Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiola ja juz nie wiem co lepsze widziec pustkę czy ciemność ... :D:D:lol2:

Tarcia ale właśnie ona dopiero ma powstać :)i ja tez nie wiem jak to zrobic by była piękna:lol2: no i przede wszystkim ma być ukryty ten nieszczęsny beton.Myslę ,ze powsadzam tam po trzy kule bukszpanowe i między nimi miskanty no i te hortensje zoatawię one sie juz tam zaklimatyzowały...póżniej podsadzę alebo trawkami,albo żurawkami.....mam jeszcze sporo do obsadzenia ,,,sporo roslin musze nabyć:wiggle:

wiesz co Monia a mnie sie zdaje, ze to dobra rozstawa, moje hicksi w 3 lata takiej objetosci nabraly, ze w lekkim zdziwieniu pozostaje, ciete regularnie dla zageszczenia, tyle ze ta odmiana jest dosc szybkorosnaca. inny cisek rosnie powolutku.

Beauty jaka masz odmiane tych cisów?

dla ciekawostki przed domem naszej groomerki rosnie cis o obwodzie co najmniej 4-5 metrow :yes: to ci dopiero CIS :D

Dziewczyny kule bukszpanowe juz sa w sadzone...teraz nie mam czasu by fotkę strzelić ...Do konca nie wiem czy to dobrze rozplanowałam,,ale na razie musia tak być ..Monia moze tego na fotce nie widac ale te okazy cisów nie sa takie malutkiemaja około 80cm i wsadziłam je co 40 cm . Mam wczęsniej wsadzone ,,chyba trzy lata temu,cisy wsadzone co metr i juz sie połączyły..Tarcia nie wiem co to jest za odmiana ,,ale chyba mam dwa rodzaje .

Ja mam u siebie żywopłoty i ekrany chyba z wszystkich możliwych gatunków. Hicksi rośnie najszybciej, ale mimo wszystko sadzę gęsto, żeby szybciej mieć efekt i nie czekać kilka lat aż dziury zarosną. U mnie słaba ziemia, na oczekiwane połączenie w zieloną ścianę przy odległosci 1m czekałabym chyba kilkanaście lat, nawet w przypadku Hicksi. Hilli jest najadniejszy z wszystkich cisów na żywopłot, ale ma małe przyrosty i jeszcze dłużej trzeba czekać. Jeśli masz dobrą ziemię, zatrzymującą wilgoć, to możliwe, że szybko będzie tak, jak oczekujesz. Co 40cm to w sam raz - na zdjęciu tego nie widać, wydaje się znacznie większa odległość.