Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

,zamieniłam Werandę na Moj piękny ogród i studiuję nazwy roślin...

o widzisz przypomniałaś mi że nie wkleiłam Wam mojej listy rośli - zaraz to zrobię :yes:

ale już wiem że to co się podoba nie koniecznie będzie dobrze rosło i łatwo się pielęgnowało :( - więc lista na koniec pewnie dużo się zmieni ;)

Miłego dnia :hug:

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aga ,listę już widziałam! Imponująca!!:yes:własnie to jest ten problem ,że pewne rośliny się podobają i aby rosły trzeba umiejętnie je rozmieścić i później o nie dbać .Ja raczej należę do osób nie mających na nic czasu, więc muszę wybrać rośliny jak najmniej upierdliwe w uprawie.:yes:Dzisiaj znowu kupiłam języczki i funkie...i fiołki .Muszę posadzić więcej roślin zadarniających, bo lada moment nie dam rady z chwaściorami.

Beatko, podparapetniki są boskie :* :* :*

Nie podoba mi się tylko portyk, domagam się większych gzymsów! Przynajmniej połowę tego co u Jankamy! Ten "trójkąt" powinien być, moim zdaniem, dużo cięższy, masywniejszy. Kolumny takie sa i nie wyobrażam sobie innej góry. Poza tym miodzio!

qrcze, mam nadzieję, że ci nie popsułam humoru :(

Beatko a mi się wszystko poodba- wielkość jest wyważona i elegancka:yes: Sztukaterie nie powinny przytłaczać tak pięknego domu, tylko delikatnie podkreślić jego urodę:D Co do tynku, to ja bym wszystkie sztukaterie dała gładkie, a ściany w baranku. U nas też tak jest.:)

Hej Beauty :)

Gzymsiki super, idealnie pasują do Twojego domu, moim zdaniem biały kolor to strzał w 10!!!

Będziesz zadowolona ;)

Ja dałabym lekki baranek na calość a gzymsy na gładko ;) :yes: .... ale to ja ;)

Pozdrawiam serdecznie!

O karola się pojawiła ,jak miło...kochana zrobię tak jak mówisz ,,,tylko nie wiem co zrobić z dolną częścią portyku...z jego podstawą ,czy tyl;ko ten wąziutki gzyms zrobić gładki czy całą te podstawę ? skłaniam się ku tej drugiej opcji

Beatko, podparapetniki są boskie :* :* :*

Nie podoba mi się tylko portyk, domagam się większych gzymsów! Przynajmniej połowę tego co u Jankamy! Ten "trójkąt" powinien być, moim zdaniem, dużo cięższy, masywniejszy. Kolumny takie sa i nie wyobrażam sobie innej góry. Poza tym miodzio!

qrcze, mam nadzieję, że ci nie popsułam humoru :(

Iwonko , jankama miała większe pole do popisu ponieważ dach jest bardziej wysunięty nad portykiem ,u mnie jest trochę inaczej ..praktycznie w ogóle nie można było uzyskać głębi .gdyż jest taki jakby ogniomurek przykryty blachą .A zresztą nie wiem czy tak do końca mi się to podoba,ja nie chciałam tak "bogato"

i nie martw się ,nie popsułaś mi humoru ..po to w końcu to forum jest ,aby nie tylko sobie kadzić ,tylko wymieniać uwagi i spostrzeżenia

http://images31.fotosik.pl/336/94ad81cc9cec3466med.jpg

Myślę ,że ostatecznie smaku nada odpowiednie pomalowanie gzymsów ,elewacja

Beatko a mi się wszystko poodba- wielkość jest wyważona i elegancka:yes: Sztukaterie nie powinny przytłaczać tak pięknego domu, tylko delikatnie podkreślić jego urodę:Da

Właśnie:yes: ,już nie raz widziałam domy przeładowane ozdobami,które wyglądają jak potworki..mnie się to akurat nie podoba..

trzeba jeszcze uruchomic wyobrażnie i zobaczyć na tym grubszym gzymsie okapnik z blachy miedzianej .. te gzymsiki na tym zdjeciu może wyglądają na listeweczki ,ale tak w istocie nie jest...są dość grube...a tym malowaniem to tak jak pisałam wyżej mam dylemat z podstawa portyku,Myślę ,że całość trzeba zrobić na gładko a wnętrze przy okienku wypełnić barankiem ..dobrze prawię ?Nie umiem zazaczyć na zdjeciu ,ale chodzi mi o tę najniższą część -podstawę

http://img69.imageshack.us/img69/568/p1080240r.jpg

Właśnie:yes: ,już nie raz widziałam domy przeładowane ozdobami,które wyglądają jak potworki..mnie się to akurat nie podoba..

Mnie tez nie:no:

Myślę ,że całość trzeba zrobić na gładko a wnętrze przy okienku wypełnić barankiem ..dobrze prawię ?

Dobrze, dobrze- wnętrze "barankiem":yes::D

musiałam zapytać wujka google ,co to takiego gnejs?:D:D to jest kamień cięty,coś podobnego do mojego kamienia na tarasie wejściowym .Można ciąć na płaty o grubości jakiej się chce ,chyba...z tego co widziałam to jest duża różnorodność jeżeli chodzi o kolorystykę ,,,ładnie to wygląda.

Aaa nie chciałam Cię fatygować, tylko myślałam, że może obiło Ci się o uszy, że np. łatwo się brudzi czy coś takiego.

Właśnie dla nas ważna jest ta grubość, może pojedziemy z lubym do jakiegoś kamieniarza w okolicy i powęszymy:)

Kolorystyka też fajna- różne beżyki i szarości:wiggle: Chciałabym opcję w kształcie regularnym jak płytki:)

Beatko, jak nie lubię frontów z kolumnami, tak Twój podoba mi się bardzo. Wszystko jest zrobione ze smakiem, bez zbędnego przeładowania, w stylu starych pięknych dworków.

Moim zdaniem gzymsy są w sam raz, ja też nie lubię kiedy jest na bogato ;)

Jaki kolor będzie miał dom? Bo chyba przegapiłam :rolleyes:

Aaa nie chciałam Cię fatygować, tylko myślałam, że może obiło Ci się o uszy, że np. łatwo się brudzi czy coś takiego.

Właśnie dla nas ważna jest ta grubość, może pojedziemy z lubym do jakiegoś kamieniarza w okolicy i powęszymy:)

Kolorystyka też fajna- różne beżyki i szarości:wiggle: Chciałabym opcję w kształcie regularnym jak płytki:)

Właśnie najlepiej aguś ,jak o szczegóły zapytasz kamieniarza i czy w ogóle można ciąć na płaty o grubości 2cm.Myślę ,że ten rodzaj kamienia czymś się impregnuje

Beatko, jak nie lubię frontów z kolumnami, tak Twój podoba mi się bardzo. Wszystko jest zrobione ze smakiem, bez zbędnego przeładowania, w stylu starych pięknych dworków.

Moim zdaniem gzymsy są w sam raz, ja też nie lubię kiedy jest na bogato ;)

Jaki kolor będzie miał dom? Bo chyba przegapiłam :rolleyes:

Dropku,serdecznie dziękuję:hug:jest mi miło ,ze Ci się spodobało!myślę ,że jak dojdzie elewacja i okapnik na poziomym gzymsie to będzie jak najbardziej ok. Dopisuję ,bo zapomniałam odpowiedzieć Ci co do koloru-brudna biel a gzymsy gładkie białe.

A właśnie a propos elewacji wiecie może jaka obowiązuje cena za m2? położenie samej struktury,bez ocieplenia?

Edytowane przez Beauty

Właśnie najlepiej aguś ,jak o szczegóły zapytasz kamieniarza i czy w ogóle można ciąć na płaty o grubości 2cm.Myślę ,że ten rodzaj kamienia czymś się impregnuje

Dzisiaj zgłębialiśmy temat tego kamienia- występuje w grubościach 2 cm i 4 cm:cool: czyli nam pasuje 2:wave:

Jest dość twardy i mało nasiąkliwy- można lekko zaimpregnować. Z odcienia szarego produkuje się częściowo kostkę granitową. Luby zamówił próbki- zobaczę co tam przyślą. Beatko pytałam też dardurki- ona jest oblatana w tych kamieniach- może coś mi podpowie:D

A właśnie a propos elewacji wiecie może jaka obowiązuje cena za m2? położenie samej struktury,bez ocieplenia?

Beatko, ja niestety już nie pamiętam- u nas było to robione 2 lata temu i z ociepleniem. Coś mi się kołacze cena ok. 40 zł - tyle chyba płaciliśmy. U Ciebie za samą strukturę powinno być ok. 20-25 zł/m2. Ale cena jak wiadomo zależy od regionu. Musisz zadzwonić do paru firm dla porównania.:yes:

aguś , kamień jest piękny ...że spokojnie coś dla siebie wybierzesz...najważniejsze ,że taką grubość mogą zrobić ..

A mnie Pan od elewacji powiedział cenę 10zł ...ogólnie za samą strukturę bierze 12zł,ale dla mnie niby zrobił taki mały upuścik .To jest dobra cena ,tak myślę .