Toszka 24.01.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witam Od dawna podczytujemy z mężem Forum, ponieważ dojrzewa w nas myśl o budowie domu. I w końcu zdecydowałam się zadać Wam, drodzy Forumowicze odwieczne pytanie: czy jest szansa na wybudowanie domu o wdzięczniej nazwie Mniszek za 200 tys. zł? Zerknijcie proszę na ten projekcik: Bryła: http://pprojekt.pl/projekt251-mniszek.html Rzuty: http://pprojekt.pl/projekt251-mniszek,rzuty.html Jest to skromny domek bez garażu, bez piwnicy, bez ścian nośnych. Część okien chcielibyśmy zlikwidować. Jak myślicie, jest szansa? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Jest to skromny domek bez garażu, bez piwnicy, bez ścian nośnych. Część okien chcielibyśmy zlikwidować. Jak myślicie, jest szansa? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Jak bez ścian nośnych to luzik :) Rozumiem, że budujecie w wersji "brezent" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 W jakiej wersji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Ha ha ha, teraz załapałam . Nie śmiej się, proszę, przecież tam są same działówki, a nośnych ścian nie ma (mam na myśli wnętrze domu)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 :) Tak się guuupio pytam, bo nie widziałam w życiu domu bez ścian nośnych Załóż tak : bez żadnego wkładu pracy własnej - 3.000 pln za metr nie oszczędzając. Oszczędzając : 2.500. Ale dach masz spory, a pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Dużo pracując samemu - 2.000 pln za metr. Ale większość robicie sami. Przy założeniu, że macie działkę i wszystkie media na niej - bardzo na żyletkę te 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Ha ha ha, teraz załapałam . Nie śmiej się, proszę, przecież tam są same działówki, a nośnych ścian nie ma (mam na myśli wnętrze domu)... Kombinuj dalej Masz ściany nośne - poszukaj dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Hmmm, naczytałam się już tylu opinii na temat kosztów budowy i to tak całkowicie skrajnych, że sama już nie wiem co o tym myśleć. No to może z innej beczki: na czym można by zaoszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Wewnątrz budynku nie widzę ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Hmmm, naczytałam się już tylu opinii na temat kosztów budowy i to tak całkowicie skrajnych, że sama już nie wiem co o tym myśleć. No to może z innej beczki: na czym można by zaoszczędzić? Termos, ramka fajek i Forum - po tygodniu będziesz miała mętlik, ale o wiele bardziej konstruktywny. Oszczędzić ? Znajdź temat n a czym nie oszczędzać, bo potem zapłacisz razy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Ha ha ha . Też racja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No ale Nefer, trochę mnie podłamujesz tymi cenami. Ile może kosztować dach w takim domku? Powiedzmy z ładnej papy lub niedrogiej dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Filipie, mówisz poważnie? Czyli byłby to wyższy dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Filipie, mówisz poważnie? Czyli byłby to wyższy dach? Toszka, Masz wypis z pzp albo WZ na swoją działkę ? Jak nie - weź i wtedy decyduj się na projekt. Jak masz - zajrzyj do założeń. NIe wydaje mi się , żeby na całe województwo miało jedno nachylenie dachu... W Polsce nic nie jest jednolite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No cóż, miałam kserówkę z miejscowego planu zagospodarowania z UG. Tam o ile pamiętamy z mężem ( a on ma mniejsza sklerozę, niż ja) była określona tylko górna granica kąta nachylenia dachu, o dolnej nic nie pisali (zgubiłam gdzieś tę cholerna kartkę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 A w sumie, to zastanawiamy się jeszcze nad takim projektem:http://www.z500.pl/projekt/z40.htmlJak sądzicie, który z nich byłby tańszy w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Termos, Toszka, termos - akademicka dyskusja co jest tańsze - parteriwy czy z poddaszem ? W parterowym duży dach, z poddaszem - strop. Zastanów sie też czy chcesz na pewno mieć pokój ze skosami o pow. 7 mkw :) Dom ma być taki, by był dla Ciebie wygodny i zgodny z założeniami planu zagospodarowania. Zacznij od tego, bo być może tracisz czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Filipie, niestety nie ma na stronie UG nic na ten temat, będę musiała się tam przejechać. Ale to nie jest w tej chwili takie ważne, bo staramy się wybrać kilka projektów, a później już spośród nich wybierzemy ten ostatni. Nefer, metraż sypialni nie jest dla nas szczególnie ważny, bo będziemy mieszkać w tym domu chwilę jeszcze z synem ( jak go skończymy, to syn będzie już najprawdopodobniej na studiach), a później już tylko we dwójkę. Oczywiście bierzemy pod uwagę wariant zamieszkiwania z nami którejś z naszych Mam, kiedy będą w wieku podeszłym. Jednak kładziemy nacisk na wielkość "kuchnio-salonu", gdyż znając nas, wyłącznie tam będzie się toczyć nasze życie w ciągu dnia. Bardziej w tym projekcie (drugim) nie podoba mi się brak zwykłych okien ściennych, bo dachowe nie są szczególnie praktyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Toszka w Mniszku wykonanie tarasu może być troszkę droższe.My mamy Belle 119m2 z pprojektów stan surowy zamknięty kosztował nas (nie do końca jeszcze wyszystko przeliczyliśmy) 210 tysięcy z robocizną (w tym taras i ganek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witaj Soniu . Hmmm, pooglądałam projekt Waszego domku, który zresztą jest prześliczny ale jednak, jak widzę na pewno drogi w wykonaniu ze względu na dość fantazyjne elewacje. I tu mam pytanie: czy stan surowy zamknięty zrobiliście już z tymi wszystkim bajerami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Aha, Soniu, taras mamy zamiar zrobić mniejszy z wejściem tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts