Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przykro mi ale "czepiac sie" hanki 55 będę :evil:

Dopóki robie to w cywilizowany sposob i nie jest to spowodowane moim widzimisie - i nie obrażam nikogo werbalnie - tylko wyrażam swoje zdanie - mam prawo - jako ze to forum publiczne - to robic.

hanka55 wiedze ogrodnicza- ma - owszem - i praktyczna i teoretyczna .

Natomiast - to co uwazam za niefajne- jak kazdy z nas - alfa i omega nie jest (choc sie stara wykreowac na takową :D ) .

Usilnie i desperacko stara sie odpisac na każdy post , jakiegkolwiek tematu by on nie dotyczył - jesli wie o czym pisze - od razu to widać - bo ma to sens - i chwała za to ze pomaga i dzieli sie swoją wiedzą ( nie przeczę ze byc może i duża) ,

Jesli nie wie "o co biega" (co jest normalne bo nawet najwiekszy ekspert nie wie wszystkiego) to albo pisze cokolwiek wrzucając egzaltowane opisy :lol: albo po prostu kopiuje informacje z internetu podajac je jakoby za wlasna wiedze - a to juz nieładnie :-? ( np. wątek o roslinach trujacych, wątek o torfie i jeszcze pare innych - jestem nawet w stanie podac adresy stron www. z ktorych to sciągneła - nic w tym zdrożnego - szkoda jednak ze nie podała zródła :lol: Pare razy jej ktos zwrocił na to uwagę - to bidula już podaje jak widzę linki :D )

Dodatkowo - i to byc moze juz tylko mój problem :lol: - potwornie mnie drażni jej notoryczne wtrynianie się do wszystkiego - a przede wszystkim jest to smieszne jak pytanie ewidentnie skierowane jest do kogos innego.

Ktos pisze "Mirek - help" a natychmiast odpisuje hanka - niby fajnie - bo pomaga - ale nie jest to sporadyczne tylko juz stalo sie reguła.

Rozumiem raz, dwa taka sytuacja ale nie 100 raz...

Może dajmy osobie do której skierowane jest pytanie - choć szansę na odpowiedz?

:D

Dlatego napisalem :desperackie proby odpisania na cokolwiek - niezależ nie czy ma sie w tym temacie cokolwiek do napisania....

Może innych to nie drażni - mnie strasznie :D Ok, moze powinienem sie udać na terapię :lol:

Jestem lekarzem (spec. internista) - bogu dzieki nie jestem taka Hanka bo na forum o zdrowiu doradzał bym chirurgom jak wyciac jelito grube :lol:

To wszystko :wink:

juz sie nie odzywam - natomiast nie bede taki miły i w momencie zerżniecia czegos z witryny internetowej pozwole sobie podać źródło "wiedzy" jesli "nasza" Hania przypadkiem "zapomni" tego zrobić :D

ps. prośba do Hanki55 bezpośrednio - błagam tylko już mi nie przysyłaj na priva tych dziwacznych listów pisanych wierszem. :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 690
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przykro mi ale "czepiac sie" hanki 55 będę :evil:

Dopóki robie to w cywilizowany sposob i nie jest to spowodowane moim widzimisie - i nie obrażam nikogo werbalnie - tylko wyrażam swoje zdanie - mam prawo - jako ze to forum publiczne - to robic.

Moze i tak, ale moglbys to robic jakos kulturalniej co ? Mnie sie tez Twoje wystepy nie podobaja, bez wzgledu na to czy masz racie czy nie.

willdseahorse,

Mnie też Twój sposób zwracania uwagi innym sie nie podoba, miarkuj się.

Każdy odpowiada jak umie i korzysta z tych materiałów z których korzysta.

Przecież w tym wszystkim chodzi o to, żeby dać odpowiedź na pytanie i to sensowną, taką, która drugiemu człowiekowi pomoże zrozumieć problem, lub go rozwiązać. Według mnie hasło cel uświęca środki jest jak najbardziej na miejscu.

• 4 months później...

Witam.

Skończyliśmy wszystkie prace na zewnątrz związane z domem.

Teraz pora na ogród. Na naszej działce kilkanaście lat temu było pole uprawne. Przez te kilka lat rosła trawa i wszelkiej maści zielska.

Od czego najlepiej zacząć.

Czy spryskać to wszystko Roundapem, zaorać i posiać jakiś poplon czy zostawić to do wiosny?

W jednej części chcemy urządzić sobie ogródek warzywny. Czy teraz wysypać tam jakiś obornik przekopać i zostawić tak do wiosny? Za wszelkie rady będziemy wdzięczni.

Witam.

W jednej części chcemy urządzić sobie ogródek warzywny. Czy teraz wysypać tam jakiś obornik przekopać i zostawić tak do wiosny?

Dokładnie tak zróbcie, a przez zime zastanówcie się co tak naprawde chcecie mieć w ogrodzie.

Od tego na co sie zdecydujecie będzie zależało jak przygotowac glebę, czy ja "dokwasić" czy wywapnować.

Czy dodac piachu czu torfu.

Czy stanowisko bedzie odpowiednie dla danego gatunku.

Itp. itd.

To co piszesz brzmi strasznie skomplikowanie. Mamy glebę strasznie po budowie wymieszanš. Glina, iły, żwir jedna wielka kołomyja. Na jakiej podstawie dobrać nawóz?

Kiedy sadzić drzewka owocowe, róże? Teraz czy czekać do wiosny? Dziękuje serdecznie za zainteresowanie i za pomoc.

Proponowalbym nawóz naturalny, a co sie tyczy balaganu warstwowego jaki masz po budowie to jest on chyba w najbliższym sąsiedztwie domu?

Reszta działki jest prawdopodbnie w miare jednolita.

Co do róż to ci nie pomogę, wiem tylko tyle że sadzi sie je jakies 5-10 cm głabiej niz były zasadzone)

Jeśli chodzi o drzewka owocwe, to najlepiej je sadzic jesienią jak stracą ulistnienie.

Po wykopaniu dołka o dwukrotnej szerokości bryły korzeniowej, wybrana ziemię wymieszac z podłożem uniwersalnym.(pozwoli to oslabionej roślinie czerpanie pokarmu z przygotowanego przez ciebie podloża)

Wsadzając roślinkę obróc ja kilka razy dookoła jej osi, potem jak lekko przysypiesz korzenie to lekko podciągnij drzewko do góry( czynnośći te wyeliminują to zawijanie sie korzeni do góry).

Potem normalnie przysyp, starając sie aby miejsce szczepienia nie było po ziemią.

I jeszcze jedno,nowe odmiany jabłoni i gruszy z reguły wymagają palikowania, wiśnie i czeresnie nie.

Drzewka najlepiej kupuj prosto z plantacji, bo te z targowiski często maja przesuszone korzenie.

jesli chcesz kupić jakies fajne odmiany np zlota renete, malinówke lub wiśnie szklankę to polecam kontaky z Zakładem Doswiadczalny Polskiego Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach

AWIK,

Jeżeli możesz to sprobuj posiać po całości trawę, później na tym terenie będziesz mogła zakładać co chcesz i przekształcać w dowolny sposób. Najważniejsze jest teraz, żeby dokladnie wybrać jak najwięcej części stałych

i zielska. Przy sprzyjającej pogodzie mogłoby się to udać jeszcze na jesieni.

Tiaa, trawniczek, to takie oryginalne :( .

Żeby miec ładny trawnik trawnik trzeba mu poswięcać dużo czasu tyle samo co innym bylinom, ale za to wody mniej.

No i pielęgnacja byli jest bardziej urozmaicona, a trawnik to notortyczne koszenie i zasywpywanie kretowisk. :evil:

Ładny trawnik trudno jest utrzymać i cały czas wojujesz z kretami które tak naprawde sa bardzo pożytweczne.(jedynym sposobem ich pozbycia jest pozbycie sie nicieni z gleby, ale to zaburza ekosystem, co z kolei wiąrze sie z większymiu zakupami ochrony roślin i nawozów.)

Jesli działka jest nieduża i urozmaicona, to do okrycia polecam rośliny okrywowe ( bluszcze, powojniki) i okrywowe ( np. Macierzanka, Karmnik ościsty, Dąbrówka rozłogowa).

Nie trzeba ich kosić, ładnie kwitna czesto ładnie pachną oraz wiele z nich to zioła.

Doskonale ukrywaja kretowiska, i bardzo często nie wymagaja "żadnej" pielegnacji.

Sadzone w dużych grupach tworza piękne dywany zróznicowane kolorystycznie zaleznie od pory roku.

jak znajde chwilę to podeślę kilka linków z takim kompozycjami, bo jak wyglada trawnik to kazdy wie :D

A i tak wybór nalezy do nas.

Witam

Teraz jest doskonały czas na sianie nawozów zielonych. Polecam łubin, facelie i gryke. Oczywiście najpierw musisz zrobić porządek z chwastami, a to trudna sparawa. Ewentualnie zastosować Roundap i po tygodzniu -10 dniach nawieźć dobrej ziemi i od razu sadzić bo chwasty wyjdą z podwójną siłą :-?

pozdro

Mam spore doświadczenie z w/w środkiem ponieważ 2 razy w roku używam gfo opryskiwania chwastów w sadzie (ok 300 drzew)

I znowu musze sie sprzeciwić :D , Roundap działa w temperaturze powyżej 20 stopni celsjusza, a najlepiej w upały.

W tej chwili takich temperatur juz niema, ponadto jest on pobierany przez liście, co przy obecnych opadach wyklucza jego poprawne działanie.

Nieprawda tez jest to co pisza producent na temat szybkości działania, jak pomnożycie te 10 dnia razy 2 to wyjdzie prawda.

Chyba że ten z supermarketu czyms sie rózni od trego który kupuje centrali.

W każdym razie różnia się ceną, w markecie juz rozrobiony kosztuje ponad 50 zł za 5 L, natomiast w sklepie ogrodniczym ze srodkami do ochrony roślin koncentrat na 500-800 l cieczy kosztuje 30 zł. :lol: Można kupić też z mniejsze opakowania.

jewrioszka,

Mnie chodziło po prostu o trawnik, taki żeby coś rosło, a później można go przekształcać. I nie jestem za tym, żeby ten pierwszy trawnik był po to aby nie rosły chwasty, oczywiście trzeba go kosić, ale i łatwiej będzie zastosować herbicydy gdyby zaszła konieczność ponownej walki z chwastami. Podobnie było u mnie, gdzie trawnik założyliśmy wśród drzew, a później stopniowo tworzyliśmy zręby naszego ogrodu. Uwierzcie to jest pewien sposób na początek. Trawnik łatwo jest utrzymać w ryzach. Dużo trudniej skalniak, czy inne rabaty. Ale wszystkiego trzeba się nauczyć stopniowo i to wg mnie chyba jedna z łatwiejszych metod.

Zygmor masz całkowita rację, sorki źle cie zrozumiałem, faktycznie trawnik na poczatek może być.

Z abrombą tez sie zgodzę, pospiech to zly doradca.

W sumie zima przed tobą, teraz i tak za wiele nie zwojujesz, przekop działeczke z jakims naturalnym nawozem i zostaw to na zimę.

Ideałem byłby prawdziwy gnój :D .

A zimne ciemne i straszne wieczory weź sie za planowanie, i podpatrywanie.

Każdy lubi cos innego, ja lubie naturalizm, moja ładniejsza polowa wiejskie klimaty.

Staneło na tym że dom od zewnątrz ma byc wsiowy, a z okien ma byc naturalistyczny.

Co z tego wyjdzie nie wiemy, ale abromba pewnie kiedys to zobaczy.

W każdy razie posłuchaj sie abromby, dobrze prawi kobieta :p .

Jak juz bedziesz robila sad to daj znac chetnie pomogę.

Możesz tak zrobić tylko pamietaj że jeśli je zostawiśz nie skopane do wiosny, to w momencie skopania nie będa one nawozem.

Zanim zaczną nim byc minie ok 4-6 tygodni.

Większośc powie że to bez znaczenia, ale ja jestem zwolennikiem sadzenie na jesieni w momencie kiedy zakończa okres wegetacyjn. Dotyczy to oczywiście drzew i krzewów z gołym korzeniem.

Jesli sadzisz w pojemnikach, niema to większego znaczenia.

Z tym że te drugie przed posadzeniem wstaw z pojemnikiem na 10 min. do wody.

jewrioszka,

Ale jak nie masz koncepcji ogrodu, to możesz to kupić i posadzić gdzieś na boczku, a później dopiero zgodnie z koncepcją na miejsce docelowe. Ja też czasem dołuję krzewy, gdy nie mam dla nich ostatecznego miejsca. Ale czasem się kupi coś w odruchu, bo ładne, czasem ładna fotka na ulotce itd.