Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betako, ja sie tylko pochwale ze material na roletki juz mam, zaraz bede mogla sciaganc z pulpitu Twoja kuchnie i wstawic moja:)

sciskam, nie boj boba Babo chlopak sobie poradzi z ta cala zawirucha maturalna....strasznie mi przypominasz moja mame:) Boze jak ona sie stresowala ta matura, jakby mogla to uczylaby sie ze mna!

Baaaardzo się cieszę ,że mogłam pomóc i materiał Ci się spodobał.Fantastycznie będą wyglądały te roletki w Twojej kuchni...

A CO DO MATUR ...TO FAKTYCZNIE ,JA MOŻE ZA MOCNO EMOCJONALNIE DO TEGO PODCHODZĘ...syn jest totalnie na luziku ,chociaż nie poweim ,ta biologia to nim trochę "szarpnęła".Cała nadzieja w chemii .

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztućce bardzo efektowne i eleganckie....na pewno przyjdzie taki dzień,że je sobie kupisz :)

Na Twój ogród to już nie mogę się doczekać, będzie opracowany i wypielęgnowany na 100%, każda roślinka, kwiatek będą miały swoje miejsce, każda rabata i każdy krzaczek będzie cieszył oko......Masz tyle parceli do obsadzania aż Ci zazdroszczę...A tak ogólnie to jaki masz plan zagospodarowania terenu, o stawie już wiem ;)

P.S

ale mnie dopadła alergia katar z nosa cieknie jak woda, oczy łzawią, kicham, prycham masakra jakaś !!!!!

Andżeliko,milutka jesteś:hug: ,ale mnie trochę przeceniasz...ja też się wszystkiego uczę ,jeżeli chodzi nazewnictwo roślin... chociaż jakieś jakieś doświadczenie już mam . W ogrodzie przy starym domu całkowicie zaufałam ogrodnikowi i właściwie jestem zadowolona z efektu.Tam sa doskonałe warunki dla wzrostu roślin ,bo nawiozłam torfowej dobrej ziemi z kopalni,więc wszystko rośnie 'Jak na drożdżach",a i teren jest jakby "otulony".Teraz ,pomimo tego ,że nie jest to taki stary ogród,to rośliny zaczynają już sobie przeszkadzać i parę krzewów na pewno przeniosę do nowego ogrodu.A w nowym ?założenie mam takie że nie będzie na pewno szczepionych roślin ,będzie bardziej naturalistycznie,za wyjątkiem przedogródka ,który będzie bardziej uporządkowany.Prawa strona ,zagajnik brzozowy pozostanie stanie nienaruszonym ,tylko dodam jeszcze wrzosowisko ,żarnowce i może paprocie . Po lewej stronie ,patrząc od bramy ,dosadzę kaliny ,bzy i wzdłuż płotu do garazu rośliny nasadzone kępami .Jakieś iglaki ,co by zimą tez było coś zielonego,berberysy.Kwiatów za dużo mieć nie będę ,bo kwiatom trzeba poświęcić czas ,by oko cieszyły ,więc taki kwiatowy ogród z góry skazany jest u mnie na klęskę .Podobają i się canny i te z kolei muszą być .No mam juz je nawet zakopcowane ,tylko czekają na odpowiednie miejsce.Natomiast zakładanie ogrodu z tyłu domu planuję rozłożyć na lata .Póki co przedzieliliśmy działkę na pół siatka pozostałą po ogrodzeniu tymczasowym ,która będzie obsadzona żywopłotem z grabów i cisów.Po środku zostawiliśmy miejsce na wymurowanie dwóch słupów ze starej rozbiórkowej cegły ,gdzie będzie zamontowana stara siermiężna furta .Będzie ona stanowiła połączenie z dalszą częścią ogrodu bardziej dziką i łąkową ze stawem w roli głównej . Od słupów będą ustawione pergole z pnączami .glicynią itp.To moja wizja ogrodu ,oczywiście w wielkim skrócie ....ale zanim się ten plan zrealizuje to upłyną zapewne lata

Beatko, jakie piękne sztućce wrzuciłaś do dziennika.

Nie dziwię się, że Ci się marzą :D

Trzymam kciuki za dobre wyniki i spóźnione życzenia wszystkiego naj, naj, najlepszego dla Zu :hug:

Aniu ,w imieniu Zu -bardzo dziękuję:)a na te sztućce poluję od dawna .Może to i dobrze ,bo już trochę przez ten czas staniały.;)chciałabym od razu kupić komplet na 12 osób a to juz jest wydatek niemały .Spróbuję rodzince coś zasugerować ,w końcu mamy we wrześniu rocznicę ślubu ....może się złożą....

Iwonko,miło ,że wpadłaś.. pewnie brakuje Ci czasu na fm? pewnie maluszek już urósł ,prawda? a trampolina ,jak najbardziej nadaje się na prezent dla córci , a zabawę ma też cała rodzinka!!pozdrawiam serdecznie

o o i Zu się pojawiła!!!mam nadzieje ,ze wszystko u Ciebie w porządku!!a u mnie w dzienniczku zastój....;)po maturze pojawi się więcej wpisów .Na razie jestem na świeżutko po wizytacji Sanepidu ..niby wszystko jest w porządku,ale adrenalinę człowiekowi podnoszą...

Agawi., na te sztućce poluję od jakiegoś czasu,tylko zawsze są inne potrzeby.Chciałam kupić sobie taki duży zestaw ,ale cena oscyluje wokół2 tys.:bash:ale może uda mi się zasugerować mamie,siostrze i bratu ,jaki prezent chętnie widziałabym z okazji rocznicy ślubu....

Angie,pochwalić się tylko mogę ,że córa będzie występować na deskach teatru w Poznaniu 3 lipca.To świeża wiadomość i jeszcze szczegółów nie znam...wczoraj instruktorka Zuzi ,namawiała mnie a szkołę bletową ,ale to jest niemożliwe ... z racji odległości .ja nie jestem jeszcze gotowa ,by się z nią rozstać....to jest ak jak się mieszka na zadupiu

Hej Beatko :)Nie wiem czy śmiać się czy płakać .Szkoła prywatna dwa lata korków z chemii(z biologii sam się uczył bo lubi).A poziom matury zaskoczył mojego syna,spodziewał się zupełnie czego innego.Oczywiście zrobił wszystko ,trzy razy sprawdzał i poprawiał(brudnopis cały zapisany -do tej pory wcale nie używał)

Dziecko w szoku poziomem matury !!! Obawiam się ,że wskoczą nam ubiegłoroczne roczniki.A jakie są Wasze odczucia?

Mam nadzieję ,że lepsze ;)Pozdrawiam serdecznie .Jednak mimo wszystko z nadzieją czekam na wyniki :)

joanno.no cóż ,odczucia mamy bardzo podobne.Konikiem mojego syna jest chemia,sprawdzaliśmy w necie odpowiedzi ...w najgorszym przypadku będzie miał 5 odpowiedzi błędnych,co daje mu jakieś92%.Ale co z tego ,biologia nie poszła mu najlepiej,a na fizykę poszedł "z biegu" ,więc na pewno nie będzie super!Liczył na to ,ze chemią nadrobi ,ale nie wiemy czy to starcy .Zadania były bardzo trudne w porównaniu z ubiegłymi latami .Rozwiązując arkusze z poprzednich lat z chemii poniżej 95% wynik nie schodził.Masz rację ,może być tak ,że absolwenci z ubiegłych lat,mogą zabrać naszym dzieciakom miejsca .O to jest dopiero chory system;)No nic ,nie pozostaje nam nic innego jak czekać na wynik.A syn .w razie niepowodzenia,ma w odwodzie jakąś alternatywną uczelnię ,czy myśli zostać w domu? mój zdecydował ,że zostaje ,,,ale ja już nie wiem ,czy to jest dobry pomysł?Trzymam kciuki za nasze dzieciaki ,oby im sie powiodło ,tyle nauki i miało by im się nie powieść?

Agawi., na te sztućce poluję od jakiegoś czasu,tylko zawsze są inne potrzeby.Chciałam kupić sobie taki duży zestaw ,ale cena oscyluje wokół2 tys.:bash:ale może uda mi się zasugerować mamie,siostrze i bratu ,jaki prezent chętnie widziałabym z okazji rocznicy ślubu....

Bardzo dobry pomysł! Będą jak znalazł na rocznicowy prezent. ;) Zrób tylko losowanie, kto je ma kupić:lol2:

Jak tam maturalne nerwy? Mam nadzieję, że lekko opanowane:)

Beauty abyś go wspierała, jakby nie poszło. A pójdzie na pewno dobrze :yes: trzymam kciuki.

Co do nowych zakupów :lol2: kupiłam takie same buteleczki. Kupowałaś na freshhome? czy gdzie indziej, bo może kupiłaś taniej :lol2:

Wow,yokasta ,miło ,ze wpadłaś!!!:) wspieram,synusia ,wspieram jak tylko mogę .Już niedługo weźmiemy głębszy oddech ,we środę koniec tego maratonu... A buteleczki kupowałam w tym samym sklepie cena-16zł.Bardziej podoba i się ta,którą kupiła betib, ma kształt ładniejszy , zamykana jest szklanym korkiem i wygląda na większą..

Beauty, joanno,

zachowajcie spokój, bo być może to tylko niepotrzebna panika...wiem, bo przerabiałam to w zeszłym roku....Nasze dzieci są mądre i zdolne i dlatego cały czas ściskam za nie kciuki :rolleyes:

Amtluś , najbardziej wkurza mnie fakt ,że układa się zadania dla maturzysty na poziomie akademickim.W necie zadania z chemii rozwiązywał Witowski ,(z jego zbioru zadań syn korzystał przygotowując się do matury) i miał problemy z rozwiązaniem niektórych,to co może taki maturzysta???ale dzięki temu ,że Witowski poprawił niektóre odpowiedzi ,to synowi naliczyliśmy ok 97%,z chemii .Spokojnie by to wystarczyło ,jakby z biologii napisał na ok 70% ,ale takiej pewności nie ma.;)Za kciuki baaaardzo dziękuję:hug: