Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wybuduje domek jednorodzinny za 100000zł

Recommended Posts

A kiedy zaglądasz do tego netu i kiedy dzwonisz? w godzinach pracy

Nie każdy tak może

Nie każdy też może pozwolić sobie na to że codziennie po 17 jest wolny. Np kiedy ja jeździłam w delegacje, to siłą rzeczy mąż musiał być z dziećmi bo wracałam np. o 22.00. Trudno wtedy coś zrobić na budowie.

Dziś się tak pracuje że ciężko jest zrobić tak żeby codziennie być o 17 w domu.

Poza tym nie każdy się zna na robocie - niby malowanie czy tapetowanie to nie filozofia ale naprawdę nie każdemu to wychodzi.

To samo kafelkowanie żeby wyszło równo, zabudowa GK etc.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może i można tylko to trwa jeżeli samemu się wszystko robi i nie ma dwóch lewych rąk-koleżanka się budowała od 2000 roku i w zeszłym miała odbiór budynku.Ja narazie za stan surowy zamknięty wydałem około 130 000.Dom z poddaszem użytkowym powierzchnia 190 całowitej.Płaciłem jedynie murarzowi reszte ja mu pomagałem z ojcem i kuzynem ale materiały kosztują,praca dekarzy,koparka,gruszki też jest więc pewna bariera,której przekroczyć się nie da.To już nie te czasy kiedy robiło się samemu pustaki

darsalm dokładnie, za koparkę, gruszkę, piasek zasypowy trzeba zapłacić. Nie idzie nic tutaj wykombinować. Okien i drzwi samemu też się nie zrobi, a to koszt 25 tysięcy.

Moim zdaniem nie da rady. Widzę to po tym ile kosztował na stan surowy zamknięty. Nawet odejmując robocizne, nie zmieścilibyśmy się w 100 TPLN.

...Okien i drzwi samemu też się nie zrobi, a to koszt 25 tysięcy.

Moim zdaniem nie da rady. Widzę to po tym ile kosztował na stan surowy zamknięty. Nawet odejmując robocizne, nie zmieścilibyśmy się w 100 TPLN.

no widzisz

po odjeciu roznicy VAT u n as tak to kosztowalo

okna - 9000 - jest ich sporo - patrz link w podpisie

brak garaz - 3800 - znajomi o tych samych wymiarach kupili njatansza jak sie da za 550 zeta

drzwi wejsciowe - 2000 naszy wymarzone - znajomi kupili tez ladne za 700 zeta

drzwi wejsciowe - kolo 5000 - tez mozna sporo tansze

tak wiec wydalismy na to 20 tysi a spookojnie mozna by sie w 15 zmiescic. wiec zgodnie z Twoimi kosztami to juz 10 tysi oszczednosci :wink:

Piotrulex, idź się wypowiedz do sąsiedniego wątku. W sumie to przez Ciebie on jest :wink:

pewnie oblukam ale mam nadziej ze mnie nie wyganiasz?

:D

gdzieżbym śmiała 8)

mowisz masz

jakos nie potrafie Ci odmowic bo choc nie dowierzasz to jakos tak sympatycznie to robisz :wink:

wiekszosc mebelkow to brw, salon robimy w re_set wiec raczej nic drogiego. do tego mamy stol 200/280x110 pod wymiar, 8 krzesel i stolik do skorzanej kanapy za 2500 wraz z transportem

za kanape skora naturalna z funkcja spania dalismy chyba 2300

to naszym zdaniem tez sredni standard choc znajomi m aja kanape za 8 i stol za 10 kola - wedlug nich to tez sredni standard

moi rodzice maja kanape za kilka stow i stol kilkunasto letni za kilka stow - to tez dla nich sredni standard

sredni standard - pojecie semantycznie niedookreslone - tak sie nauczylem na UMK :wink:

jakos nie potrafie Ci odmowic bo choc nie dowierzasz to jakos tak sympatycznie to robisz :wink:
na tym własnie polega mój nieodparty urok osobisty 8) :wink:

sredni standard - pojecie semantycznie niedookreslone - tak sie nauczylem na UMK :wink:
pewnie dobrze się nauczyłeś :)

ja tylko chciałam się dowiedzieć, co ludzie uważają za średni standard.

Pamiętajmy że autorka wątku mówi o stanie surowym zamkniętym, a nie o domu wykończonym. Nie przedstawiła też projektu. Dlatego kilka postów powyżej napisałem że może w przypadku małego domu o duzym wkładzie własnym udać się wybudować taki stan za 100 tys. zł. Trzeba też pamiętać że wtedy zaczyna się wykończeniówka, a stan surowy zamknięty to dopiero około 40 -45 procent kosztów budowy, a może i nieco mniej.

Pozdr,

• 3 weeks później...