gagucia 21.01.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam serdecznie, to mój pierwszy postu tuaj Ja mam piec wolno stojący invicta i jest rewelacyjny jak na moje potrzeby. Grzeje równo całe poddasze. Oto zdjęcie - nie jest to może takie wytworne wnętrze jak tu widzę u forumowiczów w wątku kominkowym - w dodatku nie wykończone do końca ale jest to jednak własne i ciasne 50m poddasza. http://upload.miau.pl/3/170875.jpg Mam jeden problem z piecem i szukam forum, gdzie mogę się z tym uzewnętrznić. Mam nadzieję, że to dobre miejsce bo dużo tu doświadczonych kominkowo osób? Nie znalazłam nic bardziej pasującego sytuacji więc napiszę. Problem pozornie trwialny - brudna szyba. Piec jest palony od ok 1,5 miesiąca codziennie - palę w piecu aby grzać całe pomieszczenie więc ustawiam wajchę dopływu powietrza na prawie zamkniętą. Piec się nagrzewa i bardzo długo trzyma ciepło - pali się zazwyczaj całą noc noi oczywiście kopci szybę. Drewno jest suche liściaste i od sprawdzonego dostawcy (znajomi palą drewnem z tego kominka). Nie paliliśmy oczywiście żadnych śmieci. Szybę czyszczę co ok 2 dni - nie jest to problem - pryskam preparatem i za chwilkę wszystko ścieram miękką szmatką - schodzi idealnie i trwa 3 minuty. Zresztą nie potrzebuję zawsze czystej szyby, nie mam obesesji. Wiem, że kopci bo palę na zamkniętym dopływie i wiem już, że trzeba go przepalać od czasu do czasu. Pogodziłam się z tym. Problem pojawił się wczoraj, kiedy chciałam umyć szybę - dużo zeszło ale została wielka plama na środku i za cholerę nie chce zejść. Próbowałam kilku sposobów znalezionych w necie i nic. Nawet dałam się nabrać na gazetę i popiół - Bogu dzięki szybko się zorientowałam że tylko porysuję powierzchnię. Na środku szyby, jak wół jest czarna twarda plama z sadzy. Nawet gdybym chciała to delikatnie, żeby nie porysować, nożykiem podważyć to nie da rady - próbowałam. Czarne, twarde i przyklejone. Pyta 1 - Przeczytałam gdzieś, że trzeba to przepalić to się oczyści. Ale trochę się boję żeby się jeszcze nie utwardziło..przepalać czy szukać innego rozwiązania? Pyta 2 Może to wina płynu - kupiłam "casto" w castoramie - może to jakieś nie wiadomo co, które się nie nadaje? Do tej pory usuwał idealnie wszystko. Może są jakieś najlepsze płyny, które usuwają takie twarde osady? Co z tym zrobić? Nie wiem czy warto próbować inne preparaty - czy ktoś miał może podobny problem? Nie znalazłam odpowiedzi w necie ;/ Nie próbowałam kreta - może można? Strasznie się denerwuję że to już na stałe. Jeżeli jest tu odpowiedniejsze forum albo wątek to poproszę o linka. Dzięki. A w ogóle to piękne te piece kaflowe...sama bym taki zrobiła gdybym miała miejsce. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.01.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Ja byłam tak samo przerażona po pierwszych paleniach w kominku, kiedy my tego nie pilnowaliśmy, tylko budowlańcy robili co chcieli. Za cholerę nie mogłam domyć szyby - zostawały takie czarne kropki. Na szczęście mojemu kominkarzowi przypomniało się, że klientom zostawia gratisowo płyn do szyb kominkowych i przywiózł mi Neptun - aktywna pianka do kominków (firma Agroben to robi). Bardzo dobrze działa na takie plamy. Wcześniej używałam też takich środków do czyszczenia piekarników z przypalonego tłuszczu - też było ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagucia 21.01.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 No właśnie a u mnie taki płyn specjalny o nazwie "casto" nie działa. Taki do piekarnika może mieć jakiś inny skład? Spróbuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.01.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 No właśnie a u mnie taki płyn specjalny o nazwie "casto" nie działa. Taki do piekarnika może mieć jakiś inny skład? Spróbuję.. No ja podczas budowy kupowałam w Leroy 2 takie specjalne płyny i żaden nie działał, dopiero ten Neptun. A te do piekarników to na pewno mają inny skład. Aha - te psiukacze z Leroy były takie rzadkie, a te do piekarników i ten Neptun znacznie gęstsze są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagucia 21.01.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 O super tzn że jest jakaś nadzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 21.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a ja mam najlepsze doswiadczenia ze zwyklym spryskiwaczem carrefour. jest skuteczniejszy od tych drozszych, ktore kupowalam wcesniej. spryskuje, czekam moment i ewentualnie pomagam sobie drzazga od podpalki, jesli cos sie opiera, a potem scieram recznikiem papierowym. dziala nawet na te wredne zapieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 21.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 a ja mam najlepsze doswiadczenia ze zwyklym spryskiwaczem carrefour. jest skuteczniejszy od tych drozszych, ktore kupowalam wcesniej. spryskuje, czekam moment i ewentualnie pomagam sobie drzazga od podpalki, jesli cos sie opiera, a potem scieram recznikiem papierowym. dziala nawet na te wredne zapieczenia. Na mój to absolutnie nie działa, próbowałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 21.01.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Polecam "Piankę do czyszczenia wkładów kominkowych" firmy Starwax - ja kupiłam w Praktikerze. Spryskać, zostawić na kilkanaście minut i wszytko schodzi - nawet takie plamy jak opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlifierka kątowa 22.01.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 mój maz kupil w jakims supermarkecie plyn o nazwie: cyk cyk pianka do przypalen producent: Sensuel laboratorium, dworcowa 23 Myslowice maja swoja strone z tego co widze na opakowaniu http://www.sensuel.pl polecam - u nas szyba w kominku tez sie brudzi - popsikam, odczekam i czysta jak nowa. Zaplacil za nia okolo 16 zl. pojemnosc 600ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.01.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Problem pojawił się wczoraj, kiedy chciałam umyć szybę - dużo zeszło ale została wielka plama na środku i za cholerę nie chce zejść. A czy po tym psikaniu chemią myjesz szybę płynem do szyb? U mnie jak tego nie zrobię to faktycznie szybko się z powrotem okopca. Polecam "Piankę do czyszczenia wkładów kominkowych" firmy Starwax Również polecam. Jakoś go trudno ostatnio dostać ale w internecie da się zamówić. Na razie lepszego nie miałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts