ilka_ka 24.01.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 chciałabym lekki ogród w stylu śródziemnomorskim.. na tarasie planujemy koste, zdjęcie w załaczeniu (lub podobną), do tego ceramiczne donice, lawenda, laur, zioła... zielono i fioletowo. ale grecja to też piękne, duże i kolorowe kwiaty! chiałabym też troche warzyw, może w części obok kojca - jak to zgrabnie wydzielić? przed domem teren utwardzimy (znowu - chociaż nie widać :/ ), ale nie bedzie to pewnie piękna kosta a tłuczeń.. gdzieś w pobliżu tarasu grill? huśtwaka? piaskownica? no i dużo trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Założenie ogrodu śródziemnomorskiego na glinie będzie kosztowne. Będzie wymagało zrobienia drenażu i nawiezienia piasku ze żwirem - rośliny śródziemnomorskie pochodzą z klimatu suchego, wysoki poziom wody (zwłaszcza zima i na przedwiośniu) powoduje u nich gnicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 24.01.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 przerzuciłam jakiś katalog ogrodowy, chyba LM.. nie wiem czy to rośłiny do ogrodu śródz., ale podobają mi się: gaura, nerium oleander, margeretka, szałwia omszona, przetacznik kłosowy, powojnik (duży i malinowy) a poza warzywniakiem to przydałby się kzraczek malin, porzeczki, agrest.. a co. dziecię mam i jak to połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) oleander tylko w donicy, chowanej na zimę w chłodnym, jasnym pomieszczeniu. "Margaretka" to złocień krzewiasty Argyranthemum frutescens - bylina, wrażliwa na mróz, praktycznie jednoroczna, bardzo trudno przechować nawet w pomieszczeniu. Gaura: na glinie nie przeżyje zimy, trzeba okrywać na zimę: http://www.dobrepole.pl/Gaura%20lindheimeri%20Geyser%20Pink%20%22Gaudros%22_-_gaura%20Lindheimera_nlat_1044.html Jedynie przetacznik i szałwia (to sa byliny) będą rosły, o ile zrobisz to, co napisałam, czyli zdrenujesz glebę i rozluźnisz ją piaskiem.Chyba, że ta "margaretka" to był jastruń (chociaż szczerze wątpię): Chrysanthemum leucanthemum lub złocień właściwy: Chrysanthemum maximumTe gatunki sobie poradzą na glinie. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wejdz sobie do jakiegoś katalogu roślin, np. http://www.ibro.pl czy http://www.zszp.pl , wpisz gleba gliniasta, ciężka i zobacz jakie rośliny ci się pokażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 24.01.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 rośliny dopisuję do listy, niesłuszne skreślam. dziękuje za adresy www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Ogród śródziemnomorski to ogród suchy, słoneczny i gorący (a więc przeciwieństwo ciężkich, mokrych glin, na których lepiej udają się ogrody leśne). Stąd dominuje kamień, żwir, rośliny często mają niebieskawy odcień od grubej warstwy wosku, chroniącej przed parowaniem wody. W naszym klimacie cyprysy zastępuje się jałowcami kolumnowymi o niebieskich igłach (np. Skyrocket, Moonglow), pinie zastępuje się sosnami (często odpowiednio ciętymi w parasole, np. sosną czarną lub Schwerina. A do tego także jałowce płożące, kosodrzewiny. Z drzew liściastych pasują gatunki o nieco egzotycznym wyglądzie: - z dużymi liśćmi: paulownia (w ciepłym rejonie kraju, w osłoniętym miejscu), katalpa-surmia - z pierzastymi liśćmi a la mimoza: robinia biała, Małgorzaty, włochata, glediczja - kwitnące latem: mydleniec wiechowaty - przypominające oliwki: oliwnik i grusza wierzbolistna Z krzewów nadają się: żarnowce, szczodrzeńce, róże, wierzba purpurowa "Nana", w cieniu hortensje, strzyżone bukszpany i cisy Byliny i krzewinki: lawenda, wawrzynek główkowy, bylica, szałwie, zioła, jukki, rogownica, kostrzewy, owies wieczniezielony, wilczomlecz, małe, płożące dzwonki, firletka omszona, werbena patagońska, kocimiętka, perowskia, liliowce, rozchodniki, przegorzan, mikołajek, nachyłek, gipsówka (łyszczec), chabry W mocnym słońcu południa duże znaczenie mają duże, przestronne pergole, porośnięte pnączami. Powojniki są na takie pergole trochę za drobne (bardziej do pojemników), lepiej wygląda winorośl jadalna, winorośl pachnąca, japońska, milin. Pod pergolami znajdują się ławki, stoły z krzesłami. Obok powinna znajdować się szemrząca woda w formie fontanny (wolnostojącej, ściennej), która dodatkowo chłodzi miejsce wypoczynku. Naprawdę niewiele z roślin, które powyżej napisałam będzie rosło dobrze w glinie Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 24.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 jak mi napiszecie, że pozostaje mi sadzenie sosenek, jak u mojego taty.. sosenki i krasnale.. to się potne no dobrze, a gdybym przy tarasie przekopała ziemie z paskiem? nawoziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 sosny na gliny też nie bardzo. Bardziej świerki, żywotniki, derenie, trzmieliny, choiny, kaliny, róże , krzewuszki, jaśminowce, forsycje, piwonie, miskanty. Rośliny śródziemnomorskie nie potrzebują nawożenia w większości przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 25.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) A jeśli chodzi o róże a konkretnie ketmie, to co byś Elfir poradziła w ich sąsiedztwie niższego na glebę j/w ewentualnie z dożyźnieniem bo ketmia woli chyba glebe bardziej ogrodową. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez kloska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 25.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 czytam, oglądam.. znalazłam:szałwia omszonakostrzewa sinaturzyca oszimskaperowskia łobodolistnadąbrówka rozłogowahakonechloa smukła (ale nie lubi wilgoci zimą..)kocimiętkaliliowce (białe, fioletowe)powojnik bordowyonętki cosmos białeszałwialawenda (w donicach) a coś wyższego na tło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.01.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Elfir podrzuciła Ci sporo roślin, znajdziesz wśród nich i coś na tło. Niemniej jednak ja mam 2 uwagi: - od ogółu do szczegółu - zacznij od rozplanowania funkcji i m.in. zastanowienia się co chcesz zasłonić, co wręcz przeciwnie; gatunki roślin wybierzesz na końcu. - łatwiej niestety dopasować rośliny do ziemi niż odwrotnie... To jest oczywiście Twoja decyzja, ale będąc na Twoim miejscu śródziemnomorskie klimaty ograniczyłabym do kompozycji w donicach stawianych na tarasie. Inaczej może się okazać, że cały ogród będzie źródłem nieustających kłopotów i kosztów - bo rośliny będą chorować, trzeba będzie je wymieniać etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 25.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 zgadza się. zostają donice na tarasie i na początek kwiaty przy tarasie i w rogach przy przednim ogrodzeniu, może skrzynia przed frontem, po lewej. wybrać muszę rośliny, które dadzą rade na ziemi wilgotnej, a jednocześnie wpisujące sie w ulubiony styl, nie bujnie i zielono, ale trochę surowo? rośliny kwitnące na fioletowo, różowo, biało, dużo trawiastych i pergole porośnięte jakimś pnącym kwieciem o dużych, kolorowych kwiatach.. i dużo trawy dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 25.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 po całym dniu dumania wyszedł mi taki plan.. uff.. piaskownica w miejscu, gdzie jest teraz (pozostałośc po budowie), trudno ją przenieść. dwa drzewka owocowe blisko kojca są już. kwiatki przy wjeździe do garazu - tam będzie murek bo podjazd jest pod skosem, i na górze tego murku (który będzie zapobiegał obsuwaniu się na boki ziemi/kostki) będą 2 gazony, kwiaty wiszące zakryją murek. miejsce na grila... nie wiem jak wykończymy podłoże :/ sprawa rozwojowa tyle wymyśliłam nie mając pojęcia o roślinach i ogrodach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 kupujesz katalog roślin polecanych przez związek szkółkarzy polskich i weryfikujesz swoje pomysły chodzi o te ksiazke? http://allegro.pl/katalog-roslin-drzewa-krzewy-byliny-ogrod-tanio-i2078720032.html bo tu widze nowosc 2011? http://allegro.pl/katalog-roslin-drzewa-krzewy-byliny-nowosc-2011-i2064385095.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) A jeśli chodzi o róże a konkretnie ketmie, to co byś Elfir poradziła w ich sąsiedztwie niższego na glebę j/w ewentualnie z dożyźnieniem bo ketmia woli chyba glebe bardziej ogrodową. Ketmia to nie róża. Jest spokrewniona z malwą Ketmia lubi luźną, ale żyzną glebę, lekko wilgotną, ale nie mokrą. Pod ketmię można dać np. miniaturowe krzewuszki "Monet", albo byliny, np. piwonie, które będą kwitły wiosną. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) ilka - dlaczego warzywnik robisz tak daleko od domu i w dodatku na linii widokowej z tarasu?Umieść go z boku, bliżej domu i osłoń od strony tarasu krzewami i wysokimi trawami. Gatunki na gleby gliniaste i ze stojącą wodą kilka razy wypisywałam w moim wątku, więc coś sobie dobierzesz. Onętek to roślina jednoroczna. Łatwo się rozsiewa. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 26.01.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a co sądzicie o takim planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) ilka - trudno to nazwać planem. Przykro mi, ale jestem szczera. Chcesz urządzić taka ogromną działkę za pomocą kilku perowskii i kocimiętki? Czy używasz jakiejkolwiek skali wrysowując wielkość roślin?Jaką wielkość grządek uwzględniasz?Czy będziesz miała czas zajmować się tak wielkim trawnikiem? Jak zamierzasz pielęgnować te byliny, jak są w trawniku (bo żadnej rabaty nie narysowałaś)? Tutaj przykład projektu technicznego w trakcie rysowania: http://img96.imageshack.us/img96/4272/projekthq.jpg Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 26.01.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 dobrze, jako totalny amator zabieram swoje grabki i łopatke i nie przeszkadzam rośliny w skali... nie wiedziałam, że to forum eksperckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts