Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beatko, avatarek Ci zniknął :o

Ja też widzę tylko czerwony krzyżyk.

Boże ,czyżby już na mnie krzyżyk postawili??Bo ja się dzisiaj rzeczywiście kiepsko czuję ,w łepetynie mi się kręci,a wczoraj nawet sobie nie popiłam :cry:

Dziewczyny ja go widzę ,może to jakiś znak???????????? :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Z zawrotami głowy to ja już walczę czas jakiś ,przebadałam się dokładnie i nic niepokojącego we łbie nie mam .( chociaż m tak nie raz na mnie dziwnie patrzy :lol: :lol: :lol: ),ale przy spadkach gwałtownych ciśnienia,wiatrach it.nie mogę się utrzymać na nogach jakbym nieźle popiła.

Witam

Możemy sobie dłoń podac :wink:

Witaj anetakili ,milo ,ze zajrzałaś :wink: ,ja do Ciebie też raz po raz zaglądam

magdaleno,niestety nie mogę odszukać tego przepisu,przykro mi . :cry: Ja go od razu wydrukowałam . Jest na pewno u Moni ,ale u niej nie sposób przebrnąć przez komentarze :lol: Być może ona będzie pamiętać ,na której stronce ten przepis jest.Ja w wolnej chwili postaram się przepisać , tego jest dość dużo,ale zapewniam ,ze golonki wychodzą przepyszne

Danusiu -witaj w klubie :lol: Nie fajnie ,że na to cierpisz ,ale fajnie ,że będzie miał mnie kto wspierać ( i odwrotnie) w tej upierdliwej przypadłości. :wink:

U mnie ten numer nie przejdzie ,ażeby telewizornia byla w innym pokoju,nawet dio tego przeznaczonym .Doszłoby do tego ,że co poniektórzy wcale by z tego pokoiku nie wychodzili ,a salon stałby bezużyteczny ,no ,może użyteczny ,ale tylko spełniałby funkcję muzeum :lol: A tego bym nie chciała.Dlatego przewidziałam miejsce dla telewizorka w takiej ramie . :wink:

U mnie ten numer nie przejdzie ,ażeby telewizornia byla w innym pokoju,nawet dio tego przeznaczonym .Doszłoby do tego ,że co poniektórzy wcale by z tego pokoiku nie wychodzili ,a salon stałby bezużyteczny ,no ,może użyteczny ,ale tylko spełniałby funkcję muzeum :lol: A tego bym nie chciała.Dlatego przewidziałam miejsce dla telewizorka w takiej ramie . :wink:

ja wymyśliłam zeby tv był w pokoju nad garazem bo malż moj szanowny jest miłośnikiem dobrego sprzetu i jak z kolegami ( raz w tyg) glądają film z efektami to mnie ..... :evil: :evil: :evil: :evil: delikatnie mówiąc drażni - więc chyba będą dwa tv - wersja delikatna w salonie i z efektami w drugim ( i sciany bedą wyciszne ) :roll: :roll: :roll:

Witaj anetakili ,milo ,ze zajrzałaś :wink: ,ja do Ciebie też raz po raz zaglądam

magdaleno,niestety nie mogę odszukać tego przepisu,przykro mi . :cry: Ja go od razu wydrukowałam . Jest na pewno u Moni ,ale u niej nie sposób przebrnąć przez komentarze :lol: Być może ona będzie pamiętać ,na której stronce ten przepis jest.Ja w wolnej chwili postaram się przepisać , tego jest dość dużo,ale zapewniam ,ze golonki wychodzą przepyszne

Danusiu -witaj w klubie :lol: Nie fajnie ,że na to cierpisz ,ale fajnie ,że będzie miał mnie kto wspierać ( i odwrotnie) w tej upierdliwej przypadłości. :wink:

znalazłam ten przepis Moni zakitrany gdzieś :oops: :roll:

Składniki

2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)

przyprawy:

3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)

7 ząbków czosnku

5 ziaren ziela angielskiego

4 goździki

1 i 1/2 łyzeczki majeranku

przyprawa do grilla (kamis albo inna)

vegeta

1/2 łyzeczki czombru

1 łyzeczka papryki ostrej

1/2 kostki rosołowej

sól, pieprz

6 ziaren jałowca

2 x1/4 szklanki oleju

1 cebula

1/2 łyzeczki kminku

1 piwo

Wykonanie:

Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba

Przygotować marynatę 1:

3 ziarna jałowca rozgnieść

1/2 łyżeczki cząbru

1 łyżeczka vegety

1/2 łyżeczki papryki

1 łyżeczka majeranku

3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)

1 liść laurowy roztarty

1/4 szkl oleju

Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).

Wyjąć golonki z rosołu.

Przygotować marynatę 2:

przyprawa do grilla

1/4 oleju

1/2 łyżeczka majeranku

1/2 łyżeczki papryki

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Posmarować golonki marynatą2.

Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo

Wbić w golonki po 2 goździki ( goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.

Golonki są gotowe gdy są mięciutkie

Nie było mnie jakiś czas, a tu proszę - rozpropagowane goloneczka :lol:

Smacznego Wam życzę, bo przepis sprawdzony i b.dobry.

Nie wiem o jakim rozwiązaniu z TV rozważacie, ale jest ciekawy wątek o TV ukrytym w ramy obrazu itp - b.ciekawe rozwiazania.

Beatko, odbierz pw.