Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W temacie ogrzewanie pompą to już mój mąż móglby się wypowiedzieć wyczerpująco. Budowaliśmy ciepły dom i ogrzewanie to jego konik. Ja też chciałam dechy, ale niestety odpadają przy podłogówce. Wiem, że na podłogówkę najbardziej wskazany jest kamień, a jeżeli drewno, to tylko 3-warstwowe- nie grubsze niż 14 mm. Takiej podłogi już niestety się nie cyklinuje, tylko za parę lat wymienia:(

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agawi też ogrzewacie pompą?

Tak, mamy pompę ciepła- sprawdza się rewelacyjnie! Ale na podłogach oprócz kamienia mamy niestety panele Balterio. Te deski 3- warstwowe nie bardzo mi się podobały i były nawet tańsze od Balterio (np. deska Barlincka), ale i tak się na nie nie zdecydowaliśmy.

Twój parkiet Beauty jest przepiekny, ale mój M się na taki nie zgodził, właśnie ze względu na mniejszą emisję ciepła :( Bardzo tęsknię za parkietami, które mieliśmy w starym mieszkaniu.

Edytowane przez agawi74

Macie zamontowany podlicznik .Ciekawa jestem jakie rachunki "prądowe " za nią płacicie?Nie konsultowałam tego z nikim do tej pory ,bo wydaje nam się ,że w porównaniu do drugiego domu ,gdzie mamy ogrzewanie olejowe ,to każdy rachunek jest śmiesznie niski.

Mamy podlicznik, to nasz pierwszy sezon grzewczy, ale póki co średni miesięczny koszt ogrzewania to 25 kWh/doba (przy ujemnych temperaturach).

Nasz dom ma powierzchnię ok 215 m2 podłóg.

A olejowe ogrzewanie to na pewno wykończy finansowo. To już gaz tańszy. A Wam jaki koszt wychodzi za ogrzewanie pompą?

Nam opłata za pompę (prąd) wychodzi w tych ostatnich miesiącach ok 400zł mies.. nie liczyłam ile Kwh/dobę . z podłóg wynika że pow.domu t o245m2.To nie wiem ,czy to jest dużo ,czy mało.?orientujesz się ?

To nam średnio 340 zł/mies. To bardzo dobra cena, biorąc pod uwagę, że grzejemy średnio ok. 6 miesięcy, to sezon grzewczy u nas wyniesie ok. 2000 zł. A u Ciebie ok 2400 zł, ale masz większy dom. Póki co to najtańszy sposób ogrzania domu, no może eco-groszek jest tańszy, ale trzeba ładować piec raz na tydzień :lol2:

Dla porówniana u mojej kuzynki opłata za zeszły sezon (grzeją gazem) wyniosła 6000 tys. za dom o powierzchni ok. 200m2.

My jeszcze mamy w nocy tańszą taryfę- to może ciut obniżyć koszty.

A wodę rozumiem też nią grzejecie>Bo te wasze wskazania wydają mi się dużo niższe od moich....muszę to przeliczyć

Tak, tak wodę też. W tej kwocie 340 zl/miesiąc jest już woda. Dopytałam męża- dobrze, że jeszcze nie śpi :lol2: sama woda wynosi ok. 40 zł/miesiąc. Ale to też zależy od zużycia wody i ilości osób mieszkających.

Ja jestem bardzo zadowolona z tego ogrzewania ,pomimo tego ,że instalacja była drozsza od innych alternatywnych sposobów ogrzewnia.Cały czas mam porównanie z tym naszym olejem ,gdzie do ogrzania domku 140m idzie nam 500litrow /mies w tych ostatnich mroźnych miesiącach.Masakra...,a poza tym wygoda jak diabli...

To prawda, że pompa do najtańszych nie należy, ale jest to bardzo przyszłościowe. W naszej okolicy już kilka domów zrobilo taką samą instalację, rezygnując z gazu. Zresztą sporo domostw na Zachodzie, np. W Niemczech instalują pompy ciepla w starych domach. A nie macie możliwości doprowadzenia gazu do starego domu? Olej jest w tej chwili najdroższem sposobem na ogrzanie. Edytowane przez agawi74

No tak...wody to u nas trochę idzie .Cztery osoby ,ja muszę mieć wannę codziennie pełną po brzegi....właśnie sobie kąpiel szykuję .... a z Was to też nocne marki som?

Ja też spadam do kapieli, ale moja wanna retro tak duzo wody nie pochłania.:lol2: Jutro mamy wolne i jedziemy na miasto w poszukiwaniu żyrandola do salonu i nie tylko.... Ale to prawda, lubię siedzieć w necie wieczorkiem :p W takim razie dobrej nocki Beauty :goodnight:

Niestety ,nie mamy takiej możliwości .Tak to jest jak się mieszka na prowincji.. .Nawet inna kotłownia też nie wchodziła w rachubę ,ponieważ ten dom remontowaliśmy i jedyne miejsce ,które mogliśmy przeznaczyć na nią przypadło centralnie w środku domu.Zresztą wówczas cena za olej była rewelacyjna-1,20,a teraz 3razy tyle ...Zobaczymy ,może faktycznie trzeba by pomyśleć o pompie , ... , mamy zamiar ten dom jeszcze rozbudowywać ..., Edytowane przez Beauty