Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://img502.imageshack.us/img502/9251/p1010145.jpg

do górnej łazienki wybrałam coś takiego .Jest to nowa kolekcja tej firmy,w której już jestem zakochana

http://img5.imageshack.us/img5/6350/p1010147i.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/1750/p1010149.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/5457/p1010150.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/464/p1010151.jpg

to też jest ładne

http://images37.fotosik.pl/83/451022972fbb5e0b.jpg :wink: :wink:

Musiałam przekleić bo już za często ganiałam do dziennika... i strasznie się zmęczyłam :lol:

Zapomniałam pogratulować elektryczności :D Dla mnie to daleka przyszłość :roll:

Strasznie mi się ta ostania boazeria podoba i te ozdóbki po lewej :wink:

Wiesz ile to kosztuje???

a ten gres wygląda jak kamień, super, nawet takie fajniusie niby-popękania widać :roll:

aaaa

zapomniałam spytać...

czy mogę sobie skopiować te ostatnie zdjęcie z tą ceramiczną boazerię do dzienniczka??? ( :oops: )

Skopiuj sobie,nie mam nic przeciwko temu, w końcu forum ,po to jest ,aby czerpać inspiracje.Nie wiem jaka jest cena tych płytek ,ale będę w tym salonie we wtorek ,to sprawdzę.Niestety nie sposób mieć je wszystkie.,a są takie piękne!.Ja chyba zdecyduję się na to najprostsze wykończenie boazerii,bo nie sądzę ,abym ją kiedykolwiek jeszcze zmieniała,a te strojne dekory mogą mi się w końcu znudzić. :

http://img502.imageshack.us/img502/9251/p1010145.jpg

http://img5.imageshack.us/img5/6350/p1010147i.jpg

te kafle widziałam w Krakowie - również zwróciłam na nie uwagę - konkretnie te jasne na pierwszym zdjęciu - są rewelacyjne na żywo :D Te poniżej też piękne :roll:

Beauty - czytałam w dzienniku, że przymierzasz się do rac ogrodowych - co będziesz sadzić w ogrodzie??

Moniu ,tak jak Ci pisałam wcześniej ,planowałam w tym tygodniu uporządkować teren przed siatką,z przodu,ale niestety pogoda pokrzyżowała mi plany i muszę to odłożyć na zaś.Co prawda nie ma u nas śniegu ,ale jest pieruńsko zimno i wieje silny wiatr,a ja ,jak przystało na Panią ze dworu,mam podczas takiej pogody globusa. :lol: :lol: a z pracami typowo ogrodowymi muszę sobie dać na wstrzymanie do jesieni,albo nawet do przyszłego roku :evil: Wkrótce wkroczą koparki i rozryja mi 5arów ziemi w związku z montażem pompy ciepła .Ziemia po zasypaniu tych kolektorów(tak to się chyba nazywa)musi się trochę uleżeć ,a poza tym sprawa ze stawem sie trochę komplikuje,ponieważ w związku z bliskim sąsiedztwem odkrywek węgla brunatnego w okoliczych stawach drastycznie w tym roku opada poziom wody :evil: :evil: :evil: już sami nie wiemy ,co robić .Czy to tylko chwilowe?narazie zgłębiamy też wiedze na temat studni głebinowych,która zawsze by sie przydała,ale znowu te cholerne koszty!!!!Ja mam taką nature,że wszystko bym chciała od razu i taki marazm pogłębia jeszcze mojęgo globusa :lol: :lol: :lol:

Beauty, zapewniam Cię, że podglądaczy jest znacznie więcej :lol: Niektórzy z czasem odezwą się i będą pisać z Tobą na priv, inni nigdy się nie odezwą, a będą tylko czytać dziennik i śledzić komentarze - tak jest u mnie i pewnie jest u każdego :wink: Poza tym, stosunkowo krótko masz dziennik i dopiero po jakimś czasie pojawią się nowi czytelnicy. Do mnie np piszą dwie osoby, które będą miały dworek Sajdaka - namawiam na dzienniki, więc może założą :D :D Fajnie tak widzieć swój domek - niby taki sam, a jednak kazdy wprowadza jakieś swoje zmiany i wtedy stają mimo wszystko inne. Ja poprzez wprowadzenie lukarn zamiast okien połacowych, zmian attyki i portyku zmieniłam znacznie wygląd domu, Ty wprowadziłaś zmiany, żeby uzyskać otwartą górę i przez to ciekawie się ogląda nasze niby te same, a jakże inne domki :wink: :lol:

Masz Moniu rację z tym podglądaniem .Przecież ja sama ,zanim założyłam swój foto- dziennik,często zaglądałam do cudzych z nadzieją ,że odnajdę kogoś ,kto buduje Sajdaka :oops: :oops: Nawet nie wiesz,jaka była moja radość jak odnalazłam Twój projekt.Wcześniej ,tak jak już pisałam ,nie zaglądałam na forum w ogóle ,bo organizacją frontu robót na budowie zajmował się mój mąż a ja sadziłam ,ze mam jakieś wyobrażenie tego ,w jakich wnętrzach chcę mieszkać i podglądanie nie jest mi potrzebne.Ale z perspektywy czasu żałuję bardzo ,że i ja sie do tej naszej budowy nie przygotowałam, bo o wielu rozwiązaniach nie wiedziałam i na pewno teraz ,mając obecną wiedzę,wiele rzeczy zrobiłabym inaczej. Na przykład portyk mam ewidentnie s ........y!teraz muszę wysilić umysł,aby choć optycznie lepiej wyglądał.

U nas cały projekt, wszelkie zmiany i ostateczny wygląd zarówno wnętrz, jak i zewnętrzny obmyślałam sama, bo więcej się orientuję w temacie dworkowym, a poza tym mój mąż wychodzi z założenia, że wszystko co wymyślę Jemu również odpowiada :oops: :D W naszym domku nie zmieniłabym nic, bo wszystko analizowałam po 1000 razy zanim zapadła ostateczna decyzja. Na chwilę obecną jestem bardzo zadowolona, choć możliwe, że z czasem pojawią się jakieś niedogodności, które będą mnie drażniły. Ooo, już wiem - jedno bym zmieniła - zrobiłabym piwnicę pod całym domem, a nie tylko pod połową :-?

Dlaczego uważasz, że portyk masz spitolony?? Co Ci się nie podoba??

Na zdjęciu pokazałaś rozwiązanie jakie ma dworek w Żelazowej Woli, ale tam jest inaczej wykonany portyk i nie wiem, czy to się uda u Ciebie osiągnąć :roll: Przemyśl, żeby nie zepsuć obecnego wizerunku, który jest b.ładny - może spróbuj sobie najpierw na zdjęciach wkleić taki element dekoracyjny z dachówki i zobaczysz jak to będzie wyglądało :wink: Mnie się wydaje, że dobrze jest jak jest - prawdziwy dworek ma byc prosty w formie i nie potrzebuje nadmiaru dekoracji :wink:

aaaa

zapomniałam spytać...

czy mogę sobie skopiować te ostatnie zdjęcie z tą ceramiczną boazerię do dzienniczka??? ( :oops: )

Skopiuj sobie,nie mam nic przeciwko temu, w końcu forum ,po to jest ,aby czerpać inspiracje.Nie wiem jaka jest cena tych płytek ,ale będę w tym salonie we wtorek ,to sprawdzę.Niestety nie sposób mieć je wszystkie.,a są takie piękne!.Ja chyba zdecyduję się na to najprostsze wykończenie boazerii,bo nie sądzę ,abym ją kiedykolwiek jeszcze zmieniała,a te strojne dekory mogą mi się w końcu znudzić. :

Dziękuję Beatko :wink:

Jeśli chodzi o portyk to ja bym popróbowała... jest duży i rzuca się pierwszy w oczy... wydaje mi się, że cudnie by wyglądał taki jak u Jankamy (może trochę mniej tych gzymsów), ale i Twój pomysł Beatko, wg mnie jest możliwy... Kilka projektów z arexu ma takie rozwiązanie (przy nie zmienionych wymiarach portyków)... http://www.arex.net.pl; a i fachowcy pewnie dadzą sobie radę :wink:

Na zdjęciu pokazałaś rozwiązanie jakie ma dworek w Żelazowej Woli, ale tam jest inaczej wykonany portyk i nie wiem, czy to się uda u Ciebie osiągnąć :roll: Przemyśl, żeby nie zepsuć obecnego wizerunku, który jest b.ładny - może spróbuj sobie najpierw na zdjęciach wkleić taki element dekoracyjny z dachówki i zobaczysz jak to będzie wyglądało :wink: Mnie się wydaje, że dobrze jest jak jest - prawdziwy dworek ma byc prosty w formie i nie potrzebuje nadmiaru dekoracji :wink:

Moniu ,mój Mąż uważa ,ze masz racje .Rzeczywiście ten portyk w Żelazowej Woli jest inaczej skonstruowany i u mnie wykończenie dachówką może żle wyglądać.Mam jeszcze ,tak sadzę,dużo czasu do zastanowienia,bo do elewacji jeszcze daleka droga i pewnie skończy się na dodatkowych gzymsach. U mnie portyk powinien być "bardziej trójkątny".Niestety nie wyszło.Może dlatego ,ze murarze wybudowali go częściowe i podmurowali boki,a potem przyszli cieśle i położyli murłaty na tej podmurówce zamiast bezpośrednio na stropie .Ale jak mówicie,że nie jest tak żle ,to chociaż tym się pocieszam :wink: :wink: :wink:

Jeśli chodzi o portyk to ja bym popróbowała... jest duży i rzuca się pierwszy w oczy... wydaje mi się, że cudnie by wyglądał taki jak u Jankamy (może trochę mniej tych gzymsów), ale i Twój pomysł Beatko, wg mnie jest możliwy... Kilka projektów z arexu ma takie rozwiązanie (przy nie zmienionych wymiarach portyków)... http://www.arex.net.pl; a i fachowcy pewnie dadzą sobie radę :wink:

Mała nie mogę wyświetlić tej stronki

Mała nie mogę wyświetlić tej stronki

spróbuj teraz:

http://www.arex.net.pl

Beatko, może poczekaj z tym pastowaniem kominka... na pewno nie jest aż tak źle.

Widziałam taki impregnowany piaskowiec i na mnie zrobił niesamowite wrażenie :o

I impregnacja ma także wiele zalet, np. nie brudzi się tak kamień co w pobliżu wkładu ma znaczenie... Szkoda, że na zdjęciu nie widać efektu :cry:

Hej B.

Dzieki za odwiedziny, nie widzialem do tej pory Twego dziennika, ale pani Domisiowa (czyli ma zona) powiedziala, ze przeczytala juz wczesniej Wasz dziennik. Takze jak widzisz czytaczy jest wiecej niz mozesz sie spodziewac. Bardzo ladny projekt.

Co do pustej przestrzeni za portykiem, ja bym raczej dal jakas moze azurowe kuta bramke (aby wiecej swiatla wpadalo do sieni, lub nawet ! lustra tam na suficie aby sie jeszcze odbijalo (ale to juz przegiecie) .

Mozesz cos wiecej napisac w temacie pompy ciepla? Jakie rozwiazanie stosujecie (lub zamierzacie), powierzchnia domu/zrodla dolnego , firma itp?

Pozdrawiam serdecznie

Dominium

:D

Hej B.

Dzieki za odwiedziny, nie widzialem do tej pory Twego dziennika, ale pani Domisiowa (czyli ma zona) powiedziala, ze przeczytala juz wczesniej Wasz dziennik. Takze jak widzisz czytaczy jest wiecej niz mozesz sie spodziewac. Bardzo ladny projekt.

Co do pustej przestrzeni za portykiem, ja bym raczej dal jakas moze azurowe kuta bramke (aby wiecej swiatla wpadalo do sieni, lub nawet ! lustra tam na suficie aby sie jeszcze odbijalo (ale to juz przegiecie) .

Mozesz cos wiecej napisac w temacie pompy ciepla? Jakie rozwiazanie stosujecie (lub zamierzacie), powierzchnia domu/zrodla dolnego , firma itp?

Pozdrawiam serdecznie

Dominium

:D

Witam Cię w moich skromnych progach!wiesz mój dziennik to w zasadzie fotorelacja,chociaż naprawdę żałuję że nie założyłam go wcześniej. .O wielu akcjach na budowie zapomniałam ,a było by o czym pisać,oj było :wink: :wink: Teraz skupiam sie na wykończeniu wnętrz,a to ,przyznać muszę, spędza sen z powiek.Czy wszystko,co mi się podoba musi być tak cholernie drogie?Wczoraj właśnie obgadywałam stolarkę i wstępnie ustaliliśmy ze stolarzem, że chcąc zakończyć ładnie przestrzeń za portykiem zrobimy tam coś w rodzaju okna i wykończymy to ,tak jak mówisz,albo jakas ażurową kutą ozdobą ,albo witrażem(zobaczę co wyjdzie taniej).

Nasza pompa ciepła będzie firmy alpha-innoTec.Przy naszej pow.domu(w podłodze250m)-moc-12Kw,prawdopodobnie wystarczy .Działka nasza ma pow.55arów ,więc wybraliśmy wariant z kolektorami poziomymi.Nie ukrywam ,że jest to wersja tańsza.Oczywiście ,aby wydajność pompy była największa,to najlepiej założyć podłogówkę.Jeszcze samego urządzenia nie zakupiliśmy ,mój ostrożny mąż ociągał się z zakupem w tamtym roku ,a tu lipa...ceny w międzyczasie podskoczyły w związku ze wzrostem kursu euro.Teraz czekamy do końca miesiąca ,poniewaz pompa jest importowana z Niemiec i maja jakąs pulę uruchomić na Polskę w złotówkach od kwietnia.Mnie już podwyższa się temperatura ,bo juz bym chciała zakładać gres,a tu posadzki trzeba prawdopodobnie wygrzać,aby gres nie pękał.