salmon969 20.01.2009 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 kredyt jest i trzeba go spłacać a jednocześnie płacić za czynsz prawie równowartość raty kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 20.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Mam to samo kurcze jak nie kijem go to pałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 20.01.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 czyli jednak dzialanie pod przymusem wez pod uwage rowniez koniecznosc pilnowania rozgrzebanej budowy, to ze dni sa krotkie, pogoda moze nie sprzyjac itp. Jesli masz naprawde zaufana ekipe, to startuj i niech Ci dobrze idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 20.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A w czym problem, żeby teraz kopać, robić szalunki czy zbroić fundamenty. Z laniem betonu trzeba się wstrzelić w okolice zera na termometrze. jak będzie dobra prognoza, wylejesz rano dobry beton to nic nie powinno się stać. Dziwne że jesienią jak zaczynają się przymrozki - wszyscy leją, "zeby zdążyć". a jak w styczniu średnia dobowa jest identyczna, to już problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 20.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 przez mysl mi nie przeszlo, zeby sie zastanawiac nad temperatura - od tego sa fachowcy. ja tylko o kwestiaach praktycznych, ktore dotycza inwestora. z wielu wzgledow nie warto wybiegac przed szereg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.01.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A w czym problem, żeby teraz kopać, robić szalunki czy zbroić fundamenty. Z laniem betonu trzeba się wstrzelić w okolice zera na termometrze. jak będzie dobra prognoza, wylejesz rano dobry beton to nic nie powinno się stać. Dziwne że jesienią jak zaczynają się przymrozki - wszyscy leją, "zeby zdążyć". a jak w styczniu średnia dobowa jest identyczna, to już problem a w tym że rozkopany grunt przy większym mrozie może zamarznać, jeśli dodatkowo jest wysadzinowy (np. glina) to chyba wiesz w czym problem, tak samo jak z wylanymi ławami, niezabezpieczonymi przed mrozem i do tego dołóżmy "kilka" stopni mrozu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tarijka28 20.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Też chcielibyśmy juz zacząć, tylko najgorsze , że w styczniu jednego dnia może być + 3 , a drugiego -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 20.01.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Startuj teraz. Nie przejmuj się tymi "niby" mrozami. Poczytaj o hibernacji betonu, to się uspokoisz. W styczniu są najlepsze ceny matariałów i robocizny. Do kwietnia możesz mieć dom zadaszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.01.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 A w czym problem, żeby teraz kopać, robić szalunki czy zbroić fundamenty. Z laniem betonu trzeba się wstrzelić w okolice zera na termometrze. jak będzie dobra prognoza, wylejesz rano dobry beton to nic nie powinno się stać. Dziwne że jesienią jak zaczynają się przymrozki - wszyscy leją, "zeby zdążyć". a jak w styczniu średnia dobowa jest identyczna, to już problem a w tym że rozkopany grunt przy większym mrozie może zamarznać, jeśli dodatkowo jest wysadzinowy (np. glina) to chyba wiesz w czym problem, tak samo jak z wylanymi ławami, niezabezpieczonymi przed mrozem i do tego dołóżmy "kilka" stopni mrozu... jest plus 4, w nocy 0. większy mróz zmienia postać rzeczy. Bardzo dobre prognozy są tu: http://new.meteo.pl/ W sierpniu też niedobrze... beton trzeba polewać wodą... Jak oni się wszyscy wybudowali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 jest plus 4, w nocy 0. większy mróz zmienia postać rzeczy. Bardzo dobre prognozy są tu: http://new.meteo.pl/ W sierpniu też niedobrze... beton trzeba polewać wodą... Jak oni się wszyscy wybudowali??? bardzo dobre prognozy.. tyle że na max 48 h... a jak front się zmieni przyjdzie kawałek zimy to reklamacje pisać na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.01.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Z tego wniosek - twój dom, twoje ryzyko jest plus 4, w nocy 0. większy mróz zmienia postać rzeczy. Bardzo dobre prognozy są tu: http://new.meteo.pl/ W sierpniu też niedobrze... beton trzeba polewać wodą... Jak oni się wszyscy wybudowali??? bardzo dobre prognozy.. tyle że na max 48 h... a jak front się zmieni przyjdzie kawałek zimy to reklamacje pisać na: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bier nat 21.01.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Na mojej ulicy facet dzisiaj zalewał (bez szalunków). A w ogóle jak masz kierowanika, to niech decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 super dziś pogoda na prace ziemnehttp://i15.photobucket.com/albums/a358/lmproduction/ikarus/bloto.jpg piękne będzie dno wykopu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 21.01.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ja mam podobny dylemat. Mam zrobiony stan "zero" i teraz będe ruszał z reszta budowy. Pierwotnie chcialem zaczynać w marcu, potem (listopad/grudzień) jak sie okazało, że zima jest łagodna to chciałem przesunąć na luty a teraz jak styczeń pokazał że zima jest ciągle możliwa to mam dylemat czy zaczynać w lutym czy nie. Śledze teraz prognozy pogody i te 16 dniowe i te dłogoterminowe. Prognozy na 16 dni czyli do pierwszych dni lutego podają, że będzie odwilż ale prognozy na cały luty wskazuja, że ma byc "zimowy" (czyli rozumiem, że mozliwe także przymrozki - wg moich domysłów ). Jestem o tyle w lepszej sytyacji że fundamenty mam już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 21.01.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Dzisiaj sobie jechałem przez osiedle domków i zauważyłem, że spory ruch w budowaniu. Gruszki z betonem wylewały ławy. Właśnie mnie to zastanawiało jak ludzie ryzykują. No ale przyszła odwilż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 22.01.2009 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Ludzie na początku budowy są zazwyczaj tak zieleni, że dadzą sobie wmówić prawie wszystko sprytnemu budowlańcowi. Nawet to, że to, co jest korzystne tylko dla przedsiębiorcy, będzie najlepsze dla inwestora. A jak coś nie wyjdzie, to przedsiębiorca rozkłada ręce i mówi "sory gregory - nie udało się". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 22.01.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Dzisiaj sobie jechałem przez osiedle domków i zauważyłem, że spory ruch w budowaniu. Gruszki z betonem wylewały ławy. Właśnie mnie to zastanawiało jak ludzie ryzykują. No ale przyszła odwilż forum nie czytają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 22.01.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Ja wbiłem pierwszą łopatę w lutym,kopałem,szałowałem,odwadniałem,pompki,wiadra i inne cuda, przez ten fundament to przynajmniej rok wcześniej kopne w kalendarz z tego nadmiaru stresu. jakoś dałem rady bo co się nie da jak się da ale drugi raz w to samo bym nie wdepnoł jak będzie wam robić wykonawca to ino trzeba dobrze pilnować bo są cwaniaki którzy potrafią wrzucić ci zbrojenie do błota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_bochnia 23.01.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Dodam i coś od siebie. Ja już fundament mam za sobą. Start 8 grudnia koniec 15 grudnia. Mam nadzieje że fundament wytrzyma, ale co jak co w styczniu to ja bym się nie brał za robotę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.01.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ja zacząłem w styczniu 2008. Z obecnej perspektywy - nie żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts