Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluję rozpoczęcia prac ogrodniczych! Staw to wspaniała sprawa :) Dopiero na tych zdjęciach, które teraz wkleiłaś widać, jakie masz możliwości i pole do popisu w ogrodzie :) :) Jest co robić ;) Jak tylko będziesz miała możliwość, to zacznij od nasadzania większych krzewów - niech już rosną, a mniejsze można dosadzać później, stopniowo, przez lata. Będziesz przenosić duże krzewy i tuje ze starego ogrodu?

Ależ piękny ogród będziesz miała, dopiero widać przestrzeń :yes: - jedno ale do stawu - miejsce rozumiem, najbardziej oddalone ale pod drzewami gubiącymi na jesieni liście :( Masz jakiś plan ratunkowy dla stawu? Będziesz musiała go czyścić, a to uwierz mi masakra. Co to za drzewa? Z kolei staw na otwartym terenie to rozwój glonów w długie upalne okresy :cool:

Gratuluję rozpoczęcia prac ogrodniczych! Staw to wspaniała sprawa :) Będziesz przenosić duże krzewy i tuje ze starego ogrodu?

Moniu ,mój m to taki wodniak jest i tak naprawdę to jest prezent dla Niego.Zawsze chciał mieć staw , dla mnie to jest dodatkowy problem z utrzymaniem ,ale na pewno będzie wspaniałym urozmaiceniem ogrodu . Niektóre rośliny przeniosę ze starego ogrodu ,bo tam już sobie wzajemnie przeszkadzają....

Ależ piękny ogród będziesz miała, dopiero widać przestrzeń :yes: - jedno ale do stawu - miejsce rozumiem, najbardziej oddalone ale pod drzewami gubiącymi na jesieni liście :( Masz jakiś plan ratunkowy dla stawu? Będziesz musiała go czyścić, a to uwierz mi masakra. Co to za drzewa? Z kolei staw na otwartym terenie to rozwój glonów w długie upalne okresy :cool:

Gosiu ,arctico to miejsce zostało niejako wymuszone przez instalację pompy ciepła.Wtedy ,jak robiliśmy kolektory to nie myśleliśmy o stawie,bo wokół wszystkim sąsiadom woda w stawach poznikała.W związku z tym instalatorzy poszli po najmniejszej linii oporu i wykopali rowy pod kolektory wzdłuż działki ,a przecież mogliśmy to zrobić w poprzek .Ale jak to mówią "mądry Polak po szkodzie".Teraz mamy nie tylko o wiele mniejszy areał tego stawu ,niż był w planach no i jeszcze pod drzewami .Drzewa nie należą do nas i są to topole.No cóż ,zobaczymy jak to będzie wyglądało ,zaopatrzę M w porządny podbierak ,pewnie jakąś pompę.... .

Konsolki obie śliczne:yes: szczególnie ta druga;)

Najgorsze jest to ,że mnie się też obydwie podobają.

Piękny macie teren, masz pole do popisu, Beatko:D

Czekam z niecierpliwością na efekty końcowe kopania stawu:yes:

Na razie to efekt jest taki ,że mamy ogromny lej po bombie na działce i mnóstwo ziemi do rozplantowania:lol2:Ciekawa jestem ile czasu zajmie wodom gruntowym ,żeby raczyły napełnić ten lej?

Aż mi serducho podskoczyło jak przeczytałam : własny staw....To takie moje wspomnienie błogiego dzieciństwa i cioci z prywatnym stawem....

Jednym słowem czekam z niecierpliwością :D

Myślę ,że efekt końcowy będzie zadowalający .Ale na ten efekt jeszcze trzeba będzie trochę poczekać . Spodziewałam się ,że woda najdzie tam momentalnie ,a tu mi mówią ,że może to trwać ze trzy tygodnie...:(

Jak topole nad tym stawem, to najgorzej nie jest. U nas olszyny pełne garbików, które ciężko się rozkładają - woda od tego szybko robiła się czarna :(

Arctica masz staw bez wody :sick: może trzeba choć w jednym miejscu głębiej kopać by zaczęło podsiąkać? W Tym roku w przeciwieństwie do poprzednich dwóch lat poziom wody gruntowej opadł, więc i na podsiąkanie dłużej trzeba czekać :o

Dziewczyny woda podsiąka,ale bardzo powoli .Myślę ,że tak naprawdę to stawem będziemy się cieszyć dopiero w przyszłym sezonie. U nas poziom wód gruntowych bardzo się podniósł w porównaniu nawet z zeszłym rokiem.Były robione próby i woda na pewno będzie.Studzienka ,gdzie znajduje się wodomierz jest wypełniona prawie cała wodą ,tak ,że ten wodomierz pływa ,a poza tym wszyscy trzej sąsiedzi mają w stawach pełno wody ...może teraz im sie trochę...... poziom obniży i przez to sąsiad był taki wkurzony:D