MARJO 27.10.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witajcie ? Czy macie lub planujecie wykonanie instalacji odgromowej (piorunochrony) na swoich domkach ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 27.10.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ja nie zrobiłam.licze na łut szczęscia.podobno głupi je ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 27.10.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 ..a ja sobie zrobiłem odgromik ... moze nie trafi mnie nic ale jak sie przeprowadze bedę spać spokojniej .... a o odgromach było juz troche na forum wpisz w szukaj odgrom i znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mam piorunochron. Uziom i instalację robiłem sam. Koszty symboliczne - lubię spać spokojnie i nie myśleć w czasie burzy trafi czy nie trafi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 27.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 zrobiłem i, na marginesie, bo o za i za przeciw jest na forum - dach z instalacją wygląda naprawdę fajnie, taka biżuteria dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.10.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mam piorunochron. Uziom i instalację robiłem sam. Koszty symboliczne - lubię spać spokojnie i nie myśleć w czasie burzy trafi czy nie trafi. Pozdrawiam a masz ochrone przeciwprzepieciowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 A po co jak "rypnie" to żadna ochrona nie pomoże. "Wielkość" łdunku jest nie przewidywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.10.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Mam piorunochron. Uziom i instalację robiłem sam. Koszty symboliczne - lubię spać spokojnie i nie myśleć w czasie burzy trafi czy nie trafi. Pozdrawiam a masz ochrone przeciwprzepieciowa? Ochronę przeciwprzepięciowa mam również. Sorry mam cos dzisiaj kłopoty z logowaniem. Pozdrawiam Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 27.10.2003 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie - czy zejście piorunochronu po dachówkach krańcowych na szczycie budynku należy wykonać po obu stronach ściany szczytowej czy też wystarczy z jednej strony. W efekcie czy wystrczą dla dachu dwuspadowego dwa zejścia po przekątnej budynku czy też trzeba wykonać cztery - po dwa na każdą ścianę szczytową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 27.10.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Budynki z instalacją odgromową są uznawane za obiekty o "podwyższonym ryzyku" wystąpienia przepięć - tak więc ochrona przeciwprzepięciowa jest tutaj niezbędna, bo zawsze część wyładowania zamiast do ziemi ucieka do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Budynki z instalacją odgromową są uznawane za obiekty o "podwyższonym ryzyku" wystąpienia przepięć - tak więc ochrona przeciwprzepięciowa jest tutaj niezbędna, bo zawsze część wyładowania zamiast do ziemi ucieka do instalacji. Pinguś Twoją wypowiedź można zrozumieć opatrznie. Wynikało by bowiem z niej , że jak zrobisz sobie piorunochron to ryzyko przepięć w domu wzrośnie. Jeśli o coś takiego ci chodziło to muszę stanowczo zaprotestować bo takiej zaleznosci nie ma. Jest natomiast zaleznośc odwrotna. W budynkach w których zalecane jest wykonywanie piorunochronu (o wysokim ryzyku uderzenia pioruna) występuje większe ryzyko przepięc. Dotyczy to czywiście przepięć wywołanych wyładowaniami piorunowymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.10.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 To byłem ja.Pozdrawiam Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 27.10.2003 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie - czy zejście piorunochronu po dachówkach krańcowych na szczycie budynku należy wykonać po obu stronach ściany szczytowej czy też wystarczy z jednej strony. W efekcie czy wystrczą dla dachu dwuspadowego dwa zejścia po przekątnej budynku czy też trzeba wykonać cztery - po dwa na każdą ścianę szczytową ? Inwestor: sądząc po Twojej wypowiedzi "siedzisz" trochę w temacie mógłbyś mi pomóc w temacie powyższym? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.10.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Budynki z instalacją odgromową są uznawane za obiekty o "podwyższonym ryzyku" wystąpienia przepięć - tak więc ochrona przeciwprzepięciowa jest tutaj niezbędna, bo zawsze część wyładowania zamiast do ziemi ucieka do instalacji. Pinguś Twoją wypowiedź można zrozumieć opatrznie. Wynikało by bowiem z niej , że jak zrobisz sobie piorunochron to ryzyko przepięć w domu wzrośnie. Jeśli o coś takiego ci chodziło to muszę stanowczo zaprotestować bo takiej zaleznosci nie ma. Jest natomiast zaleznośc odwrotna. W budynkach w których zalecane jest wykonywanie piorunochronu (o wysokim ryzyku uderzenia pioruna) występuje większe ryzyko przepięc. Dotyczy to czywiście przepięć wywołanych wyładowaniami piorunowymi. Pozdrawiam pingo ma racje. jesli ktos stosuje piorunochron powinien tez zastosowac instalacje przeciwprzepieciowa. instalacje przeciwprzepieciowa i odgromowa nie sa obowiazkowe. wg mnie czesciej szkody wystepuja w wyniku przepiec niz bezposrednich wyladowan pioruna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 27.10.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Wynikało by bowiem z niej , że jak zrobisz sobie piorunochron to ryzyko przepięć w domu wzrośnie. Jeśli o coś takiego ci chodziło to muszę stanowczo zaprotestować bo takiej zaleznosci nie ma. Jest natomiast zaleznośc odwrotna. Inwestor, niestety ale dokładnie tak jest. Zastosowanie piorunochronu zwiększa ryzyko wystąpienia przepięć w instalacji i pociąga za sobą konieczność zastosowania lepszej ochrony przeciwprzepięciowej niż w budynkach bez takiej instalacji. Proponuję zwrócić uwagę na klasyfikację ryzyka przez producentów ochronników - podwyższone ryzyko występuje m.in. w budynkach z instalacją odgromową czy też zasilanych linią napowietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 27.10.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 MARJOLiczba "zejść" jak piszesz - przewodów odprowadzających to minimum 2 szt. Im więcej tym lepiej. Oczywiście wszystko w granicach rozsadku. Odległość pomiędzy przewodami odprowadzającymi licząc po obwodzie budynku nie powinna przekraczać 15...20m. Przewody odprowadzające powinny być rozmieszczone w miare mozliwości z zachowaniem symetrii. Więc jeśli masz budynek na planie prostokąta o obwodzie większym niż 40 m to daj 4 szt. przewodow odprowadzających w rogach budynku. Jeśli obwód jest większy od 80m to na każde następne 20m musisz dać minimum jeden przewód odprowadzający. Przy rozmieszczaniu przewodów odprowadzających należy zadbać aby zachować odległości od okien i drzwi oraz instalacji elektrycznej określone w normie. Tom Soyer i PingoSpotkałem się już wielokrotnie z opinią rozpowszechnianą przez sprzedawców ochronników, że zastosowanie w budynku instalacji piorunochronnej zwiększa ryzyko przepięć. Jest to opinia błędna i bezpodstawna. Sprzedawcy często niewiedząc jakie jest ryzyko występowania przepięć w danym miejscu sieci lub instalacji pytają kupujących czy jest w budynku "odgromówka" jaśli tak to automatycznie zalecają ochronniki przepięciowe. Wynika to z tego że tylko w budynkach zagrożonych wyładowaniami atmosferycznymi a więc i przepięciami wywołanymi piorunami wykonuje się piorunochrony. Ocenę takiego zagrożenia na podstawie normy dokonuja projektanci inst. elektrycznych. Natomiast samo wykonanie piorunochronu w budynku nie powoduje wzrostu zagrożenia przepięciowego a wręcz przeciwnie. Wystarczy zastanowić się gdzie zaindukują się przepięcia wywołane wyładowaniem piorunowym w budynek lub jego najblizszą okolicę gdy nie będzie piorunochronu. Jeśli wyposażymy budynek w piorunochron to znaczna częśc energi pola EM pochodząca od wyładowania pioruna wywoła przepływ prądu w piorunochronie i spłynie do ziemi. Jeśli piorunochronu nie będzie to nasze instalacje elektryczne będą całkowicie "bezbronne" i zostaną wystawione na działanie impulsu pola EM. Całośc energi impulsu pola EM zaindukuje przepięcia w naszych instalacji elktrycznych lub co gorsze wyładowanie piorunowe może właśnie po nich spłynąć sobie do ziemi. Co się wtedy stanie nie trudno zgadnąc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.10.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 inwestora laczysz odgromowke ze wszystkimi instalacjami "metalowymi", antenami itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Aby wyrównać "różnicę potencjałów" prąd popłynie tam gdzie ma najmniejszy opór, piorunochron mu w tym pomoże.Przykład: firma wielobranżowa, piorunochrony i ochrona przeciw przepięciowa, około 40 maszyn o zainstalowanej mocy 200kW. uderzenie pioruna w piorunochron podstacji transformatorowej. Efekty zwęglona szafa rozdzielcza z około 150 bezpiecznikami, wszystkie gniazda 220v wyrzucone na zewnątrz ze ścian, zniszczone radioodbiorniki i telefony, ofiar w ludziach Bogu dzięki nie było.(pewnie coś nie tak było wykonane z tą instalacją odgromową, lub wyładowanie było zbyt silne. podejrzewam, co)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 28.10.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 inwestor a laczysz odgromowke ze wszystkimi instalacjami "metalowymi", antenami itd? Tom Soyer Z instalacją piorunochronną nie łaczy się innych instalacji elektrycznych. Wszystkie metalowe instalacje oraz piorunochron łaczy się natomiast z uziomem budynku - oczywiście w układzie sieci TN. Piorunochron na budynku działa jak ogromny uziemiony ekran chroniący wszystko co się znajduje wewnątrz przed impulsami EM oraz bezpośrednim udzerzeniem pioruna. Oczywiście taki ekran jest mocno "dziurawy" ale po to są odpowiednie metody obliczeniowe np. "toczacej się kuli" aby te "dziury" sprowadzić do rozsądnego poziomu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 28.10.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 inwestor a laczysz odgromowke ze wszystkimi instalacjami "metalowymi", antenami itd? Tom Soyer Z instalacją piorunochronną nie łaczy się innych instalacji elektrycznych. Wszystkie metalowe instalacje oraz piorunochron łaczy się natomiast z uziomem budynku - oczywiście w układzie sieci TN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts