Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zazdroszczę ogórków Ci ogromnie:yes:. Moje w tym roku zastrajkowały:(... nie wiem czemu nie urosły... może dlatego, że buszuje w nich norniczka i podjada im korzenie:rolleyes:, ale to chyba kwestia ziemi, bo nic mi w tym roku nie rośnie...

Koper też Twój?

Nooo bravo Beatko :) piękne ogórasy :) możesz być z siebie dumna :)

Za Twoim przykładem kupiłam sobie śliczne roślinki -rozwary... czekają na wsadzenie :)

*** Beata co to za róża cudna na ostatnim zdjęciu w dzienniku ?

Edytowane przez mugatka

Zazdroszczę ogórków Ci ogromnie:yes:. Moje w tym roku zastrajkowały:(... nie wiem czemu nie urosły... może dlatego, że buszuje w nich norniczka i podjada im korzenie:rolleyes:, ale to chyba kwestia ziemi, bo nic mi w tym roku nie rośnie...

Koper też Twój?

Asiu...sama jestem zdziwiona ,ze taki mam urodzaj...z nornicami też mam problem...póki nie było zasianej trawy to ich jakoś nie było ,a teraz cholernice ryją ...muszę odszukać przepis na ich zwalczenie. Koper tez mój .. a jakże !!:wiggle:

Nooo bravo Beatko :) piękne ogórasy :) możesz być z siebie dumna :)

Za Twoim przykładem kupiłam sobie śliczne roślinki -rozwary... czekają na wsadzenie :)

*** Beata co to za róża cudna na ostatnim zdjęciu w dzienniku ?

Aguś ,rozwar już kwitnie ...muszę dokupić jeszcze dwie sztuki ,bo piękny jest...:)A co do róży to nie powiem ,bo nie wiem...kwitnie cały sezon jak szalona...mam ją w starym ogrodzie.Chciałabym ją przenieść ,ale nie wiem ,czy to jej nie zaszkodzi...

Beatko, gratuluję ogórków i pierwszych róż w dzienniku;)

Ale masz pole do popisu!! Możesz sadzić rośliny w nieskończoność. Ja to bym u Ciebie poszalała...

Oczywiście najpierw wykopałabym jałowce sprzed domu :lol2:, wkopała zamiast nich stożki cisowe lub bukszpanowe, ale za za domem - tam masz raj do ogarnięcia. Możesz sobie sprawić iście angielski ogród, jeśli tylko taki styl ogrodu Ci się podoba :rolleyes:

Koniecznie posadź na tyłach żywopłociki z bukszpanu i cisowe na tyłach rabat. Cis na żywopłoty Hicksi lub zwykły Taxus Baccata. Kup też dużą ilość kocimiętki i przywrotnika na przody rabat, no i lawendy - sadź grupami, pasami, po kilka szt. nieparzyście.

Wszystko to, jeśli ma być ogród angielski. Jeśli inny styl wolisz, to oczywiście inny dobór roślin.

Edytowane przez monia i marek

:DMonia własnie sobie o Tobie pomyślałam ,że mogłabyś się u mnie wyżyć ogrodniczo!Z twoją wiedzą i doświadczeniem ten ogród by migiem powstał. DZIĘKI ZA WSZYSTKIE RADY ,BO TO DZIĘKI TOBIE POZNAŁAM ROSLINY O KTORYCH W OGOLE NIE MIAŁAM POJECIA!!:hug:

Cieszę się ,ze pomału ten bajzel został ogarnięty...mam nadzieje ,ze teraz będzie już tylko lepiej:yes:

Monia wczoraj wsadziłam 9 przywrotników ,podzieliłam jeden ,który miałam nad nieistniejącym stawem,,był olbrzymi ...a mam tam jeszcze ich sporo.jak myślisz ,przyjmie się ?Co do bukszpanu ,to planuję posadzić go wokół kwater na warzywniaku ,a w narożnikach będą stożki. .a te z cisu to trzeba formować ,czy takie tez się kupuje?

Widziałąś ten ogór za brama przedzielająca działkę ?:Dtam to jest dopiero potencjał...Jesienia po zakonczeniu tych wszystkich prac budowlanych ( mamy tam jeszcze zwir ,bo będzie jeszcze budowany murek z resztek kostki granitowej ,kamieni polnych i takichtam...)chcemy to wszystko zorać i posadzić parę drzew owocowych..

.Na końcu działki jest staw ,w którym mamy tylko trochę wody(dzięki kopalni zeszła prawie cała);)i m zdecydował ,ze nie bedziemy czekać aż najdzie tylko wykopiemy studnię głębinową ...taki ci mnie jeszcze wydatek czeka;)

Beatko, oczywiście, że przywrotniki się przyjmą - one rosną niczym chwasty - przyjmują się o każdej porze roku i na każdym rodzaju ziemi ;)

Będzie pięknie, tylko trzeba trochę czasu aż wszystko się rozrośnie. Ja dopiero w tym roku jestem zadowolona i mam oczekiwany efekt na rabatach, bo wcześniej wszystko było małe i nie robiło takiego wrażenia jak oczekiwałam. Tegoroczne deszcze pomogły rozrosnąć się bylinom i różom i jest wspaniale - nareszcie ogród mnie cieszy tak jak należy :) :wiggle: