Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wiosnę podkaszarka przejedz chwasty i zobacz jak posadzono krzewy i drzewa. czy tworzą kompozycję. Jesli krzewow w pewnym miejscu jest za duzo mozna je przerzedzić. Jesli nie wygladaja najlepiej - odmlodzic. Skorygowac mozna rozniez korony drzew lisciastych lub podkrzesac iglaste.

Kilka z ujec, ktore zaprezentowales jest naprawde obiecujaca.

• Odpowiedzi 690
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurde, ale Ci zazdroszcze, nasz piekna dzialke, ja mam 62 ary i cale prawie "gole". Poszperaj po internecie, zobacz co ci sie podoba i dzialaj. Naprawde potencjal jest wielki!

Na pierwszym zdjeciu te gole krzaki to dziki bez? Jesli tak, wytnij je jak najszybciej, dziki bez to chwast, nie przyda Ci sie. Zreszta po co komu krzaki na srodku dzialki?

Widze swierki, czeresnie, porzeczke czy agrest, brzozy :lol: Rewelacja. Jesli masz tam jakies "dziki" typu sliwa tarnina, tez raczej sie ich pozbadz. Odslon te drzewa, ktore chcesz miec u siebie, inne wytnij, gaszcz nie jest dobry.

"krzaki na środku działki" moga pełnić wielorakie funkcje ozdobne.

Równiez czarny bez i tarnina mog mieć wiele uroku, wszystko zalezy w jakim stylu chce się mieć ogród. W kazdym razie oba krzewy są pożyteczne dla ekosystemu, dajac pożywienie i schronienie ptakom.

Oto jak moze wygladac bez czarny :)

http://www.milliwaysnurseries.com/Images/Sambucus%20nigra%20Black%20Lace%20Elderberry%

http://www.botanikos-sodas.vu.lt/albums2/album79/sambucus_nigra_aurea

http://www.dkimages.com/discover/DKIMAGES/Discover/previews/805/20046811.JPG

http://www.vanbelle.com/images/plant%20guide/sambucus%20thundercloud.jpg

Kochani, podpowiedzcie :roll: !

Latem wprowadzam sie do nowego domku.

W miejscu ogrodu są teraz szczatki pobudowlane, leży humus i nijak nie mogę sobie tam wyobrazić ogrodu....

Tzn, mam konspekt, ale fala rozpaczy mnie ogarnia, gdy widzę ten wszechobecny bajzelek...

Dziewczyny, od czego zacząć?

Wiem, uporządkować teren, a potem??

Najpierw trawa ? - wyznaczyć ściezki??

Posadzić żywopłot ??

Kochani, podpowiedzcie :roll: !

Latem wprowadzam sie do nowego domku.

W miejscu ogrodu są teraz szczatki pobudowlane, leży humus i nijak nie mogę sobie tam wyobrazić ogrodu....

Tzn, mam konspekt, ale fala rozpaczy mnie ogarnia, gdy widzę ten wszechobecny bajzelek...

Dziewczyny, od czego zacząć?

Wiem, uporządkować teren, a potem??

Najpierw trawa ? - wyznaczyć ściezki??

Posadzić żywopłot ??

Jeżeli planujesz system nawadniania automatycznego to na pewno od tego

Szczęśliwa Dziewczyno :) Jaką masz ziemię? Piaszczystą czy gliniastą? Jakie drzewa rosną w najbliższej okolicy?

Najszybciej rosnące drzewa:

- brzoza

- sosna

- katalpa (ale nie szczepiona)

- modrzew

- robinia akacjowa

- morwa

- oliwnik wąskolistny

- metasekwoja

- sumak octowiec

- jodła kalifornijska

- daglezja

- świerki serbskie

Krzewy:

- pęcherznica kalinolistna(szczególnie 'Luteus', to jest ta żółta)

- forsycja pośrednia

- śnieguliczki

- tawuła Van Houtte`a, wczesna

- budleje

- dereń biały Sibrica, Elegantissima

- ogniki (chociaż w wielu miejscach czytałam, że rosną wolno)

- jałowiec 'Blue Carpet'

To tyle, co mi przyszło do głowy :)

Powodzenia.

Jak nie masz pomysłu, to nie siej trawy wszędzie bo potem się jej nie pozbędziesz. Ja bym radziła wyznaczyć miejsca pod docelowe rabaty, zainwestować w korę i folię - rozłożyć folię (agrowłókninę znaczy), na to korę i sukcesywnie sadzić rośliny. Trawę siać tylko tam gdzie ma docelowo być.

Współczuję, to jest kawał ciężkiej katorżniczej pracy.

Robota ciężka jest, ale ja już nie mogę się doczekać, kiedy za szpadel złapię :lol:

Z tymi szybkorosnącymi to trzeba uważać, zwłaszcza w małych ogrodach. Moja teściowa zaczęła zakładać na pustyni ogród 15 lat temu. Teraz oliwnik, tulipanowiec ,orzech włoski, klon polny, świerki i daglezja tak się rozrosły, że inne rośliny pod nimi zaczynają mieć ciężko...

Z tymi szybkorosnącymi to trzeba uważać, zwłaszcza w małych ogrodach. Moja teściowa zaczęła zakładać na pustyni ogród 15 lat temu. Teraz oliwnik, tulipanowiec ,orzech włoski, klon polny, świerki i daglezja tak się rozrosły, że inne rośliny pod nimi zaczynają mieć ciężko...

Dlatego jako pierwszy punkt programu to trzeba "se" dobry projekt zrobić ;-)