Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mniszek pod klucz za 200 tysięcy

Recommended Posts

Witam :D

Od dawna podczytujemy z mężem Forum, ponieważ dojrzewa w nas myśl o budowie domu. I w końcu zdecydowałam się zadać Wam, drodzy Forumowicze odwieczne pytanie: czy jest szansa na wybudowanie domu o wdzięczniej nazwie Mniszek za 200 tys. zł?

Zerknijcie proszę na ten projekcik:

Bryła:

http://pprojekt.pl/projekt251-mniszek.html

Rzuty:

http://pprojekt.pl/projekt251-mniszek,rzuty.html

Jest to skromny domek bez garażu, bez piwnicy, bez ścian nośnych. Część okien chcielibyśmy zlikwidować.

Jak myślicie, jest szansa?

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to skromny domek bez garażu, bez piwnicy, bez ścian nośnych. Część okien chcielibyśmy zlikwidować.

Jak myślicie, jest szansa?

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Jak bez ścian nośnych to luzik :):)

Rozumiem, że budujecie w wersji "brezent" ? :)

:):) Tak się guuupio pytam, bo nie widziałam w życiu domu bez ścian nośnych :)

Załóż tak : bez żadnego wkładu pracy własnej - 3.000 pln za metr nie oszczędzając.

Oszczędzając : 2.500. Ale dach masz spory, a pewnych rzeczy się nie przeskoczy.

Dużo pracując samemu - 2.000 pln za metr. Ale większość robicie sami.

Przy założeniu, że macie działkę i wszystkie media na niej - bardzo na żyletkę te 200k

Hmmm, naczytałam się już tylu opinii na temat kosztów budowy i to tak całkowicie skrajnych, że sama już nie wiem co o tym myśleć. No to może z innej beczki: na czym można by zaoszczędzić?

Termos, ramka fajek i Forum - po tygodniu będziesz miała mętlik, ale o wiele bardziej konstruktywny.

Oszczędzić ? Znajdź temat n a czym nie oszczędzać, bo potem zapłacisz razy dwa.

Filipie, mówisz poważnie? Czyli byłby to wyższy dach?

Toszka,

Masz wypis z pzp albo WZ na swoją działkę ? Jak nie - weź i wtedy decyduj się na projekt. Jak masz - zajrzyj do założeń. NIe wydaje mi się , żeby na całe województwo miało jedno nachylenie dachu... W Polsce nic nie jest jednolite :)

Termos, Toszka, termos - akademicka dyskusja co jest tańsze - parteriwy czy z poddaszem ? W parterowym duży dach, z poddaszem - strop. Zastanów sie też czy chcesz na pewno mieć pokój ze skosami o pow. 7 mkw :):):)

Dom ma być taki, by był dla Ciebie wygodny i zgodny z założeniami planu zagospodarowania. Zacznij od tego, bo być może tracisz czas.

Filipie, niestety nie ma na stronie UG nic na ten temat, będę musiała się tam przejechać. Ale to nie jest w tej chwili takie ważne, bo staramy się wybrać kilka projektów, a później już spośród nich wybierzemy ten ostatni.

Nefer, metraż sypialni nie jest dla nas szczególnie ważny, bo będziemy mieszkać w tym domu chwilę jeszcze z synem ( jak go skończymy, to syn będzie już najprawdopodobniej na studiach), a później już tylko we dwójkę. Oczywiście bierzemy pod uwagę wariant zamieszkiwania z nami którejś z naszych Mam, kiedy będą w wieku podeszłym. Jednak kładziemy nacisk na wielkość "kuchnio-salonu", gdyż znając nas, wyłącznie tam będzie się toczyć nasze życie w ciągu dnia. Bardziej w tym projekcie (drugim) nie podoba mi się brak zwykłych okien ściennych, bo dachowe nie są szczególnie praktyczne :-? .