tacim 23.01.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Mam pozwolenie na budowę w którym jest ściana 1 warstwowa 36 cm a chcę 2 warstwową np 18 cm silka i 15 styropian więc będzie cieńsza niż w projekcie ale czy można tak zrobić bez nanoszenia zmian????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.01.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Daj 18 cm styropianu i git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.01.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Cienki masz rację to nie problem - tylko pytanie jest czy to zgodne z prawem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Tak. Pod warunkiem, że materiał , ktory wybrałeś a jest inny niż w projekcie jest "zamienny". Czyli zachowane są właściwości wszelakie. MOżesz zmienić ścianę 1 wartwową na 2 wartswową. Możesz też wpisać zmianę w dziennik - choć nie jest to chyba obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 24.01.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Taką zamianę może dokonać KB, ale obowiązkowo musi być wpis do dziennika budowy.Ale pamiętaj nie możesz zmieniać konstrukcji i ścian nośnych bez korekt uprawnionego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.01.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No to moi drodzy podtrzymaliście mnie na duchu , człowiek stara się myśleć o bzdetach a zapomina o podstawach. Czyli super kiero może to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 tacim my tak mamy w projekcie Bella, jest ściana jednowarstwowa, a zrobiliśmy dwuwarstwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.01.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 GRATULACJE no to pięknie a jak można wiedzieć z czego stawialiście. Styropian czy wełna na ocieplenie. Możesz coś o kosztach napisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 tacim, w tej chwili mamy sam mur z porothermu 25. Jeśli chodzi o drugą warstwę to będzie styropian 15 taki na zakładkę. Kierownik budowy powiedział, że ten styropian wystarczyMury możesz zobaczyć wchodzą na stronkę www w moim profilu.Dzisiaj przyjechała do nas wełna na ocieplenie dachu.O jakie koszty Tobie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.01.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No piękna Bella jak sam nazwa mówi chodzi mi o koszta stanu surowego zamkniętego bo taki chyba macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 około 210 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.01.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Kierownik budowy powiedział, że ten styropian wystarczy starej daty ten kierownik, widać nie zauważył że styropian bardzo staniał, a węgiel/gaz bardzo zdrożał i min 20 się teraz daje PS jak będziesz w hurtowni kupować styropian zapytaj się ile trzeba dopłacić do 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.01.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Taką zamianę może dokonać KB, ale obowiązkowo musi być wpis do dziennika budowy. Ale pamiętaj nie możesz zmieniać konstrukcji i ścian nośnych bez korekt uprawnionego projektanta.Ściany zewnętrzne z reguły są ścianami konstrukcyjnymi. Co prawda zmiany konstrukcji nie muszą być zakwalifikowane jako zmiany istotne, ale takiej kwalifikacji dokonuje zgodnie z ustawą Prawo budowlane projektant. Tak więc bez projektanta się nie obędzie. Opinię projektanta należy uzyskać przed wprowadzeniem zmian w życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 25.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A ja mam pytanko jesli w projekcie mialem sciane 25 a wybudowalem z 38 to wystarczy tylko wpis kiero czy musi tez to zatwierdzic projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.01.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A ja mam pytanko jesli w projekcie mialem sciane 25 a wybudowalem z 38 to wystarczy tylko wpis kiero czy musi tez to zatwierdzic projektant.Napisałem to już wyżej. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniecki 25.01.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dzieki za wskazowki, tylko dla mnie istotny jest fakt ze jak z 25 zrobie 38 to az tak bardzo nie ma to wplywu na konstrukcje i obciazenie scian nosnych, co innego jak bym chcial to zrobic w druga strone, wtedy napewno musialbym to skonsultowac z projektantem.Po rozmowie z kierbudem powiedzialon ze zrobi odpowiedni wpis w dzienniku na temat zmian,ale chcialem sie jeszcze upwnic czy na pewno to wystarczy jak nie to on tez ma uprawnienia konstruktorskie w razie czego.Mimo wszystko dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.01.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Hm w projekcie mam napisane, że dopuszczalne są zmiany "użycie innych materiałów na elementy konstrukcyjne budynku (ściany, stropy) pod warunkiem zachowania wymagań konstrukcji i ochromny cieplnej budynku oraz elewacji" choć swoją drogą nie wiem czy BK 36 cm mają przenikalność poniżej 0,3 zgodnie z wymogami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dzieki za wskazowki, tylko dla mnie istotny jest fakt ze jak z 25 zrobie 38 to az tak bardzo nie ma to wplywu na konstrukcje i obciazenie scian nosnych, co innego jak bym chcial to zrobic w druga strone, wtedy napewno musialbym to skonsultowac z projektantem.Po rozmowie z kierbudem powiedzialon ze zrobi odpowiedni wpis w dzienniku na temat zmian,ale chcialem sie jeszcze upwnic czy na pewno to wystarczy jak nie to on tez ma uprawnienia konstruktorskie w razie czego.Mimo wszystko dzieki za pomoc. Prawo budowlane pod tym względem nie pozostawia wątpliwości (Art. 36a, ust. 6) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, Nie kierownik budowy i nie inwestor, tylko projektant. Jeżeli poszerzenia ścian dokonasz na zewnątrz jest to na pewno istotna zmiana, wymagająca zmiany pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 26.01.2009 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Kurcze to ja jakiś głąb jestem chyba HenoK a co w przypadku gdy ściana ma mieć 36 cm jednowarstowa a 2 warstwowa ma 34 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts