pumanet 20.01.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Witam, Poszukuję pomysłu na wykończenie rowu melioracyjnego przed ogrodzeniem domu aby nie bawić się w jego koszenie.Czym wyłożyć coś takiego aby było ładnie i praktycznie. Myślałem o wyłożeniu kostki ażurowej a pod nią jakąś folię aby trawa nie przerastała ale nie wiem czy będzie to estetyczne. Może ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 21.01.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Możesz rozłozyć płyty ażurowe, ale lepiej, żeby przerosła je trawa. Wtedy będzie to stabilniejsze. Niestety, trzeba czasem trawę podkosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumanet 21.01.2009 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Możesz rozłozyć płyty ażurowe, ale lepiej, żeby przerosła je trawa. Wtedy będzie to stabilniejsze. Niestety, trzeba czasem trawę podkosić. no właśnie a ja nie chcę kosić, już mam tyle koszenia na podwórku, że mi wystarczy. może ktoś jeszcze pomoże z jakimś pomysłem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 21.01.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Bezobsługowy (prawie) jest rów wyłożony czarną włókniną (trzeba ją przyszpilić co ok. 0,5m) i obsadzony roślinami płożącymi. Nadają się irgi, tawulec pogięty, gęsto posadzone trzmieliny. Trzeba wziąć tę włókninę, która nie ma splotów, tak, aby za kilka lat się rozpadła.Tyle, że zanim krzewy się rozrosną, to masz wystawę włókniny. Na początku nie za pięknie, ale po 2 latach już jest nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 22.01.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Albo zalej wszystko betonem. Na pewno nie będziesz musiał niczego kosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Same płyty azurowe nie zapobiegna wymywaniu gleby przez wode opadowa i zamulania rowu.Lepiej podsadzic barwinkiem i krzewami, ktore juz wczesniej zostaly wymienione. Osobiscie preferowałabym barwinek, czy trzmielinę Fortune'a bo sa zimozielone i rów nie bedzie zapychany opadłymi liścmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.01.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 jeszcze irga dammera dobrze się sprawdzi. Płożąca, zimozielona, gałązki ukorzeniają się (wzmacnia skarpę), jesienią i zimą ma czerwone owoce - dekoracyjne no i dodatkowe jedzonko dla ptaków jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumanet 26.01.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 dziękuje wszystkim za pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anuleek 27.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 a może wyłożyć kostką np. granitową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumanet 31.01.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 a może wyłożyć kostką np. granitową tzn. jak by to miało wyglądać? jak by to wyszło cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Chyba zapominamy po co jest rów melioracyjny - otóż często (i to przez dłuższy czas) stoi w nim woda. Muszą być tam rośliny znoszące takie środowisko. W moim rowie (przylegającym do płotu) są śliczne rośliny wodne - kwitnące (kolor żółty i wrzosowy), nie mam pojęcia jak się nazywają.Niestety rów jest zapuszczony, rosną chwasty, rok temu był nawet okaz barszczu Sosnowskiego. Też się zastanawiam co posadzić, ale trawa to chyba najlepsze rozwiązanie - darń dobrze ochroni skarpę przed wymywaniem, opadaniem. No i nie zaszkodzi jej zalanie. ALbo wyłożyć dół takimi korytkami betonowymi (są specjalne do rowów, odprowadzania wody z dróg etc.) a samą skarpę roślinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 31.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że nikt tu nie miał zamiaru sadzić roślin na dnie rowu, chodziło właśnie o wzmocnienie boków. Krzewy płożące umocnią to lepiej niż trawa.To wrzosowe u Ciebie BK to pewnie krwawnica http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnica_pospolitaA żółte mogą być irysy albo jaskry albo jeszcze coś innego. Jak wygląda to żółte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.02.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Tak, to ta roślina którą pokazałaś. Żółte - zrobię zdjęcia wiosną. Dzięki! Nie wiedziałam że mam fajne cenne rośliny pod domem. Barszcz Sosnowskiego - mam nadzieję że już nam nie wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 01.02.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 A wiesz, że barszcz zwyczajny, to warzywo? Ale, nie Sosnowskiego! http://www.survival.strefa.pl/r/barszcz.htm Cieszę się, że nie masz zamiaru usuwać roślin, które rosną tam dziko W końcu one były tam pierwsze Pozdrawiam niedalekiego Sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.02.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Kurczę sama nie wiem czy to zwyczajny czy Sosnowskiego, ale miał takie długie i grube łodygi, wyglądał jak to co rośnie u nas nad Odrą. Zastanawiam się czy nie przenieść tych kwiatów (krwawnica i te żółte - prawdopodobnie jaskry) do okolic oczka wodnego (obok rowu) które chcę zrobić - aranżacja byłaby z głowy Pozdrawiam sąsiadkę Zdaje się że wykańczała nam domy ta sama ekipa (dream team Mr Waldek G. and spółka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 01.02.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Nie, to u Ciebie to raczej ten groźny, Sosnowskiego. Nad moim stawem krwawnica sama się posiała, jaskry też Chyba Wam polecałam Waldemara Jesteś z niego zadowolona? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 01.02.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Tak, wszystko u nas robili - weszli do domu bez sufitu i tynkiem do poprawek, a wyszli jak już mieszkaliśmy Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 01.02.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 To się cieszę, że Waldemar się sprawdził. Ja do dzisiaj jak mam jakiś problem natury budowlanej (niezwiązany już z naszym domem), dzwonię do niego. Zawsze mi pomógł Pozdrawiam. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 03.02.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 pumanet a ten rów u Ciebie jest z widocznym spadkiem, czy raczej poziomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumanet 04.02.2009 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 pumanet a ten rów u Ciebie jest z widocznym spadkiem, czy raczej poziomy? no właśnie dosyć stromy jest ten spadek. Dlatego mam trudności z jego wykoszeniem. Przycinałem go elektryczną podkaszarka, ale chyba coś się silnik przegrzał i została mi tylko spalinówka na kołach. Ale tak poza tym mam tyle koszenia na podwórku, że naprawdę już chociaż chciałem żeby mi ten rów odpadł z obowiązków. Po prostu chciałbym coś zrobić żeby już o nim zapomnieć i mieć spokój, a jakieś roślinki będą chyba wymagały jakiejś opieki od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts