Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kamień też dobrze by wyglądał z gresem na parterze :D i można dodać dodatki drewniane (balustrada, obudowa antresoli), ale całe w drewnie tworzyły by spójną całość z drzwiami, listwami i meblami i tworzyłyby ciepły klimat. Jestem pewna, że na co nie postawisz będzie to pięknie wyglądało!!!

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sama wiesz Iwonko ,jak ciężko podjąć decyzje ostateczną :wink: Temat bedzie jeszcze nie raz wałkowany,zobaczymy ,jak zamontują drzwi i te wszystkie listwy wokół antresoli.Qrcze ,chyba jednak pójdę na kompromis i zrobię stopnie z drewna ,słupy i poręcz z drewna ,a przęsła kute ,proste w formie ,coś na wzór balustradki ,którą zamieściłam w dzienniku.Tylko po środku pręta będą metalowe kule.

o widzisz i znowu dałaś mi do myślenia.Nie chcę tylko osiągnąć takiego pałacowego przepychu ,ale mężowi najbardziej podobają się schody z kamienia z kutą balustradą.

Mężowy pomysł będzie wspaniale pasował do tego co już jest...

Może rzeczywiście w nawiązaniu do drzwi, oblamówek i całego drewna daj stopnie drewniane i w tym samym kolorze co drzwi...

Natomiast prostej, zwykłej, drewnianej barierce ....stanowcze NIE!

Oczywiście zrobisz jak zechcesz, Tobie/Wam ma się podobać, ja tylko mówię co myślę... :roll:

Ciesze się Beauty że sprawiłam Ci radość swoim postem, ale przy takim dworku i takich pomysłach nie byłam w stanie cicho siedzieć :wink: . Choć na forum zaglądam od jakichś pięciu lat dopiero teraz poczułam potrzebę zaistnienia wśród Was Forumowicze :) Jak dotąd podoba mi się wszystko na co postawiłaś, normalnie jakby to było robione z myślą o mnie. :D Zapomniałam jeszcze pochwalić Twój kominek, jest boski! Jakbyś odgadywała moje tęsknoty...

Z napięciem czekam na finisz wnętrzarski, jestem ciekawa czym mnie jeszcze zaskoczysz :roll: :wink:

Pytałaś czy wbiłam już łopatę... Nie, niestety nie. Budowa dworku dotąd była moim marzeniem, od niedawna nieśmiało zaświtał taki zamiar, ale są to plany raczej odległe. mam cichą nadzieję że za 4, 5 lat może coś się zacznie dziać...

Pomysł Twojego męża z kamiennym schodami i kutą barierką też mi się spodobał, ale nie wiem czy nie będą wyglądały za bardzo "pałacowo" w dworku :roll:

Natomiast schody drewniane z kutą barierką i drewnianą poręczą chyba najbardziej by tu pasował, zresztą o tym już wspomniałaś, tylko żeby to kucie nie było za bardzo fikuśne :wink:

...chyba jednak pójdę na kompromis i zrobię stopnie z drewna ,słupy i poręcz z drewna ,a przęsła kute ,proste w formie ,coś na wzór balustradki ,którą zamieściłam w dzienniku.Tylko po środku pręta będą metalowe kule.

ten pomysł może być b.dobry po zrealizowaniu - drewno nieco złagodzi chłód i surowość metalu :wink:

necik mi pozwolił ( o laskawy :evil: :evil: ) wpaść z kawusią ( moją ulubioną )

Czeeeeeeeeee wszystkim i miłego i POGODNEGO tygodnia

http://www.koffie-weetjes.nl/wp-content/uploads/2008/10/latte-macchiato1.jpg

Dzięęękiii! Dzisiaj to ona jest mi jak najbardziej potrzebna.Na pogodny dzień nie ma co liczyć ,chociaż nie powiem, troszkę się przejaśniło :wink:

edissa

Witaj jeszcze raz w gronie dworkowiczów .Widzisz , "panie ze dworu 'mają podobne upodobania nawet jeżeli chodzi o kawę.Mogę się założyć ,że w marzeniach siedzimy przy takim samym stoliku kawowym i na kanapce a la Ludwiczek XVI :lol: :lol: :lol: :lol:

Piękny masz avatar i jeżeli Twój dworek ma być na "obraz i podobieństwo",to chylę czoła przed takim przedsięwzięciem :wink: i już dzisiaj zaczynam trzymać kciuki ,aby i Twoje marzenia się spełniły.

Takie pyszności to ja mogę żłopać cały dzień :D

Dziewczyny ,wysilcie wyobraźnię i doradźcie mi jakie klamki wybrać do drzwi .Stolarz szykuje się do mnie w poniedziałek i znowu nie będę mieć klamek. :cry: Jutro wybieram się do Poznania ,do hurtowni .Ponoć na niektóre trzeba czekać aż 2 miesiące :o :o :o Mają tam bardzo duży wybór i jadąc muszę mieć jakieś faworytki przygotowane ,coby nie dostać tam oczopląsu.( Hurtownia Sparta bogucin)

Takie pyszności to ja mogę żłopać cały dzień :D

Dziewczyny ,wysilcie wyobraźnię i doradźcie mi jakie klamki wybrać do drzwi .Stolarz szykuje się do mnie w poniedziałek i znowu nie będę mieć klamek. :cry: Jutro wybieram się do Poznania ,do hurtowni .Ponoć na niektóre trzeba czekać aż 2 miesiące :o :o :o Mają tam bardzo duży wybór i jadąc muszę mieć jakieś faworytki przygotowane ,coby nie dostać tam oczopląsu.( Hurtownia Sparta bogucin)

Ja wybrałabym do wszystkich wewnętrznych drzwi proste klamki, lekko pękate na końcach rączek - uchwytów, takie jak dawniej bywały w drzwiach :wink:

Do drzwi zewnętrzne raczej wybrałabym bardziej ozdobną 8)

Przynajmniej u siebie tak planuję :wink:

A jaki wzór drzwi wewnętrznych zaplanowałaś?

Moniko ,może zerknęłabyś na stronę tej hurtowni .?co by Ci się tam najbardziej podobało? .Wzorów jest tam mnóstwo . :o Wszędzie w drzwiach podział ma być na trzy kasetony. Drzwi miedzy holem i salonem będą miały panel od dołu ,szkło fazowane i rozbudowany portyk.Miedzy holem i kuchnią i jeszcze jedne miedzy kuchnia a salonem ,będą mały również szkło,reszta - pełne.Pomimo tego ,ze mam zaufanie do stolarza ,to zawsze jeżeli chodzi o dość dużą kasę to jestem poddenerwowana ,czy wszystko będzie dobrze wyglądało ?

Moniko ,może zerknęłabyś na stronę tej hurtowni .?co by Ci się tam najbardziej podobało? .Wzorów jest tam mnóstwo . :o Wszędzie w drzwiach podział ma być na trzy kasetony. Drzwi miedzy holem i salonem będą miały panel od dołu ,szkło fazowane i rozbudowany portyk.Miedzy holem i kuchnią i jeszcze jedne miedzy kuchnia a salonem ,będą mały również szkło,reszta - pełne.Pomimo tego ,ze mam zaufanie do stolarza ,to zawsze jeżeli chodzi o dość dużą kasę to jestem poddenerwowana ,czy wszystko będzie dobrze wyglądało ?

Czy drzwi z tego typu podziałem?

Klamka widoczna na zdjęciu bardzo ładnie sie prezentuje - mam ją obecnie w drzwiach na korytarzu, więc śmiało mogę polecić. Kupiona w OBI za nieduże pieniądze.

Klamki z linku hurtowni obejrzałam i muszę przyznać, że ciężko mi coś wybrać, choć wybór b.duży. Ja mam zepsuty gust przez stare rzeczy i dlatego wśród nowoczesnych, nawet tych stylizowanych mam problem z wyborem. Podobnie jak wciąż chodzi za mną zmiana klamek w naszych nowych oknach :lol:

Z tych klamek, które najbardziej mi się spodobały, to byłyby takie i raczej skłaniałabym się ku tym - są eleganckie i proste, jak dawniej bywało:

miejsce 1

miejsce 2

no i zawsze na czasie biszkopty

a do zewnętrznych podobają mi się takie nieco bardziej okazałe :wink:

No i b.ważna sprawa (przynajmniej dla mnie) - wszystkie szyldy wybrałabym mosiężne (niech z czasem zajdą naturalną patyną), z dziurką na klucz, a wkładki do drzwi z zamkami i obowiązkowo dałabym mosiężne kluczyki do wszystkich drzwi :wink: .

Dzięki Beauty za miłe słowa i za te kciuki :D W avatrze mam dwór w Korzeniowie, piękny i odkąd go zobaczyłem w necie, zapadł mi głęboko w serce. Nawet bawiąc się w szukanie ewentualnego projektu to podświadomie porównywałam je do tego dworu. I o dziwo na samym początku "zabawy" znalazłam to co było obrazem i podobieństwem, tylko oczywiście odpowiednio mniejsze :wink:

Od trzech miesięcy wracam do tego projektu i stwierdziłam że się w nim zakochałam :o :lol: Także jeśli w przyszłości finanse pozwolą lub wygram w totka to :wink: to problemu z projektem nie będzie.

Jeśli mogę to podpowiem w kwestii klamek, a raczej powiem co mi się podoba..

I tu zgodze się z monią, że wewnętrzne klamki raczej proste a zewnętrzna bardziej masywna i bogatsza, tylko że na podanej stronie nie znalazłam takiej która by podeszła na zewnątrz..

A więc taka http://www.sparta.com.pl/p,pl,kl-sw-037,klamka+biszkopt+patyna+60+wb.html czyli najzwyklejszy biszkopt, zresztą też takie mam w swoich starych dwuskrzydłowych drzwiach,

Albo takie, bardzo mi się spodobały http://www.sparta.com.pl/p,pl,kl-aa-375,klamka+olimpia+pelna+mosiezna+patyna.html

Lub jeśli funduszy masz pod dostatkiem :D to takie http://www.sparta.com.pl/p,pl,kl-sp-204,klamka+roma+72wb+stare+zelazo+projektant+studio+mariani.html

Oj wielkie dzięki Słoneczko za info! Już byłam, pooglądałam i podziwiałam. Niestety czytać już dzisiaj nie będę.... Wogóle muszę się konsekwentnie przysiąść i poczytać Grupe Podkarpacką...

A najbardziej to mi się działka spodobała, ze starodrzewiem!!! Tez taką chcę, tylko skąd?! W ostateczności może być młododrzew 8) :wink: Bo łyse pole absolutnie w grę nie wchodzi.