Gość Wojteczek 27.10.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Skoro ktoś się od wypowiedzi miga (producenci styropianu zrzeszeni tam w jakiejś instytucji) to nie trzeba być detektywem by dojść do wniosku, że na 100% ma coś na sumieniu lub chce coś przemilczeć czy ukryć. Skoro firmy ubezpieczeniowe styropianu się boją tak samo jak strażacy co zawsze w wypowiedziach czy polityce rabatowej potwierdzają, po tym jak na zachodzie zaostrza się normy i po tym jak widziałem w TVN palący się specjalnie przygotowany budynek ocieplony styropianem, który podczas pożaru nie dość, że wydziela toksyczny dym, ciężko parzy kapiącymi glutami, podnosi temperaturę do tego stopnia, że narusza murowane konstrukcje to jeszcze skraca znacznie czas na ucieczkę – dziękuję lobby styropianowemu - NIE DAM SOBIE WCISNĄĆ tego szmelcu. Nawet wymijająca wypowiedź pana z ITB, że w atmosferze tlenu to i stal się pali tylko utwierdziła autora jak i mnie w przekonaniu, że lepiej styropianu unikać ( a przecież się da). Zresztą trudno by pan z ITB podważał decyzję własnej instytucji. Ja poza wylewkami nie użyję go w żadnym innym miejscu. Obkładanie nim domu to jak owijanie nasączonymi benzyną szmatami pochodni. O zgrozo zwłaszcza tym co poddasze nim ocieplają lub wykorzystali genialny pomysł z budową domu albo stropu ze styropianu. Samogasnący – dobre – nie ma większego oszustwa. Nie dajmy sobie wszystkiego co w rozwiniętych krajach wycofują wciskać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.10.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Nie chcę być miłośnikiem styropianu, ale program "UWAGA" w TVN nie jest dla mnie źródłem wiarygodnym. Jest to typowy program nastawiony na wywołanie sensacji, wzrost oglądalności a potem choćby potop. Styropian na pewno nie jest święty ale z tego co pisze Gość to wynika, że nawet azbest jest lepszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 A jeszcze lepszy jest steropian, dlatego go tak trudno dostać!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 27.10.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Luudziee! Bez paniki! Jak ktoś chce spac na styropianie i dogrzewac się otwartym kominkiem to rozumiem obawy Wojteczka. Przeciez w gołego styropianu nikt na mury nie daje. Zanim dom rozgrzeje się do tego stopnia żeby styropian z ocieplenia zaczął się topić to zdążylibyśmy już posprzątać po podpalonym równocześnie kanadyjczyku. Czemu w programach telewizyjnych powiedzieli o gęstym, gryzącym dymie a nie powiedzieli, że zabija tlenek i dwutlenek wegla, którego nie czuć wcale albo prawie wcale?. Dlaczego nie mówią, że firanki też sa łatwopalne? Cholera a jaki niebezpieczny jest gaz ziemny? O rany, propan jest jeszcze gorszy bo dodatkowo trujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 27.10.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Nie można wierzyć we wszystko co się usłyszy lub przeczyta. Marketing i pieniądze rządzą światem. Mój przedmówca ma rację - bardziej obawiałabym się złej instalacji gazowej ....bo tu już nawet NIE MA CO SIĘ PALIĆ....tylko jest duże BUMMMMMMMMMM. Pozdr......G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.10.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Samogasnący – dobre – nie ma większego oszustwa. Wojteczku, "samogasnącość" to nie to samo co niepalność. Ta cecha styropianu polega na tym, że wyciągnięty z płomienia (!) gaśnie samoistnie. A pan z z ITB w sumie ma rację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 27.10.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Skoro ktoś się od wypowiedzi miga (producenci styropianu zrzeszeni tam w jakiejś instytucji) to nie trzeba być detektywem by dojść do wniosku, że na 100% ma coś na sumieniu lub chce coś przemilczeć czy ukryć. Skoro firmy ubezpieczeniowe styropianu się boją tak samo jak strażacy co zawsze w wypowiedziach czy polityce rabatowej potwierdzają, po tym jak na zachodzie zaostrza się normy i po tym jak widziałem w TVN palący się specjalnie przygotowany budynek ocieplony styropianem, który podczas pożaru nie dość, że wydziela toksyczny dym, ciężko parzy kapiącymi glutami, podnosi temperaturę do tego stopnia, że narusza murowane konstrukcje to jeszcze skraca znacznie czas na ucieczkę – dziękuję lobby styropianowemu - NIE DAM SOBIE WCISNĄĆ tego szmelcu. Nawet wymijająca wypowiedź pana z ITB, że w atmosferze tlenu to i stal się pali tylko utwierdziła autora jak i mnie w przekonaniu, że lepiej styropianu unikać ( a przecież się da). Zresztą trudno by pan z ITB podważał decyzję własnej instytucji. Ja poza wylewkami nie użyję go w żadnym innym miejscu. Obkładanie nim domu to jak owijanie nasączonymi benzyną szmatami pochodni. O zgrozo zwłaszcza tym co poddasze nim ocieplają lub wykorzystali genialny pomysł z budową domu albo stropu ze styropianu. Samogasnący – dobre – nie ma większego oszustwa. Nie dajmy sobie wszystkiego co w rozwiniętych krajach wycofują wciskać !!! A czytałeś artykuł o szkodliwości mleka dla człowieka. Podobno tylko przetwory mleczne mają właściwości jakie przypisuje się mleku, zaś samo mleko to trucizna dla ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sam 27.10.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 @ Wojteczek Widać, że telewizja to Ciebie wykształciła. Zobacz kiedys jak fajnie pali sie wykładzina i jak kapie, dywany też i zasłony jak ktoś pisał. Ja kiedyś widziałem jak się dom palił. Twoja kanapa to mała trująca bombka. Ludzie nie panikujcie zadanie dziennikarza to STRASZYĆ, bo wtedy jest efekt. Pamiętam Jak "nie" napisało że porotherm jest do niczego bo się domy niby rozpadają. Ja kupiłem 3 miesiące temy właśnie ten materiał i zbudowałem z tego dom. Na razie stoi i nie widziałem żeby komuś z sąsiedztwa się rozpadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wszystko wymaga odpowiednich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 27.10.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 To co maja powiedzieć ludzie, którzy mieszkają w drewnianych domach? Nie panikujmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Bardziej przejmowałbym sie tym co jest wewnątrz domu a nie na zewnątrz. Nie zdarza się raczej aby pożar zaczął się od elewacji styropianowej.W środku wszyscy mamy dużo więcej zagrożeń. Począwszy od pianki poliretanowej, która jest wszędzie w mieszkaniu...., a skończywszy na... No właśnie popatrzmy się w mieszkaniu na wyposażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 WojteczekStyropian gdzie byś go nie stosował w budynku to i tak będzie występowal pod wrstwą niepalną. W dachu jest zasłaniany od spodu płytami GK, w elewacji tynkiem w podłogach wylewką. Z tych powodow aby nastapiło zapalenie styropianu w budynku musi być wcześniej już spory pożar.Oczywiście przy zastosowaniu na ocieplenia wełny mineralnej bezpieczeństwo pożarowe jest dużo wyższe, ale i tak po pożarze bez względu na rodzaj ocieplenia remont generalny jest nie do uniknięcia.Obecnie coraz częściej w budynkach kladzie się wiekszy nacisk na możliwośc sprawnej ewakuacji ludzi z budynkow niż na ratowanie konstrukcji. W budynkach jednorodzinnych czas opuszczenia budynku jest bardzo krótki więc stosowanie styropianu nie wydaje się być zbytnim zagrożeniem. Dużo wieksze zagrożenie w budynkach jednorodzinnych to meble, firany, dywany itp. wyposażenie. Jeśli tylko nie zostaniemy uduszeni przez toksyczne gazy spalania tych elementów to sądzę że przed zapaleniem się styropianu w izolacjach zdążymy uciec z budynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 27.10.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wrzuciłem odpady styropianu do ognia żeby zobaczyć czy są palne. Nie są. W płomieniu z drewna po prostu topiły się, a nie zapalały. Może i w końcu toto się zapali ale nie tak szybko i łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Wojteczek 27.10.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Sorry nie o to mi biegało. Nie ruguję tego materiału z wszelkich zastosowań co napisałem (np. pod wylewki jest idealny). Ale skoro jest zamiennik to po co dokładać sobie do tych dywanów, firanek z kilkanaście metrów łatwopalnego materiału. Nie docierają chyba do nikogo argumenty że jak coś już łatwopalnego mamy to sobie dorzucić można jeszcze z tonę benzyny w garażu. Fakt ściany są na zewnątrz ocieplane - więc też mi się wydaje, że nie ma co przesadzać, ale przyznajcie że pakowanie sobie steropu nad głowę w dach, robienie z niego stropu albo o zgrozo budowanie całego domu to już jest realne zagrożenie. W każdym razie łatwo zauważyć, że wszystkie komentarze pisane był przez ludzi którzy sami styropianem ocieplali domy. I w taki sam sposób nie są obiektywne Wasze wypowiedzi jak program Uwaga. (tak a propos napisałem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, że mnie najbardziej zaniepokoiła wymijająca odpowiedź speca z ITB, a tu już trudno zarzucić tendencyjność słusznie przecież wyciągniętego nie przez dziennikarza a przezemnie wniosku. Na szczęście jest proste wyjście - ocieplę wełną i będę spał spokojnie - a ha nie ja ją będę ją ciął a pracownicy co by nie wywołać kolejnego tematu !!! Pa.Pa. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.10.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Zastanawiam się czy po prosu TVN nie chce napędzać koniunktury producentowi wełny mineralnej bo to z nią konkuruje styropian.A Wojteczek jest albo z TVN albo jest nadwrażliwy i łyknie wszystko co mu powie szklany ekran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Zastanawiam się czy po prosu TVN nie chce napędzać koniunktury producentowi wełny mineralnej bo to z nią konkuruje styropian. A Wojteczek jest albo z TVN albo jest nadwrażliwy i łyknie wszystko co mu powie szklany ekran. ....... a jest ku temu okazja, bo styropian jest obecne straaaaaaaaaasznie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.10.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wojteczek Styropian gdzie byś go nie stosował w budynku to i tak będzie występowal pod wrstwą niepalną. W dachu jest zasłaniany od spodu płytami GK, w elewacji tynkiem w podłogach wylewką. Z tych powodow aby nastapiło zapalenie styropianu w budynku musi być wcześniej już spory pożar. Oczywiście przy zastosowaniu na ocieplenia wełny mineralnej bezpieczeństwo pożarowe jest dużo wyższe, ale i tak po pożarze bez względu na rodzaj ocieplenia remont generalny jest nie do uniknięcia. Obecnie coraz częściej w budynkach kladzie się wiekszy nacisk na możliwośc sprawnej ewakuacji ludzi z budynkow niż na ratowanie konstrukcji. W budynkach jednorodzinnych czas opuszczenia budynku jest bardzo krótki więc stosowanie styropianu nie wydaje się być zbytnim zagrożeniem. Dużo wieksze zagrożenie w budynkach jednorodzinnych to meble, firany, dywany itp. wyposażenie. Jeśli tylko nie zostaniemy uduszeni przez toksyczne gazy spalania tych elementów to sądzę że przed zapaleniem się styropianu w izolacjach zdążymy uciec z budynku. Pozdrawiam To byłem ja Inwestor. A tak swoją drogą to taką gadkę o styropianie i film propagandowy widziałem kiedyś na prezentacji firmy Rockwool. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.10.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ale skoro jest zamiennik to po co dokładać sobie Bo styropian od wełny tańszy i łatwiejszy w użyciu. Żyjemy w Polsce - kraju, gdzie z przyczyn finansowych wiele osób musi tanie materiały stosować własnymi siłami. pakowanie sobie styropu nad głowę w dach ...czy strop raczej nie wchodzi w rachubę. Po prostu styropian ma gordze właściwości, więc nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie ocieplał stropu styropianem. wszystkie komentarze pisane był przez ludzi którzy sami styropianem ocieplali domy. Ja nie. Mam dom z porothermu i nie musze ocieplać. Na strop daję wełnę, pod podłogi styropian. Ale jakby mi przyszło ocieplać dom, nie przejmowałbym się i położył płyty styropianowe. Nie dając tym samym zarobić ani producentom wełny, ani ekipom od montażu. nie są obiektywne Wasze wypowiedzi Styropian jest formalnie dopuszczony do ocieplania zarówno sam jak i jako hybryda z wełną. To jest dla mnie wyznacznikiem obiektywności. mnie najbardziej zaniepokoiła wymijająca odpowiedź speca z ITB, a tu już trudno zarzucić tendencyjność słusznie przecież wyciągniętego nie przez dziennikarza a przezemnie wniosku Jakiego ? Że odpowiedź była wymijająca ? Nie dziwię się specowi z ITB - przyszedł do niego żądny sensacji dziennikarz, zadaje kupę bzdurnych i tendencyjnych pytań szukając na siłę potwierdzenia swoich poglądów. W końcu spec się wkurzył i zbył dziennikarza jednym zdaniem. A dziennikarz, jak to dziennikarz radośnie wywalił do śmieci cały wywiad za wyjątkiem tego ostatniego zdania - łatwo wyobrazić sobie taki (hipotetyczny) rozwój wydarzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dorzucę jeszcze z innej beczki. Dziś rano w " Kawie czy herbacie" na jedynce, była dyskusja o rzekomej szkodliwości mleka. Okazało sie, że antyreklamę mleku zrobił pewien bardzo uczony naukowiec, którego książkę przetłumaczono w Europie. Pan ten jest ni mniej ni więcej tylko Hindusem i ksiązke tę napisał z przyczyn czysto religijnych.Jak się chce to wszystko można udawodnić.Poza tym zgodnie z niepisaną zasadą toksykologii - trucizną jest wszystko i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wojtek, ale wełna jest rakotwórcza z kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts