Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mała rzecz, a jak cieszy !!!!!! Fajnie ,że umiemy cieszyć się z drobnych rzeczy, z ulotnych chwil, z deszczu i słońca, z kamyka , z ziarenka piasku ....jakoś tak mi dzisiaj miło :wiggle: Życze miłego ,pogodnego dnia.....

Ale pięknie to ujęłaś!Widać od razu ,że romantyczna dusza z Ciebie.:hug:

Rzeczywistość jednak nas nie rozpieszcza,okazało się ,że nie może być tak ,żeby człowiek się tak do końca cieszył.Zawsze musi być jakiś zonk.I okazało się ,że kupiłam nieodpowiednie klucze;)mam nadzieję ,że uda mi się to dopasować na miejscu ,bez powtórnego wysyłania

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zatem trzymajmy kciuki za pogodę ,bo I Tobie i mnie jest teraz bardzo potrzebna.Dzisiaj mam ciśnienie od samego rana,bo rco chwilę nadciągają czarne chmurzyska ,więc ja je skutecznie przeganiam ,ale nie wiem na ile sił w płucach mi jeszcze starczy:lol2:Majster mówi ,że w poniedziałek skończy bramowe słupy ,wiec kowal będzie mógł wreszcie zrobić dokładne pomiary bramy.

cześć.... nowe zakupy inspirujące, a co do sadzenia kup nowy nr Weranda Country. Fajnie tam opisali sadzenie roślin cebulkowych, jak dla takiego laika jak ja bardzo przystępnie i obrazowo. Może też coś skorzystasz z tego.... normalnie zazdroszczę Ci tego sadzenia ( ale tak pozytywnie z uśmiechem w serduszku ;) ).A co do kluczy troszeczkę się wstrzymaj..... Zapytam się męża on handluje kluczami ;). Edytowane przez Juszczakówka

Witam!!! Na wstępie chcę przeprosić Beauty za odrobinkę prywaty, ale to miejsce o moje zapytanie jest chyba najlepszym ze względu na moją fascynacją domami większości tu zaglądających forumowiczek jak i samej autorki dziennika. Może troszkę o mnie - od lat jestem zauroczona wnętrzami stylowymi ( sztukaterie. schody gięte, kuchnie w stylu angielskim- w ogóle wystrój bardzo klasyczny ). Zależy mi bardzo na urządzeniu pokoju kominkowego\biblioteki i wszystkie projekty jakich szukałam musiały mieć obok salonu pokój, po połączeniu którego mógłby powstać pokój kominkowy. Przejrzałam chyba setki projektów i bardzo podobał nam się Benedykt V http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt5/index.php ale jego wygląd zewnętrzny a styl wnętrza jaki mi pasuje się gryzie i jakoś mnie nie przekonuje. No więc znów wertowanie projektów. I natrafiłam Oleńkę http://www.arex.net.pl/30_projekty/olenka_2.htm . bardzo nam się podoba i z zewnątrz i wewnątrz ( po niewielkich zmianach ). Ale teraz mam inny problem bo wydaje mi się, że taki dom pasuje do jakiejś dzielnicy willowej a ja mam działkę wielkości 1441 m graniczącą od strony ogrodowej z parkiem. Ale mimo tego parku jest to osiedle domków jednorodzinnych- a na razie z tego co widzę sąsiedzi budują zwykłe domy. Czy nie będzie to przesadą wybudować dom w takiej stylistyce na zwykłym osiedlu? Czy lepiej wybudować Benedykta i zrezygnować z wymarzonych wnętrz? Poradźcie bardzo proszę!!! Pozdrawiam Aga!!! Edytowane przez kos.aga

cześć.... nowe zakupy inspirujące, a co do sadzenia kup nowy nr Weranda Country. Fajnie tam opisali sadzenie roślin cebulkowych, jak dla takiego laika jak ja bardzo przystępnie i obrazowo. Może też coś skorzystasz z tego.... normalnie zazdroszczę Ci tego sadzenia ( ale tak pozytywnie z uśmiechem w serduszku ;) ).A co do kluczy troszeczkę się wstrzymaj..... Zapytam się męża on handluje kluczami ;).

No zakupy są juz w ziemi ,ale rabata nie wygląda już tak inspirująco,a raczej nieciekawie.Musze dokupić jeszcze roślinek , tylko obawiam się ,ze może już być za późno na nasadzenia;)

http://img207.imageshack.us/img207/9509/p1040954d.jpg

Jeżeli chodzi o klucze ,to już pytałam w firmie .Nie ma sprawy ,wymienią mi te klucze na węższe .

hej beauty :) mam pytanie, czy już pomalowałaś salon na szarobeżowo? gdzieś u kasiorka widziałam, że myślałaś o taupe .... ja też mam na niego chętkę, więc jakby co to proszę o podanie nazwy i numerka :)

pozdrowienia ze stajenki!

A

hej asiu!Ja już salon mam pomalowany .Kolor jest identyczny z tym ,który mam w kuchni.To jest farba ticccurili V101 optiva mat.W pracy jedno pomieszczenie pomalowałam "kamieniem księżycowym" Magnata i jest to tez bardzo ładny kolor ,a farba doskonale kryje i jest bardzo wydajna.Ten mój kolor salonowy ma przewagę beżu ,natomiast ten drugi ma w sobie więcej szarości.Pozdrawiam również i napisz ,który kolor ostatecznie wybrałaś

Witam!!! Na wstępie chcę przeprosić Beauty za odrobinkę prywaty, ale to miejsce o moje zapytanie jest chyba najlepszym ze względu na moją fascynacją domami większości tu zaglądających forumowiczek jak i samej autorki dziennika. Może troszkę o mnie - od lat jestem zauroczona wnętrzami stylowymi ( sztukaterie. schody gięte, kuchnie w stylu angielskim- w ogóle wystrój bardzo klasyczny ). Zależy mi bardzo na urządzeniu pokoju kominkowego\biblioteki i wszystkie projekty jakich szukałam musiały mieć obok salonu pokój, po połączeniu którego mógłby powstać pokój kominkowy. Przejrzałam chyba setki projektów i bardzo podobał nam się Benedykt V http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt5/index.php ale jego wygląd zewnętrzny a styl wnętrza jaki mi pasuje się gryzie i jakoś mnie nie przekonuje. No więc znów wertowanie projektów. I natrafiłam Oleńkę http://www.arex.net.pl/30_projekty/olenka_2.htm . bardzo nam się podoba i z zewnątrz i wewnątrz ( po niewielkich zmianach ). Ale teraz mam inny problem bo wydaje mi się, że taki dom pasuje do jakiejś dzielnicy willowej a ja mam działkę wielkości 1441 m graniczącą od strony ogrodowej z parkiem. Ale mimo tego parku jest to osiedle domków jednorodzinnych- a na razie z tego co widzę sąsiedzi budują zwykłe domy. Czy nie będzie to przesadą wybudować dom w takiej stylistyce na zwykłym osiedlu? Czy lepiej wybudować Benedykta i zrezygnować z wymarzonych wnętrz? Poradźcie bardzo proszę!!! Pozdrawiam Aga!!!

Aga ,biorąc pod uwagę i moje doświadczenie w budowaniu ,Twoje gusta ,ogólny wygląd domu ,to bez zastanowienia wybrałbym Oleńkę.Dom jest cudny !! Powierzchnię ma taką akurat i rozkład pomieszczeń sensowny.Zobacz jaka wspaniała klatka schodowa by Ci tu wyszła.Benio tez nie jest zły ,ale wydaje mi się ,że on nadaje się na większe przestrzenie a nie do zwartej zabudowy.Ważne jest sąsiedztwo ,ale bez przesady nie sugeruj się tym ,co budują sąsiedzi.Uważam ,że ta oleńka na tle starodrzewu bedzie wyglądała imponująco,a od strony sąsiadów zrobisz nasadzenia i szybko się od nich odetniesz. Tylko jedno bym zmieniła ,te łuczki okienne .Ładnie wyglądają ,ale ja już widzę w tych oknach kasę;):D:Dtakie okna na pewno będa droższe od standardowych ,a i pomyśl o dekoracji takich okien (o ile będziesz chciała firanki).Wiem ,że dziewczyny maja z tym problemy.pozdrawiam i czekam na info o podjętej decyzji.nie jest to wszystko takie łatwe....

Beatko, mogę coś podpowiedzieć w sprawie rabaty?

Żurawki lepiej posadzić na obrzeżu, obok siebie - tworzą ładne kępy, które zmieniają barwy w zależności od pór roku. Jeśli dasz żurawki na obrzeżu, to na tyłach możesz posadzić stopniowo wyższe rośliny, które zapełnią ładnie całość. Za żurawkami możesz dać np.bodziszki - ładnie się skomponują, a do tego zakwitną wczesnym latem. Co do żurawek - dokup sobie odmiany o herbacianych, ciemnozielonych i marmurkowych liściach i posadź je naprzemiennie - dadzą fajny efekt.

Coś w tym stylu

[/url]

To zdjęcia z ogrodu koleżanki - jak obejrzysz, to skasuję.

Edytowane przez monia i marek

Kos.aga ja też bym się nie sugerowała sąsiadami. Dom budujesz dla siebie a nie dla nich. A Oleńka jest pięknym projektem. Zresztą sama buduję dom wg projektu z tej pracowni i mam w nosie, że sąsiad sobie żartuje, że mieszka w przybudówce przy pałacu :p Ważne, żebym ja i moja rodzina dobrze się w takim domu czuła. A że oboje z mężem lubimy "te klimaty" to budujemy to co nam się podoba. A jeśli działkę masz przy parku to się wcale nie zastanawiaj. Park będzie pięknym tłem dla tego domu.

Dzięki za opinie :-) mam kompletny mętlik w głowie!!!! Do końca roku musimy z mężem podjąć decyzję bo chcemy ruszyć z budową w przyszłym roku, a od dwóch lat ( wtedy kupiliśmy działkę ) ciągle nie możemy znaleźć ideału. Choć Oleńka jest przepiękna.... Dzisiaj dostałam od pracowni dokładne rzuty z wymiarami, więc tylko nasze szkraby pójdą spać czeka mnie z mężem wieczorek przy gorącej herbatce i rozważań ciąg dalszy....

Moniu ,jakże piękne są te rabaty!!:jawdrop::jawdrop:koleżanka może być dumna z takiego ogrodu.Boże ,jak ja bym chciała mieć już takie dorodne rośliny!! Widzę ,że ona sadziła żurawki dosc gęsto ,albo się one z biegiem czasu tak rozrosły?.mnie koleżanka poradziła sadzić co 80cm i tak zrobiłam ,ale jest to może zbyt wielka odległość? myślę ,że dosadzę jeszcze lawendę,Z tyłu posadzilam jeszcze perovsky ,a z tego co doczytałam ,to powstaną dosc duże krzewy.Między nimi mam różę,a miedzy żurawkami hosty(których może nie widać).tak jak radzisz dokupię jeszcze żurawek .Jak te roślinki kupowałam to wydawało mi się ,ze jest ich dość sporo jak na te rabatę ,a teraz jakoś to wszystko zniknęło...;)Dzięki Ci za każdą rade ,bo ja stawiam pierwsze kroki w projektowaniu swojego gródka i niestety nie znam jeszcze tych wszystkich roślin , na tyle ,żeby wyobrazić sobie jak one będą wyglądały za kilka lat...

kos.aga jeżeli mam Ci jeszcze coś podpowiedzieć ,to zastanów się nad tym projektem

http://www.domoweklimaty.pl/fileadmin/APA/houses/2071/wiz.jpg

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2071

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2071

Bardzo podobał się mojemu m i niemal boje toczyliśmy to ,który dom w końcu bedziemy budować . Dzisiaj wiem,ze pod wieloma względami ten byłby bardziej funkcjonalny od naszego.Po małych przeróbkach chyba teraz bym się na niego zdecydowała.Nie byłoby wtedy tych pierońskich k-gsow,wylewany byłby strop,nie było by skosów ,które są piękne ,ale mało ustawne przy niskiej ścianie kolankowej.

Edytowane przez Beauty

Beatko, zdecydowanie za rzadko masz posadzone. Ja sadzę co ok.30cm i efekt mam taki jak na fotkach - są blisko, ale tylko wtedy jest fajny efekt :) Zresztą jak się rozrosną, to bez problemu znoszą przesadzanie, dzielenie itp. Ja bym dosadziła w każdą pustkę na obrzeżu pomiędzy żurawką, a zielonymi listkami (nie wiem, co to) następne żurawki. Po ile je kupujesz? Edytowane przez monia i marek

Beauty na pewno brak skosów to jest argument!!! Mnie podoba się jeszcze taki projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/magnat/widok2.php. Mój małżonek obawia się, że koszt wybudowania takiego stylowego domu o wiele przewyższy koszt wybudowania tradycyjnego np. Benedykta ze względu na elewacje, schody itp., ale jest równie jak ja zafascynowany tego typu domami. Ciężki wybór...ale mamy jeszcze troszkę czasu. Zobaczymy!!!