Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rasiu,dzięki za info.Już wiem ,ze te derenie na pewno u mnie zagoszczą ...też bym nie chciała zasłaniać brzóz ,bo one same w sobie są piękne,ale jak zobaczyłam to zdjęcie .....echchch.no cóż sama zobacz

http://files.myopera.com/ErosmanTR/albums/5797782/Red Twig Dogwood and Aspen Trees, Klamath Basin, Oregon.jpg

Zdjęcie przepiękne:cool:.

Są jeszcze fajne kolorowe berberysy: http://images35.fotosik.pl/151/63f346cb2f5ffe40med.jpg

źródło: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=22826&p=1461189

Jestem Beatko i padłam:jawdrop: Toż to dworski ogród powstaje:jawdrop: Pięknie:wiggle: Postarałaś się jak zawsze:)

Ślicznie wyszłyście z Z na fotkach:rolleyes:Szkoda, ze lato się kończy- u nas dzisiaj iście angielska pogoda- mży, jest pochmurno i zimno:bash:

Beatko w sobtę razem piłyśmy- byliśmy na degustacji wina na urodzinach knajpy w Wawie, którą prowadzą nasi znajomi. Oczywiście na winie się nie skończyło:lol2: no i w niedzielę było słabo. Na dodatek w niedzielę też mieliśmy rodzinną imprezę- przyleciał z USA mojej mamy brat i znowu powtórka z rozrywki. Ciężki mieliśmy weekend:rotfl:

Zaczęłam wyceniać te szafy, bo z gotowych to samo dno:bash: Pierwszą wycenę za sosnową szafę dostałam 7780! Chyba upadli na głowę:bash:

Dzisiaj czeka mnie robienie przetworów z jabłek., bo rodzice dostali od znajomych górę antonówek i mamma nie jest w stanie sama tego obrobić:eek:

Miły wieczór mnie czeka:mad: Lecę, paaaa:)

Beatko, zdjęcie z brzozami piękne, ale nie za bardzo realne. Pod brzozami niewiele chce rosnąć, bo bardzo wypijają wodę z gruntu i nie wierzę w to, ze taki gąszcz dereni urósłby tam. Faktem jest, że fotka robi niesamowite wrażenie. Dereń Elegantissima ma te czerwone łodygi. Zeby był gesty, trzeba co roku ciąć (można nawet dwa razy w roku). Jest bardzo ładny.

Dziewczyny dzięki za wszystkie ogrodnicze rady...bardzo je sobie cenię .bo ja laik jestem i cały czas się uczę ...ale robię postępy;)Dzisiaj wsadziłam taki oto krzew ,podobał mi się bardzo ,bo teraz kwitnie ...w przyszłości ma wyglądać tak,a zwie się barbulla:)

http://oi41.tinypic.com/111i03k.jpg

Dziewczyny ,a może te derenie posadzić wzdłuż płotu?:???:za zagajnikiem brzozowym?w sumie to mam dwa te zagajniki;)(przed i za domem) w tej chwili pisze o tym ,który jest za domem ,na tych zdjęciach z chodnikami patrząc z perspektywy domu to po prawej stronie ...wtedy derenie były by w tle brzóz.

Rasiu ,dzięki za stronkę ,,,faktycznie to kopalnia wiedzy:)

Moniu.o żarłoczności brzóz już zdążyłam się przekonać ..;)zmarniały mi już przez nie dwa różaneczniki ,a i trawa w okresie suszy wszędzie jest jakotaka a dookoła brzóz- wyschnięta

aguś ,dzięki,za pochwały i ciesze się ,ze wywiązałam się z zadania jak należy:)teraz czekam na powrót majstra , by dokończył swe dzieło:)w międzyczasie powstał w mojej głowie kolejny projekt murku ,ale tym razem malutkiego ...zostało mi jeszcze trochę kostek granitowych i tych z polnych kamieni i pomyślałam ,ze zrobię taki niski murek ,nawiozę kwaśnej ziemi i posadzę wrzosy ...będą lekko wywyższone:)poza tym płomieniowany granit czeka na położenie na schodki:wiggle:no i wreszcie koniec budowania ,mam nadzieję :wiggle:

Ale cudny ten krzew Beatko:jawdrop::jawdrop: U nas by chyba nie przeżył, bo póki co działka jest dość wietrzna:bash:

Derenie rosną spore, więc zapewnij im dużo miejsca. Nie wiem, czy brzozy ich trochę nie zasłonią...

Fajnie, ze budowlanka zbliża się do końca:wiggle: Ten murek z wrzosami, to świetny pomysł. Oby tylko nie marzły tak podwyższone...;)

Karolku .jeszzce raz dzięki za nocne emocje u Ciebie wewontku:D było bardzo sympatycznie i bardzo się ciesze ,że mogłam parę buziek zobaczyć !!!:hug:

Aga,zobaczymy po zimie co przetrwa a co nie ..pewnie znowu będą jakieś straty...w ubiegłym tygodniu dopiero uzupełniłam to co wypadło po przedniej zimie,a tu już trzeba myśleć o kolejnej...:(

Beatko ty to masz gdzie ogrodowo poszaleć:yes::Dkoniecznie posadz drzewa, oczywiście ich urokiem bedziecie się cieszyc za kilka ale warto poczekać...berberysy sa cudne - mam u siebie 2 stare duże krzewy ale nie wiem jakie odmiany i ogrodnik posadził mi ok 30 nowych, naprawde sa cudne a co do barbuli to Cię zmartwię...ja kupiłam zeszłej jesieni 2 cudne okazy - stały w donicach przed domem , przed zimą przeniosłam do gruntu, w zaciszne miejsce, nie okrywałam ale przysypałam ziemią, tzn taki kopczyk im zrobiłam...no i nie dały rady...Mój pan od ogrodu mówił , że On ma taki okaz ale zawsze zimuje w pomieszczeniu i jesli zostanie na zewnatrz to owszem jest szansa, że przezyje ale przychodza takie zimy (jak ta ubiegła chociażby) ze nie da rady...

Ja to jeszcze nie dorosłam do etapu przenoszenia roslin i pielegnacji zima - według mnie to wyzsza szkoła jazdy i poki co sie za to nie zabieram, kolejny problem to gdzie to trzymac - mam duz a kotlownię ale tam jest za ciepło, mam tez duzy wolnostojacy garaz ale choc dobrze ocieplony to tej zimy miewalismy -7 wewnatrz:sick: