Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beauty jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, śmiało mogłabyś wziąść udział w programie TVN-meteo "Maja w ogrodzie" napewno zrobiłabyś furorę i może jakąś telewizyjna karierę :yes: nie udzielam sie na forum bo my dopiero jesteśmy na etapie wylewek i długa droga przed nami, ale ze względu na to, że budujemy ten sam dom czesto tu zaglądam i co tu dużo mówić pozytywnie zazdroszczę. Pozdrawiam

Marinko ,bardzo miło jest mi to czytać ,ale przeceniasz mnie,,,mój ogród dopiero raczkuje . Wszystkiego sie dopiero uczę ,,,podglądam doświadczone ogrodniczki na forum i wdrażam ich rady w zycie..

Zapraszam zagladaj jak najczęściej

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyny częstujcie się:yes:starczy dla wszystkich ..:yes:

Ja do ciast jakiś wykwintnych nie mam ręki,z ciast to wole mięcho:lol2:ale takie proste to mi wychodzą.Na drożdzowe mam bardzo dobry przepis ..Wiola nie ma szans by Ci nie wyszedł.:yes: najważniejsze jest to ,by dać mu czas na wyrośnięcie ....wrzucę ten przepis wieczorkiem .:yes:

Wow, jakie ciacho!!!!

Zostało coś jeszcze?

Za pogodę trzymam kciuki:yes:

I na przepisik czekam;)

Yuczko podaję w takim razie przepis ,,może jeszcze zdążysz upiec przed porodem..

Drożdżowe

-75dag mąki

-1,5 szklanki mleka

4 jajka

-1,5 szklanki cukru

-15 dag margaryny lub masła

-6dag drożdży

-2 łyżeczki oleju

-szczypta soli

połowę maki wsypać do dużej miski,dodać do tego rozczyn wyrośnięty( w połowie szklanki letniego mleka z łyżką cukru rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia)i resztę ciepłego mleka,czyli szklankę całość wymieszać chwile drewniana łychą .Masa jest gęsta ,ale nie trzeba je jdokładnie mieszać ,zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnieciu dodać resztę składników-jajka ,olej,resztę mąki,cukier i stopioną ciepłą margarynę .Wszytsko wyrobić łyżka ok 5 minut az do pokazania sie pęcherzyków powietrza ( ja to wyrabiam w thermomixie).

Wyłożyć ciasto na wysmarowana tłuszczem blachę na to owoce i kruszonka(rabarbar można wstępnie udusić,ale niekoniecznie)

Ja jeszcze chwile czekam aż znowu podrośnie i wstawiam do nagrzanego do 50stopni piekarnika ,chwilę pieke w tych 50 a póżniej zwiekszam temp do 180stopni i piekę ok 40-50minut(wszystko zależy od piekarnika)

-Smacznego! Nie ma szans by nie wyszedł...

Strasznie się wczoraj urobiłam w ogrodzie ,,kolano mi napierdziela od wkopywania roślin:yes:Miałam ich troche ,ale jeszcze chcąc wykorzystać wolny dzień zrobiłam rekonesans po okolicznych szkółkach.Miałam się tylko zorientować ,a wróciłam z załadowanym po dach samochodem... wkopywałam roślinki do 22giej.Miałam juz róże i potrzebowałam coś co stworzy z nimi ładną kompozycję więc kupiłam oczywiście lawendę ,budleje dawida,jeżówki ,ostróżki Ponadto 5 dość sporych bukszpanów ,którym będę nadawać kulisty kształt,naparstnice ,które podsadziłam przy parzydle ,tawułki ,hortensję ,żurawki ,margeritki oraz bardzo ciekawa bylinę- rozwar. Jak na razie ,to ile bym nie wsadziła ,to mój ogród wygląda mizernie,,,na tym areale jakoś te roślinki zniknęły,,,ale może ja to się wszystko rozrośnie to bedzie tak ,jak sobie wymarzyłam.....oby:yes: