marcin_budowniczy 09.05.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Czy po roundupie zostaje sama ziemia czy jakies resztki roslin? On zniszczy chwasty, ale niestety trzeba je "pozbierać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.05.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Roundap zabija cholerstwa, ale np perz trzeba i tak wyrwać (choć suszki i wychodzą z ziemi bez problemu). Ja roundapowalam swoje chwasty w zeszlym roku w sierpniu (perz i 2m pokrzywy ) i w tym roku jest niezle. Pokrzywy niestety gdzie niegdzie się puszczają, ale to drobiazgi. Najgorsze bylo wyciąganie z ziemi ich korzeni, które byly tej samej dlugości. Choć zabronowanie bardzo mi ulatwilo pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 23.05.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 A ja mam fatalną ziemie na działce, piach, glina.I co mam zrezygnować z marzeń o pięknym ogrodzie.Wiem ze drzewka lubia dobre gleby i wilgoć a ja mam piasek i susze, nawet jak nie pada 2 dni to mi trawa żólknie.I co mam nic nie sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benjamin 23.05.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Zerknij na ten temat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70261 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.05.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 agnikkrol,Nie przejmuj się, podczas sadzenia czegokolwiek dodawaj torfu, ja mam podobną glebę i tylko determinacją i wodą (czytaj, podlewaniem) można tu coś zmienić. Pamiętaj, że jedne rośliny lubią torf kwaśny inne odkwaszony. Kwaśny to iglaki i wrzosowate, czyli różaneczniki, azalie i rododendrony.Odkwaszony praktycznie cała reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.05.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Wbrew pozorom to całkiem niezła mieszanka. Glina zatrzymuje wodę, piach sprzyja rozluźnieniu i dostarczeniu powietrza do korzeni. Należy tylko wzbogacić ją kompostem lub humusem i dokładnie wymieszać. Trawnik może być zakładany nawet na ziemi o składzie 70% paichu- wymaga tylko wtedy częstszego podlewania. Jeśli nie chcesz robić wgłebnych stanowisk na każdą sadzoną roślinę, zamów ziemię ogrodniczą, która zawiera niezbędne do życia roślin substancje, rozsyp ją i przekop na dwa sztychy. Optymalnie byłoby zamówić traktor, który przeorze dwukrotnie ziemię, rozbije grudy i dokładnie ją wybronuje. Będzie gotowe podłoże uniwersalne dla większości roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.05.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 agnikkrol,Jak uda ci się utrzymać trawnik w kolorze zielonym, to tak samo jak byś posadził tam rośliny, bo one porzebują też podlewania, choć trawnik więcej, bo podlewasz całą powierzchnię, a nie krzaczek. Pamiętaj krzaczek potrzebuje 1-2l dziennie wody, trawnik 35litrów na każdy m2.Zaplanuj ogródek, załóż automatyczne podlewanie i powinno być po kłopocie. A może warto jeszcze zadbać, aby ogród nie był tak nasłoneczniony, może posadzić coś co by go cieniowało, wysokie drzewa od południa i zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.05.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam Dodam tylko skromnie, że w takim wypadku dobór roślin musi być przemyślany. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.05.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Czy koniecznie przemyślany dobór roślin? Nasz ogródek jest w miejscu starorzecza Raby, w odległości 30 metrów od obecnego koryta rzeki. Warstwa " urodzajna" gliny z humusem, ma ok. 10 cm. Pod spodem jest czysta rózowo-zielona glina i iły gliniaste z kamieniem rzecznym. Rabaty z wszelkimi możliwymi roślinami, z róznych biotopów, są posadzone na falistych grządkach o wstępnie przygotowanym podłożu uniwersalnym. Czyli grunt rodzimy - glina, wybrane kamienie i głebokie przekopanie z kompostem liściowym i ziemią urodzajną na sztych. Najwięcej czau zajęło rozbicie skorup gliny, bo to miesza się tylko dobrze wtedy , gdy wyschnie na kamień i łatwo wtedy sztychówką ułożona na płask, rozbić glinę w pył. Konkretne stanowiska są przygotowywane pod wymagania ph roślin. W niektórych miejscach dolomit, w innych torf kwaśny. Glina świetnie trzyma wodę i od strony południowej, gdzie temperatura podłoża w słoneczny dzień wynosi 35C, po wieczornym podlewaniu, następnego dnia ziemia jest wilgotna na 5 cm w głąb. Więc sądzę, że dobór roślin bardziej zależy od tego ile czasu ogrodniczka chce poświęcić na przygotowanie podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 23.05.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 hanka55 napewno masz rację w ostanim zdaniu, ale przed chwilą pisałam o swoich cyprysikach, że kupując je nie wiedziałam o ich potrzebach. To było 3 lata temu. Dziś już wiem, że nie mogę kupować roślin, które maja duże wymagania wodne. Mimo starań 8 cyprysików "wysiadło" mi. No ale mam jeszcze 12 sztuk Niestety moja ziemia jest dość kiepska, jak sadzę zawsze czegoś dobrego dosypuję, inaczej nic by z tego nie było. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willdseahorse. 23.05.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Czy koniecznie przemyślany dobór roślin? Nasz ogródek jest w miejscu starorzecza Raby, w odległości 30 metrów od obecnego koryta rzeki. .............. nie no jasne... wsadzajmy wszystko jak leci..... przeciez to nie istotne co do czego , rosliny do cienia na słońce, na sucha glebę do wody wyrośnie!!!! " nasza "hanka gwarantuje aha!!! tylko trzeba mieszkać w starorzeczu Raby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.05.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 willdseahorse,zostaw hanka55 w spokoju....Natura człowieka jest przekorna, a ogroników jeszcze bardziej, bo pomimo, wiedzy, że coś ma takie a takie wymagania, to starają się posadzić to u siebie wiedząc iż mogą być kłopoty. Rośliny są teraz na tyle tanie, że takie próby nie są kosztowne i można sobie na to pozwolić. Ja też całe życie eksperymentuję z roślinami, niektóre chce się mieć, bo ładne inne bo rzadkie jeszcze inne, bo rarytasy i sąsiadowi szczęka opadnie jak zobaczy itp. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 24.05.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A ja mam fatalną ziemie na działce, piach, glina.I co mam zrezygnować z marzeń o pięknym ogrodzie.Wiem ze drzewka lubia dobre gleby i wilgoć a ja mam piasek i susze, nawet jak nie pada 2 dni to mi trawa żólknie.I co mam nic nie sadzić? Mam to samo - 10 cm marnego pseudohumusu, potem czysty piasek. W zesżłym roku na forum szukałem porad - dokładnie tak, jak Ty teraz. Od jesieni zeszłego roku sukcesywnie nawożę końskim obornikiem, którego posiadam niezmierzone ilości , rośłiny podlewam. Skutek jest: plac jest coraz bardziej zielony, a drzewka i krzewy (te ozdobne i te użytkowe) zdecydowanie urosły. Jeśli masz gdzieś w pobliżu jakąś stajnię, pogadaj z właścicielem - on się chętnie pozbędzie obornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.05.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Zygmor Pamiętaj krzaczek potrzebuje 1-2l dziennie wody, trawnik 35 litrów na każdy m2. chyba zamiast trawnika miałabym staw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.05.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Taka jest norma, to przeczytasz w książkach, ja nie podlewam trawnika, bo mi tyle wody szkoda, ważniejsze są dla mnie krzewy ozdobne... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.05.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Natura człowieka jest przekorna, a ogroników jeszcze bardziej, bo pomimo, wiedzy, że coś ma takie a takie wymagania, to starają się posadzić to u siebie wiedząc iż mogą być kłopoty. Rośliny są teraz na tyle tanie, że takie próby nie są kosztowne i można sobie na to pozwolić. Ja też całe życie eksperymentuję z roślinami, niektóre chce się mieć, bo ładne inne bo rzadkie jeszcze inne, bo rarytasy i sąsiadowi szczęka opadnie jak zobaczy itp. Pozdro Oj, Zygmorku, jak Ty dobrze znasz naturę człowieka ! Podpisuję się pod Twoimi słowami oba rękami i kopytkami także !!! Bo satysfakcja z powodzenia w uprawie takiej "trudnej" rośliny, jest poprostu NIEBYWAŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.05.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Zygmor, czy ja coś kręce, matematyk ze mnie byle jaki , jak mam 40 m2 trawnika to mi wychodzi ok 60 wiader dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.05.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 dusia2006,Taka jest norma i nic na to nie poradzę.... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.05.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Ja się nie czepiam, jesteś fajny chłop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 24.05.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dziekuje za dobre rady, od razu biegne do szółki i kupuje drzewka.Tuje kuliste i stożkowe i świerki srebrne i azalie i magnolie.................I jak nic za 50 lat bedzie ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts