Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój domek to też "sajdaczek", taki sam jak Twój, tylko podpiwniczony.Troche różnią się w środku. Jak poćwiczę to założę bloga, pamiętnik w zeszycie prowadziłam, to jakoś pójdzie. Zachwyciły mnie Twoje drzwi wejściowe, chętnie wykorzystałabym Twojego stolarza, ale czy to nie za daleko? Na przymiarki nie przyjedzie na pewno, ale może nie będą już potrzebne? Myślałam też żeby przeszklić skrzydła drzwiowe, a zamiast przeszklonego łuku, zrobić nad drzwiami w tym samym kształcie płaskorzeźbę.Co Ty na to?

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę ,ze pomysł jest bardzo dobry .Jeżeli przeszklisz skrzydła ,to góra powinna być zabudowana i odwrotnie ,ażeby nie sprawiały wrażenia drzwi kościelnych. O jakiej płaskorzeźbie myślisz?chodzi mi o temat.Widziałam gdzieś takie motywy myśliwskie,ale to zobowiązuje później do wystroju wnętrza.Tak mi sie wydaje..W jakim rejonie mieszkasz ,budujesz ?.Sądzę ,ze problemów z dojazdem mój stolarz miał nie będzie ,tylko chodzi o terminy.Jak będziesz potrzebować ,to dam Ci telefon do niego i o wszystko wypytasz. Z tego ,co wiem do niedawna okres oczekiwania był -pół roku.

Powiedzcie mi drogie Saydaczki czy Wasz dworek to projekt gotowy? Jakoś nie mogę sie natknąć na niego w necie... A interesują mnie rzuty, powierzchnia użytkowa, rozkład wnętrz... Co raz bardziej mi się podoba :D

Natomiast co się tyczy drzwi, to Twoje "inspiracyjne" są piękniejsze od moich, gdyż mają duzy gzyms, który sprawia że są wyjątkowe i można się w nich zakochać... Moje niestety nie mają, ale również są dzielone na trzy kasetony a framuga jest chyba na 40 cm gruba :)

I nie jeden by sobie życzył takiego szczęścia do stolarza jak Ty Beauty, byłam niemal pewna że ten gatunek wyginą...

Co do tematu płaskorzeźby to jeszcze nie myśleliśmy.Na razie mąż ocieplił dom z tymczasowymi drzwiami i czekamy do wiosny.A dom budujemy pod Olsztynem, nad jeziorem, wokół lasy. Ale chyba nie myśliwski motyw. "Zobaczy się..." Co do Twoich drzwi w powietrzu, trochę pobudziły nas do dyskusji. Nasze rozwiąznie jest trochę inne. Właśnie chciałam Ci je pokazać, ale spuśćmy zasłonę milczenia na to co mi się udało wkleić, więc skasowałam. Jeszcze muszę trochę poćwiczyć. :(

Powiedzcie mi drogie Saydaczki czy Wasz dworek to projekt gotowy? Jakoś nie mogę sie natknąć na niego w necie... A interesują mnie rzuty, powierzchnia użytkowa, rozkład wnętrz... Co raz bardziej mi się podoba :D

Natomiast co się tyczy drzwi, to Twoje "inspiracyjne" są piękniejsze od moich, gdyż mają duzy gzyms, który sprawia że są wyjątkowe i można się w nich zakochać... Moje niestety nie mają, ale również są dzielone na trzy kasetony a framuga jest chyba na 40 cm gruba :)

I nie jeden by sobie życzył takiego szczęścia do stolarza jak Ty Beauty, byłam niemal pewna że ten gatunek wyginą...

to gotowy projekt Adam 24 :wink:

a tutaj znajdziesz ten i również inne dworki Sajdaka http://www.domysajdaka.pl/dworki/index.htm

Znowu wracam do Stolwaxu, od którego kupowaliśmy "Lucjany"

http://www.stolwax.com.pl/wewstandard.php .

Są autentycznie drewniane, z dobrze wysuszonego drewna, bo po 2 sezonach nie zmieniły kształtu.

Firma robi też drzwi wg indywidualnych projektów, np. takie umieścili na stronie:

http://www.stolwax.com.pl/gfx/wewprojekt.jpg .

Można przecież pomailować z nimi i dowiedzieć się więcej :)

Chyba niejasno wyraziłam się w poprzednim wpisie. Drzwi w powietrzu, to znaczy wejście do pomieszczenia nad gankiem(portyk).U mnie będzie ono wykorzystane na garderobę . Pozmienialiśmy trochę projekt, żeby dać trochę luzu i na dole i na piętrze.Chcieliśmy uniknąć wąskich korytarzyków.Klatkę schodową widzę też masz bardzo przestronną, ale ja pilnowałam, żeby nie zmienić schodów bo wiem jaka to może być pułapka.Majster nie umiał ich rozmieścić, więc rysowałam mu na ścianie każdy stopień i patrzyłam na ręce, no i się udało. Powiedz ile masz pomieszczeń na górze i jak są doświetlone?

Znowu wracam do Stolwaxu, od którego kupowaliśmy "Lucjany"

http://www.stolwax.com.pl/wewstandard.php .

Są autentycznie drewniane, z dobrze wysuszonego drewna, bo po 2 sezonach nie zmieniły kształtu.

Firma robi też drzwi wg indywidualnych projektów, np. takie umieścili na stronie:

http://www.stolwax.com.pl/gfx/wewprojekt.jpg .

Można przecież pomailować z nimi i dowiedzieć się więcej :)

Słoneczko, b.ładne te drzwi :D Kolor mniej ciekawy (wolę białe lub ciemne jak u Beauty), ale wykonanie wygląda fachowo :D :wink: . Ważne, jak piszesz, jest również wysuszone drewno na drzwi, aby nie zmieniły swoich wymiarów po pierwszym sezonie. Jak cenowo przedstawia się ta firma?

Beatko oglądam już chyba setny raz Twoje drzwi i zastanawiam się jaka jest ich szerokość??? Tych do salonu???

Wiedziałam ,ze to Ty podciągasz oglądalność mojego dziennika :lol: :lol: :lol: :lol:

Iwonko ,te drzwi mają130/220,zarówno te na dole jak i do pokoju Zu na górze.

:lol: :lol: :lol: :lol:

U mnie są 160, ale myślę że nie będzie widać różnicy :wink: Już marzę o takich :roll: Ciekawa jestem ile kosztowały Cię te szybki fazowane (wcześniej mi się nie podobały, a teraz jestem zakochana :D )

Chyba niejasno wyraziłam się w poprzednim wpisie. Drzwi w powietrzu, to znaczy wejście do pomieszczenia nad gankiem(portyk).U mnie będzie ono wykorzystane na garderobę . Pozmienialiśmy trochę projekt, żeby dać trochę luzu i na dole i na piętrze.Chcieliśmy uniknąć wąskich korytarzyków.Klatkę schodową widzę też masz bardzo przestronną, ale ja pilnowałam, żeby nie zmienić schodów bo wiem jaka to może być pułapka.Majster nie umiał ich rozmieścić, więc rysowałam mu na ścianie każdy stopień i patrzyłam na ręce, no i się udało. Powiedz ile masz pomieszczeń na górze i jak są doświetlone?

U mnie jest tak ,że pom.nad portykiem praktycznie będzie przestrzenią niewykorzystaną ,nad czym teraz ubolewa mój M.Owszem można by do szafy garderobianej ,która będzie stała po lewej stronie od wejścia, przymocować taka ruchoma drabinkę ,ozdobna ,przesuwna ,ale chyba zostawimy to tak jak jest.Dom jest bardzo przestronny , na różne klamotki jest przecież jeszcze kawał strychu .Myślę ,że powierzchni nam wystarczy ,tym bardzie ,że praktycznie za 1,5 roku syn będzie już gościem i będziemy pomieszkiwać we trójkę.

Na górze mam trzy pokoje (dwa są z garderobami) i łazienkę ,a na dole hol ,kuchnia ,sypialnia ,salon ,łazienka i kotłownia połączona z pralnią.Na poddaszu są okna połaciowe ,ale bardzo duże przez co pomieszczenia są pięknie doświetlone.

Z jednej rzeczy ,jak dotąd ,nie jestem zadowolona.Z górnej łazienki ,która jest stosunkowo mała i nieustawna.Wystarczylo przesunąć ścianę o 1 m w lewo (kosztem holu i już było by o niebo lepiej ,Ale cóż ,nie przewidzi się wszystkiego . Pocieszam się faktem ,że korzystać z niej bedą tylko dzieci i znając życie drzwi do niej przez większość czasu będą otwarte. Ciekawa jestem Twojego rozkładu :wink:

Słoneczko bardzo ładne te drzwi ,ciekawa jestem ich ceny? a klameczki będą u mnie takie jak Twoje :D

Napisz do nich po prostu i zapytaj jak zamawia się drzwi wg własnego projektu, jaka cena i czy mają jeszcze jakieś inne w tym stylu :)

Z klamkami też miałam niezły orzech do zgryzienia ;) Pisałam, że zobaczyłam kiedyś w góralskiej, wczasowej chałupie klamki, którymi się zachwyciłam. Sfotografowałam je wtedy, by zapamiętać jak wyglądały ;)

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/klamka.jpg

Zdaje się, że i Ty szukałaś podobnych? :)

Niestety miały to być jakieś włoskie klamki i nie wiedziałam gdzie je kupić. Wtedy właśnie zobaczyłam te, które teraz mamy w jakimś Obi, czy Castoramie, ale były tylko z szyldem. Po nitce, do kłębka :) Napisałam do producenta, ci wskazali mi swój sklep internetowy, czyli Spartę właśnie http://www.sparta.com.pl/c,pl,9002_8015_232,5,1,0,short,gaja.html i kupiłam tam wszystkie jakie chciałam, w dobrej cenie :)

Beauty, mam pytanie - jak masz odprowadzone przyłącze do okapu przy piecu? Mam problem z tym w swojej kuchni, bo do komina dość daleko :roll: Jak to rozwiązaliście?

Sama się nad tym zastanawiałam bo sufit przecież nie obniżany... myślę, że może na zewnątrz przez kratkę w podbitce??? w końcu daszek nisko osadzony to nic nie widać :D

Beauty, mam pytanie - jak masz odprowadzone przyłącze do okapu przy piecu? Mam problem z tym w swojej kuchni, bo do komina dość daleko :roll: Jak to rozwiązaliście?

Sama się nad tym zastanawiałam bo sufit przecież nie obniżany... myślę, że może na zewnątrz przez kratkę w podbitce??? w końcu daszek nisko osadzony to nic nie widać :D

nie sądzę, aby w ten sposób, bo nie byłoby ciągu :roll:

wg mnie musi iść wylot gdzieś w górę, ale nie wiem dokładnie :roll:

nam pan od hydrauliki zaproponował wyciągnięcie rury do dachu i na dachu alternatywnie zakończenie dachówką wentyalcyjną (nie chcę kominków wentylacyjnych na dachu, bo to żadna ozdoba :-? ), ale powiedział, że moze być kłopot z odbiorem, jeśli podczas odbioru się zorientują, że tak wykombinowaliśmy :roll: :(

Cześć dziewczyny .Już się wyspałam , odsypiałam spotkanie z przyjaciółmi.Było bardzo przyjemnie,,uśmiałam się tyle ,ze wystarczy na miesiąc .Mamy z nimi bardzo dużo wspólnych wspomnień ,zresztą wspaniałych .Mieszkaliśmy przez parę lat obok siebie i nasze starsze dzieci się razem wychowywały .To do ich córki idziemy na 18-stkę.

A wracając do tematu budowlanego ,to Moniu,z mam dwa otwory wentylacyjne . U nas nie bylo z tym kłopotu ,ponieważ są dwie ściany i pomiędzy nimi idą rury w ociepleniu,jeden idzie wzdłuż krokwi do komina ,a drugi -do tego kominka wentylacyjnego na dachu.Mąż mówi ,ze w Twoim przypadku mogłabyś zrobić otwór w stropie puścić rurę w ociepleniu poddasza i do komina.

Znowu byłam :oops: :oops: :oops: , teraz to już w kątku muszę przysiadać i podziwiać... na progu drzwiami przetrącą... takimi to mogą :roll:

To już teraz wiem kto mnie ciągle drzwiami trąca :lol:

Beatko, zewn. drzwi też wyjdą jakieś 160 (teraz mają jakieś169) :D

Wiecie co ? to może wydawać się dziwne ,ale ja też jakaś poobijana jestem :lol: :lol:

Iwonko ,im szersze drzwi tym bardziej wygodne ,szczególnie wyjściówki .Będzie na pewno super !!