Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma tę

http://www.klikagd.pl/go/_info/?id=3152&partner_id=25252525&code=b965da1e366cf8a6a16fea97420cd885

jestem z niej bardzo zadowolona ,chociażby ze względu na ilość pól, co przy okazji imprez wszelakich ma ogromne znaczenie.Dużo korzystam z ogomnego rondla i do tego bardzo przydaje się to owalne poszerzone pole po środku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musisz Moniu rozważyć sobie wszystkie za i przeciw.Ja indukcji nie brałam pod uwagę w ogóle.Ponoć są często awaryjne i wydają podczas gotowania jakieś dźwięki ,a oszczędności energii w skali roku są znikome .Atutem niby jest to ,że po wyłączeniu palnik masz zimny ,a w ceramicznej nie ,ale ja akurat wcale na to nie narzekam ,bo u nie obiad domownicy jedzą trochę później i w zasadzie nie muszą sobie podgrzewać. Edytowane przez Beauty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przez pół nocy czytałam wątek indukcyjny na FM. Wynika z niego, że faktycznie są takie płyty (te tańsze), na których garnki 'dzwonią'. To również kwestia doboru odpowiednich garów. Co do oszczęności, to ponoć są duże, bo indukcja gotuje szybciej. Ktoś pisze, że ma dwa palniki na ceramikę, a dwa indukcyjne i na ceramicznym woda jeszcze nie zaczyna się gotować, podczas gdy na indukcji już kipi. Ponoć trzeba też pamiętać, żeby zasilikonować obrzeża, żeby nie wleciało pod płytę to, co w razie czego wykipi, jesli nie kupi się płyty z ramką. Niby ta ramka jest mniej dekoracyjna, ale ma ten plus, że zatrzymuje to, co ewentualnie wyleci z garnka. Ja mam w tej chwili płytę gazową i pewnie będę się musiała przestawić na nową płytę. Ceramiczną znam, bo użytkowałam będąc kiedyś przez wakacje w Monachium - fajna sprawa i jak dla mnie też szybko gotuje, a przede wszystkim wspaniale się zmywa, jednak nie znam indukcji - tylko z opinii. Opinie na FM są bardzo pozytywne, ale jeszcze będę o tym czytać. Nie jest to mały wydatek, bo taka 'cicha' i ekonomiczna z dobrymi funkcjami to wydatek ok.3tys.zł. Na razie zaznajamiam się z tym tematem, bo do tej pory był mi zupełnie obcy. Wybrałam póki co piekarnik - Amica Retro czarny lub miedziany. Spodobał mi się przy okazji przeglądania netu taki, ale nie wiem co to za firma.

http://i52.tinypic.com/2nva4y9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moniu ,najlepiej było by porozmawiać z kimś znajomym ,kto taką płytę użytkuje....na forum z reguły każdy chwali to ,co ma....:)na pewno trzeba iść z duchem czasu i wybieracc rzecy bardziej nowoczesne.ja akurat z ceramicznej jestem zadowolona ,ale to tez może wynika z użytkowania garnków Zeptera ,które okazały się być bardzo dobrym zakupem.Mam też do tego pokrywę szybkowarową ,co niesamowicie przyśpiesza gotowanie. A na załączonym zdjęciu jest na pewno kuchnia Smega.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, już w międzyczasie doszukałam się, że to Smeg, ale dziękuję :). Co do płyty - wszyscy znajomi mają ceramiczne lub gazowe (wszyscy zadowoleni), a jedna moja znajoma ma indukcję i jest również zachwycona. Chyba muszę zdecydować i dopóki się sama nie przekonam, to pewnie tak naprawdę się nie dowiem :) Ceramiczną można powiedzieć, że znam i nie mam ani słowa na minus (poza tym rzekomym dużym zużyciem), ale kusi mnie ta szybka indukcja. Ogólnie będę się musiała przestawić, bo gazowa, którą mam (łącznie z piekarnikiem gazowym), to jednak zupełnie inna bajka. Żałuję tylko, że nie będę mogła mieć piekarnika gazowego - ciasta z gazowego są zdecydowanie lepsze. No nic, trzeba bedzie się uczyć całej sztuki kulinarnej od podstaw :)

Muszę zerknąć na Twój piekarnik, bo nie pamiętam jaki masz - jesteś z niego zadowolona? Dobrze piecze? Zależy mi nie tylko na dobrym wizualnie, ale przede wszystkim technicznie i praktycznie dobrym piekarniku, ponieważ dużo ciast piekę i smażę mięsa w piekarniku (w zasadzie nie kupujemy w sklepie wędlin, bo ... mi śmierdzą :sick:). Napisz kilka słów na temat piekarnika, jesli możesz. Z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moniu, wtrącę się w temacie kuchenki - chcieliśmy aby w miarę tanio było i wybraliśmy Amicę, jednak po przeczytaniu kilku wątków na FM o Amice zmieniliśmy zdanie i mamy wolnostojącego Smega - góra gaz, piekarnik na prąd i choć wydatek prawie 2x większy nie żałuję. Utwierdziło mnie w przekonaniu, ze kuchnię kupuje się na wiele, wiele lat i nie zmienia się jej co roku - wtedy wydatek blisko 3000 PLN nie jest już tak wysoki :cool:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moniu- my też mamy Smeg'a płytę indukcyjnę i piekarnik oraz mikrofalę. Smeg to niezła jakość, choć na pewno droższa od Amica. Z drugiej strony kupujesz na lata i warto zainwestować :yes:

A co do indukcji- to jest na pewno dużo szybsza, nie przypala i trochę tańsza w użytkowaniu od płyty ceramicznej. Najlepiej sprawdz pobór prądu w obu urządzeniach- podają to w opisie technicznym.

Edytowane przez agawi74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beatko, na koniec oglądania dziennika zakochałam się w tej podłodze

http://lh6.ggpht.com/_7fZ0KwVBrhk/S7jx6QI4MoI/AAAAAAAAAMc/nwNpCce8vyA/s576/Buffet%20arabesque%20p30.jpg

 

Nie wiesz co to za płytki?

 

ja chyba wiem :) wydaje mi sie ze to plytki cementowe, od jakiegos francuskiego producenta lub robione w maroko zeby taniej:) w paryzu, wiekszosc starych kamienic ma nimi wylozone hole. Pieknie wygladaja i sie stazeja. U mnie byly jako faworytki ale cenowo, dosc drogie :(

 

kilka stron :

http://www.miracolour.de/fr/muster/ubersicht.html?gclid=CLnN8_XJnaYCFQIOfAodUjfBjg

 

http://www.carreauxmosaic.com/

 

http://www.carocim.com/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...