Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ooo to wczoraj się chyba minęłyśmy Beatko:bash: Jak tam żyjesz w tym upale?:sick: U nas na zewnątrz taka jest duchota, ze też ledwo wytrzymuję. A jak spadnie deszcz, to jest jeszcze gorzej, bo wszystko paruje i robi się sauna:bash:

Ząbka współczuję, pewnie już naprawiłaś?:) Czyli synek zaczyna praktykę u Ciebie? Fajnie:wiggle:

A pisałaś coś u mnie o urlopie- nie planujecie wyjazdu nigdzie?:eek: My jedziemy w połowie lipca nad morze dla jodu, a sierpień/wrzesień gdzieś polecimy jak się już lekko ochłodzi i dadzą nam drugie urlopy:rolleyes: Teraz wszędzie panują takie upały, że nie mam ochoty nigdzie lecieć:sick:

Moje hortensje bukietowa też szaleją- grandiflora jest ogromna i też ją codziennie głaszczę i rozmawiam:lol2: Vanille Fraise i Limelight są ciut mniejsze- dopiero je w tym roku posadziłam, ale będą kwitły:wiggle:

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aguś ,upał coś znoszę kiepsko;)co mnie -kochającą upały,trochę dziwi:yes:uwielbiam żar lejący się z nieba ,ale z odrobiną jakiegoś zefirka :Da nie taką tropikalną duchotę .;)Wczoraj w pracy myślałam ,ze wyzionę ducha pomimo tego,że w pomieszczeniu nie było aż tak gorąco.Dzisiaj już było trochę lepiej...bo miałam siłę by po pracy ruszyć jeszcze z kosiarką .:yes:Postanowiłam sobie ,że co tydzień będe kosiła trawkę ,wtedy jest jej zdecydowanie mniej do wyrzucania..

Zab naprawiony ..od razu poprawiło mi się samopoczucie,

A syn ma po pierwszym roku praktykę pielęgniarską w szpitalu,na chirurgii..:wiggle:po drugim już będzie miał u mnie ,o ile będzie chciał...Bardzo mu się spodobała praca na oddziale ,,,dzisiaj już zrobił zastrzyk w brzuch ,z czego był bardzo dumny ..Twierdzi ,że bardzo ciężki jest zawód pielęgniarki,zdecydowanie powinny lepiej zarabiać ...

Urlop wezmę chyba dopiero w sierpniu..z tymi upałami to masz rację ..wszędzie są niesamowite ,co ciężko wytrzymać ...a mnie już nie bardzo podoba się leżakowanie przez tydzień ,muszę coś robić ... a takim skwarze to ciężko ze zwiedzaniem..Pierwotnie myślałam w tym roku o Sycylii .ale jest pioruńsko droga ,,jakoś wszystko zdaje się podrożało;)i mając do wyboru w tej samej cenie Kanary chyba wybiorę Kanary,,,tam klimat ,mi szalenie odpowiada...chciałabym jeszcze tradycyjnie do siostry pojechać i trochę nad polskie morze ,jak w zeszłym roku na wariackich papierach,,,zobaczymy co z tych planów wyjdzie ,tym bardziej ,ze 25-tego sierpnia mamy kolejne wesele.My to właściwie też możemy skoczyć gdzieś we wrześniu , tylko Zu ma szkołę.;)

Nie wiesz Aga ,czy ostróżki i kocimiętkę się przycina po przekwitnięciu?

Beatko, ja też uwielbiam żar, ale nie duchotę. U nas jest sauna:sick: W pracy ratuje mnie klima, a w domu wentylacja i rolety zewnętrzne:wiggle:

U nas kosimy obowiązkowo co tydzień- tak się powinno. A nawet co 3 dni, ale to już przesada:o Trawka wtedy ładnie się zagęszcza. Właśnie, a jak tam Twoja trawka Beatko?:popcorn:

Z wyjazdem to racja, ze wszystko podrożało i jeszcze to ryzyko bankructw biura podróży:sick: My też zawsze bierzemy objazdówkę, albo sami zwiedzamy. Na plaży to poleżę ze 2 dni- potem mnie nosi.:D Na Sycylię też chętnie bym się wybrała:rolleyes:

Synek- zuch- ja się boję zastrzyków, a jeszcze zrobić komuś to już w ogóle:lol2: Praktykę na pewno wybierze u Ciebie- gdzie mu będzie lepiej?:rolleyes:

Beatko ostróżki na 100% należy przyciąć po przekwitnięciu, a o kocimiętce doczytałam, ze też można- szybko się rozrasta i ponownie zakwita.;)

Buziaki:bye:

Aguś ,uważam ,że jak na trawkę pozbawioną autom. nawadniania,moja trawa ma się zupełnie dobrze...są jeszcze gdzieniegdzie jakieś gołe place ,ale myślę ,że wkrótce i one znikną :yes:ostanio rozsypałam nawóz, a na 1/3 trawnika przy płocie mi go nie starczyło i zauważyłam ,że jest szalona różnica .Tam ,gdzie był nawóz trawa ma piękny kolor i zero chwastów , ładnie się zagęściła ,natomiast tam .gdzie nie sypnęłam- słabiej rośnie i częściej trafiają się jeszcze jakieś badyle;)

A z tymi biurami to jakieś jaja są .My z Triadą wyjeżdżaliśmy mnóstwo razy ..przecież to takie w miarę pożądane biuro było:yes:nie chce się wierzyć ...współczuję tylko tym turystom nie dość ,że ich oszukano ,to jeszcze w większości hoteli traktują ich bylejak:mad:kiedyś będąc na Krecie byłam świadkiem ewakuowania turystów ...wtedy padło biuro Big Blue.Dzięki temu zresztą maiłam przedłużony pobyt o 3 dni,bo w pierwszej kolejności musieli opuścić wyspę ludzie z tego biura...ale mimo wszystko nie chiałabym być w ich skórze ...przykra sprawa.Prawdę powiedziawszy to teraz strach cokolwiek wykupować jak tu takie biura padają ...;)

ostróżki przytnę ...musiałam je włożyć w obręcz podtrzymującą .bo się bidule kładły pod ciężarem kwiatostanów

Przyszłam z prośbą :)

Beatko, możesz mi opisać i może fotę do pomocy wstawić, jak te rolety rzymskie się robi i jakie mechanizmy najlepsze???

Chcę taką jak masz w kuchni, ale i ta w łazience mnie fascynuje- gęsto jakoś tak jest ponakładana, a u mnie też łazienka na parterze, jeszcze przy wjeździe, więc nie chciałabym, żeby ktoś mnie widział... I jeszcze doradź mi, jak pogodzić roletę rzymską w kuchni, z drzwiami tarasowymi - umyślałam sobie, że zrobię w oknie taką tiulową zazdrostkę nisko, a z tego samego uszyję firankę do drzwi tarasowych, a zasłony z tego co roleta. Tylko teraz przydałby się lambrekin, żeby te linie przy suficie były podobne, ale nie chcę mieć karnisza sufitowego - czy są jakieś karnisze do montowania do ściany i z możliwością doklejenia rzepa na lambrekin??? Ale namotałam, mam nadzieję, że się coś da z tego zrozumieć...

Iwonko . jeżeli chodzi o mechanizmy do rolet to nie ma co na nie żałować klasy ,żeby się później nie denerwować .Ja swoje do kuchni zamawiałam w Eurofiranach...szczerze mówiąc nie narzekam ,ale wyszło dość drogo ,Polecam P.Kasię Jonczy .Zeskanuję ci wycenę moich rolet do sypialni

co do kosztów:

zależą od ostatecznej wersji - projektu :)

np.standard usługi szycia rolety rzymskiej (u mnie :)) to 70,00zł za m2

czyli Pani wymiary 122x187 = 2,28m2 x 70,0zł = 159,60zł za sztukę

jeżeli dochodzi do tego doszywanie tzw. "obcej kanty" lub np. doszywanie koralików lub innych ozdób - cena idzie w górę

co do zasłon -standardowo koszty uszycia takich zasłon to:

1,5mb zasłony z taśmą płaską, bez marszczenia 5cm wys. (z wypustem lub bez) = 25,00zł

1,5mb zasłony z taśmą smok lub ołówek 5cm wys. (z wypustem lub bez) = 30,00zł

1,5mb zasłony z taśmą smok lub ołówek 8-10cm wys. (z wypustem lub bez) = 35,00zł

1,5mb zasłony z taśmą ołówek 15cm wys. (z wypustem lub bez) = 40,00zł

1,5mb zasłony z przelotkami (kółkami) = 50,00zł (bez ceny przelotek)

c.d.

cena mechanizmów do rolet rzymskich - 2x 122,00zł = 244,00

koszt szycia rolety 159 x 2szt. = 318,00

Może to da Ci jakiś pogląd...ja w innych miejscach nie szukałam więc nie mam porównania ,ale moje mechanizmy są super. Koniecznie muszą być łańcuszkowe i z hamowaniem. z przodu masz rzep .aby do niego przymocować tkaninę ...Więc kiedy znudzi Ci się tkanina .to możesz uszyć sobie nową .W łazience mam tylko przyklejone do okna rzepy i na tej samej zasadzie przymocowane firanki...

Dziękuję Ci bardzo :) Ja pewnie nie wytrzymam i uszyję 2 zamienne rolety (jedną w róże, drugą w niebieskie scenki rodzajowe), nawet znalazłam tańsze niż te w decorii ;) A w łazience, przynajmniej tak zrozumiałam, masz rolety tylko montowane do okna, a nie do ściany??? Czy to są tak uszyte firanki?

Cześć Beatko - pięęęęękne hortensje :rolleyes:

Ja za nimi próbuję wypatrzeć kawałek Twojego ogrodu :)..........ale będziesz mieć tam cudownie jak już wszystko porobicie :yes:

A basenu Z A Z D R O S Z C ZĘ

My dzisiaj byliśmy na działce u mamy, dzieciaki przesiedziały w małym baseniku a my z J na zmianę pilnując jeszcze nie pewnie siedzącego Igiego, moczyliśmy ręce po łokcie marząc o takim cudeńku jak Twoje :rolleyes:

Wiesz co ja też z tych ciepło i egiptolubnych - ale i mnie ta pogoda już dobija :mad:

Ponoć w przyszłą sobotę ma być 16 stopni :o

Miłego wieczorku i udanej niedzieli :hug:

Aga,faktycznie hortensje mnie samą zaskoczyły:yes:,w ubiegłym roku były jeszcze dość mizerne. a teraz mają kwiaty niemalże jak głowa ludzka:yes:

A co do ogrodu... to powoli wszystko nabiera kształtów...priorytetem jest teraz wytyczenie wszystkich ścieżek murków ,które zaplanowałam i myślę ,że jesienią będziemy mogli kontynuować nasadzenia...:yes:

Na przesyłkę basenu czekam niecierpliwie ...ten model jest akurat wypróbowany ,bo ma go moja siostra .W zupełności wystarczy by się odmoczyć i nawet przepłynąć ...

Dzisiaj panowie kończą taras ..właśnie działają ubijarką ..myślałam ,że chałupa się wali....:D