Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beatko, przemyśl dobrze nasadzenia, bo rośliny nie są tanie, zwłaszcza, jak kupuje się większe okazy (takie polecam) i w większej ilości. Pomyśl, jaki styl ogrodu byś chciała - nowoczesny, a może bardziej nawiązujący do angielskich ogrodów (to akurat moje ulubione)? Nie sadź roślin na zasadzie, bo taka roślina mi się podoba, bo to bez sensu. Musisz dobrze przemyśleć wszystko, to unikniesz przesadzania za rok, dwa, czy więcej.

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moniu ,ja sobie z tego zdaje sprawę ,że muszę się określić ...Moja dusza ciągnie w kierunku angielskich

http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/67-ogrody-angielskie-barnsdale-gardens-ogrody-geoffa-hamiltona-cz-3/photos

,,tylko zastanawiam się czy nie znając dostatecznie roślin będę w stanie osiągnąć taki cel??????? Póki co chcę posadzić duże okazy ,a później to juz pewnie jakoś tak samo się wyklaruje...

Skoro tak, to unikaj wszelkich jałowców, krzewuszek, pęcherznic itp. Ogrody angielskie, to przede wszystkim ciemna zieleń w ogrodzie, a do tego rabaty - róże, ogromna ilość bylin sadzonych w grupach po kilka z tej samej odmiany, hortensje, przywrotniki - to też bylina, ale ja traktuję osobno, bo bardzo lubię je w ogrodzie, bluszcze, pnące hortensje, powojniki, a ponad wszystko cisy i bukszpany, no i duże drzewa - te już częściowo masz.

Popatrz tutaj

http://mmm.drl.pl/?p=945&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+drl%2FqLDl+%28Moje+Ogrody%29

Poszukaj też informacji w necie na temat komponowania rabat przez Gertrudę Jekyll - jeśli dobrze przemyślisz już wszystko co, jak i gdzie, to Jej zasady komponowania bylin będą Ci bardzo przydatne.

Chciałabym raczej proste rabaty z ograniczoną ilością gatunków,ale żeby wszystko ze sobą współgrało...a to nie jest łatwe..Na pewno będzie sporo bergenii ,host i hortensji,,,te znam i lubię :D

Dziękuje Ci za wskazówki Moniu ,każda jest dla mnie bardzo cenna ... myślę ,że podczas zimy przemyślę wszystko na spokojnie i ruszę na wiosnę z nasadzeniami,,,

jesienią spoojnie możesz obsadzić "ramy" ogrodu, czyli wszelkie żywopłoty. Łatwiej będzie komponować resztę wiosną. U mnie bardzo dużą część ogrodu, choć mało pokazywaną stanowią żywopłoty z cisów. Po lewej stronie domu i koło tarasu mam całe 56m żywopłotu cisowego. Mam też kilka ekranów-parawanów cisowych wewnątrz ogrodu. Cis jest piękny, tylko niestety cena... Gdyby nie to, obsadziłabym nim dookoła calutkie 320m dookoła :lol2:

Dobrze, że chcesz się ograniczyć z gat.roślin. Podobnie kolorystyka - lepiej nie sadzić wszystkie kolory koło siebie, bo zrobi się cyrkowo. Sadź dużymi plamami kolorystycznymi i będzie ład i spokój.

Co do żywopłotów - tańsze i piękne są grabowe, ale jakoś jeszcze chyba do nich nie dojrzałam. Może jednak Tobie się spodobają? Jeśli zdecydujesz się na jakieś tuje, to postaw na jeden gatunek - najlepiej Smaragd, ponieważ ma ciemną, głęboką zieleń, nie choruje, nie szyszkuje i pasuje do angeislkiego charakteru ogrodu, chociaż... w Anglii nie sadzą tuj, tylko pojedyncze formy strzyżone w stożek, głównie z cisa.

A nie można ich samemu rozmnożyć ?:lol2:rzeczywiście cisy są absolutnie piękne ,,,mam ich całe10szt:lol2:

Oj u mnie jeszcze czeka rozplantowanie 24 ton lepszej ziemi,,chyba we wtorek będziemy działać ...

Ja bardzo niecierpliwa jestem i bym chciała wszystko na cito a tu kolejny sezon przeszedł przez te ścieżki i praktycznie zero roślin:(

Cisy są trudne do ukorzeniania - ja robiłam rok temu sadzonki, tak zupełnie dla próby, gdy ściełam swoje żywopłoty. Z kilkunastu sadzonek ukorzeniły mi się dwie - możliwe, że nie mam do tego ręki ;) Ja kupowałam wiosną i teraz, tydzień temu wielkie i gęste okazy o wys. ok.170cm po 70zł/szt. Małych się nie opłaca, bo trzeba sadzić gęsiciej np 3szt. zamiast jednego duzego, a więc więcej kupić, a rosną wieki - cenowo wychodzi podobnie, bo te małe (ok.0,5m) kosztują ok.20zł. Sadząc duże od razu jest porządany efekt - pozostaje formowanie. Najlepiej na żywopłoty kupować odmianę Hicksi lub Hilli. Pisałaś kiedyś, że u Was jest dobry dostęp do roślin, to może nawet taniej złapiesz. Jak uda Ci się kupić min.metrowe, to warto brać.

Tak, na pewno będzie pięknie. Przytnij minimalnie na wiosnę, niech gęstnieje. W przyszłym roku puści Ci już mocniejsze przyrosty, bo będzie lepiej ukorzeniony. Kupowałaś sadzonki w jakimś sklepie internetowym, czy gdzieś u siebie na miejscu? U nas kiepsko z takimi sadzonkami grabu.