Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcia cuuuudowne:jawdrop::cool: Beatko dzięki za info na temat wyspy:) W tym roku tam się raczej nie wybierzemy, bo postanowiliśmy wreszcie choć trochę urządzić domek:wiggle: a taki wyjazd to jednak troszkę kosztuje... Moj brat cioteczny był niedawno na Lazarotte i wrócił zachwycony. Kurortów też nie znoszę, za to bardzo lubię dziewicze tereny;)

Jeszce raz napiszę, że zdjęcia suuuuuper, śliczna z Was rodzinka, a Ty to prawdziwa blondi jesteś:lol2:

O matko, jakie cudne miejsce!!! Gdzie to? Sami jechaliście czy z biurem podróży?

Zdjecia pokazują cudne miejsca, cudne..

Hej wiolasz!dawnom Cię nie widziała:) ale ciesze się ,że zwabiłam Cię widoczkami.To przeurocze miejsce to Teneryfa,naprawdę polecam .My wykupiliśmy sobie pobyt w Itace.Można tam wynająć bardzo tanio samochód (benzyna kosztuje niecałe go eurona) i zjeździć sobie całą wyspę

Niedościgłe marzenie takie wakacje :)

A tam ...niedościgłe. pakuj się i jedź, co najwyżej chałupkę trochę później wykończysz.Ja tak do tego podchodzę ,,bo chałupa to niezła skarbonka jest i ciągle będą jakieś potrzeby ....a latka lecą....

Ale choć taki kaktusik rośnie u mojej mamy w doniczce i niedługo sufit będzie chciał przebić ;)

Gosiu ,jaka tam jest cudowna roślinność ,to głowa boli...kwitnących krzewów .kwiatów,kaktusówcałe mnstwo gatunków.Nie mówiąc już o plantacjach bananowców.Ale najbardziej zachwyciły mnie hortensje ,które rosną jak chwast przy drodze.Nie da się tego wszystkiego opisać słowami

a Ty to prawdziwa blondi jesteś:lol2:

No ,tak ,:Djeszcze bardziej wypłowiałam na tym urlopie...ale rzeczywiście w blond kolorze zdecydowanie czuję się najlepiej....;) rodzinka nasza dzieli się na "czarnych" i "białych". :DCi czarni to M z synem .

A co do wyjazdu to w przyszłym roku zaplanuj sobie Kanary.My południe Europy trochę zjeździliśmy ,no i już chcieliśmy czegoś innego.A na Teneryfie kusi wulkan Teide.Tam na którymś zdjęciu widać go w tle .Uwierz mi, robi wrażenie.A krajobraz wokół iście księżycowy.

Piękne miejsce odwiedziliście :)

Bardzo mile spędziliśmy czas.My bardzo lubimy podróżować ,a ja to już w jednym miejscu dłużej niż dwa dni wysiedzieć nie mogę.Dlatego będąc gdziekolwiek staramy się jak najwięcej nowych miejsc poznać.

Moniu ,kupiłam trochę roślin z zamiarem posadzenia przy stawie .M.in.przywrotnik ostroklapowy .Ile tych roślin można posadzić na m2,żeby w przyszłości zadarniły mi ładnie brzeg?i czy mogę je już rozdzielić wsadzając? .

Fajna rodzinka:)A gdzie byliście ,pisałaś bo nie doczytałam ? A Lazarotte polecam , można kosmetyki taniej kupić i dodatkowe rabaty przy większych zakupach.

Byłam cztery lata temu mam nadzieję że nic się nie zmieniło;)

Byliśmy na Teneryfie.Dwa lata temu podbój Kanarów zaczęliśmy od Gran Canarii i postanowiliśmy w miarę możliwości realizować poznanie wszystkich wysp .W przyszłym roku, jeżeli dożyję i finanse pozwolą, pojedziemy na Lazarotte.

Bardzo mile spędziliśmy czas.My bardzo lubimy podróżować ,a ja to już w jednym miejscu dłużej niż dwa dni wysiedzieć nie mogę.Dlatego będąc gdziekolwiek staramy się jak najwięcej nowych miejsc poznać.

Moniu ,kupiłam trochę roślin z zamiarem posadzenia przy stawie .M.in.przywrotnik ostroklapowy .Ile tych roślin można posadzić na m2,żeby w przyszłości zadarniły mi ładnie brzeg?i czy mogę je już rozdzielić wsadzając? .

Przywrotniki bardzo szybko się zagęszczają i tworzą wielkie kępy już w drugim sezonie. Lubią wodę w nogach, więc będzie im dobrze przy stawie. Ja bez przerwy dzielę swoje, żeby pozyskać nowe sadzonki - bardzo lubię tę roślinę. Sadź je mniej więcej w odstępach 0,5m, to będzie miał sporo miejsca na rozrost, żebyś nie musiała co roku dzielić. Przy takim stawie to przydałoby się około 50 sadzonek, żeby był efekt. Ile kupiłaś? Pamętaj, aby sadzoć w grupach - najlepiej nieparzyście. Dopiero powyżej 9szt. przestaje mieć znaczenie nieparzystość.

OOOO tak ,naładowane ,tylko trochę mnie się już wyładowują....:D

Prawdę powiedziawszy ja po urlopie wracam bardziej zmęczona jak wypoczęta :lol2:

Zakupy bardzo imponujące i nie wiem czemu nie ma jeszcze zdjęć szukającej długo lampy ;), materiał i fotel też bardzo miło widziane :yes:

Beatko a jak tam zamówiona szafa ? mi panowie będą robić ( tzn. już zrobiona jest..... tylko małe-duże :( poprawki z drzwiami wyszły ) bieliźniarkę do pokoju małej.

beauty,

widzę że też udane wakacje u Ciebie...

Ja wczoraj wróciłam i dzisiaj staram się nadrobić forumowe zaległości...

A mnie się marzy łoże takie jak na fotce.

Fajnie ,że wypoczęłaś Amtla .Takie urlopy powinny być częściej ,przynajmniej po każdych dwóch miesiącach pracy.Tego sobie i Wszystkim Kobitkom życzę.

A łoże zobaczymy jak wyjdzie ,bo znowu eksperymentuję ze stolarzami i do końca nie jestem pewna jak będzie wyglądało.

Przywrotniki bardzo szybko się zagęszczają i tworzą wielkie kępy już w drugim sezonie. Lubią wodę w nogach, więc będzie im dobrze przy stawie. Ja bez przerwy dzielę swoje, żeby pozyskać nowe sadzonki - bardzo lubię tę roślinę. Sadź je mniej więcej w odstępach 0,5m, to będzie miał sporo miejsca na rozrost, żebyś nie musiała co roku dzielić. Przy takim stawie to przydałoby się około 50 sadzonek, żeby był efekt. Ile kupiłaś? Pamętaj, aby sadzoć w grupach - najlepiej nieparzyście. Dopiero powyżej 9szt. przestaje mieć znaczenie nieparzystość.

Dzięki Moniu za cenne rady.Niestety kupiłam tych roślinek tylko 12.To jest kropla w morzu potrzeb.Mam nadzieję ,że Bóg mnie nie skaże za to ,że je dzisiaj wsadzałam;)kupiłam jeszcze tartarak trawiasty ,jakieś trawy i roślinkę nadającą się do strefy bagiennej ,ale nazwy nie pamiętam, niestety. Pocieszyłaś mnie ,że je można mnożyć ,bo ja na te rośliny majątek stracę:D

Prawdę powiedziawszy ja po urlopie wracam bardziej zmęczona jak wypoczęta :lol2:

Zakupy bardzo imponujące i nie wiem czemu nie ma jeszcze zdjęć szukającej długo lampy ;), materiał i fotel też bardzo miło widziane :yes:

Beatko a jak tam zamówiona szafa ? mi panowie będą robić ( tzn. już zrobiona jest..... tylko małe-duże :( poprawki z drzwiami wyszły ) bieliźniarkę do pokoju małej.

Angie ,zdjęcia na szybko zrobione są już w dzienniku.Fotel jest już u tapicera ,jak będzie zrobiony to go oczywiście pokaże.Szafy jeszcze nie zamawiałam ,ponieważ czekam najpierw na łoże .Zobaczę jak wyjdzie ...jeżeli będę zadowolona ,to u tego stolarza zamówię szafę ,bo on robi z dębu całkiem niedrogo.A jeżeli będzie kicha ,to zamówię tę sosnową.

Niestety nie mogę dzisiaj posiedzieć na fm ,bo znowu pakuję walizki.Olśniło mnie dzisiaj i zatęskniłam za polskim morzem .Jeszcze do tej chwili nie wiedziałam ,gdzie pojechać ,ale chyba pojadę w okolice Międzyzdrojów.Tam jeszcze nigdy nie byłam...nawet nie mam czasu popatrzeć ,co u Was... za cztery dni wracam ,to na pewno nadrobię ....pa

Dzięki Moniu za cenne rady.Niestety kupiłam tych roślinek tylko 12.To jest kropla w morzu potrzeb.Mam nadzieję ,że Bóg mnie nie skaże za to ,że je dzisiaj wsadzałam;)kupiłam jeszcze tartarak trawiasty ,jakieś trawy i roślinkę nadającą się do strefy bagiennej ,ale nazwy nie pamiętam, niestety. Pocieszyłaś mnie ,że je można mnożyć ,bo ja na te rośliny majątek stracę:D

:lol2:

Ja to już nie mówię ile wydaję co roku... W tym sezonie to już mi poszło lekko 5tys. na same rośliny i ziemię w workach do sadzenia.

Niestety ogród kosztuje, dlatego zaczęłam już dawno, bo gdybym miała nagle wydać jakieś 30tys., to chyba bym zawału dostała :lol2:

Wsadź na razie te przywrotniki w ładnej kompozycji w jednym miejscu i jak się zagęszczą, to w przyszłym sezonie podzielić każdą sadzonkę na połowę i będzie ich więcej. One teraz o tej porze mocno narastają, bo pogoda im służy - więcej wilgoci, mniej prażącego słońca. Być może już na wiosnę uda się je podzielić ;)

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo obdarowałabym Cię liliowcami i irysami w większej ilości. A jak tamte - przyjęły się?

Trawy będą bardzo ładne. Kup jeszcze miskanty.

:lol2:

Ja to już nie mówię ile wydaję co roku... W tym sezonie to już mi poszło lekko 5tys. na same rośliny i ziemię w workach do sadzenia.

Niestety ogród kosztuje, dlatego zaczęłam już dawno, bo gdybym miała nagle wydać jakieś 30tys., to chyba bym zawału dostała :lol2:

Wsadź na razie te przywrotniki w ładnej kompozycji w jednym miejscu i jak się zagęszczą, to w przyszłym sezonie podzielić każdą sadzonkę na połowę i będzie ich więcej. One teraz o tej porze mocno narastają, bo pogoda im służy - więcej wilgoci, mniej prażącego słońca. Być może już na wiosnę uda się je podzielić ;)

Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo obdarowałabym Cię liliowcami i irysami w większej ilości. A jak tamte - przyjęły się?

Trawy będą bardzo ładne. Kup jeszcze miskanty.

Rzeczywiście ogród to kosztuje sporo kasy.Dobrze zrobiłaś ,że zaczęłaś nasadzenia już przed budową .Teraz możesz się już tylko cieszyć ....

No nic ..teraz chyba posieje trawę coby mi już chwasciory nie rosły i powoli zacznę wsadzać duże krzewy i drzewa .W tej drugiej części ogrodu chciałabym tez trochę owocowych drzew.M chciał kosztele ,ale gdzie ja mu teraz znajdę taką stara odmianę?

A "przesyłka" od Ciebie się przyjęła ,a jakże.Faktycznie szkoda ,że nie mieszkam bliżej :yes:

Jestem i ja u Ciebie- fajnie, że wróciłaś:D Mam nadzieję, że krótki wypad się udał- ja bardzo lubię polskie wybrzeże:yes:

Ciekawa jestem Twojego fotela i łóżka. My na chwilę łóżko zawiesiliśmy ze względu na sofy, choć luby wierci mi dziurę w brzuchu, że najpierw powinno być łóżko:p Ale ja się uparłam, bo nie mogę patrzeć na swoje stare, niby nie są zniszczone, ale kompletnie nie pasują do nowego domku:no: A materac jest wygodny...:lol2: