybyś wymieniła tych moich przyjaciół (chociaż jednego ) ;) Sam mam dylematy czym ogrodzić .Jak jadę samoch.. to teraz ciągle patrze po płotach , wcześniej jak budowałem to podczas jazdy moim zainteresowaniem były dachy(dobrze że nie skończyłem w parku sztywnych );) .Ale to normalne bo my żyjemy po to żeby budować ,zamiast budować żeby mieć gdzie żyć (trochę to głupio nap.) hi hi ;) AAA wracając do twojego murku , hmm... to mnie chodzi tylko o tą wysokość fundamentu, bo jak będziesz chciała ziemi nadwieźć, albo spadnie dużżżżo śniegu ... aa... zresztą żuć problem swojemu GURU... ( jak byś nie wiedziała, kto to Guru , to Ci powiem, to twój mąż )

No jak to ,a MONIa??????:???:

A z tym rozglądaniem się na boki,to mamy tak samo .Juz kilka razy skasowałabym tyłek samochodowi przede mną.Mało tego ,że się rozgladfam ,to jeszcze robię fotki..:)

Rzuciłam hasełko guru i powiedział mi ,że" będzie pani zadowlona"...:)

Podpowiedz mi lepiej czym zakończyć ten mur ,przęsła ,bo jak dotąd to koncepcyi brak

Kochana te rolety to był po prostu strzał w 10!!! Kuchnia wygląda ELEGANCKO A ZARAZEM TAK DOMOWO, że aby kapciuszków brak - tak żebym mogła w nie wskoczyć i siedzieć tam bez końca ;-) a MUR mnie się też wydaje solidny i uzasadniony - sama bym tak zrobiła, ale u mnie jest 40m do drogi i jakieś 10m trzeba się odsunąć, ale kto wie ;-) Mnie np. za takie pomysły opierdzielają znajomi, że chcę przysłaniać "taki ładny dom", a ja podobnie jak Ty stronie od gapiów :) choć czasami muszę przyznać, że to miłe jak ktoś obcy zachwyca się twoich domem, prawda??? hihihihi

No nareszcie się pokazałaś Iwonko.Mam nadzieję ,że u Ciebie wszystko ok?

Powiem Ci ,że ta kuchnia to mi się najbardziej podoba i w miarę jak ją oswajam ,to zakochuję się w niej coraz bardziej .Zapraszam Cie Iwonko , bo w realu wygląda o wiele lepiej. A propos muru ,to u nas jeszcze będzie pełnił funkcje "wyciszająca ,bo drogą do naszej równoległą jest dość hałaśliwa obwodnica i pomimo ,że dom stoi w oddaleniu ,to jednak trochę słychać ....

Meblościanka - ja zdecydowanie jestem na nie, ale to rzecz gustu.

Za to meble w kuchni - piękne :)

Monia wiedziałam ,że Ci się ta zabudowa nie będzie podobać:):) .Ja jeszcze na 100wę nie jestem na nią zdecydowana .Tak se wkleiłam.... Za parę godzin jedziemy 350km,to się teraz przed kompem relaksuję....:)

Czym wykończyć mur? To zależy co będzie na słupach?

Meblościance mówię NIE, bo zupełnie mi się takie coś nie widzi, zwłaszcza w takim domu, jak Twój/nasz. Poza tym mam nieciekawe skojarzenia z meblościankami sprzed lat ;) Nawet, jeśli współczesna miałaby być inna, to i tak pozostaje mebloscianką, jak zabudowa w ciasnym, blokowym pokoiku. Przypuszczam jednak, że wielu osobom się takie rozwiązanie spodoba. Wiesz.... bierz jednak poprawkę na to, że ze mną to jest tak, iż jestem mocno wybredna :)

Takie znalazłam, choć raczej nie wiele pomogą :(

http://www.fototube.pl/pix/img5/org/d41d8fd2f04a080438383b5cd9b62613.jpg

http://www.fototube.pl/pix/img2/org/d41d8e3d121eeb4b2ff67e2eac246da7.jpg

http://www.fototube.pl/pix/img6/org/d41d890f1b8e1e9eb46588a5e176590f.jpg

Cegłę łatwiej wykończyć, niż taki mur.

Jeśli na słupach położycie daszki, to można mur wykończyć takimi dwuspadowymi wykończeniami - można zamówić tam, gdzie wykończenia kolumn ;).

Edytowane przez monia i marek

Albo przykryć karpióweczką:rolleyes:... ze spadeczkiem:rolleyes:

Ja tam mocno wybredna nie jestem, ale meblościanka jest beee... Jak dla mnie zbyt niedawno były "na czasie" by już je powielać:)

I nawet superancka reszta nic tu nie da.

Beatko... mocne te roletki sobie strzeliłaś... mam nadzieję, że się nie gniewasz, nieee przecież Ty się nie gniewasz, ale pasują mi dopiero na zdjęciu na którym widać podłogę... idealny duet:)