Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rów melioracyjny przed domem

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję pomysłu na wykończenie rowu melioracyjnego przed ogrodzeniem domu aby nie bawić się w jego koszenie.

Czym wyłożyć coś takiego aby było ładnie i praktycznie.

Myślałem o wyłożeniu kostki ażurowej a pod nią jakąś folię aby trawa nie przerastała ale nie wiem czy będzie to estetyczne.

Może ma ktoś jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz rozłozyć płyty ażurowe, ale lepiej, żeby przerosła je trawa. Wtedy będzie to stabilniejsze. Niestety, trzeba czasem trawę podkosić.

no właśnie a ja nie chcę kosić, już mam tyle koszenia na podwórku, że mi wystarczy.

może ktoś jeszcze pomoże z jakimś pomysłem???

Bezobsługowy (prawie) jest rów wyłożony czarną włókniną (trzeba ją przyszpilić co ok. 0,5m) i obsadzony roślinami płożącymi. Nadają się irgi, tawulec pogięty, gęsto posadzone trzmieliny. Trzeba wziąć tę włókninę, która nie ma splotów, tak, aby za kilka lat się rozpadła.

Tyle, że zanim krzewy się rozrosną, to masz wystawę włókniny. Na początku nie za pięknie, ale po 2 latach już jest nieźle.

Same płyty azurowe nie zapobiegna wymywaniu gleby przez wode opadowa i zamulania rowu.

Lepiej podsadzic barwinkiem i krzewami, ktore juz wczesniej zostaly wymienione.

Osobiscie preferowałabym barwinek, czy trzmielinę Fortune'a bo sa zimozielone i rów nie bedzie zapychany opadłymi liścmi.

Chyba zapominamy po co jest rów melioracyjny - otóż często (i to przez dłuższy czas) stoi w nim woda. Muszą być tam rośliny znoszące takie środowisko. W moim rowie (przylegającym do płotu) są śliczne rośliny wodne - kwitnące (kolor żółty i wrzosowy), nie mam pojęcia jak się nazywają.

Niestety rów jest zapuszczony, rosną chwasty, rok temu był nawet okaz barszczu Sosnowskiego. Też się zastanawiam co posadzić, ale trawa to chyba najlepsze rozwiązanie - darń dobrze ochroni skarpę przed wymywaniem, opadaniem. No i nie zaszkodzi jej zalanie.

ALbo wyłożyć dół takimi korytkami betonowymi (są specjalne do rowów, odprowadzania wody z dróg etc.) a samą skarpę roślinami.

Wydaje mi się, że nikt tu nie miał zamiaru sadzić roślin na dnie rowu, chodziło właśnie o wzmocnienie boków. Krzewy płożące umocnią to lepiej niż trawa.

To wrzosowe u Ciebie BK to pewnie krwawnica

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnica_pospolita

A żółte mogą być irysy albo jaskry albo jeszcze coś innego. Jak wygląda to żółte?

Kurczę sama nie wiem czy to zwyczajny czy Sosnowskiego, ale miał takie długie i grube łodygi, wyglądał jak to co rośnie u nas nad Odrą.

Zastanawiam się czy nie przenieść tych kwiatów (krwawnica i te żółte - prawdopodobnie jaskry) do okolic oczka wodnego (obok rowu) które chcę zrobić - aranżacja byłaby z głowy :)

Pozdrawiam sąsiadkę :)

Zdaje się że wykańczała nam domy ta sama ekipa (dream team Mr Waldek G. and spółka)

pumanet a ten rów u Ciebie jest z widocznym spadkiem, czy raczej poziomy?

no właśnie dosyć stromy jest ten spadek. Dlatego mam trudności z jego wykoszeniem. Przycinałem go elektryczną podkaszarka, ale chyba coś się silnik przegrzał i została mi tylko spalinówka na kołach.

Ale tak poza tym mam tyle koszenia na podwórku, że naprawdę już chociaż chciałem żeby mi ten rów odpadł z obowiązków.

Po prostu chciałbym coś zrobić żeby już o nim zapomnieć i mieć spokój, a jakieś roślinki będą chyba wymagały jakiejś opieki od czasu do czasu.