Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ściana 1 warstwowa a ja chcę 2 warstwy!!!

tacim

Recommended Posts

Tak. Pod warunkiem, że materiał , ktory wybrałeś a jest inny niż w projekcie jest "zamienny". Czyli zachowane są właściwości wszelakie. MOżesz zmienić ścianę 1 wartwową na 2 wartswową. Możesz też wpisać zmianę w dziennik - choć nie jest to chyba obowiązek.

tacim, w tej chwili mamy sam mur z porothermu 25. Jeśli chodzi o drugą warstwę to będzie styropian 15 taki na zakładkę. Kierownik budowy powiedział, że ten styropian wystarczy

Mury możesz zobaczyć wchodzą na stronkę www w moim profilu.

Dzisiaj przyjechała do nas wełna na ocieplenie dachu.

O jakie koszty Tobie chodzi?

Taką zamianę może dokonać KB, ale obowiązkowo musi być wpis do dziennika budowy.

Ale pamiętaj nie możesz zmieniać konstrukcji i ścian nośnych bez korekt uprawnionego projektanta.

Ściany zewnętrzne z reguły są ścianami konstrukcyjnymi. Co prawda zmiany konstrukcji nie muszą być zakwalifikowane jako zmiany istotne, ale takiej kwalifikacji dokonuje zgodnie z ustawą Prawo budowlane projektant. Tak więc bez projektanta się nie obędzie. Opinię projektanta należy uzyskać przed wprowadzeniem zmian w życie.

Dzieki za wskazowki, tylko dla mnie istotny jest fakt ze jak z 25 zrobie 38 to az tak bardzo nie ma to wplywu na konstrukcje i obciazenie scian nosnych, co innego jak bym chcial to zrobic w druga strone, wtedy napewno musialbym to skonsultowac z projektantem.Po rozmowie z kierbudem powiedzialon ze zrobi odpowiedni wpis w dzienniku na temat zmian,ale chcialem sie jeszcze upwnic czy na pewno to wystarczy jak nie to on tez ma uprawnienia konstruktorskie w razie czego.Mimo wszystko dzieki za pomoc.

Hm w projekcie mam napisane, że dopuszczalne są zmiany "użycie innych materiałów na elementy konstrukcyjne budynku (ściany, stropy) pod warunkiem zachowania wymagań konstrukcji i ochromny cieplnej budynku oraz elewacji" choć swoją drogą nie wiem czy BK 36 cm mają przenikalność poniżej 0,3 zgodnie z wymogami?

Dzieki za wskazowki, tylko dla mnie istotny jest fakt ze jak z 25 zrobie 38 to az tak bardzo nie ma to wplywu na konstrukcje i obciazenie scian nosnych, co innego jak bym chcial to zrobic w druga strone, wtedy napewno musialbym to skonsultowac z projektantem.Po rozmowie z kierbudem powiedzialon ze zrobi odpowiedni wpis w dzienniku na temat zmian,ale chcialem sie jeszcze upwnic czy na pewno to wystarczy jak nie to on tez ma uprawnienia konstruktorskie w razie czego.Mimo wszystko dzieki za pomoc.

Prawo budowlane pod tym względem nie pozostawia wątpliwości (Art. 36a, ust. 6)

Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia,

Nie kierownik budowy i nie inwestor, tylko projektant.

Jeżeli poszerzenia ścian dokonasz na zewnątrz jest to na pewno istotna zmiana, wymagająca zmiany pozwolenia na budowę.