salmon969 19.01.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Temperatury zaczynają się utrzymywać na plusie ekipa zwarta i gotowa do kopania fundamentów jak sądzicie zaczynać czy czekać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.01.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 a możesz poczekać czy pytasz bo już musisz zaczynać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 19.01.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ekipa się nie cierpliwi bo są poumawiani a i mi pasuje tylko zastanawiam się czy wachania temperatury noc/dzień nie będzie miało negatywnego skutku na fundamenty itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 19.01.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Oczywiscie moga miec wplyw - zalezy jaka ekipa, tzn wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.01.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 a decyzje zawsze podejmuj kierując się dobrem własnym a nie ekipy ps. ja bym do wiosny poczekał, a przynajmniej przeczekał styczeń i luty (tak zresztą zrobiłem rozpoczynając budowę w zeszłym roku - 1 marca wjechała kopara ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 19.01.2009 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 w morde to mam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.01.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 a decyzje zawsze podejmuj kierując się dobrem własnym a nie ekipy ps. ja bym do wiosny poczekał, a przynajmniej przeczekał styczeń i luty (tak zresztą zrobiłem rozpoczynając budowę w zeszłym roku - 1 marca wjechała kopara ) to miałeś niezłego farta że tego 1 marca nie zakopała się po budkę operatora w rozmiękłej na wiosnę ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.01.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 chłopie daj se spokój z rozpoczynaniem budowy w styczniu!!chcesz zarywać noce i dumać czy coś popęka czy nie??odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.01.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A dlaczego odmawiacie człowiekowi adrenaliny? Idzie odwilż, zapowiadają dłuższe ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 20.01.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 No risk - no fun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera23 20.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Jeśli tylko Twój domek nie będzie posadowiony na gruntach wysadzinowych (glina) możesz spokojnie rozpoczynać budowę już teraz. Pamiętaj tylko o tym żeby nie zalewać fundamentów w momencie gdy przez następne noce będą większe przymrozki. Nie zapomnij również zamówić betonu z dodatkiem zimowym (takim który przyspiesza wiązanie) ale o tej porze roku raczej innego Ci nie sprzedadzą. No i po zalaniu fundamentów musisz odczekać ze wznoszeniem ścian fundamentowych kilka dni dłużej niż przy dodatnich temperaturach. Aha i najważniejsze. Przed zalaniem fundamentów dno wykopu nie może być zmarznięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 20.01.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 a potem będą posty typu " zalałem fundamenty i przyszedł mróz"Ja bym też przeczekał luty.Nawet teraz zastanawiam się czy zalewać schody bo do piasku nawet łopaty nie idzie wbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz i Ola 20.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A jaką macie pewność, że od 1 marca zrobi się cieplej? Zdarza się, że marzec jest zimniejszy od lutego, bynajmniej jego pierwsza połowa. Jeśli czekać to do dłuższego okresu z temperaturą ok zera, jeśli nie to działać już! Mi udało się zalać fundamenty w październiku. Teraz zmagam się z dachem i mam inny problem - czy folii dachowej szlag nie trafił.... Z ostatniej chwili: zima w odwrocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 20.01.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Pewności nie ma żadnej. Nawet 1 maja potrafi śnieg padać. Tak samo nie ma pewności, że zaraz znowu nie przyjdą mrozy -25stC i co wtedy? Jeśli lubisz ryzykować to buduj. To w końcu Twoje pieniądze. Ekipa się niecierpliwi, bo zimą mało roboty mają. Patrząc po ilości nowych inwestycji można śmiało zakładać, że poczekają te 2-3 miesiące. Ja zalecam cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz i Ola 20.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 "Pewności nie ma żadnej. Nawet 1 maja potrafi śnieg padać. Tak samo nie ma pewności, że zaraz znowu nie przyjdą mrozy -25stC i co wtedy? Jeśli lubisz ryzykować to buduj. To w końcu Twoje pieniądze. Ekipa się niecierpliwi, bo zimą mało roboty mają. Patrząc po ilości nowych inwestycji można śmiało zakładać, że poczekają te 2-3 miesiące." Sporadyczny śnieg w maju nie miałby żadnego znaczenia dla zalewania fundamentów. Zależy od inwestora, jak on się niecierpliwi. Czy wynajmuje mieszkanie, czy musi się przeprowadzać. W moim przypadku większość stanu surowego przypadła na zimę. Roboty ziemne - październik, fundamenty - październik/listopad, stropy - listopad, dach - folia, dachówka - grudzień/styczeń, okna - będą w styczniu, instalacje wylewki, posadzki, tynki - luty/marzec. Miało nie być zimy, a tu straciłem około miesiąca przez mrozy. Teraz jest około zera, minus 3 w nocy i jadą pełną parą. Wynajmuję mieszkanie, spłacam kredyt, więc presja finansowa uzasadnia podjęte ryzyko. Jeśli takiej presji nie masz,, twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 kiedyś jakiś meteorolog powiedział że po prognozę powyżej 14 dni należy udać się do wróżki... tak więc ostrożniej byłoby stwierdzić, że przez najbliższe 14 dni zimy nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Va_ldi 20.01.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Zdecydowanie odradzam rozpoczynanie budowy w styczniu. Mogą wyniknąć z tego tylko kłopoty, już na początku budowy. Niech Twoja ekipa szuka innego frajera. To ich problem że nabrali tyle zleceń.[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 20.01.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 nawet w lutym nie warto. Oczywiscie, mozna zgromadzic material, jesli sa ku temu warunki, ale wczesne rozpoczynanie jest dobre tylko dla przedsiebiorcy, ktory ma cala kolejke budow i operuje ekipami do kolejnych prac: jak u ciebie skoncza fundament, to przechodza do nastepnego, a u ciebie pojawiaja sie murarze itd. Jak firma wczesnie zacznie, to moze wcisnie ze dwie dodatkowe budowy w sezonie... Ciebie kosztuje to wiecej nerwow i pieniedzy, bo przeciez ekipa musi sie dogrzewac na okraglo i oczywiscie nie szanuje energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.01.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Wykopy robiliśmy w grudniu, ławy zalaliśmy 2 stycznia, tylko z tą róznicą ,że wtedy śniegu nie było. Bo temperatury podobne. Ja bym pewnie na twoim miejscu rozpoczął , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 20.01.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 ja radze zaczynac tylko w wypadku, jesli budujesz wasnym sumptem, jest to twoja decyzja i WIESZ, ze nikt cie nie namawia do przyspieszenia dla wlasnego interesu. W kazdym innym przypadku NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts