Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z całą pewnością jakiś pluskwiak ;). Może tu: http://chwastowisko.wordpress.com/mieszkancy/pluskwiaki/ znajdziesz swojego towarzysza ściennego:lol2:.

Rasia,żeby to tylko był towarzysz ,to ja bym go zdzierżyła ,ale to jest cała armia...ba m,nawet powiedziałabym tysiąc armii .pojawiają sie nowe odmiany ,albo mutanty...

Stwierdziłam ,ze jutro zjadę je odkurzaczem i worek spalę ... i juz!!

Monia ,ściskam Cię psełokropnie :hug::hug::hug::hug:kochana jesteś ,,wszystko skrzętnie zanotowałam ..jutro pędzę na zakupy i wsadzam...:yes::wiggle:nie mogę się doczekać ... .W pobliżu u miejscowych ogrodników dostanę wszystkie te roślinki ,o których wspomniałaś ...problem jedynie będzie z różą .Dostałam katalog z rosarium .maję piękne odmiany i chyba u nich zamówię ...:yes:

Nie wiem tylko czy trzy rzędy mi wyjdą ,bo to nie jest szeroka rabata..

Dziekuje Ci bardzo ...jak skończysz te rabatę to pokaz efekt

Aguś ,fajnie ,ze się pokazałaś ... na fm smutno jest bez Ciebie:yes:

U nas już decyzja podjęta jedziemy 26ego tu

http://www.rainbowtours.pl/wyspy-kanaryjskie-lanzarote/be-live-lanzarote#2013-08-19

Mnie tam już nic nie zaskoczy ,ale te wyspę jeszcze chciałabym zobaczyć i ....bliskość Fuerty tez ma znaczenie .bo w niej akurat jestem zakochana i pewnie samochodem jeszcze tam skoczymy. My zawsze wypożyczamy auto i zaglądamy w każdą dziurę ...

Madera też jest kusząca ,tam nie byliśmy .Sprawdźcie dobrze ,bo ona w zeszłym roku płonęła...:yes:

Te robale naprawdę nie wiem skąd się wzięły ,,,na pewno bliskość drzew ma znaczenie ,,,sąsiad ma dużo sosen ,,,u nas brzozy...ale jak mieszkamy tu już 3 lata, to pierwszy rok taki.:yes:

dzięki za wszystkie sugestie:hug:jutro już coś powsadzam...bo ziemia czeka:D

Jak Ci się nie uda 3 rzędy, to sadź dwa, ale wplataj 2 i 3 rząd wymienionych roślin między siebie.

Tak myślałam, że będziesz miała dostęp do tych roślin. Nie wiem, czy uda Ci się kupić taką lawendową ostróżkę. Spotkałam ją pierwszy raz i tylko u jednego sprzedawcy. Właśnie wróciłam z urlopu i zamierzam kontynuować prace nad rabatami.

Różę White Cover - Kent kupisz bez kłopotu w polskich szkółkach - to niedroga odmiana, a bardzo dobra - kwitnie non stop, bardzo obficie.

W Rosarium też ją mają, tylko nie wiem dlaczego sprzedają jako White Fairy. White Fairy w rzeczywistości jest inna.

Możesz śmiało kupić w Rosarium te ich W.Fairy, a będziesz miała W.Cover Kent. Chyba nawet teraz mają w sprzedaży, ale jako doniczkowe. Ja jestem niecierpliwa, więc pewnie kupowałabym już w donicach, a nie czekała do jesieni :lol2:

Moja rabata,a właściwie dwie ze ścieżką w środku jest już na ukończeniu. W czasie mojej nieobecności ostatnio zrobiło się niestety zbyt sucho na prace ziemne i zdzieranie darni z odchwaszczaniem, więc muszę nawodnić to miejsce albo czekać na deszcze.

Jutro jadę po kolejną porcję roślin, więc raczej będę nawadniać, żeby namoczyć to miejsce i "ryć" dalej :)

W dalszej kolejności będzie brukowana ścieżka - kostka granitowa, a w środku ścieżki, gdzie są półkola z bukszpanu, będzie stała donica na postumencie, tylko jeszcze muszę ją kupić :rolleyes:

Póki co jest tak

http://i41.tinypic.com/2u3v4gz.jpg

obsadzam bukszpanami obrzeża - posadzone już ponad 100 szt., a co najmniej 150-200 jeszcze trzeba :rolleyes: Trochę więcej niż myślałam. Problem w tym, że chyba wykupiłam już wszystkie bukszpaniki w okolicy i będę musiała zaczekać aż znów się pojawią .

http://i44.tinypic.com/15hye8o.jpg

Nie wiem, czy widać o co chodzi... Ta ścieżka miedzy rabatami będzie prowadziła do ławeczki.

Hej Beaciu:D

Ja w sprawie robali:D Może zgłoś do sanepidu....u nas jest taki pan , który przychodzi z maszynerią i traktuje takie dziadostwa jakimś opryskiem! Moja koleżanka miała problem z czymś podobnym....nie powiem ci dokładnie z czym bo już nie pamiętam. I facet zrobił oprysk i spokój!

Co do ogrodu....pięknie kwitną ci kwiaty. A warzywniak jaki?!?!?!

Beaciu, życzę udanego urlopu....mnóstwa słońca i spokoju:D

Ja jutro jadę do Szczecina na żaglowce:wiggle:

Beatko, sama siebie kajam że tak dawno u Ciebie nie byłam :( :bash:.

Chyba od zlotu :o :oops::oops::oops:

Dzisiaj wstałam wcześniej żeby odwiedzić parę wątków, net ze mną nie współpracuje i minutami otwierał mi strony :(

Ale przebiegłam wszystko no i warzywnik zrobił na mnie takie wrażenie :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Nie dość że sam ma fantastyczne rozmiary (mój przy nim to pipidówa :lol2:) to jakie Ci warzywka porosły :o

W sprawie robala nie pomogę :( :hug:

Chyba dostałabym zawału na jego widok :(

Dojrzałam na zdjęciach kwietniko - maszynę - czad :cool: - tym bardziej czekam niecierpliwie na swoją ;)

Musze już zmykać bo mały już wstał ;)

Buziaki wielkie zostawiam i miłej niedzieli życzę :hug:

Beatko, sama siebie kajam że tak dawno u Ciebie nie byłam :( :bash:.

Chyba od zlotu :o :oops::oops::oops:

Dzisiaj wstałam wcześniej żeby odwiedzić parę wątków, net ze mną nie współpracuje i minutami otwierał mi strony :(

Ale przebiegłam wszystko no i warzywnik zrobił na mnie takie wrażenie :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Nie dość że sam ma fantastyczne rozmiary (mój przy nim to pipidówa :lol2:) to jakie Ci warzywka porosły :o

W sprawie robala nie pomogę :( :hug:

Chyba dostałabym zawału na jego widok :(

Dojrzałam na zdjęciach kwietniko - maszynę - czad :cool: - tym bardziej czekam niecierpliwie na swoją ;)

Musze już zmykać bo mały już wstał ;)

Buziaki wielkie zostawiam i miłej niedzieli życzę :hug:

Aguś ,milo ,ze wpadłaś:hug: ...jesteś usprawiedliwiona ,bo wiem ,ze pracuś z Ciebie niemożebny...Ja do siebie też wpadam z doskoku,nie mowiąc juz o innych watkach...ale za dwa dni już będę miała urlop,,,jakoś muszę wytrzymać,choc jest bardzo ciężko w tym upale pracować .:yes:

Hej Beaciu:D

Ja w sprawie robali:D Może zgłoś do sanepidu....u nas jest taki pan , który przychodzi z maszynerią i traktuje takie dziadostwa jakimś opryskiem! Moja koleżanka miała problem z czymś podobnym....nie powiem ci dokładnie z czym bo już nie pamiętam. I facet zrobił oprysk i spokój!

Co do ogrodu....pięknie kwitną ci kwiaty. A warzywniak jaki?!?!?!

Beaciu, życzę udanego urlopu....mnóstwa słońca i spokoju:D

Ja jutro jadę do Szczecina na żaglowce:wiggle:

Beaciu ,wczoraj była akcja "opryskiwanie."...zajął się tym zaprzyjaźniony ogrodnik ...sam nie wiedział czym to pryskać ,bo robali jest mnóstwo na brzozach.:yes: Zastosował chyba dobry oprysk, bo dzisiaj już niewiele ich zostało...ma powtórzyć jeszcze raz wieczorem.:yes:sami nie dalibyśmy rady ,on ma profesjonalny spalinowy opryskiwacz ,,poszło migiem.

Ojej, a nie możesz do tego Krakowa jechać w innym czasie? :( Teraz nas też nie będzie. Byliśmy ostatnio (tradycyjnie) w Kołobrzegu, a teraz chcemy jeszcze wyskoczyć na tydzień w inne miejsce. Chyba, że wyjazd nam nie wypali, ale raczej wybierzemy się jeszcze na tydzień póki M. ma urlop.

Bukszpany u nas są w róznych cenach. Większe sadzonki, które dają szybszy efekt najlepiej kupić jesienią, bo są po 8zł kopane z gruntu - duże, zdrowe. Teraz można je kupić w doniczkach po 15zł/szt. Ja kupowałam różnej wielkości, bo wszędzie zabrakło tej ilości, jaka mi potrzebna - duże nieco przytnę, żeby nie było tak bardzo widać różnicy przy małych. Kupiłam też ponad 100szt. małych sadzonek w Leroy Merlin w Krakowie - takie w małych doniczkach, ale ładne po 2zł i po 4zł.

Potrzeba mi jeszcze dużo, ale myślę, że kupię w LM albo na giełdzie roślin w Tychach. Ostatnio na tej giełdzie kupiłam dużo fajnych roślin i przedmiotów dekoracyjnych do domu i ogrodu - są tam fajne sklepiki, ale trzeba jechać wcześnie rano.

A Ty będziesz cały tydzień w Krakowie?

Dziewczyny dotarły do mnie plafony ,,zresztą dość długo wyczekiwane i....rozczarowałam się ...niby kształt się zgadza ,ale s a jakieś takie plastikowe i przede wszystkim kolor jest nie ten sam co na fotce. Ja widziałam na zdjęciu ciemny brąz ,a one w realu sa jakieś takie żółte,,,Oddam je chyba/;)w ogole mialy być hamerykańskie a tu Made in china.;)szkoda tylko ,że tak sie na nie napaliłam...

• 3 weeks później...

Beauty masz całe łany przecudnych mieczyków :D Jak to zrobiłaś?

W tym roku też kupiłam cebule, powsadzałam do donic.... i z czterech donic tylko w jednej mają zielone liście i jeden nędzny pęd kwiatowy, pozostałe chyba zarażone bo plam żółtych podostawały, a teraz całkiem zżółkły :bash:

Beauty masz całe łany przecudnych mieczyków :D Jak to zrobiłaś?

W tym roku też kupiłam cebule, powsadzałam do donic.... i z czterech donic tylko w jednej mają zielone liście i jeden nędzny pęd kwiatowy, pozostałe chyba zarażone bo plam żółtych podostawały, a teraz całkiem zżółkły :bash:

Gosiu ,miałam bardzo dużo cebul z ubiegłego roku i jeszcze dostałam od teściowej...też mnie martwiły ,bo bardzo długo nie miały kwiatów,ale jak później ruszyły ,to zrobił się gąszcz:)pewnie faktycznie te Twoje maja jakąś chorobę ...

beatko, masz w moich kom. odpowiedź na swoje pytanie :bye:

Moniu ,bardzo Ci dziękuję :hug:teraz jadę jeszcze na urlop ,ale po powrocie muszę zabrać się za przesadzanie..:)bałam się ,ze zrobię to nieprofesjonalnie i stracę rośliny .A kwitnąca budleje tez w ten sam sposób mogę przesadzić ?