Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nooo, pięknie będzie. ach kochana czemu ty tam nie chcesz brzózki dodac takiej na pniu szczepionej, idealnie by wspolgrala z tymi, które już sa i dalaby wyższy punkt, do tego kosoweczki lub jakies inne niewysokie sosenki plus trawiszcza. czy ja dobrze widze tam wierzby hakuro krzaki? te bym jednak stamtąd usunela. poza tym bomba :D

wrzosy i brzozy nie dość, ze ladnie wspolgraja to patrząc na nature chyba się lubia :)

Tarciu -buziak...:hug:ciekawa byłam Twojej opinii i dzięki ,ze doceniłaś moje trudy ,bo trochę się dzisiaj napracowałam,Wszystko mnie boli...to jest tak ,jak w jednym dniu chce sie zrobic wszystko....Wsadziłam jeszcze hortensje ,zurawki i dwie rozplenice ..powstał zaczątek fajnej rabatki...jeszcze 10 hortensji mi zostało ,ale muszę sprawdzić ,co to :one",nazwy mi nic nie mówią ..śmieje się że,ze ten mój ogród zdominowały hortensje...:Do brzózce pomyslę ,zostało jeszcze sporo miejsca ,myślałam jeszcze o dosadzeniu żółtych wrzosów,To co myślisz ,ze to jest wierzba ,to hebe,,,odmiany nie znam..:(

Beata, nieźle sobie radzisz z wrzosowiskiem.

Ja kiedyś się przymierzałam i jak zrobiłam projekt wyszło mi, że muszę posadzić 200 sztuk. Na razie mam posadzone tło, chociaż jeszcze nie całe.

Już wiesz co doradzałam – poczytaj u Wolskiego i Surowińskiego.

Dosadź tło na obrzeżach: kosówki, jakiś jałowiec kolumnowy, azalie, rododendrony, kalmie też chociaż wolno rosną i oczywiście trawy. Trawy też sadź po kilka te mniejsze. Kalmie bosko kwitną tuż po rododendronach, czyli masz dodatkowy miesiąc z kwiatami. Jednak są kruche i trzeba je chronić przed ciężkim śniegiem, bo połamie.

I koniecznie zrób nawadnianie kropelkowe - linię kroplującą, bo nie nastarczysz z pryskaniem od grzybów i szarej pleśni.

Toś poszalała :rolleyes: wcale nie widać, że posadziłaś 100 krzewów, za to jak się pięknie rozrosną będziesz mieć cudne wrzosowisko :D

powsadzaj tam ..trochę" krokusów, cebulic, szafirków, botanicznych niziutkich tulipanów a będziesz mieś od wiosny kolorowe plamy :)

Cieszę się dziewczyny z waszej oceny....:wave:ja ,jezlei chodzi o ogród dopiero raczkuje:yes: ..oczywiście dużo mi dało podglądanie Waszych ogródków...i tak powoli powoli moze powstanie ogród o jakim marze .Stronki ,które podałyscie na pewno przejrzę ,ale dopiero w wolniejszym czasie ..pewnie dopiero jutro

Pestko ,a te różaneczniki i kalmie można sadzić jeszcze teraz? jeżeli chodzi o nawadnianie.. to dorobiłam się w tym roku automatycznego:yes: , jest

możliwość rozprowadzenia kropelkowego na szczęście..a póki co podlewać te wrzosy,co?

Gosiu ,tak zrobię ,,nasadza jeszcze cebulowych i na brzeg murka ,żeby dopełnić całości poustawiam kamienie płaskie jeden na drugim.A co myślicie o dosadzeniu wrzosów w kolorze żółtym? nie będzie za pstrokato?

coz ja jestem sceptyczna do zoltych wrzosow, ba nawet rzec moge, ze stronnicza na korzysc rozu, fioletu, amarantu, niebieskosci, bieli. moze rozowe ale z jasnozielonymi listeczkami. do tego jesli uzupelnisz iglaczkami, brzozka (mocno zaciskam kciuki :D ) azaliami to bedzie spojnie kolorystycznie. poza tym brzozki za chwile beda zolte a one tlo nadaja twemu wrzosowisku. zostawilabym jak jest