Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Angi!temat farb i kolorów to się dopiero zaczyna :lol:

Narazie próbuję wybrać kolor do kuchni i jutro muszę się już ostatecznie zdecydować ,ponieważ w sobotę ją malujemy.Dobrałam próbkę takiej cementowej szarości i dzisiaj kawałek ściany dwukrotnie pomalowałam .Nie wygląda żle ,ale jeszcze koniecznie muszę przyłożyć kawałek mojej kuchni ,bo już zupełnie zapomniałam ,jakiego koloru maja być meble . .Jadę jutro do firmy po kawałek drzewa.Zobaczę czy lepiej będzie wyglądać beż ,czy szarość.Mówisz o takim ciekawym kolorze ,o ciekawej nazwie :lol: .Czy to jest szarość/ Jutro muszę go pooglądać,dzięki Angi ,ze mimo nawału swoich spraw budowlanych znalazłaś chwilę ,aby do mnie wpaść. :wink:Nie mogę sie doczekać fotorelacji z Twojej budowy :wink:

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek nabiera rumiencow, juz jest fajnie i przytulnie. A swoja droga to niesamowite jak troche glazury i kolorowej farby na scianach zmienia wnetrza, wrecz nie do poznania juz teraz, a co bedzie jak dojda meble, zaslony i inne dodatki, szok. Lazienka sliczna, a panele na scianie rewelacyjne.

Pozdrawiam i czekam na c.d.

Komplet mebli z allegro piękny, ale u Ciebie, Beatko, widzę jakiś bardziej prosty w formie. Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie ta owalna wanna w obudowie :roll: Jakie będą lampy?

ps. angielski styl jest b.ładny, ciepły i przyjemny :wink:

Na dzień dzisiejszy jeszcze na 100% nie jestem zdecydowana ,co do oświetlenia.Myślę ,że będzie to ostatni zakup do domu ,jaki zrobię .Póki co wisieć będą piękne stylowe żaróweczki :lol: :lol: a tak na poważnie- planuję proste meble coś w rodzaju szafeczki pod umywalkę Jakaś witryna na ręczniki i kosmetyki chodzi mi po głowie,ew.jakiś stary ,prosty kwietnik gdzieś w rogu. ,Może wcisnę jeszcze szezlong ,a jak on nie wejdzie to na pewno musi zmieścić się jakiś fotel.

Oświetlenie górne w łazience mam dwa ,wiec nie mogą to być jakieś pokaźnych rozmiarów lampy ,czy żyrandole.Myślę ,że będzie to raczej coś w rodzaju plafonu mosiężnego z jakimś prostym ornamentem.ale tak jak pisałam wcześniej ,tymi wyborami zajmę się na końcu ,myślę ,że długo po wprowadzeniu się :wink:

ja mam największy dylemat co do salonu. O ile wiem gdzie kinkiety i ile sztuk, o tyle nie jestem pewna co do lamp sufitowych. Chciałabym dwie, ale widzę problem w tym, że żyrandol, który chciałabym w salonie, mam już w obecnym domu i nie chciałabym zmieniać, ale niestety jest on niepowtarzalny, bardzo stary i na 100% drugiego identycznego nie dokupię :( Nowe nie wchodzą w rachubę, a wszelkie stare są najczęściej w pojedynczych egzemplarzach :-? Obawiam się z kolei, że jeden żyrandol da zbyt mało światła w tak dużym salonie :roll: Nie wiem co z tym fantem zrobić, bo prąd będziemy robić już niedługo i muszę zdecydować.

Domek nabiera rumiencow, juz jest fajnie i przytulnie. A swoja droga to niesamowite jak troche glazury i kolorowej farby na scianach zmienia wnetrza, wrecz nie do poznania juz teraz, a co bedzie jak dojda meble, zaslony i inne dodatki, szok. Lazienka sliczna, a panele na scianie rewelacyjne.

Pozdrawiam i czekam na c.d.

Witam wszystkich odwiedzających!Nie zaglądałam niestety na forum ,bo ostatnimi czasy ciągle mi brakuje czasu .Korzystając z urlopu chciałabym jak najwięcej spraw związanych z budową załatwić.

DZiobakDzięki za pochwały ,ale po dzisiejszym obchodzie naszych włości ,aż mi się włos na głowie zjeżył ,jak jeszcze dużo zostało do zrobienia.Ciesze się bardzo z podłóg na parterze , a mając podłogę ,to zawsze się można już na niej przespać :lol:Dzisiaj wymierzyliśmy pow.podłóg na gorze ,bo jednak zdecydowaliśmy się na parkiet w 3 gat.Będzie układany w "drabinkę".

Iwonko Narazie w łazience nie pojawiło się nic więcej ponad to ,co mam zamieszczone w dzienniku.Chyba że chcesz jakieś zbliżenie tej boazerii. O obudowie wanny rozmawiałam już z firma kuchenną ,oczywiście zrobią mi całe umeblowanie łazienki i zabudowę skosu w łazience górnej .Będą też wykonywać drzwi do spiżarni w kuchni ,bo stwierdziłam ,że najlepiej bylo by ,aby były w kolorze takim samym jak meble.

MoniuZ oświetleniem salonu mialam podobne dylematy.Zrobiłam trzy górne oświetlenia ,ale nie wiem ,czy jednego czasem nie zlikwiduję ,Jedna lampa będzie nad stołem.Jeden górny żyrandol na środku i pewnie wystarczy .Pozostałe źródła światła to kinkiety.Masz rację ,trudno dostać dwa identyczne stare żyrandole dlatego ja radziłabym Ci dać dwa górne -jeden centralnie i druga lampa nad stołem .Wtedy nie muszą być wcale jednakowe.Ja nad stołem powieszę taka ,jaka mam w tej chwili

http://img268.imageshack.us/img268/1509/p1020419v.jpg

:lol: :lol: :lol: :lol:

B.ładna lampka - podobna do mojej mojej, secesyjnej, którą przerobiłam na elektryczną, bo była wyłącznie na naftę :lol:

http://img194.imageshack.us/img194/9376/lampag.jpg

Kiepskie zdjęcie, bo robione wcześnie rano, kiedy było jeszcze szaro za oknem i światło się źle rozprasza. Spróbuję zrobić lepsze zdjęcie za chwilę. Uwielbiam tę lampę - pochodzi z XIXw. i jest całą z brązu, a waży chyba ze 100kg, głównie z powodu przeciwwagi :roll: Obecnie mam ją w kuchni, ale w nowym domu mogłabym ją dać jako drugą do salonu, tylko, czy nie będzie się 'gryzła'z tą, którą chcę jako główną :roll:

http://img32.imageshack.us/img32/3097/1005008o.jpg

Jaka będzie u Ciebie ta druga? Też tak bardzo bedzie odbiegała od tej jadalnianej? :roll: Mam z tym okropny problem :roll: No i jeszcze jedno - jesli tę lampę z kuchni dam do salonu, to co dam w kuchni :lol: Trzeba będzie coś wyszperać na strychu, albo dokupić :roll:

Monisiu , te twoje lampy to cudeńka!W salonie tak obok siebie jednak bym ich nie umieszczała ,bo będziesz miała podobna sytuację ,jak ja ze swoja podłogą w salonie i w kuchni. Na allegro widziałam lampy w podobnym stylu ,jak Twój żyrandol,ale na jednym długim ramieniu np.dwie i wtedy można by ją było powiesić nad stołem .Nie mam teraz czasu ,żeby Ci sprzedawce odnaleźć ,ale poszperaj sobie ,klosze były identyczne.Ja jeszcze zastanawiam sie ,nad takimi okrętowymi lampami ,jest ich bardzo duży wybór i wtedy jakoś może się to wszystko dopasuje .Na razie pędzę na działkę ,trochę ogarnąć ,bo jutro nam wywalają śmieci ,a mamy ich jeszcze całe stosy.

teraz mam lepsze zdjęcie tej lampy, ale tak właśnie myślę, że raczej jej miejsce bardziej będzie pasowało w kuchni jak dotychczas :-? Muszę jej jeszcze dokupić kominek, bo niestety rozbił mi się w ub.roku podczas mycia :cry:

http://img223.imageshack.us/img223/8601/lampak002.jpg

z tą drugą lampą to będzie kłopot dopasować, ale gdybyś spotkała gdzieś podobną, to proszę o link, może by się jakoś dopasowało chociaż zbliżoną :wink: :roll:

Moniu, takich lamp jest mnóstwo w internecie, sama rozważam taką do kuchni :D Nie mogę teraz znaleźć strony z takimi lampami, ale może później wkleję i coś dopasujesz :wink:

takich - których? :o

takich jak ta, którą mam w kuchni nie znajdę, chyba, że podobne i nie ma ich wiele. Możliwe, że są podobne egzemplarze i w cenie, na którą mnie nie stać, ewentualnie bardziej współczesne wyroby, głównie holenderskie (nawiasem mówiąc niektóre b.ładne) już od 200 zł. Ta, którą mam w pokoju, a chcę do salonu, prędzej będzie dostępna, bo to są lampy z późniejszego okresu i sama na targach staroci je spotkałam - może nie identyczne, ale b.podobne. To ładna lampa, ale nie jest oznaczona zadnym numerem, ani nie posiada sygnatury jak szlachetne antyki i mimo to, w niższej cenie jak 1000zł nie spotkałam (to jakoś starsznie drogo :-? ). Ta, którą mam w kuchni to sygnowana lampa z numerem katalogowym, więc jest jedyna w swoim rodzaju i w zasadzie nie do kupienia przez Internet. Moja jest pamiątkowa, bo z pewnością nie byłoby mnie stać na jej zakup. Bardziej byłabym więc zainteresowana kupnem lampy z tymi kloszami - gdyby znalazła się bardzo podobna, to może nawet teraz skusiłabym się na zakup, żeby mieć z głowy. Kłopot w tym, że jak spotykam podobne, to środkowy klosz mają półokrągły, a nie spiczasty :roll: Jak masz na oku coś w tym rodzaju, to proszę o link, bo ja chyba nie umiem szukać :roll: .

Beatko, a nie brałaś pod uwagę lamp typu 'pająk'? Są bardzo ładne i pasują zarówno do antycznych wnętrz, jak i bardziej nowoczesnych, a można je kupić w b.przystępnych cenach i łatwo dopasować dwie do pary. Mam jednego pająka na strychu - musiał tam wylądować, bo mąż ciągle rozbijał głowę o tę lampę. W nowym domu muszę dla niej znaleźć jakieś miejsce, a nie będzie to łatwe, bo ma aż 8 zarówek :-? .

FIRMA RODZINNA "DONIEC"-PRODUCENT LAMP I ŻYRANDOLI STYLOWYCH

* 30 LAT DOŚWIADCZENIA W PRODUKCJI I WZORNICTWIE

* NAJWYŻSZEJ KLASY MATERIAŁY

* HISTORYCZNE INSPIRACJE

* TRADYCYJNE TECHNOLOGIE

* FACHOWA I RZETELNA OBSŁUGA KLIENTA

ZAPRASZAMY NA NASZE AUKCJE ALLEGRO !

Kontakt z nami:

Od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 - 18.00

telfax 012 655-73-82

tel. 012 265-73-60

gsm 0 697 793-555

e mail: [email protected]

Monia tak na szybko znalazłam coś ,co może Cie zainteresuje .Wyroby co prawda współczesne ,ale doskonale kopie.Sprzedający jak zauważyłaś jest z Krakowa ,wiec miałabyś blisko .Moze zrobiłby ci coś na zamówienie.,co by pasowało nad stół?Gdzieś widziałam na takim szerokim ramieniu zawieszone takie dwa klosze ,bardzo podobne do tych ,które masz w swojej lampie .Trzeba by trochę poszperać w necie .Ja o pająku jak najbardziej myślę ,ale do holu ,na bardzo dlugaśkim łańcuchu.Będzie wisiał od samego dachu. :D A póki co ,to muszę się na tydzień z Wami pożegnać ,jadę na krotki wypoczynek .Jak zawsze u nas decyzje są podejmowane natychmiast wiec jedziemy,pomimo tego ,ze na wyjazd kasa w tym momencie nie byla przewidziana.Ale raz się żyje :lol: :lol:

Moniu, takich lamp jest mnóstwo w internecie, sama rozważam taką do kuchni :D Nie mogę teraz znaleźć strony z takimi lampami, ale może później wkleję i coś dopasujesz :wink:

takich jak ta, którą mam w kuchni nie znajdę, chyba, że podobne i nie ma ich wiele. Możliwe, że są podobne egzemplarze i w cenie, na którą mnie nie stać, ewentualnie bardziej współczesne wyroby, głównie holenderskie (nawiasem mówiąc niektóre b.ładne) już od 200 zł. Ta, którą mam w pokoju, a chcę do salonu, prędzej będzie dostępna, bo to są lampy z późniejszego okresu i sama na targach staroci je spotkałam - może nie identyczne, ale b.podobne. To ładna lampa, ale nie jest oznaczona zadnym numerem, ani nie posiada sygnatury jak szlachetne antyki i mimo to, w niższej cenie jak 1000zł nie spotkałam (to jakoś starsznie drogo :-? ). Ta, którą mam w kuchni to sygnowana lampa z numerem katalogowym, więc jest jedyna w swoim rodzaju i w zasadzie nie do kupienia przez Internet. Moja jest pamiątkowa, bo z pewnością nie byłoby mnie stać na jej zakup. Bardziej byłabym więc zainteresowana kupnem lampy z tymi kloszami - gdyby znalazła się bardzo podobna, to może nawet teraz skusiłabym się na zakup, żeby mieć z głowy. Kłopot w tym, że jak spotykam podobne, to środkowy klosz mają półokrągły, a nie spiczasty :roll: Jak masz na oku coś w tym rodzaju, to proszę o link, bo ja chyba nie umiem szukać :roll: .

Moniu, właśnie o tej lampie piszę... Jest ich na prawdę dużo i to za niewielkie pieniądze, tylko musisz dobrze poszukać bo rzeczywiście różnią się między sobą... np. ta b. podobna, (szpiczasty klosz) a nie wysiliłam się zbytnio, żeby ją znaleźć (allegro)

http://www.allegro.pl/item711831209_efektowna_lampa_naftowa_wiszaca.html

a jest ich tak dużo, że nie przejrzałam wszystkich...

jak kiedyś znajdę tą Twoją to dam znać :wink:

Moniu, właśnie o tej lampie piszę... Jest ich na prawdę dużo i to za niewielkie pieniądze, tylko musisz dobrze poszukać bo rzeczywiście różnią się między sobą... np. ta b. podobna, (szpiczasty klosz) a nie wysiliłam się zbytnio, żeby ją znaleźć (allegro)

http://www.allegro.pl/item711831209_efektowna_lampa_naftowa_wiszaca.html

a jest ich tak dużo, że nie przejrzałam wszystkich...

jak kiedyś znajdę tą Twoją to dam znać :wink:

Dardurdko, źle mnie zrozumiałaś - ta moja lampa z przeciwwagą jest właśnie prawdziwym antykiem i zapewniam Cię, ze takiego drugiego egzemplarza nie znajdziesz - jest oznaczona nr kat. i sygn., a więc nie ma drugiej takiej samej :wink: Te, które są na allegro, nawet w najmniejszym stopniu nie dorównują tej, bo takich się na allegro nie kupuje, ani nie sprzedaje. Te, które są, to albo holenderskie podróbki, albo stare lampy, ale o zupełnie innej wartości, produkowane niegdyś z mosiądzu lub odlewów żeliwnych malowanych brązem, ale seryjnie :wink: Ja szukam bardziej takiej z wiszącymi kloszami jak ta, którą mam obecnie w pokoju (wkleiłam na zdjeciu wyzej) i właśnie takiej nie mogę spotkać, zeby była z centralnym, spiczastym kloszem.