Trociu 01.07.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 a zimne pifko - kiedy? jako krok 11. Przecież na stojąco nie będziesz go pił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 01.07.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Aga ja to samo miałam na myśli co Trociu, mnie też pochwała się należy,plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 01.07.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Elfir...szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 01.07.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Jaki, a może podpowiesz mi w takim razie jak z tym betonem i kostką granitową?(zaczynam podejrzewać, że to strasznie głupie pytanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 01.07.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 I jeszcze jedna sprawa. Przy ogrodzeniu chcę zasadzić roślinki i żeby je oddzielic od trawnika musi być opaska. Czy może być ona z kostki granitowej i czy wtedy trzeba ją 'związać' betonem? Czy z kostki może też byc opaska przy domu? Jaka powinna być szeroka? Tak, tak, inaczej będziesz te kosteczki np.: wygrabiała grabkami oraz po trzecie tak? ale to kwestia gustu a szerokość.. dla funkcjonalności min 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 02.07.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Dzięki Paskud,rozumiem, że miałeś na myśli 5 cm. A jeszcze ja się kładzie taką opaskę-ziemia pod nią musi też być utwardzona (np. podsypka)?I jeszcze mam jedno pytanie- chciałabym zrobić w rogu ogrodu taką jakby skarpę i żeby ziemia się nie osuwała też taką jakby opaskę ale wyższą i z piaskowca. Czy kładzie się ją podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 opaske rabaty z kostki brukowej, jako, ze nie bedzie przenosić obciążeń mozna sadowić na suchym chudym betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 ja mam tak:Opaska wokól domu - polne kamienie, pod kamieniami żwir i agrowłókninaWokoło drzew i krzewów koła ziemi coby trawa nie odbierała wody i takich tam, Pilnuję żeby nie zarosło to trawą. Gdy drzewa podrosną to trawa nie będzie zbyt wysoka i kosiarką swobodnie wjadę. Tam gdzie mam kwietnik żeby trawa nie nachodziła odcinam ją od czasu do czasu szpadlem. Nie lubię betonów i innych pomocy naukowych typu płotki itp. U mnie musi być na maksa naturalnie.Podjazd na samochód i trochę dróżek mam z kostki brukowej no ale to konieczność jak twierdzi mój mąż co mnie oczywiście razi. Uległam, mojemu mężowi też musi się coś podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 kwestia wygody. W kilkuletnim ogrodzie opaski praktycznie nie widać, bo rośliny zadarniające/pierwszego planu ja pokrywają pedami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga0011 05.07.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Dzięki.I jeszcze jedno pytanie. Jak przeprowadza się rurki/węże pod kostką brukową?Pod którą warstwą? I czy one będą tam bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 09.07.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam. Chciałbym się poradzić czy ziemię z wykopu można rozrzucić na krótko skoszoną trawę i utworzyć nowy trawnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Ta narzucona ziemia wyschnie na wiór - trawa nie bedzie rosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
templariusz9 28.12.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam Niedawno zakupiłem dom z dość dużą działką.Działka jest dość mocno zaniedbana znajdują się na niej drzewa owocowe (jabłonie, grusze, czereśnie, śliwy itp) trochę drzew iglastych jak i liściastych.Chciałbym wyrównać teren bez zatrudniania firmy które się w tym specjalizują, zasiać trawę wykopać oczko wodne, może jakaś altana.Teren jest w dołkach i górkach z ziemi wystają pnie + kępy traw, pokrzywy, osty. mlecze, stare zeschłe łodygi itp.Mam nadzieje ze ktoś mi powie od czego mam zacząć? Sam miałem pomysł żeby wjechać tam dużą kosiarką z traktorem jednak sąsiad mnie nieco ostudził opowiadając jak poprzedni właściciel prosząc innego sąsiada zniszczył kosiarkę coś się urwało itd.Wiec co mam robić? Kosić kosami spalinowymi, pryskać? Pod spodem dodaje kilka zdjęćJeżeli ktoś mi wskaże drogę może przyda sie to też innym użytkownikom zwłaszcza że mam zamiar dokumentować wszystko krok po kroku. Ps. Działka po człowieku ogrodniku z zamiłowania jak i pracy sprowadzał wiele odmian drzew i krzewów mało spotykanych w Polsce +to na czym najbardziej ponoć zarabiał - kwiaty. Jak się kopie przy domu co chwila odkopuje się cebulki i w różnych miesiącach co chwila coś wyłazi z ziemi pięknie zakwitającDziałka ma około 7000 m2http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr1.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr2.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr3.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr4.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr5.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr6.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr7.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr8.JPG http://elukaszh.nazwa.pl/1/ogr9.JPG [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
templariusz9 28.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Dodam że pierwsze zdjęcie jest z wiosny Na przedostatnim skrawek krzaku winogronu który rośnie na wielu drzewach na całych koronach... ktoś doradził żeby go zdjąć ale jak z wysokości 4- 5 metrów zdjąć nie niszcząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Z daleka nie widać.. Potrzebujesz fachowca na miejscu, który rozpozna, co tam masz i co warto zostawić. Widzę parę naprawdę fajnych nasadzeń, które mogą stworzyć zarys przyszłego ogrodu. Zanim cokolwiek wytniesz, zastanów się 10 razy. Cebulowe - trzeba pozwolić zakwitnąć, rozpoznać, oznaczyć, wykopać w terminie. Winogrono po prostu mocno przyciąć, a nie zdejmować całe- odbije, zresztą tak trzeba- ciąć corocznie. Znaczy to z koron drzew oczywiście po odcięciu zwalić. Plan działki, zinwentaryzowanie i naniesienie na plan istniejących nasadzeń, zastanowienie, co zachować, co usunąć (i ostrożnie z usuwaniem- to można stopniowo, w miarę przebudowy ogrodu) z jednej strony i Twoja wizja i potrzeby z drugiej + porada fachowca. Żaden traktor, po co? Na początek to wykaszarka spalinowa- przez regularne koszenie wytępisz wiele zielska, zostanie trawa- nie wyobrażam sobie zakładania regularnego trawnika na 7000 m i bycia więźniem ogrodu. Widziałem bardzo ładne trawniki uzyskane przez regularne koszenie tego, co samo wyrosło. Pnie wykarczować albo troche odkopać i przyrżnąc równo z gruntem, reszta zgnije, co większe dziury zasypac. Później można częśc kosić kosiarką.To, że teren nierówny to może być atut ogrodu- lotnisko chcesz? Po co równać 7000 m? Temat rzeka, ale podoba mi się ta działka. Też bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 29.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No,no...działka z ogromymi perspektywamitaka powierzchnia to daje możliwości, no i rosliny jeśli niektóre są cenne to już duża wartośćTak jak pisze Mirek podstawą jest precyzyjna inwentaryzacja roślin a potem można wymyslac różne koncepcje.Gdy mamy zimę taką jak teraz to warto obejść całą działkę i zobaczyć gdzie te miejsca w "których urywa sie coś w kosiarce" jak wyjdą cebulowe oznaczyć te miejsca, potem wyrównać teren a od wiosny kosić...a potem to już lata roboty z przesadzaniem, wycinaniem, karczowaniem itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 pięęękna działka, można zaszaleć i dokładnie tak jak napisał Mirek i a4ogrody, kiedyś podpytywał Michauek o swoją zapuszczoną działkę tu może ci się przyda a woda... różne pomysły np takie, zanim cokolwiek zaczniesz wyrównywać i wycinać warto pomyśleć http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,4317748.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 30.12.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 działka poezja u mnie były tylko brzozy i jeżyny ale myślę że z odrobiną fantazji i sekatoem w ręku dasz sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 30.12.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Hmm...bez prac ręcznych ani rusz... . Nie wiem tylko, dlaczego faceci to chcą wszystko od razu równać, jak bym słyszała mojego męża . Przecież nieregularność terenu to cała finezja w ogrodzie, chyba, że chcesz obsiać pszenicą to wygodniej na równym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 09.01.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Przepiękna działka - nic nie wycinaj, marzę o takim zarośniętym ogrodzie, ja niestety zakładałam ogór na glinianej pustyni, zielsko likwiduj kawałkami po 200-500 m2 (max!) - roundup, glebogryzarka, posiana trawa, ale nie trawniczek do golfa. Może trawa łąkowa? Koszona kilka razy do roku (będziesz mieć np. siano dla konia )Taka łąka to cudna sprawa - maki, chabry, coś pięknego. No i niekłopotliwe. Tam, gdzie będziesz mieć altanę czy część do użytkowania (boisko do gry w piłkę etc.) posiej zwykłą trawę ale błagam nie rób lotniska bo do tej działki kompletnie nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts