Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROŚBA O PORADĘ - Szyba w piecu - osad nie chce zejść

gagucia

Recommended Posts

Witam serdecznie,

to mój pierwszy postu tuaj :)

Ja mam piec wolno stojący invicta i jest rewelacyjny jak na moje potrzeby.

Grzeje równo całe poddasze.

Oto zdjęcie - nie jest to może takie wytworne wnętrze jak tu widzę u forumowiczów w wątku kominkowym - w dodatku nie wykończone do końca ale jest to jednak własne i ciasne 50m poddasza.

http://upload.miau.pl/3/170875.jpg

Mam jeden problem z piecem i szukam forum, gdzie mogę się z tym uzewnętrznić. Mam nadzieję, że to dobre miejsce bo dużo tu doświadczonych kominkowo osób? Nie znalazłam nic bardziej pasującego sytuacji :) więc napiszę.

Problem pozornie trwialny - brudna szyba.

Piec jest palony od ok 1,5 miesiąca codziennie - palę w piecu aby grzać całe pomieszczenie więc ustawiam wajchę dopływu powietrza na prawie zamkniętą. Piec się nagrzewa i bardzo długo trzyma ciepło - pali się zazwyczaj całą noc noi oczywiście kopci szybę.

Drewno jest suche liściaste i od sprawdzonego dostawcy (znajomi palą drewnem z tego kominka). Nie paliliśmy oczywiście żadnych śmieci. Szybę czyszczę co ok 2 dni - nie jest to problem - pryskam preparatem i za chwilkę wszystko ścieram miękką szmatką - schodzi idealnie i trwa 3 minuty. Zresztą nie potrzebuję zawsze czystej szyby, nie mam obesesji. :) Wiem, że kopci bo palę na zamkniętym dopływie i wiem już, że trzeba go przepalać od czasu do czasu. Pogodziłam się z tym.

Problem pojawił się wczoraj, kiedy chciałam umyć szybę - dużo zeszło ale została wielka plama na środku i za cholerę nie chce zejść.

Próbowałam kilku sposobów znalezionych w necie i nic. Nawet dałam się nabrać na gazetę i popiół - Bogu dzięki szybko się zorientowałam że tylko porysuję powierzchnię.

Na środku szyby, jak wół jest czarna twarda plama z sadzy.

Nawet gdybym chciała to delikatnie, żeby nie porysować, nożykiem podważyć to nie da rady - próbowałam. Czarne, twarde i przyklejone.

Pyta 1 - Przeczytałam gdzieś, że trzeba to przepalić to się oczyści. Ale trochę się boję żeby się jeszcze nie utwardziło..przepalać czy szukać innego rozwiązania?

Pyta 2 Może to wina płynu - kupiłam "casto" w castoramie - może to jakieś nie wiadomo co, które się nie nadaje? Do tej pory usuwał idealnie wszystko.

Może są jakieś najlepsze płyny, które usuwają takie twarde osady? Co z tym zrobić?

Nie wiem czy warto próbować inne preparaty - czy ktoś miał może podobny problem? Nie znalazłam odpowiedzi w necie ;/

Nie próbowałam kreta - może można?

Strasznie się denerwuję że to już na stałe.

Jeżeli jest tu odpowiedniejsze forum albo wątek to poproszę o linka.

Dzięki.

A w ogóle to piękne te piece kaflowe...sama bym taki zrobiła gdybym miała miejsce. Super!

Ja byłam tak samo przerażona po pierwszych paleniach w kominku, kiedy my tego nie pilnowaliśmy, tylko budowlańcy robili co chcieli. Za cholerę nie mogłam domyć szyby - zostawały takie czarne kropki. Na szczęście mojemu kominkarzowi przypomniało się, że klientom zostawia gratisowo płyn do szyb kominkowych i przywiózł mi Neptun - aktywna pianka do kominków (firma Agroben to robi). Bardzo dobrze działa na takie plamy. Wcześniej używałam też takich środków do czyszczenia piekarników z przypalonego tłuszczu - też było ok...

No właśnie a u mnie taki płyn specjalny o nazwie "casto" nie działa. Taki do piekarnika może mieć jakiś inny skład? Spróbuję..

No ja podczas budowy kupowałam w Leroy 2 takie specjalne płyny i żaden nie działał, dopiero ten Neptun. A te do piekarników to na pewno mają inny skład. Aha - te psiukacze z Leroy były takie rzadkie, a te do piekarników i ten Neptun znacznie gęstsze są...

a ja mam najlepsze doswiadczenia ze zwyklym spryskiwaczem carrefour. jest skuteczniejszy od tych drozszych, ktore kupowalam wcesniej. spryskuje, czekam moment i ewentualnie pomagam sobie drzazga od podpalki, jesli cos sie opiera, a potem scieram recznikiem papierowym. dziala nawet na te wredne zapieczenia.

a ja mam najlepsze doswiadczenia ze zwyklym spryskiwaczem carrefour. jest skuteczniejszy od tych drozszych, ktore kupowalam wcesniej. spryskuje, czekam moment i ewentualnie pomagam sobie drzazga od podpalki, jesli cos sie opiera, a potem scieram recznikiem papierowym. dziala nawet na te wredne zapieczenia.

Na mój to absolutnie nie działa, próbowałam...

mój maz kupil w jakims supermarkecie plyn o nazwie:

cyk cyk pianka do przypalen :lol:

producent: Sensuel laboratorium, dworcowa 23 Myslowice

maja swoja strone z tego co widze na opakowaniu http://www.sensuel.pl

polecam - u nas szyba w kominku tez sie brudzi - popsikam, odczekam i czysta jak nowa.

Zaplacil za nia okolo 16 zl. pojemnosc 600ml

Problem pojawił się wczoraj, kiedy chciałam umyć szybę - dużo zeszło ale została wielka plama na środku i za cholerę nie chce zejść.

A czy po tym psikaniu chemią myjesz szybę płynem do szyb? U mnie jak tego nie zrobię to faktycznie szybko się z powrotem okopca.

Polecam "Piankę do czyszczenia wkładów kominkowych" firmy Starwax

Również polecam. Jakoś go trudno ostatnio dostać ale w internecie da się zamówić. Na razie lepszego nie miałam.