Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP ŻELBETOWY CZY TERIVA ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

12 cm? Nie jebło na parter? :lol: :lol:

Nie jeb.. choć własnie z powodu naszej takiej właśnie obawy "zażądaliśmy" wpisu do dziennka o takiej "technologii"... :roll:

Potem właściwie doszło do mnie, że raczej nie ma szans na taką katastrofę..... przecież jak robi się wylewki na górze a już na podłogówce szczególnie to wylewka ma 6-7 cm...... a tu (to też ciekawostka i w zasadzie do przemyślenia dla inwestorów) na podłogę szedł od razu parkiet....tak tak..... musieliśmy poraktycznie zacierać "na gladko".... parszywa robota :cry: aczkolwiek intratna :D

• 2 months później...

słuchajcie mam już pozwolenie na budowę - lada dzień ruszam...

jednakże z projektantem miałem obgadany tematstropu jako strop lany - monolit.

ze względu na to, że w zasadzie biuro projektowe załatwiało za mnie wszystko łącznie z pozwoleniem na budowę - nie zauważyłem tego wczesniej - w projekcie mam strop teriva :(

wiem że to po części moja wina - ale stal już leży na placu...

co i jak teraz powinienem odkręcić żeby był to strop "lany"

czy najpierw do kierownika, czy do projektanta?

słuchajcie mam już pozwolenie na budowę - lada dzień ruszam...

jednakże z projektantem miałem obgadany tematstropu jako strop lany - monolit.

ze względu na to, że w zasadzie biuro projektowe załatwiało za mnie wszystko łącznie z pozwoleniem na budowę - nie zauważyłem tego wczesniej - w projekcie mam strop teriva :(

wiem że to po części moja wina - ale stal już leży na placu...

co i jak teraz powinienem odkręcić żeby był to strop "lany"

czy najpierw do kierownika, czy do projektanta?

KB nie ma nic do gadania, jedynie projektant.

wg znajomych po skonczonych robotach taniej o 4 tys wyszedl monolit od terivy jedni zdecydowali sie na terive i teraz zaluja tynk na sufcie popekal drugi znajomy cieszy sie monolitem i wykonawca choc niechetnie przyznal ze kolega zarobil na nim 4 tys. wszystko oczywiscie z podpisana umowa na caly dom bez wzgledu na rodzaj stropu. Deski szalunkowe zostaly wykorzystane na deskowanie dachu. Ja sam mam monolit i jestem zadowolony przy dwojce dzieci nie slychac specjalnie jak harcuja na gorze a sufit otynkowany i swietnie sie sprawuje.

CMyK

Gdyby pękanie tynków było obligatoryjne dla terivy, to chyba nikt o zdrowych zmysłach by takich stropów nie wykonywał. A Waść piszesz w tonie, jakby to był pewnik. :p

osobiście nie byłem w domu z teriva , w której tegoż nawet minimalnego pęknięcia nie było :lol:

osobiście mam monolit i nie ma wg mnie lepszego stropu ! :D

choć niestety w następnym z powodów kosztów, powierzchni i szybkości wykonania jak i braku chętnych do tej roboty będzie teriva

prawda jest tak , że terive można w kilka dni położyć zalać i wziąść kasę z monolitem to już nie tak szybko

Instrukcję montażu czytali? Raczej nie...

Jeszcze niedawno wypowiadałem się w tym samym tonie.

W miedzyczasie zostałem naocznie przekonany, że jednak pęka. Nie zależnie od rozpiętości, z żebrami rozdzielczymi, dozbrajana ma momenty ujemne itp

pzdr

Być może aczkolwiek nie sądzę ;)

Nie pisałem tego dlatego,że tak mi się wydaje tylko dlatego,że jak dotąd mi się udawało bez pękania z 5 sztuk zrobić.

Być może aczkolwiek nie sądzę ;)

Nie pisałem tego dlatego,że tak mi się wydaje tylko dlatego,że jak dotąd mi się udawało bez pękania z 5 sztuk zrobić.

Następnym razem nie zrobiłbym terivy, żadnego prefabrykowanego, ani gęstożebrowego z banalnego powodu. Ci co wykonują elementy prefabrykowane mają wymiarowane wszystko na styk, ze względu na koszty i konkurencję. Jak wiemy wg normy taka konstrukcja ma prawo się zarysować, wiec z automatu nam to zafundują. Można oczywiście dozbrajać i kombinować, ale nigdy nie będziemy mieli tego pod taką kontrolą jak w przypadku monolitu. Ponadto bardzo duże znaczenie ma jakość i sposób kładzenia tynku.

pzdr

• 4 months później...

WZNAWIAM TEMAT

W swoim projekcie indywidualnym mam monolit i tak zostanie !!! pomimo, że kandydaci na wykonawców namawiają mnie do zmiany.

Moje pytanie do was to:

Ile kosztuje robocizna za:

- zaszalowanie stropu;

- gięcie drutów;

- wiązanie zbrojenia stropu i wieńca oraz podciągów

- rozszalowanie całości;

Powierzchnia szalowania to 125m2

Powierzchnia do zalania betonem to 130m2

...Ile kosztuje robocizna za:

- zaszalowanie stropu;

- gięcie drutów;

- wiązanie zbrojenia stropu i wieńca oraz podciągów

- rozszalowanie całości; ...

kosztuje tyle, na ile /wczesniej/ sie umówisz ...

u mnie np. za gięcie i rozszalowanie nic nie płaciłem ...

• 5 months później...