Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier na ścianach w piwnicy

witu102

Recommended Posts

hej witam:)

mam w piwnicy dość nierówne ściany...nałożenie regipsów odpada bo utrata po 5cm z każdej strony w pomieczeniu 2x4m nie wchodzi w grę...zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, żeby wytynkować piwnicę na biało...i gdzieniegdzie włożyć płytki klinkierowe->wyglądające jak cegły (ciemnoczerwone)..na podłogę i schody też chciałbym dopasowac płytki pod ten klinkier..dodatkowo myślałem o ukryciu instalacji idących pod sufitem przy ścianie czymś w rodzaju rustykalnej belki...co myślicie??

Od razu powiem, że wytynkować tego an równo się praktycznie nie da, a mnie zależy na tym, żeby nie tracić tam przestrzeni:)

Po co chcesz inwestować w piwnicę? Ma byc tam jakies czesto uzywane pomieszczenie? Jesli to kotłownia, spiżarnia, składzik, nie lepiej pomalowac "fartuch" farbą olejną?

Kotłownie mam w sąsiednim pomieszczeniu ->podłoga, ściany w betonie bez farby - jest ok..natomiast pomieszczenie o którym mowa to ma być bardziej użytkowe czyli piwniczka win a w drugim pomieszczeniu sauna, siłownia...poza tym właśnie wyremontowałem cały domek i piwnica została niedoinwestowana..:)

Co do tych "płytek" to nie chodzi mi o to, żeby wyrównać dzięki nim ściany, ale żeby krzywizna ścian-pomniejszona..była bardziej naturalna...

no a masz jakieś namiary?? patrzyłem tez co nieco na ekipy zajmujące się szlifowanie betonu, wylewek i ścian i wykuwaniem otworów w ścianach itd czyli obróbka o jaką mi dokąłdnie chodzi bo gładkie ściany to już nie byłby wtedy problem...czy ktoś ma doświadczenie z takimi rzeczami/ekipami...ile kosztuje jaki efekt??