Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A propo koparki, to wcale nie jest drogo. Tylko mnie przeraziła ta liczba godzin, którą ten pan wyliczył (20h) na wykopanie stawu. Takie usługi się cenią zwłaszcza, że tym sprzętem trzeba niekiedy daleko dojechać, a pali nie mało...

ten obecny koparkowy stwierdził,że podłoże jest u nas dobre do kopania i nie bedzie tak długo trwało,zsynchronizujemy to z wywrotką,aby nie było specjalnie przestojów i potem on to wszystko rozplantuje.zastanawiam się tylko ,czy glinę wywozić jak pierwotnie zamierzałam,czy przemieszać?sąsiad tak zrobiłi twierdzi,że roślinki mu słabo rosną,już sama nie wiem :

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękna, lepiej ogłoś ziemię do sprzedania... ja za wywrotkę 30-tonową ziemi płaciłam 200-350zł, w zależności czy wieźli prosto z wykopu (czyli ktoś zapłacił za załadunek czy z ich placu, gdzie składują). Uwierz mi, w moich okolicach ziemia jest droższa od piasku :lol: a propo gliny to najlepiej wywieść i jak potrzebujesz na podniesienie terenu albo pod rośliny to lepiej przywieść humus na wierzch...

A propo koparki, to wcale nie jest drogo. Tylko mnie przeraziła ta liczba godzin, którą ten pan wyliczył (20h) na wykopanie stawu. Takie usługi się cenią zwłaszcza, że tym sprzętem trzeba niekiedy daleko dojechać, a pali nie mało...

ten obecny koparkowy stwierdził,że podłoże jest u nas dobre do kopania i nie bedzie tak długo trwało,zsynchronizujemy to z wywrotką,aby nie było specjalnie przestojów i potem on to wszystko rozplantuje.zastanawiam się tylko ,czy glinę wywozić jak pierwotnie zamierzałam,czy przemieszać?sąsiad tak zrobiłi twierdzi,że roślinki mu słabo rosną,już sama nie wiem :

zdecydowanie nie rozkładaj gliny - chyba, że ją baaaardzo mocno przemieszasz z piaskiem, a na to czarną ziemię. Glina powoduje, że woda stoi na działce, nie wnika w niższe warstwy, więc w czasie deszczu bedziesz miała jezioro koło domu. Jeśli wymieszasz z piaskiem, to OK - będzie przepuszczało.

macie dziewczyny rację !glinę wywieziemy na pewno.Sąsiad się zadeklarował,że ja od nas weżmie dla zięcia,który z kolei stawy zasypuje (sprzedaje działki).Humusem podsypiemy dom.Na obecnej przydomowej działeczce miałam nawiezioną żyzna ziemię z kopalni(mamy w pobliżu odkrywkę wegla brunatnego)to rośliny rosna jak wsciekłe.Oprócz kilku róż mam dużo różnego rodzaju iglaków,irg,2 wierzby,które bardzo polecam ,bo szybko rosną i mozna sie nimi nacieszyć.Przy nowym domu planuję raczej drzewa liściaste.Wiem ,że z liścmi jest na pewno dużo kłopotu,ale w niektórych miejscach nawet nie bedziemy ich grabić.W ogóle to uwielbiam ogrody małouporzadkowane,naturalne i takie ,które nie wymagają zbyt dużo pracy .Myśle,że w momencie organizowania ogrodu będe nagminnie prosić Monię o radę.Na razie jest jeszcze trochę za wczesnie.

no tak, tylko mojego projektu nie zaakceptuje i nie pozwoli wybudować stawu starostwo, bo gmina nie zgadza się, bo nie ma stawu w planie zagospodarowania; a pozwolenia wodno-prawnego nie trzeba?
trzeba mieć projekt budowlany z elementami operatu wodno-prawnego.,a zatem wszystkie te pozwolenia musza być.Ja za bardzo na przepisach się nie znam,ale wiem ,ze ludzie jakoś te niektóre zakazy omijaja,zgłaszając budowę tzw.zbiornika retencyjnego służącego do podlewania.Pogadaj z projektantem ,on na pewno bedzie wiedział,jak Cię pokierować.Na forum jest też wątek dotyczący stawów,może tam coś na ten temat piszą?

macie dziewczyny rację !glinę wywieziemy na pewno.Sąsiad się zadeklarował,że ja od nas weżmie dla zięcia,który z kolei stawy zasypuje (sprzedaje działki).Humusem podsypiemy dom.Na obecnej przydomowej działeczce miałam nawiezioną żyzna ziemię z kopalni(mamy w pobliżu odkrywkę wegla brunatnego)to rośliny rosna jak wsciekłe.Oprócz kilku róż mam dużo różnego rodzaju iglaków,irg,2 wierzby,które bardzo polecam ,bo szybko rosną i mozna sie nimi nacieszyć.Przy nowym domu planuję raczej drzewa liściaste.Wiem ,że z liścmi jest na pewno dużo kłopotu,ale w niektórych miejscach nawet nie bedziemy ich grabić.W ogóle to uwielbiam ogrody małouporzadkowane,naturalne i takie ,które nie wymagają zbyt dużo pracy .Myśle,że w momencie organizowania ogrodu będe nagminnie prosić Monię o radę.Na razie jest jeszcze trochę za wczesnie.

Nie ma sprawy, chętnie pomogę i podpowiem. Wlaśnie tworzę docelowy projekt swojego ogrodu (stąd moja stale powiększająca sie lista chciejstw ogrodowych :lol: ):D :D . Jest cała masa roslin, które moge Ci zaproponować w zależności od miejsca, w którym miałyby rosnąć. Zazdroszczę Ci tej ziemi, na której rośliny chcą rosnąc. U mnie na tych kamieniach wszystko rośnie dużo słabiej i o co najmniej połowę wolniej niż na innych terenach. Na dodatek mieliśmy ziemię bardzo wyjałowioną przez stary sad. Częściowo wymieniam podłoże, ale to są ogromne koszty, więc również trwa to dłuzej w czasie :roll: Póki co nie moge sie doczekać wiosny i posadzenia roślin, które kupiłam.

Cześć dziewczyny!melduję ,ze wróciłam z Krainy Nicnierobienia i od razu co robię ?Biegnę do kompa popatrzeć ,co u Was?muszę przyznać,że bardzo się za Wami stęskniłam i oczywiście też za waszymi dziennikami budowy :lol: :lol: Dziękuje bardzo za życzenia i za wirtualne pączusie .My w ferworze białego szaleństwa zapomnieliśmy nawet o tym ,że jest tlusty czwartek,ale słodkości spożywałam różniste ,przepijane procentami,co jak się zapewne domyślacie,baaardzo zmieniło moje kształty :evil: :evil: mam nadzieje jednak że wkrótce zrzucę trochę kilogramow,jak zaczna sie prace na budowie.Nieśmiało powiem,ze jutro ma wreszcie dojechać obudowa kominka. :wink:

No w końcu!!!

Już nawet pomyślałam, że zrezygnowałaś z forum :roll:

Mam nadzieję, że zdjęcia kominka będą w dzienniku :wink:

a zapomniałabym...

zajrzyj tutaj: (projekty klasyczne) mam od Piąteczki :wink:

http://alldecor.pl

Buziaki

Cieszę się, że już jesteś http://www.e-gify.strefa.pl/gify/milosc/milosc48.gif

no coś ty z forum zrezygnować?już teraz to ja jestem prawie uzależniona ,nawet syn się ze mnie smieje ,że uczeń przerósł mistrza :lol: :lol: nie było mnie tak długo,ponieważ po nartach pojechaliśmy do mojej siostry, która mieszka w Wiedniu i pobalowaliśmy tam trochę.a,że ona też ma dylematy budowlane, to było oj bylo o czym przy winku opowiadać :lol: :lol: w końcu mąz się zreflektował,ze zamiast gadać trzeba przejśc do czynów a że mamy jeszcze wolne do końca tygodnia to sie szybko zerwaliśmy do domu ,aby tu pare rzeczy zorganizować.Dardurdko wszystko sobie pooglądam wieczorkiem,bo musze zmykać do rozpakowywania lumpów,czego nienawidzę i do sklecenia jakiegoś obiadu :( :( :( a było mi juz tak dobrze ,wszystko podane pod nos.....)

Piękna, ile płaciłaś hydraulikom za tzw. punkt??? I jak to jest z centralnym ogrzewaniem? Najpierw tynki później CO? I napisz mi jeszcze proszę czy ogrzewanie podłogowe macie oddzielnie z pompką i ile taka pompka kosztuje???

Przepraszam, że tak Cię męczę, ale uwierz to tylko mała cząstka wszystkich pytań jakie mi przychodzą do głowy :oops: :wink:

pytaj Mała starszych :lol: :lol: :lol: na ile będe mogła Ci pomóc to na pewno pomogę,a jezeli nie ja to mój Małż,który jest bardziej gramotny w sprawach budowy ode mnie.Jeżeli chodzi o tynki, to musza być zrobione przed ogrzewaniem.U nas będzie założona pompa ciepła ,więc o kaloryferach ci nic nie powiem,ponieważ wszędzie mamy założoną podłogówkę.Przy pompie ciepła jest to ogrzewanie najbardziej wskazane.płaciliśmy za nią 85złza metr.W tych kosztach panowie rozłożyli mi wodę w kuchni i w obydwu łazienkach,zwróciliśmy im tylko koszty materiału,jakies3,2tys.zł.