sonia2003 24.01.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 są wyprowadzone wszystkie przypory, ale nie mamy jeszcze zrobionego ocieplenia zewnętrznego. Z góry weź pod uwagę że to co podają na stronach pprojektu (kosztorys) nie zmieścisz się... Tak jest w naszym przypadku i w przypadku innych osób, które budują ten sam projekt. W kosztorysie od kierownika budowy mamy że 1m2 to 3.000zł (stan deweloperski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 No właśnie widziałam, że na stronie stan surowy Waszego domu to 150+ tys. A z czego budowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 z porothermu 25na naszego bloga możesz wejść wciskają na moim profilu www Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Soniu ale jak wchodzę w Twoje www, to mam tylko stronę o Roksance. W jaki sposób mogę pooglądać jakies materiały o Waszej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.01.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 napisałam na priv.nasza stronka jest w ikonce www, niżej niż stronka o Roksance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 24.01.2009 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Ach, dzięki Soniu, już się w tym połapałam:) Wiesz, ja pierwszy raz tak intensywnie piszę na tym forum, bo wcześniej właściwie tylko czytałam i nie znam jeszcze wszystkich "kruczków". I dzięki za priva . Czy ten stan na fotkach jest stanem aktualnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 27.01.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Toszka, ładniejszy jest ten drugi projekt, ale to oczywiście kwestia gustu.Częśc okien można zrobic w ścianach szczytowych zamiast w dachu. Co do ceny, nic nie moge na ten temat powiedziec, bo mieszkam już 4 lata, a od tego czasu wszystko się zmieniło.Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 28.01.2009 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Urszulko, to prawda, że z zewnątrz lepiej wygląda drugi domek. W pierwszym najbardziej nie podoba mi się ta śmieszna ściana przy wejściu . Przerobiłabym to po prostu na drugi słupek drewniany. Co do okien w drugim domku, to obawiam się kosztów przerobienia projektu i oczywiście wzrostu ceny za okna ścienne . Z kolei w pierwszym też trzeba by było kilka okien zlikwidować, bo np. te małe okienka w pokojach są wg mnie bez sensu, więc i tu trzeba będzie trochę kaski dołożyć za same zmiany w projekcie. Szczerze mówiąc wolałabym domek parterowy (mąż również). No mam jakąś słabość do domków typu "barak" . Nie wiem czemu ale lubię długie, parterowe domy, a bardzo nie lubię domów z 4-spadowym dachem. Są wizualnie ciężkie, choć zdaję sobie sprawę, że to wyłącznie rzecz gustu i wiele osób dało by się "pokroić" za domek z 4-spadowym dachem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegdon1 29.01.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 W gminie Myślenice kąt nachylenia dachu to 35-45 stopni. Mieliśmy już wybrany projekt o kącie nachylenia 30 i niestety powiedziano nam, że albo zmieniamy to, albo projekt. Skończyło się na projekcie. Co do połaci dachu, to może być i dwu i wielospadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 29.01.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Niestety Filipie, przeszukałam całe mieszkanie i nie mam tej kserówki . W necie też nie mogę niczego konkretnego znaleźć. Co dzielnica, to inne warunki. A PZP mojej wioseczki w ogóle nie ma, bo za mała. Do UG też się na razie nie wybieram, bo jakieś choróbsko mnie złapało i siedzę na L-4. Jak będę coś wiedziała, to na pewno dopiszę . Piegdonie czy możesz mi zdradzić ile kosztuje przerobienie kąta dachu w projekcie na ten wymagany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegdon1 30.01.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Dokładnie nie pamiętam, bo to było w maju 2007, ale wydaje mi się, że 1500 netto. Powiem Ci jeszcze, że ciężko było znależć chętnego, wszyscy odradzali, bo to długo trwa i nie jest podobno proste. Ja chciałam zaczekać, ale mój mąż nie. Nasz dach ma kąt nachylenia 40. Wolałabym więcej, zawysoka jestem. Nasz znajomy zmnienił kąt nachylenia dachu sam, przy pomocy i namowie budowlańców. Dach przecieka, płyty do wymiany, dachówka niby dobrze położona, coś tam jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 31.01.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Ech, to trochę mnie ostudziłaś... Na samodzielne przeróbki na pewno byśmy się nie zdecydowali. No cóż, wniosek jest jeden - trzeba szukać dalej (projektu) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 31.01.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 jak macie działke ,to jezeli włozycie swój wkład pracy w budowe to napewno dacie rady , tym bardziej ze materiały sporo staniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 31.01.2009 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Sławku, też mam taką nadzieję. Wybudować dom dzisiaj to nie problem. Problemem jest spłacanie kredytu kosztem innych dziedzin życia (jeśli zarabia się zbyt mało, aby kredyt nie był dużym obciążeniem). I właśnie tego chcielibyśmy uniknąć. Dlatego chcemy budować bez kredytu hipotecznego, wspierając się gdzieś po drodze niewielkim kredytem na dach i wykańczając domek za pieniądze ze sprzedaży mieszkania. Potrwa to pewnie kilka ładnych lat (mam nadzieję, że w 5-ciu się zmieścimy) ale nigdzie nam się nie spieszy . Kolejna sprawa - boimy się hipoteki, bo nie wiadomo jak z pracą i chociaż obydwoje mamy stabilną sytuację zawodową, to nigdy nie wiadomo, co będzie jutro itd. Dlatego też nie chcemy ryzykować w żaden sposób utraty mieszkania, bo jakiś dach nad głową trzeba zawsze mieć. Ech, czemu w tym kraju nic nie może być proste? Pracuje człowiek uczciwie i ciężko, a rzeczy zupełnie naturalne w innych krajach (takie, jak np. dom) u nas są nadal luksusami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 19.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 O ile budujesz w małopolskim to na dzień dobry czeka cię zmiana nachylenia dachu. W tym projekcie nachylenie dachu ma 20 stopni ,a w małopolskim jak dobrze pamiętam minimum to 37 Co za bzdura? Ja buduje w małopolskim i mam 20 stopni i wszystko jest OK. Warunki zabudowy (czy też warunki określone w planie zagospodarowania) nie zależą od województwa, tylko od gminy (w jednej gminie w małopolskim minimalne nachylenie dachu to może być 35 stopnie, a w innej 15 stopni - nie ma reguły). I a'propos tematu. Ja buduję parterówkę 106 m2 pow. użytkowej. Mam nadzieję zmieścić się w 250 tys. zł. Więcej szczegółów w dzienniku budowy. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toszka 27.02.2009 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 No to pocieszyłeś mnie trochę Vaflu z tym kątem nachylenia, co nie zmienia faktu, że trzeba będzie to dogłębnie sprawdzić w UG . Trzymam kciuki za Wasze 250 tys., co napisałam również w Twoim dzienniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 28.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Warunki zabudowy (czy też warunki określone w planie zagospodarowania) nie zależą od województwa, tylko od gminy (w jednej gminie w małopolskim minimalne nachylenie dachu to może być 35 stopnie, a w innej 15 stopni - nie ma reguły). nawet w jednej gminie może być kilka różnych warunków zabudowy, tak jest np w mojej gminie, działki położone niżej maja minimum 35 stopni a ja mam minimum 45 stopni, a jeśli chodzi o koszty budowy to dom z poddaszem wychodzi taniej i spokojnie postawisz 100 m2 do 200 tys, stan deweloperski, tylko dobrze poszukaj sprawdzonej lokalnej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.03.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 a jeśli chodzi o koszty budowy to dom z poddaszem wychodzi taniej Ale masz jakieś wspracie na potwierdzenie tego, co napisałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 01.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 O ile budujesz w małopolskim to na dzień dobry czeka cię zmiana nachylenia dachu. W tym projekcie nachylenie dachu ma 20 stopni ,a w małopolskim jak dobrze pamiętam minimum to 37 Za przeproszeniem totalna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 01.03.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 niewiem w czym problem my budujemy 107 m2 parterowki i mamy zamiar zmiescic sie w ok 200tys, i powiedziec szczerze wszystko bedzie zrobione, niemowie tu o materiałach z górnej pólki ale tez niebeda to z dolnej, budujemy z solbetu, w oknach dalismy rolety zewnetrzne, ogrzewanie na piec grzejniki, zadnej podlogowki ze wzgledu na dzieci astmatyki, drzwi wewnetrzen nie za2000 tys sztuka tylko za 300, ci co twierdza ze sie nieda maja kase i pewno wedlug nich sie nieda, wiadomo bogatszemu wiatr w oczy niewieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts